Wat startte als een symbolische actieom het Kyotoverdrag in de verf te zetten, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde. De campagne mikt vooral opeenvoudige maatregelen, die elke dag aangehouden kunnen worden: lichten doven bij het verlaten van een lokaal, toestellen uitschakelen na gebruik, de verwarming correct afstellen, ... . Een dikke trui helpt uiteraard ook. Als je die al nodig hebt, want een graadje minder verwarmen, merk je nauwelijks, maar betekent wel 7% minder stookkosten en broeikasgassen. Denk naast een mooie dikke trui ook aan thermische onderkleding dat ervoor kan zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort in te boeten. De energiebesparing is groot, de investering klein. Onze school kreeg vandaag het bezoek van Octo en Wollie om de dikketruiendag even in de kijker te zetten. Na een gezamenlijke opwarming trokken we naar de klas om met een graadje minder nog harder te werken want ook daar krijg je warm van. In de refter werden we verwend met lekkere soep en brood.
Dinsdag 22 maart was wereldwaterdag. Ook onze school staat op deze dag even stil bij het feit dat zuiver drinkwater uit de kraan niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Elke dag wandelen immers miljoenen kinderen gemiddeld 6km om water te halen voor hun basisvoorzieningen. Ieder dag sterven duizenden kinderen aan ziekten veroorzaakt door dit gebrek aan drinkwater. Hopelijk staan we elke dag even stil bij het feit dat het belangrijk is om bewust om te gaan met water.
Vandaag bezochten we de volkssterrenwacht van Armand Pien te Gent. Met de lijnbus bereikten we al snel onze bestemming en daar mochten we genieten van een leerrijke 3D-film over de ruimte. Daarna belandden we op het dak om er kennis te maken met enkele meetinstrumenten om de temperatuur, de neerslag, de windkracht en windrichting te meten. We eindigden ons bezoek in de koepel waar we de oudste telescoop uit 1880 konden zien. Het vernuftige systeem om deze telescoop te laten werken, alsook de draaiende koepel maakte veel indruk op de kinderen. Nog een extra woordje dank aan de begeleiders tijdens deze activiteit.
Vandaag deden we in de turnzaal een activiteit rond afval. Zo werden de kinderen met speelse opdrachten bewust gemaakt van het belang van afval sorteren. Ze leerden dat ze als afval vaak nog een verder leven hebben als ze goed gesorteerd worden. Zo kunnen ze gebruikt worden als grondstof voor een nieuw product. Het werd een boeiende en actieve namiddag.
Samen met Wolly en Octobus begonnen we de dikke truiendag met een opwarmingsdansje. 's Middags mochten we genieten van lekkere tomatensoep met Turks brood. In de lessen WO leerden we hoe we zuiniger kunnen omgaan met energie en hoe we nog meer zorg kunnen dragen voor het milieu.
Onze zithoek veranderde de laatste twee weken in een ruimte vol sterren en planeten! Een heel boeiend thema waarbij we vanalles leerden over ons heelal. We maakten kennis met al die gekke namen van planeten, we leerden aftellen van 10 naar 0 om een raket te lanceren, we weten dat de aarde rond zichzelf draait en ook nog eens rond de zon, dat de astronauten zweven in de ruimte, dat onze aarde de blauwe planeet wordt genoemd, … en nog veel meer.
Wat hebben we al genoten van het heerlijke (bijna) lente zonnetje! We hebben het deze week over zaaien, de lente en ook over de paashaas uiteraard
Vandaag hebben we gezaaid, elke kleuter mocht zelf kiezen wat ze onder de aarde staken. Er was keuze tussen courgette, pompoen, peterselie, waterkers of zonnebloem. We hopen dat we snel resultaat zien en de kleuters hun plantje volgende week mee naar huis kunnen nemen.
Destelbergen maakt faam op internationale beurs voor akkerbouw, veeteelt, tuin en groene zones in Brussel
6de klas gemeenteschool wint tweede prijs op Agribexbeurs
Het zesde leerjaar van de gemeentelijke basisschool van Destelbergen nam dit jaar deel aan het aquaponie-project dat op de Agribexbeurs in Brussel werd georganiseerd. Met succes, want vorige week werden ze er eervol tweede met hun creatie. “We combineerden hydrocultuur (het kweken van planten op water) met aquacultuur (het kweken van waterdieren) in een ecologisch systeem”, klinkt het bij de bollebozen van de zesde klas.
Boris de boom was deze week een nieuwe vriend in onze klas. Hij genoot met volle teugen van alle aandacht die onze kleine spruiten hem gaven! Maar zo blij was hij de eerste dag niet hoor. Hij had alleen maar dorre takken , al zijn blaadjes waren er af gevallen. Hij voelde zich heel erg verdrietig. "Wat nu gedaan?", dacht hij. Maar wij hadden de oplossing. Wij gingen speciaal voor hem naar het bos op zoek naar de mooiste blaadjes! Die hebben we dan ook gevonden en verzamelt in de klas. Iedereen mocht één blaadje kiezen die hij/zij aan Boris de boom mocht geven. Oooh...wat was hij blij!
Traditiegetrouw trekken we elke herfst richting park voor een leuke en leerrijke wandeling onder leiding van onze gids Marijke. We leerden heel wat over spinnen, egeltjes en mieren. Omdat we heel flink waren mochten we op het einde nog eventjes spelen op de speeltuin.
Vorige week kregen we een koker toegestuurd. Daarna ontvingen we ook een eetbare brief. Gezien de boodschap geheim moest blijven, aten we deze op. We onderzochten de voorwerpen die in de koker zaten en mochten de resultaten van dit onderzoek gaan vertellen in het mollenhuis. Dit was een hele leuke ervaring waarbij we kennis mochten maken met de superwereldmollen en enkele kinderen uit India, Senegal en Guatemala. We verbleven ook in hun dorpen/steden en maakten er een typische drank of gerecht. We mochten ons verkleden in de traditionele kledij. Het werd een toffe voormiddag.
Vandaag gingen we op pad met gids Marijke die ons op speelse wijze heel wat bijleerde over de dieren in het park. Zo maakten de kinderen zelf een vogelnestje, mochten ze op zoek gaan naar bodemdiertjes en speelden ze het spel waarbij de uilen hun prooien vingen.
Vandaag was het eindelijk zover! De officiële opening van ons aquaponie-project! Eindelijk konden we aan iedereen voorstellen waar we al die maanden rond gewerkt hebben.
Michel Christiaens (secretaris-generaal van Fedagrim),
Saartje Vandendriessche (voorzitter van de jury), Johan Van Royen (Agribex), mensen van de gemeente en de pers waren aanwezig.
Klik hier voor meer foto's. Klik hier voor deel 2.
Toen vorig jaar een vos onze kippen te pakken kreeg, waren alle kleuters onder de indruk. Ondertussen werd ons kippenren grondig onder handen genomen. Er werd drastisch gesnoeid, er kwam een nieuwe afsluiting en er werden nieuwe planten gezet. Daarom was het tijd voor drie nieuwe kippen. Die mochten we maandag verwelkomen! Vanaf nu draagt de derde kleuterklas zorg voor Mariètje, Ommeletje en Suzetje
Vandaag hebben de leerlingen de plantjes in de bak geplaatst. Daarna genoten we van een hapje en een drankje aangeboden door Sean voor zijn verjaardag. Het werd een feestelijke inhuldiging van ons project! We zijn blij dat we het vrijdag aan iedereen mogen laten zien. We hebben hard gewerkt maar het was de moeite waar!
Deze middag eventjes paniek: de pomp deed het niet! Bedankt Dirk voor je tussenkomst. Ook dank aan Valentijn van Vasch aquaponics voor het leveren van de bell siphon en de technische ondersteuning. Onze bijzondere dank gaat uit naar Paul om de droom van het zesde leerjaar te helpen realiseren. Volgende vrijdag zal de pomp definitief geplaatst kunnen worden en kunnen de vissen verhuizen naar hun nieuwe woonst.
Het zesde leerjaar zit vanaf nu ook op Facebook! Ga snel een kijkje nemen...
Gbdes is een MOS-school! MOS staat voor 'Milieuzorg Op School'.
Jaarlijks worden er per klas MOS-afgevaardigden verkozen. Deze kinderen
komen regelmatig samen met de MOS-verantwoordelijken om voorstellen en
projecten te bespreken. Het is ons doel om alle kinderen bewust te
maken van de milieu-problematiek en wat we er kunnen aan doen, maar ook
om kinderen de schoonheid van de natuur te leren appreciëren. We werken
rond de thema's: water, verkeer, natuur, afval, energie en handel. Via
onze blog kan je al onze MOS-avonturen volgen!