Zelf poppenkaststukjes schrijven. Het was een hele uitdaging! Per twee werkten de kinderen rond het thema afval. Eerst werden de dialogen verzonnen en op elkaar afgestemd. Daarna gingen de kinderen aan de slag om met allerhande materiaal zelf hun poppen in elkaar te boksen. Een poppenkast is natuurlijk ook geen poppenkast als er geen echte opvoering komt. Nadat de teksten uit het hoofd geleerd waren, vonden we bij de kleuters een dankbaar publiek. Ons schoolschaap Wollie was natuurlijk ook van de partij.
Het weer valt dikwijls tegen maar gelukkig zijn er nog mooie dagen. Op zo'n dag trek je het liefst je wandelschoenen aan en ga je naar het bos om... naar paddenstoelen te gaan kijken. Dat hebben we met het vijfde dan ook gedaan. Onze vaste natuurgids Joost was er bij om uitleg te geven over de veranderingen die het bos ondergaat.
In januari kijkt Wollie erop toe of iedereen wel de lichten dooft bij het verlaten van de klas. Ook de deuren houden we goed gesloten met deze vrieskou.
De vogels hebben het in de winterperiode moeilijk om eten te vinden, maar in het kippenhok kunnen ze naar hartelust meepikken van de restjes uit de eetzaal. Het is dagelijks een mooi tafereel om te zien wat een verscheidenheid aan vogels er komt mee eten. Zo zagen we reeds mussen, spreeuwen, duiven, merels, roodborstjes, pimpelmezen en koolmeesjes. Echt prachtig!
Op een koude herfstdag maakten we een mooie wandeling met de gids Joost. We bekeken de herfstfenomenen in het park en op het nieuwe natuurdomein achter de bibliotheek.
Alle kinderen waren enorm geboeid door de leuke manier waarop Joost over de natuur vertelt.
Na de intensieve luisteroefening werden de kinderen beloond met een kwartiertje speeltuin. Dit vonden ze natuurlijk ook leuk.
De leerlingen van L2 beleefden een fijne dag in het park en in het Gentbos. Ze leerden heel wat bij over paddestoelen, humus, verschillende soorten bomen en hun bladeren,... Van de gids kregen ze allerlei leuke opdrachten die ze met veel enthousiasme uitvoerden! Foto's herfstwandeling in het park en in het Gentbos
Dit jaar werken we met maandpunten, aangebracht door ons schaapje Wollie, om de kinderen te motiveren voor MOS. In september werkten we rond afval, in oktober hebben we fruit in de kijker gesteld en in november stimuleren we de kinderen om een drinkbeker te gebruiken en kraantjeswater te drinken! Elke maand hangt er een bijpassende foto van Wollie her en der op school en ons schaapje zelf is te bezichtigen aan het raam van het bureau in zijn hangmatje...
Onze 3 kippen, Suzetje, Ommeletje en Marietje stellen het nog steeds zeer goed! Ze zijn tevreden in hun stulpje, ze leggen op tijd een eitje en ze zijn blij als ze de kinderen zien komen met broodkorstjes en andere etensresten. Ook de kleuters zijn enorm begaan met de kippen. We kunnen ze door het raam van onze klas gade slaan, regelmatig staan er kinderen voor het raam om de kippen te observeren.
In september werkten alle kleuterklassen rond het thema afval. We leerden correct te sorteren, we leerden wat compost is en we hielden een kleine zwerfvuilactie rond de school. We vonden 2 zakken vol en de kleuters trokken een heel vies gezicht! We maakten ook kennis met Floepje die ons aan de hand van boekjes en zijn leuke site www.floepje.be vanalles leerde over het milieu.
Als beloning voor hun inzet voor het milieu, werden de kinderen beloond met een poppentheater over 'de verdwenen glimwormpjes'. Er kwamen kabouters aan te pas, een trol, een kraai, de kabouterkoning Kriebelbuik en de glimwormpjes natuurlijk. Het speelde zich af in een bos, op het mos en onder de grond... De kinderen keken vol bewondering toe en mochten af en toe actief deelnemen.
Het kippenproject is een succes! De kinderen zijn heel enthousiast, rapen met plezier eitjes en hebben veel zorg voor onze nieuwe vriendjes. Jammer genoeg is één kip gestorven. Ze had een kam die slap hing en ze zat vaak met haar oogjes toe. We hebben er in de klas over gepraat en hebben ze dan begraven. De kleuters hebben een bloempje in de aarde geplant. Kort daarna kregen we een nieuwe kip van Benoit. Het is een mooie, zwarte kip die ondertussen ook al haar draai gevonden heeft in haar nieuwe verblijf. Onze 3 hennen hebben ondertussen een naam gekregen. De beginletters vormen het woord MOS, wat wijst op Mos Op School. Ze heten Marietje, Ommeletje en Suzetje. We worden ook regelmatig beloond met lekkere eitjes. We hebben reeds 3 doosjes met 6 eieren verkocht en in de woensdagnamiddagopvang werden pannekoeken gebakken met onze verse scharreleieren. Dat heeft gesmaakt!
Naar aanleiding van ons thema 'bloemen' zijn we een wandeling gaan maken aan het Damvalleimeer om op zoek te gaan naar bloemen en planten in de natuur. We hadden een plantengids mee waarin de kinderen zelf konden opzoeken hoe het plantje heet. Zo vonden we hondsdraf, de witte en de paarse dovenetel, brandnetel, look-zonder-look, de paardebloem, madeliefjes, de boterbloem en stinkende gouwe. Het laatste plantje vonden ze het leukst... Daarin zit namelijk geel sap waarmee je je kan shminken! Zo hebben de kleuters mekaar alvast zomersproetjes gegeven...
Eindelijk is het zover! We hebben na veel voorbereiding onze 3 kippen verwelkomd op school. Enkele opa's hebben de handen uit de mouwen gestoken om een mooi hok te bouwen en een draad te spannen. Bedankt opa van Robbe, Camille en Liza! Vandaag hebben we het hok officieel geopend. Er hing een grote strik aan het hekje met veel ballonnen. Alle kleuters stonden vol spanning te kijken hoe de kippen losgelaten werden in hun nieuwe paradijs. Flor mocht de strik losknippen en er barstte een luid applaus los! De kippen zijn heel tevreden, ze begonnen direct rond te scharrelen. En .... als bedanking kregen we vandaag al ons eerste eitje! Voorlopig hebben ze nog geen naam, maar elke klas mocht 3 namen kiezen waaruit de MOS-jury dan de leukste namen zal kiezen. U hoort er nog van!
De lente is in het land! Alles begint te groeien en te bloeien... We kunnen reeds genieten van prachtige bloesems, tulpen, druiventrosjes, enz... Ook de kleuters hebben er oog voor en brachten mooie bloemen mee naar school. Het is een fleurig thema om rond te werken en we gingen daarom eens een kijkje nemen bij tuincentrum Viva Verde naast de school...
De week na de paasvakantie kregen de kleuters van de tweede kleuterklas groene vingers. We zaaiden tuinkers in potjes in de klas, en ook buiten plantten we een heleboel plantjes. We leerden dat plantjes alleen kunnen groeien als ze veel zon en water krijgen.
In de zandbak konden de kleuters zich ook uitleven met nep bloemen.
Hopelijk zien we binnenkort de plantjes groeien in de tuin!
Naar aanleiding van ons thema rond Pasen leerden we over de kip en haar kuikens... We hadden ook een kip op bezoek in onze kleuterklassen en de kindjes vonden dat super leuk! Foto's kan je zien via deze link:
Ondertussen zijn we ook gestart met de voorbereidingen om kippen te houden op school om de etensresten uit de refter op te peuzelen en de fruitresten uit de klas! Daarvoor krijgen we de hulp van twee handige opa's die voor onze kippen een mooi hekje en een luxe-verblijf gaan timmeren! Dankuwel daarvoor!
We leren deze week over vissen. De kleuters schilderden reeds prachtige exemplaren, we weten dat vis heel gezond is, we leerden een liedje over een visser, we gingen op stap naar Viva Verde om de visjes te bekijken en ... we proefden in de klas overheerlijke gerookte zalm, makreel en tonijnsla op toastjes en gebakken zeetong! Tot mijn grote verbazing vonden de meeste kleuters het heel lekker, vooral de zalm viel in de smaak!
De dikke-truiendag was een succes! De kinderen van het vijfde leerjaar knutselden een groot schaap en een wolf. Alle leerlingen leerden vingerhaken om het schaap Wollo tegen het einde van de week een warme trui en sjaal te bezorgen. Ook de juffen zaten niet stil en breiden tijdens de speeltijd aan de sjaal! Op 15 februari startten we met ochtendgymnastiek om op te warmen en tijdens de speeltijd konden we genieten van een heerlijk kopje warme chocomelk of een geurende kop soep die de kleuters gemaakt hadden.
Gbdes is een MOS-school! MOS staat voor 'Milieuzorg Op School'.
Jaarlijks worden er per klas MOS-afgevaardigden verkozen. Deze kinderen
komen regelmatig samen met de MOS-verantwoordelijken om voorstellen en
projecten te bespreken. Het is ons doel om alle kinderen bewust te
maken van de milieu-problematiek en wat we er kunnen aan doen, maar ook
om kinderen de schoonheid van de natuur te leren appreciëren. We werken
rond de thema's: water, verkeer, natuur, afval, energie en handel. Via
onze blog kan je al onze MOS-avonturen volgen!