Na het bezoek van El-Djem op weg naar andere "oorden" via kilometerslange olijfboomgaarden.... Verbazingwekkend hoeveel duizenden van deze bomen er reeds eeuwen in dit land staan...de moeite om het even te zien.
In 1979 heeft Unesco deze oudheidkundige plaats als werelderfgoed verklaard en mag er niets meer aan gewijzigd worden,zodat het voor latere generaties kan bewaard blijven.
Hier in deze arena van dit colleseum zijn zeer talrijke gladiatoren gesneuveld door gevechten van "man "tot "man",en tegen diverse wilde dieren zoals leeuwen en tijgers. De magistraat van de stad werd telkens vooraf begroet door de gladiatoren met :"Heil,zij die gaan sterven begroeten U....!!!". Midden beneden in de arena zie je de kooien nu bedekt met"roosters" waaruit de leeuwen tevoorschijn kwamen .Heden kan men onder de arena dit nog bezichtigen...Dergelijke spelen moeten echt gruwelijk geweest zijn.... !!!! voor ons natuurlijk onbegrijpelijk....!!!alhoewel heden dezelfde gruweldaden gebeuren maar dan onder het "mom" van moderne oorlogsvoering.....ik betwijfel of het ooit zal veranderen..!!!
Men is telkens verbaasd wat een bouwwerk hier is neergezet, duidelijk is te merken dat het een evenbeeld en copie van het colleseum van Rome is...de Romeinen hebben hun macht en bouwtstijl toendertijd ook hier getoond.
Dit bekend Amphitheator is gebouwd rond de jaren 238 na Chr. door de Romeinse keizer Gordianus I welke in die tijd was aangesteld door Rome,dat in die tijd hier de macht had.
In dit voor de toeristen en de Tunesische bevolking uitermate bekend gebouw,worden in de zomermaanden prachtige muziekconcerten gegeven als gevolg van het prachtige akoestisch geluid.
Een beeld van dit stadje waarvan men niet zeker is door wie het is gesticht...door de Feniciërs..??Romeinen...???vroeger heette het Thysdrus. Zeker is dat het vroeger vele jaren onder de Romeinse heerschappij is geweest,en een handelscentrum van olijfolie was dat toendertijd een zeer belangrijk produkt was,in deze regio merkt men dat nog door de aanwezigheid van duizenden olijfbomen.
Hier in het officiele politie-kantoortje konden wij enkele interessante inlichtingen bekomen betreffende dit stadje . Tot onze verbazing was er zelfs een Frans-en Engels sprekende vriendelijke commisaris.Ik vroeg hem samen op een foto...maar dat weigerde hij met veel excuus.
Een opvallend beeld in de meeste dorpen of stadjes is toch dat van s'morgens vroeg en praktisch een ganse dag talrijke jongere kerels op terrasjes rustig zitten te luieren en gezellig hun dagelijkse muntthee drinken....wij vroegen ons toch af.... moet er dan niet méér gepresteerd worden om in hun levensonderhoud te voorzien???? is er gewoon géén goesting of is er geen werk beschikbaar voor hen?????misschien beide...