Gelieve een berichtje na te laten in mijn gastenboek, zodat ik kan weten dat je mijn blog hebt bezocht. Alvast bedankt
Alle planten vind je op www.musapalm.be
SASA TSUBOIANA. Deze bamboe is ideaal voor dichte beplanting van vakken en dergelijke. Kan als solitair, in een kuip of in een groep aangeplant worden. Tevens te gebruiken voor tegen inkijk of als haag. De plant doet het ook goed onder de schaduw van bomen. Kan tevens als randbeplanting of lage haag gebruikt worden. De stengel is groen van kleur en heeft blad dat groot en breed wordt. Krijgt dichtbossig blad tot op de grond. Deze bamboe is inheems in het eiland noordelijke gedeelte van Kyushu, een van de zuidelijke eilanden van Japan. Tevens woekert de Sasa Tsuboiana matig en is een wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6a (-22 graden).
De Pseudosasa Japonica "Tsutsumiana" is een decoratieve bamboe. wordt ook wel de groene ui bamboe genoemd. Hij heeft enige gelijknis met de Bambusa Ventricosa die helaas niet winterhard is.
Dit geldt niet voor de Pseudosasa Japonica "Tsutsumiana", deze is goed winterhard.
Deze bamboe is tevens zeer goed als solitair en in de kuip te houden.
Verder wordt hij ook vaak toegepast als onderbegroeïng van bomen en grote struiken.
De stengels hebben een bijzondere vorm en groeien bolvormig. Deze kunnen een diameter van 2,5 cm halen. Ze zijn groen van kleur en als ze ouder worden kleuren iets gelig. De schutbladeren laten in het tweede jaar los van de stengel.
Deze kunnen echter ook eerder met de hand verwijdert worden indien gewenst, maar pas een maand of drie nadat de stengel is volgroeit.
Het glanzende blad is donkergroen van kleur en groot. Het blad kan 20 cm lang worden en 2 cm breed.
In de loop van de jaren wordt het een ondoordringbare bos. In grote plantenbakken geplant en de op een rij geplaatst dienen als een perfect groenscherm.
Verder is deze bamboe licht woekerend en dient de voorkeur een lage wortelbegrenzer te gebruiken. Het is niet persé noodzakelijk, ook door het afsteken van de relatief korte wortelstokken is deze bamboe goed binnen de perken te houden.
Hij wortelt niet diep. Winterhardheid zone 6a (-23ºC).
De Pleioblastus Viridistriatus "Auricoma" is een decoratieve bamboe met schitterende contrastrijke tekeningen in zijn blad.
Het blad is redelijk zacht en geel tot goudgeel gekleurd met verschillende groene strepen in de lengte richting over het blad.
De halmen van deze bamboe zijn groen tot rood gekleurd en zijn fijn en dun. Vanaf mei t/m september groeien er nieuwe scheuten en blijft deze bamboe u verassen en zorgt voor contrast in uw tuin.
Wordt vaak gebruikt voor onderbeplanting en vakbeplanting. Kan ook goed als onderbeplanting gebruikt worden bij grotere Phyllostachys soorten.
Deze bamboe wordt bij ons niet veel hoger dan 1 meter, in Japan kunnen ze wel meer dan twee meter worden.
De Pleioblastus Viridistriatus mag (is niet noodzakelijk) tot op 10 cm terug geknipt worden begin maart. Mocht u lelijk blad hebben dan is dit ook meteen opgeruimd. Vanaf april/mei zal de bamboe zeer snel weer nieuwe frisse scheuten maken.
Tevens woekert deze bamboe en is een wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6a (-22ºC).
Deze bamboe wordt niet voor niets de Dwergbamboe genoemd. Hij wordt niet groter dan 30 cm. Hij heeft holle stengels die niet groter wordend dan 20 cm en bezet zijn met fijne fris groene bladeren. Het is een ideale soort om in een groep te plaatsen en te gebruiken als bodembedekker. Vermeerderen geschiedt door het delen van de pol of het afsteken. Ieder vroege voorjaar de Dwergbamboe tot de grond afknippen en zeer snel zult u weer het gehele jaar kunnen genieten van een frisse groene bamboe in uw tuin. Deze soort woekert niet. Winterhardheid -16 graden.
Wordt ook wel de Pleioblastus Chino "Pumilus" genoemd. Wordt niet hoger dan 75 cm in ons klimaat als hij het goed naar zijn zin heeft.
In Japan wordt deze bamboe wel 100 cm. Deze bamboe heeft fris fel groen blad en groeit redelijk snel in de breedte. Het blad is krachtig en glanst en is redelijk vast. In verhouding is het lang smal blad.
U kunt voor deze soort een plaats van circa 2 tot 3 vierkante meter reserveren.
Ideaal voor onderbeplanting, bodembedekker, vakbeplanting of kleine hoeken die opgevuld dienen te worden.
In het vroege voorjaar (rond begin april) kan het noodzakelijk zijn deze bamboe eens lekker terug te snoeien naar een hoogte van circa 15 cm.
Dit hoeft zeker niet ieder jaar, sterker nog deze bamboe is heel onderhouds vriendelijk en makkelijk te houden.
Echter van langdurige strenge vorst kan de bamboe wat bladschade bekomen. Niets aan de hand, vanuit het wortelgestel groeien in het voorjaar weer nieuwe scheuten.
Vanaf eind april/begin mei zullen de nieuwe frisse scheuten weer volop gaan groeien en zitten na enkele weken weer vol in het nieuwe blad.
Zo krijgt u ieder jaar een mooi vers fris groen perk in uw tuin.
Zoals iedere bamboe in het groeiseizoen heeft ook de Pleioblastus Pumilus graag wat bemesting en op tijd water.
Tevens woekert deze bamboe matig en is een wortelbegrenzer van 50 cm hoogte voldoende. Winterhardheid zone 6b (-22ºC).
Deze Pleioblastus Fortunei is ideaal voor dichte beplanting van vakken en dergelijke. Kan als solitair, in een kuip of in een groep aangeplant worden. Deze bamboesoort heeft witbont blad en kan voor mooie accenten zorgen. De Pleioblastus soorten zijn er van 15 cm tot wel 5 meter hoog. Het is een zeer omvangrijk geslacht. Het schutblad van deze soort is leerachtig en is dichtbossig, hangt tot op de grond. Het blad is opvallend getekend en zilverachtig groen/wit van kleur. De stengel is groen van kleur. Tevens woekert deze bamboe matig en is een wortelbegrenzer nodig. Winterhardheid zone 6b (-20 graden).
De Phyllostachys Vivax "Huanwenzhu" is een van de sterkste Phyllostachys Vivax soorten en blijft bij een strenge winter beter in het blad dan de andere vivax soorten. Van deze bamboe kan enorm hoog worden, 10 meter op een goede plek is geen probleem. Men verwacht zelfs dat 12 meter haalbaar kan zijn.
In het voorjaar wanneer de nieuwe scheuten komen en het blad begint te groeien dan mag men de Phyllostachys Vivax gerust veel water en op tijd mest geven. Dit komt de groei direct ten goede.
Phyllostachys Vivax Huanwenzhu krijgt zeer dikke glanzende stammen die fris groen van kleur zijn van kleur zijn met willekeurig verticale gele strepen. Dit geeft een mooi effect op de verschillende stammen. Ook in Nederland kan deze bamboe heel hoog en dik worden. Is een echte eye-catcher in de tuin die ook nog een heel tropisch lijkt!
De jonge scheuten zijn goed eetbaar. Jonge planten vertonen maar weinig takken, maar heb geduld. Als de plant 3 meter hoog wordt gaat dit weldra veranderen.
Verder is deze bamboe goed winterhard tot -22 graden. Deze soort woekert en men dient een wortelbegrenzer te gebruiken verkrijgbaar in de winkel.
De Phyllostachys Vivax "Huanwenzhu Inversa" is een van de sterkste Phyllostachys Vivax soorten en blijft bij een strenge winter beter in het blad dan de andere vivax soorten.
Inversa heeft overwegend een gele stam en de sulcus is groen. Deze bamboe kan enorm hoog worden, 10 meter op een goede plek is geen probleem. Men verwacht zelfs dat 12 meter haalbaar kan zijn.
In het voorjaar wanneer de nieuwe scheuten komen en het blad begint te groeien dan mag men de Phyllostachys Vivax gerust veel water en op tijd mest geven. Dit komt de groei direct ten goede.
Phyllostachys Vivax Huanwenzhu krijgt zeer dikke glanzende stammen die fel geel van kleur zijn van kleur zijn met willekeurig verticale groen strepen. Dit geeft een mooi effect op de verschillende stammen. Ook in Nederland kan deze bamboe heel hoog en dik worden. Is een echte eye-catcher in de tuin die ook nog een heel tropisch lijkt!
De jonge scheuten zijn goed eetbaar. Jonge planten vertonen maar weinig takken, maar heb geduld. Als de plant 3 meter hoog wordt gaat dit weldra veranderen.
Verder is deze bamboe goed winterhard tot -22 graden. Deze soort woekert en men dient een wortelbegrenzer te gebruiken verkrijgbaar in de winkel.
De Phyllostachys Vivax "Aureocaulis" is ongeveer 20 jaar geleden in Europa gekomen vanuit de Anjii Bamboetuin in de provincie Zheijang. Phyllostachys Vivax "Aureocaulis" krijgt zeer dikke glanzende stammen die fel geel van kleur zijn met willekeurig verticale groene strepen. Dit geeft een mooi effect op de verschillende stammen. Ook in Nederland kan deze bamboe heel hoog en dik worden. Is een echte eye-catcher in de tuin die ook nog een heel tropisch lijkt! De jonge scheuten zijn goed eetbaar. Jonge planten vertonen maar weinig stengels, maar heb geduld. Als de plant 3 meter hoog wordt gaat dit weldra veranderen. Verder is deze bamboe goed winterhard tot -22 graden. Deze soort woekert en men dient een wortelbegrenzer te gebruiken verkrijgbaar in de winkel. Winterhardheid zone 6a (-22 graden).
Deze Phyllostachys Rubromarginata is een bamboe soort die groot wordt. de diameter van de de halmen wordt zeker 6 cm en de hoogte van de bamboe 8 meter.
Het hout van de Phyllostachys Rubromarginata kan goed gebruikt worden voor bouwwerken en is oersterk.
De ruimte tussen de knopen op de halmen kan wel tot 50 cm oplopen. De halmen groeien zeer recht omhoog en mede daarom zijn deze goed te gebruiken voor bouwdoeleinden.
Deze bamboe is zeer goed te gebruiken voor het creëren van privacy in uw tuin. Ook als windbreker of haag kan deze bamboe worden toegepast.
Het zeer dichte bladerdek is prima geschikt voor het camoufleren van bijvoorbeeld een lelijke muur.
Na een paar jaar heeft een mooie groene muur waarvan de toppen elegant in de wind wijven. Blijft in de winter zeer goed zijn blad behouden.
De jonge scheuten zijn eetbaar en hebben een rode kleur, de groei is vrij dicht van deze bamboe, scheuten staan redelijk dicht op elkaar.
De halmen zijn groen met een grijze was laag, naar mate de halmen ouder worden verkleuren ze naar geel/grijs.
Deze soort woekert matig en men dient een wortelbegrenzer te gebruiken, verkrijgbaar in de winkel. Winterhardheid zone 6a (-22ºC).
Als u van dikke halmen houdt dan behoort de Phyllostachys Prominens zeker tot een van uw favorieten. De doorsnede van deze halmen kan ruim 8 cm worden.
Op de halmen zitten duidelijk zichtbare uitstekend ringen die typerend zijn voor deze soort.
Ook groeien de halmen kaarsrecht omhoog, ondanks dat de jonge scheuten mogelijk schuin uit de grond komen.
Ook in de hoogte gaat deze snel groeier naar makkelijk 8 meter, schrik niet als deze bamboe doorschiet naar wel 10 meter. Het wordt een gigant!
De Phyllostachys Prominens is een sterke bamboe, goed als solitair, maar ook als bossage goed te planten.
Deze bamboe is zeer sterk en stelt geen directe eisen aan zijn omgeving.
De kleur van het blad is vrijwel identiek aan die van de halmen, matgroen en worden circa 11/13 cm lang en 2 cm breed.
Deze soort woekert en men dient een wortelbegrenzer te gebruiken, verkrijgbaar in de winkel. Winterhardheid zone 6a (-23ºC).
Phyllostachys Nuda heeft op zijn jonge stengels een blauwe waas, deze zijn trouwens goed eetbaar en zeer smakelijk.
De nieuwe bamboescheuten van de waardevolle Phyllostachys Nuda zijn als van geen ander te onderscheiden door hun zwarte schutbladeren. In mei/juni komen de nieuwe scheuten uit de grond.
De stengels verkleuren later naar donker groen en worden tussen de 5 en 7 meter hoog.
De dikte van de stengels kan oplopen tot een doorsnede van wel 5 cm.
Oudere stengels krijgen een grijs/groene kleur. De groei is recht omhoog waarbij de toppen licht buigen. Echter soms groeit er een enkele stengel in beginsel zig-zag vormig.
Het blad van deze bamboe soort is donkergroen, klein en vast. Tevens is een zonnige plek of half schaduw prima voor de Phyllostachys Nuda. Hij heeft zelfs graag een warme plaats in de tuin, zodat de groei nog harder zal gaan. In China zijn exemplaren van wel 12 meter hoog.
Ideale bamboe voor het creëren van privacy in uw tuin, of als solitair en haag. Tevens verdraagt de Phyllostachys Nuda snoei goed, dus wordt hij te hoog of te breed dan is snoeien geen probleem.
Ook kan deze bamboe goed tegen harde wind.
Deze soort woekert sterk en men dient een wortelbegrenzer te gebruiken, verkrijgbaar in de winkel. Winterhardheid zone 6a (-23ºC).
PHYLLOSTACHYS NIGRA f. PUNCTATA of Zwarte bamboe. Phyllostachys Nigra f. Punctata heeft in zijn jeugdjaren nog groene stengels, maar deze zullen weldra veranderen in de kleur zwart. Vooral de oudere stengels verkleuren pikzwart. Het is een bamboesoort die in de kuip en solitair gehouden kan worden. Is een prachtige bamboesoort en waarschijnlijk de lievelingsbamboe van vele tuineigenaren. Is goed winterhard tot -22 graden. Op een beschutte plaats geplant komt deze bamboe het beste tot zijn recht. Als het onderste gedeelte van de stengel van blad ontdaan wordt, krijgt de zwarte stengel nog meer accent. Deze soort woekert matig en men dient een wortelbegrenzer te gebruiken, verkrijgbaar in de winkel. Winterhardheid zone 6a (-22 graden).
De naam Phyllostachys Nigra "Boryana" doet vermoeden dat het hier zwarte bamboe betreft. Echter dit is niet het geval, de stengels blijven groen met hierop een decoratieve tekening. Deze soort is makkelijk te herkennen aan zijn bruine tot lilarode vlekken op de stengel. Het is een bamboesoort die in de kuip en prachtig als solitair gehouden kan worden. Ook is hij ideaal als hoog scherm tegen inkijk. Voor de liefhebber de bamboe die in ons klimaat tot grote hoogte kan groeien en dikke stengels krijgt. Hij groeit dichtbossig met het blad tot aan de grond. Vormsnoei is tevens mogelijk bij deze soort. Is goed winterhard tot -22 graden. Als het onderste gedeelte van de stengel van blad ontdaan wordt, krijgt de stengel met zijn mooie tekening nog meer accent. Deze soort woekert matig en men dient een wortelbegrenzer te gebruiken, verkrijgbaar in de winkel. De jonge scheuten zijn eetbaar en goed van smaak. Winterhardheid zone 6a (-22 graden).
De Phyllostachys Iridescens een grote bamboe die in ons klimaat op een beschutte plek wel meer dan 10 meter hoog kan worden. In China zijn exemplaren met een hoogte van 15 meer regel dan uitzondering.
De halmen zijn in het begin bedekt met een blauw/grijze waslaagje. Later krijgen de groene halmen kleine verticale gele strepen. De diameter van de halmen kan meer dan 7 cm worden.
De jonge scheuten van deze bamboe zijn zoet en smakelijk, deze spruiten vanaf eind mei/begin juni. De halmen groeien redelijk rechtstandig, al wil het wel voorkomen dat ze aan de onderzijde soms licht gebogen beginnen.
Voor deze grote solitair kunt u het beste een plaats van minimaal 5 vierkante meter reserveren zodat hij goed tot zijn recht komt.
Ook om hoge inkijk te voorkomen kunt u deze wintergroene bamboe perfect gebruiken. Het sterke blad is groen en middelgroot en blijft in de winter prima groen.
Is zeer geschikt als haag om privacy te creëren, of als solitair geplant. Deze bamboe woekert wel dus een een wortelbegrenzer is nodig.
De Phyllostachys Humilis is zeer winterhard en groeit enorm hard. De stengels zijn olijfgroen van kleur en voelen ruw aan. De dikte van de stengels is niet veel meer dan vinger dik, maar groeien in groten getale en dicht op elkaar. Het sierlijke blad is fris groen van kleur en dichtbossig tot aan de grond. De Phyllostachys Humilis is een robuste en sterke bamboe. Deze bamboe is prima geschikt voor een haag van 2 meter hoogte en verdraagt snoeien prima. De Phyllostachys Humilis is tevens goed als bonsaiplant te vormen. Is zeer geschikt als haag om privacy te creëren, of als solitair geplant. Deze bamboe woekert wel dus een een wortelbegrenzer is nodig. Winterhardheid zone 5b, (-24 graden).
De jonge scheuten van de Phyllostachys Flexuosa zijn eetbaar en smakelijk. Deze zijn tussen de 2 en 4 cm in diameter (soms nog dikker). Wanneer de scheuten 10 cm boven de grond staan deze 5 cm onder de grond lossteken. Deze scheuten kunnen worden gekookt of roerbakken.
De Phyllostachys Flexuosa wordt in China wel tot 8 tot 10 meter hoog, in ons klimaat maximaal 5 meter. Deze bamboe is goed winterhard en blijft in in de winter mooi groen in het blad staan.
De stengels zijn mooi groen/geel van kleur en staan redelijk dicht op elkaar, ze krijgen uiteindelijk een diameter van 1,5 cm.
De stengels van deze phyllostachys zijn niet heel erg spectaculair als het om dikte en hoogte gaat. Maar als afscheiding een prima bamboe, kan perfect als haag gebruikt worden om wat meer privacy te creëren in uw tuin.
Het blad wordt 5 tot 20 cm lang en 0,5 tot 2 cm breed en is fris groen van kleur. Deze bamboe woekert en men dient een wortelbegrenzer te gebruiken.
Phyllostachys Decora wordt ook de Phyllostachys Mannii of Phyllostachys Helva genoemd.
Deze bamboe soort kan zeer goed tegen de hitte en volle zon en is tevens zeer droogte tolerant.
De Phyllostachys Decora kan een hoogte bereiken van 5 tot 8 meter en kan als een groep op open locaties geplant worden. Schitterende diepgroene ronde stengels kunnen en diameter van 4 tot 5 cm krijgen.
De halmen bijna perfect rond zijn mooi groen van kleur, als ze ouder worden verkleuren ze naar geel/oranje.
Het blad is langwerpig, fris groen van kleur en vrij zacht. De groei van de halmen van deze bamboe is scheef tot recht.
Zeer typerend en herkenbaar voor deze Phyllostachys Decora zijn de mooi gekleurde schutbladeren.
De jonge scheuten zijn eetbaar en smakelijk.
Wel een wortelbegrenzer gebruiken en ieder jaar even snoeien daar waar nodig. Winterhardheid zone 6a (-23ºC).
Phyllostachys Bissetii is de meest winterharde Phyllostachys die er is. Deze kan een hoogte bereiken van 5 tot 8 meter en kan als een groep op open locaties geplant worden. Schitterende diepgroene dikke stengels zijn kenmerkend voor de Bissetii. Ook als haagplant in de Bissetii ideaal, hij word ongeveer 1 meter breed en is groenblijvend in de winter. Wel een wortelbegrenzer gebruiken en ieder jaar even snoeien daar waar nodig. De stengels zijn mooi diep groen van kleur en staan redelijk dicht op elkaar. Is niet geschikt als kuipplant. Winterhardheid zone 6a (-23 graden).