Mwenzi kreeg begin deze maand een eerste aanpassing voor onze droomreis. De bestaande gasinstallatie (twee Propaan flessen van 11L) werd vervangen door 2 LPG-gasdampflessen van 11L. Hiermee kunnen we, zonder al te veel adapter- en gasfles-aanpassingen op het Amerikaans continent, overal gas tanken voor verwarming, warmwater en kookvuur. In de bedbodem hebben we een luikje geplaatst zodat we makkelijker toegang hebben tot de afsluitkranen van de flessen - die moeten gesloten worden bij het tanken van LPG. Vermits de gasflessen in een ruimte in het koffer zitten en ze niet bereikbaar zijn van buitenaf is het luik een handige "binnendeur". Inmiddels hebben we een prettig contact met Han en Monique, een Nederlands koppel, die momenteel met hun eigen camper op weg zijn in N-Amerika. Zij plannen om later naar Latijns-Amerika af te zakken - in principe zullen we elkaar dus ergens kruisen. Ook zij hebben hun camper via Seabridge laten overzetten. Hopelijk hebben we beiden baat bij deze “kruisbestuiving” van informatie. Van een andere Panamericana-reiziger, Luc, kregen we ook al wat informatie over de technische zijde van het campergebeuren. Hij raadde ons o.a. een boek aan dat ik intussen aan het doornemen ben : “Overlanders’ Handbook” van Chris Scott … inderdaad een aanrader ! Spijtig genoeg hebben we op het moment geen contact meer met Luc, die zit nu (12/12) ergens tussen Santiago de Chile en de bergpas over de Andes. Inmiddels in de USA contact gezocht met Chrysler motors. Die hebben sinds kort een model uitgebracht op basis van de Fiat Ducato, de Dodge-Ram Promaster. Mogelijk kunnen we bij hen terecht voor wisselstukken moest dat nodig zijn. Wordt vervolgd. We overwegen tevens om een OBD-toestel (On-Board-Diagnostics) aan te kopen om zelf foutmeldingen van de boordcomputer te kunnen uitlezen en resetten. Zoals we eerder al meldden is de boordcomputer van de auto in staat om de wagen stil te leggen bij al dan niet vermeende defecten. Dit moeten we zeker kunnen uitlezen en in sommige gevallen moeten we de foutmelding kunnen overbruggen (resetten dus). Electronica ... zegen of vloek ? Bijkomende zorg : we krijgen stilaan zicht op alle zaken die we zullen moeten meenemen, veel meer dan bij een "traditionele" reis naar, zeg maar, Frankrijk of Engeland waar om de hoek een garage te vinden is. Bijkomende spullen hebben ook bijkomend gewicht ... we zullen hier echt wel moeten op letten ... een aanhangwagentje is niet echt een optie ;-)
Na een eerste overleg met de Fiat garage rijzen er nog steeds vragen over de ‘betrouwbaarheid’ van de wagen. Meer bepaald de boordcomputer wekt onze argwaan omdat het toestel de wagen kan uitschakelen en we daar niets aan kunnen verhelpen zonder professioneel materiaal. De vrees dat garages in Zuid & Noord Amerika niet uitgerust zijn met de elektronische toestellen die de boordcomputer van de auto kunnen ‘resetten’ zit ons redelijk dwars. Een auto waar je zelf nog kan aan werken bestaat blijkbaar niet meer … Je vertrekt uiteraard met een goed onderhouden en voorbereidde auto maar zoals we weten : techniek en vooral computers hebben een eigen leven … en timing. Ook het te verwachten probleem met de roetfilter (waarover we eerder al schreven) is nog in onderzoek. Ons bezoek bij Fiat-technici op Mobicar in Brussel leverde niet echt bevredigende antwoorden op. Heel erg overtuigend was de uitleg niet en als ze beginnen over de “Fiat Ducato camper Mobile app” sla je al helemaal dicht en vraag je je af waar die gasten in hemelsnaam mee bezig zijn ! We hebben intussen wel contact kunnen maken met iemand die dit jaar met de camper naar Zuid-Amerika vertrekt en die ons heel wat nuttige informatie kon geven. We krijgen nu echt wel een duidelijker zicht op de technische aanpassingen die we zullen moeten doorvoeren aan de auto.
De Panamericana reisroute die we willen volgen - en die meteen de reden was voor het opstarten van deze blog - zodat vrienden en kennissen ons kunnen volgen - zal voor ons starten in Buenos Aires, Argentinië en loopt dan naar de zuidelijkste punt van het continent. Via Vuurland terug noordelijk naar Chili, Bolivië, Peru, Equador, Columbia waar we verschepen naar Midden America. Verder via Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala, Belize en Mexico waar we in Nogales de grens met de USA passeren. Geschatte reistijd : zes maanden (+/- 30000 km) Het vervolg van de reis moet nog verder uitgestippeld worden. We plannen om ook Canada en Alaska te bereizen.
De technische vraagstukken over de gasvoorziening, het type gasflessen en de nodige adapterstukken om zowel in zuid als in noord Amerika gas te kunnen tanken hebben we opgelost door te opteren voor een LPG installatie in Mwenzi. Onze eigen losse kunststof gastanks gaan we vervangen door twee aluminium gasdampflessen. Uiteraard hebben we ook hier adapters voor nodig maar dat is in orde. Voor wat betreft het technisch probleem met de roetfilter bij het rijden op grote hoogtes (zoals bij het oversteken van het Andes-gebergte op méér dan 4500m hoogte) hebben de mensen van Fiat op de stand in Düsseldorf geen oplossing kunnen geven. Hiervoor moeten we zeker onze garagist om raad vragen. Wordt later vervolgd.
De kogel is door de kerk. Onze beslissing om volgend jaar de Panamericana route te bereizen is definitief en we starten door met de voorbereidingen die we al deels gedaan hadden. In die optiek zijn we onlangs nog eens naar het Caravan Salon in Düsseldorf gegaan waar we twee jaar eerder Mwenzi bestelden. Mwenzi is onze La Strada Avanti C camper. D’r is zoals altijd heel wat te zien op deze wereldbeurs en het is ook weer de aanzet om wat beelden te tonen. Beelden van enkele uitzonderlijke motorhomes, niet altijd even praktisch maar toch indrukwekkend en inspirerend.
Ook beelden van onze eigen geschiedenis in het motorhome-gebeuren, onze eerste jaren met gehuurde wagens (van slechts enkele hebben we foto’s) en later onze eigen kampeerwagens, ons immer geliefde VW’s; de T2 en T4’s en dan Mwenzi.
Eén van onze eerste huurwagens vanaf 1983 - en Vicka Arès (F) - anno 1983
De gehuurde "Spanje-cruiser" - tijdens de siësta Spaanse Pyreneeën (E) - anno 1985
Onze eerste eigen camper Argonne (F) - anno 1986
Herschilderd en technisch verbeterd in 1986 Extremadura (E) - anno 1991
Onze trouwe vriendin Vicka, geduldig wachtend op eten Op weg naar de Ebro-delta (E) - anno 1988
Modernisering 1 - de eerste T4 Argonne (F) - anno 1992
Modernisering 2 - Laatste uitvoering van de T4 Gran Paradiso - anno 2004
Ford Triton V6 - huurwagen in Alaska Denali N.P. (USA) - anno 1997 - 2000
Voor wie deze blog voor het eerst bekijkt, die scrolt best even terug tot het begin, naar het eerste bericht "Voorbereiden en opstarten" van 28 juli 2015 - gebruik vooral de pijltjestoetsen onderaan. Kwestie van het begin van het verhaal niet te missen.
We plannen om tijdens de reisvoorbereiding maandelijks minstens één bericht te plaatsen. Hopelijk hebben we tijdens de reis de gelegenheid om dat frequenter te doen en wekelijks bericht te laten.
Omdat ik er nogal wat lol begin in te krijgen en ik de fel verkleinde beelden toch nog vrij presentabel kan tonen zet ik er nog wat beelden bij van onze eerdere reizen naar Schotland.
Eilean Donan Castle - Loch Duich, Schotland
Otter - Lutra lutra - Shetland
Jan-van-Gent - Morus bassanus - Shetland
Grote jager - Stercorarius skua - or, as they say : Bonxie - Shetland
De voorbereidingen van onze reis zijn nog sluimerend maar gaan stilaan toch naar concrete maatregelen leiden. Het opstarten van deze blog is daar alvast één van.
Voorlopig is er dus nog niet veel te melden, we kunnen al wel een paar beelden van onze vorige reis naar de Cévennen in Frankrijk plaatsen. Ook al om zelf een beetje ervaring op te doen bij de opmaak en het plaatsen van de beelden op de blog.