Welkom op dit pps_blog met foto's Lieve bezoekers.
Voor het bekijken van de ppsjes met muziek. Klik op de kleine fotootjes aan de linkerkant van dit blog.. de gebruiksaanwijzing staat er boven.
Veel plezier hier en bedankt voor jullie bezoek. Marylou
Vul in wat je in dit blog en blog natuurfreek zoekt en klik op de knop zoeken
Loading
01-04-2010
Speenkruid in overvloed te zien in de Lierse polder.
Gewoon Speenkruid (ranunculus ficaria subsp.bulbilifer) is een laagblijvende voorjaarsbloeier die behoort tot de ranonkelachtigen.Oude namen zijn vijgwortel komt van het grieks ficus wat vijg betekent..anderen noemen het katteklootjes omdat de knolletjes er op lijken.Anderen zeggen dan weer dat de naam is afgeleid van de toepassing tegen aambeien ofwel speen genoemd. De plant bloeit van maart tot mei met 8 tot 12 gele kroonblaadjes die alleen opengaan bij goed weer.De groene bladeren zijn rond van vorm. Speenkruid vormt soms hele tapijten.
Na de bloei sterft de bovengrondse plant af..de knolletjes blijven leven tot volgend jaar. De plant kan je in heel Europa vinden,in de Kaukasus,West -Siberië,midden-Azië,de zuidkust van Engeland en het middellands zeegebied. De plant gedijt uitstekend op vochtige gronden, aan de natte bosranden en langs rivieren.
Weetjes Het blad bevat veel vitamine C en wordt toegevoegd aan slaatjes.Vroeger werd het gebruikt tegen scheurbuik.Vanaf de plant bloeit is hij giftig en bevat saponin en mag niet meer gebruikt worden Zelfs weidedieren eten er dan niet meer van. In de alpenlanden werd het giftige plantensap gebruikt voor pijlgif. Het sap uit de wortelknolletjes werd uitwendig gebruikt tegen aambeien of het speen. Speenkruid in de tuin licht op in donkere dagen.Wel controleren want kan gaan woekeren.
Na de wandeling gingen mijn vriendin en ik nog iets drinken.Ik een watertje of desnoods een thee zonder suiker, want ik ben suikerziek. Mijn vriendin,een chocomelk met slagroom en een chocolade stokje.Mooi verzorgd gepresenteerd. Het water kwam me in de mond.
De laatste 50 jaar is alles in een stroomversnelling geraakt. Hoe oud dit exemplaar van een brandweerwagen is ,kan ik niet inschatten. Maar het roept bij velen zeker nostalgische gevoelens op.
Op mijn wandeling naar het natuurgebied Anderstad ontdekte ik dat het kleinhoefblad al in volle bloei staat.Het gezoem van hommels was dan ook niet ver weg.
Klein Hoefblad(Tussilago farfara) is circa 30cm hoog en een vaste plant die tot de familie van de composieten behoort.Het plantje bloeit in maart-april en is een naaktbloeier dat wil zeggen dat de bladeren verschijnen na de bloei.De bladeren die eerst kleine schubjes zijn, groeien na de bloei uit tot ronde of hartvormige getande bladeren .Ze staan als rosetten rond de stengel.De onderkant van de bladeren is viltig.Het plantje voelt zich goed thuis op nieuwe grond vb.hellingen en wordt daarom pioniersplant genoemd.De wortelstok kan tot 1,5 cm lang worden. Elke stengel draagt 1 bloemhoofdje met een doorsnede van 2-3 cm.Het centrum van het bloemhoofdje bevat 30-40 mannelijke bloemen daarrond staan ongeveer 300 vrouwelijke smalle draadvormige lintbloempjes.
De bestuiving gebeurt door bijen,hommels en insecten. Tussilago komt van het grieks tussis.wat kuchje betekent. Het plantje wordt gebruikt tegen hoesten.In veel landen is het nog een belangrijk middel tegen ontstekingen van de luchtwegen.
Inwendig gebruik -Maak thee van de bladeren van klein Hoefblad en tijm...goed tegen hoest en bronchittis,niet meer dan 3 glazen daags -Nog beter is een mix te gebruiken van brandnetel,smalle wegbree en klein hoefblad bladeren..bladeren eerst drogen Uitwendig gebruik -Om te stoppen met roken..tabak van de gedroogde bladeren van Klein Hoefblad -Als compressen bij traaghelende wonden (nooit gebruiken bij zwangerschap of borstvoeding) Heerlijke jam Hiervoor gebruik je de bloemen. 2 handen vol bloemen wat suiker 1,5 l water 2citoenen,2 sinaasappels Werkwijze Bloemen net onder water in kookpot Geschilde en in schijven gesneden citroenen en sinaasappels toevoegen Laat 10 min op zacht vuurtje koken en nadien een nacht trekken. Giet de bloemen nadien in een neteldoel en duw er het vocht uit Het opgevangen sap en de vloeistof laten doorkoken met gelei of minutsuiker Kokend in potjes gieten,deksel opdraaien en pot omgekeerd bewaren
De kooldries-Hoofsweer een paradijs voor natuurliefhebbers
Wie hier in alle rust gaat wandelen om van het gezang van de vogels te genieten ontdekt ook hoeveel verschillende mossen en zwammen op het domein te vinden zijn.
Narcissen worden ook paaslelie of paasbloem genoemd.Er bestaan ongeveer 35 soorten en de bekendste zijn de trompetnarcissen. Narcissen zijn voorjaarsbollen die een koude rustperiode nodig hebben om te bloeien. Je vindt ze in veel kleuren zoals roze,oranje,geel,witte en gevlekte exemplaren.Er zijn enkel en dubbelbloemige narcissen ,soms vormen ze trosjes van bloemen of staan met 3 of 4 bloempjes op een stengel. In tegenstelling tot tulpen kan je ze rustig laten verwilderen,ze vermenigvuldigen zichzelf en geven meer en meer bloemen .
Na een ganse nacht regen en wind zit er wel wat aarde op maar ze bleven overeind.
Vannorgen even staan kijken hoe 1 man het klaarde om op een hele drukke steenweg een rupswagen ,om grondboringen te verrichten, kon ter plaatse brengen zonder ongelukken. Een staaltje van echt vakmanschap. De zware vrachtwagen met opligger werd na manoeuvreren op een zeer drukke baan ,waar iedereen maar bleef doorrijden ,feilloos op het fietspad geplaatst. Wel een heel deel domme fietsers ,en het waren geen scholieren,die tijdens het achteruit rijden van het gevaarte ,achter het zwaar vervoer slalomden om verder te kunnen rijden. Ik hield mijn hart vast. Hoe onverantwoord was dat..de chauffeur moest de baan, fietspad en huizen in het oog houden en ik ben er zeker van dat hij de fietsers vanop een bepaald punt ,achter de oplegger,niet kon zien. De chauffeur wist de mastodont van een machine veilig neer te zetten. Met een afstandbediening bracht hij het zwaar gevaarte onberispelijk door een vrij smalle poort ter bestemming. Chapeau..Ik stond vol bewondering alles te volgen. Ieder beroep heeft zijn specificaties. Wat een vaardigheid. Er wordt soms niet bij stilgestaan...chauffeur van beroep..Maar ook zoveel meer. Minachtend neerkijken op beroepen..maak jij er je soms schuldig aan? Respect voor iedere goede stielman..of het nu metsers,chauffeurs ,schrijnwerkers of wat ook zijn.. Geen enkel beroep is minderwaardig maar mist vaak aan waardering. Waarom zou men meer moeten opkijken naar dokters of advokaten.......kennis is waar het op aankomt
Gespot in Kalmthout.Op de parking aan de kalmthoutse heide kwam plots een opvallend piepklein wagentje de parking opgereden.Een wat rare vorm,een opvallende kleur maar meer nog..De bestuurder houdt van humor. Kijk eens wat er op de nummerplaat stond.
Ben gaan wandelen op de Kalmthoutse heide met wandelmaatje.De zon hebben we niet gezien.Het was een betrokken weertje maar droog.Op gans de wandeling maar 8 mensen gespot. 3 dames die er met de stokjes duchtig op los stapten, een fietser, 2 joggers en een bejaard echtpaar. Het was er zalig rustig.
De schors van deze dode boom gaf een mooi patroon en kleurenpalet weer en honderden gaatjes waaruit de specht de insecten had geklopt.
Het roodborstje(Erithacus rubecula)is een zangvogel uit de familie van de vliegenvangers. Het is zeer nieuwgierig,heeft grote pikzwarte oogjes en een lange smalle snavel om insecten en spinnen te vangen.De oranjerode borst is om zijn vijanden af te schrikken Het mannetje en vrouwtje zien er identiek uit.Ze maken een nest op de grond of dicht tegen de grond en zijn zo een gemakkelijke prooi voor katten ,ratten en egels. Roodborstjes zijn zeer onverdraagzaam.Zowel het vrouwtje als het mannetje zingen. Het vrouwtje broedt tot 2 keer van april tot juli.De eitjes zijn wit met roestbruine plekken.
Om het gastenboek vlot te laten open gaan, gelieve geen plaatjes toe te voegen van meer dan 45.000 bytes.en 450 pixels breed a.u.b Bedankt voor uw begrip.
MAILINGSLIJST Wens je mijn emails te ontvangen
Vul je e-mail adres in en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.