Viooltjes zijn het zinnebeeld van nederigheid. De dagen lengen en af en toe hebben we al een lentedag Viola is hun latijnse naam en er bestaan 400 soorten.Groot en kleinbloemigen.
Gekweekte en wilde soorten. Er bestaan ook winterviolen die verkrijgbaar zijn vanaf september en gans de winter doorbloeien.Ze zijn winterhard. Viooltjes zijn bloempjes met kleurige gezichtjes.We kennen het bleekkleurige bosviooltje,het 3 kleurige viooltje en het blauwe maartse viooltje. In Toulouse maakt men van het blauwe maartse bosviooltje snoepjes.
Wie kent het gesuikerde viooltje in de doosjes suikerbonen niet.Alle delen : bloemen,blaadjes en bloempjes worden medicinaal gebruikt. De bloempjes bevatten veel vitamines Van gedroogde bloempjes wordt thee gemaakt en ook de parfumindustie gebruikt viooltjes.
Recepten met viooltjes Hiervoor komen alleen kleinbloemige viooltjes in aanmerking. Viooltjes siroop -3 kopjes verse bloempjes -1 kilo suiker -1 l water Overgiet de viooltjes met 1 l water en laat 24 uur trekken. Zeef de vloeistof Voeg suiker toe en laat 10 minuten goed doorkoken tot de suiker is opgelost.
Giet warm in fles of bokaal. Zorg dat fles of bokaal op natte doek staan om springen van glas te voorkomen. Wordt gebruikt als hoestsiroop.
Viooltjessalade -500 gram fijne andijvie -1 eetlepel fijn gesneden selderieblad -1eetlepel fijne peterselie - 30 kleine viooltjes -3 eetlepel olie -zout en wat suiker -wat olijven Maak sausje van olie,zout en suiker. Was andijvie en snijdt in fijne reepjes.Doe peterselie ,fijn gesneden selderieblad en peterselie in een kom. Snij de olijven doormidden en voeg toe. voeg sausje toe en strooi er de vioolblaadjes over. Zet alles voorzichtig door elkaar. Smakelijk
02-04-2010 om 00:00
geschreven door marylou
Categorie:Bloemen en planten
|