Op de tentoonstelling zijn de trouwjurken van prinses Margriet en haar vier schoondochters te bewonderen en hun outfits op het burgerlijk huwelijk, evenals de pakken die de prinsen droegen en de jurken van de bruidsmeisjes. Ook zijn de bruidsboeketten met kunstbloemen nagemaakt door de bloembinderij van paleis Het Loo en is een serie foto's te zien van de vijf huwelijken.
Pronkstuk van de tentoonstelling is de bruidsjurk van prinses Margriet, naar een ontwerp van mevrouw Bergé-Farwick. Het lijfje van de jurk toont 67 geborduurde margrieten, dit aantal verwijst vermoedelijk naar het jaartal van het huwelijk. De clocquezijde rok bestaat geheel uit ingeweven margrieten, zodat een reliëf ontstaat.
De margrieten van de sleep zijn met de hand geborduurd door Maison Linette en deels kant en klaar geleverd door Huis Hurel te Parijs. Voor de opening heb ik een coupeuse kunnen achterhalen die hieraan meewerkte. Zij vertelde mij dat het gehele team van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bezig was om niet alleen de jurk van prinses Margriet af te krijgen, maar ook de kleding van de rest van familie, zegt Rosa de Carvalho.
De kostuumconservator kreeg van zowel prinses Margriet als van de vier prinsessen alle medewerking voor de tentoonstelling. Soms had het nogal wat voeten in de aarde. De trouwjurk en het jasje dat prinses Annette tijdens het burgerlijk huwelijk droeg, hebben dagenlang in het water gelegen omdat de kelder van het echtpaar was ondergelopen. Maar we hebben de vlekken er goed uitgekregen. De samenstellers moesten tijdens de inrichting ook nog wachten op de jurk van prinses Aimée, die zij anderhalve week geleden droeg tijdens haar huwelijk met prins Floris. Rosa de Carvalho geeft aan dat de kleding een goed beeld geeft van de prinsen en prinsessen en hun modesmaak. Het pakje dat prinses Marilène droeg tijdens het burgerlijk huwelijk, gemaakt door een atelier in Brussel is heel modern en heeft iets weg van Christian Diors New Look, terwijl haar jurk van Pierre Yves heel gracieus is.
Prinses Annette koos bewust voor de Nederlandse couturier Frans Molenaar , die zowel de jurk als het pakje ontwierp. Als cadeautje borduurde hij in het blauw de initialen van het bruidspaar in de jurk, vergezeld van een gouden kroontje. Dit refereerde ook aan het blauw in de Engelse huwelijksspreuk 'something old, someting new, something borrowed, something blue'.
Rosa de Carvalho heeft een half jaar gewerkt aan de tentoonstelling, die op initiatief van prinses Margriet is georganiseerd. Met het laatst gehouden huwelijk van haar vierde zoon prins Floris is voorlopig een einde gekomen aan koninklijke huwelijken. Alle zonen van koningin Beatrix en prinses Margriet zijn nu getrouwd.
De locatie voor de expositie is logischerwijs paleis Het Loo. Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet hebben hier tot 1984 gewoond en wonen nu in een huis naast Het Loo, waaarmee de band met Het Loo is gebleven. Ook in de harten van de zonen heeft het paleis een speciale plek. Prins Pieter-Christiaan heeft zijn huwelijksaanzoek op het dak van het paleis gedaan. Verder vonden alle vooraankondigingen hier plaats, twee burgerlijke huwelijken en werden hier veelal de recepties of de feesten zelf gehouden, weet Rosa de Carvalho.
De expositie De Bruiden van Het Loo is van 5 november tot en met 2 februari open voor publiek.