De Juridische Dienst van het Vlaams Parlement komt deze middag deels terug op zijn redenering. Bij nazicht bleek immers dat het kieswetboek een andere definitie hanteert van het begrip fractie. Een fractie wordt in die definitie gevormd door de leden die bij de Vlaamse verkiezingen op dezelfde lijst verkozen zijn. Aangezien er in 2004 geen verkozenen waren op Lijst Dedecker, grijpt de nieuwe partij dus naast een gemeenschapssenator.

Protest Jean-Marie Dedecker kondigde aan dat hij bij de Senaat protest zou aantekenen tegen het feit dat hij naast een gemeenschapssenator grijpt en ook niet in aanmerking komt voor een gecoöpteerde senator. Bij de diensten wordt verwezen naar een precedent. In de vorige legislatuur wilde sp.a-Spirit Jan Roegiers aanduiden als gemeenschapssenator, maar dat ging niet door omdat Roegiers op een Spirit-lijst en niet op een sp.a-Spirit-lijst verkozen werd in het Vlaams parlement. Open Vld De zetel die naar Lijst Dedecker zou moeten gaan, verhuist daardoor naar de Open Vld dat de tweede Vlaamse fractie wordt door de vijf rechtstreeks verkozen senatoren, twee gemeenschapssenatoren en twee gecoöpteerde senatoren, zo blijkt uit berekeningen van de diensten van de Senaat. (belga/hln)
Dit artikeltje maar weer eens als bijdrage hoe (on)democratisch ons kiesstelsel is. De vriendjes op de "goeie plaatsen" van de voorgeknabbelde verkiezingslijsten, Alleen de strijdplaatsen kunnen nog bij winst en verlies een klein rolletje spelen met openingen naar verschillende opvangmogelijkheden. Eigenlijk is verkiezingen een pure show om de democratische schijn hoog te houden. - De voordelen om op de voorste opvolgersplaatsen te staan om te kunnen sjoemelen - De coöptaties van de senatoren van ernaast gevallen politiekers opvissen enz. terwijl men toch al jaaaaaaren dat hele senaatsgedoe in vraag stelt. Er is nog heel veel werk aan de schijn-democratische wets-winkel. Dat men daar eens een proper en rechtlijnig systeem van maakt. Opvolgers zijn er helemaal niet nodig. Bij gemeenteraadsverkiezingen is dat ook niet en wordt er na de rechtstreeks verkozenen een opvolging vastgesteld. Terwijl ook de waarde van een kopstem gewoon volledig naar de vuilbak dient gestuurd. Zonder nog procenten naar plaatsen op de lijst. De uitleg van: iedereen is daarmee akkoord met de volgorde op de lijst ? Dat men dan op al die personen stemt ! Voor alles is er een uitleg en vooral, zoals altijd, hebben we uit de post-electorale debatten kunnen begrijpen hoe stoer men het mekaar zuur tracht te maken met de kunst van inhoudloze, onbegrijpbare discusies te tonen, terwijl het hoofdzakelijk gaat om het aantal zitjes en de daaraan verbonden voordelen naar de partijen én de verkozenen toe. "Zitjes dienen om op te zitten. Niet om op te staan." Ook conclusies moeten er genomen. Niet om te blokkeren. Wel om degelijk en optimaal te kunnen besturen. Dit luxe-land in faling heeft daar nood aan.
|