In de biografie, die in het Engels My life so far heet, vertelt de 67-jarige Fonda over haar voortdurende streven naar perfectie. Ook praat ze over haar beroemde vader, acteur Henry Fonda, de zelfmoord van haar moeder en haar drie huwelijken. Ik was 59 jaar en realiseerde me dat ik op mijn zestigste de derde en laatste fase van mijn leven zou ingaan, vertelt ze in het Filmmuseum. Toen ben ik de eerste en de tweede fase gaan onderzoeken.
Mijn verhaal is universeel, vervolgt ze. Het gaat over de 'disease to please', over vrouwen die het gevoel hebben dat ze niet dun of mooi genoeg zijn en mannen die denken dat ze niet mannelijk of succesvol genoeg zijn. Mensen komen naar me toe om te vertellen dat ze het ongelooflijk vinden dat Jane Fonda over hun leven heeft geschreven. Ik krijg zoveel reacties van mensen die zeggen dat het boek hun leven heeft veranderd.
Zelf is ze ook veranderd, zegt ze. Maar ik woon nu alleen met mijn hond, dus ik kan pas echt zeggen hoe ik nu ben met mannen als ik iemand ontmoet. Hoewel ik gelukkig ben met mezelf, hoop ik weer verliefd te worden. Terwijl ze zoekend rondkijkt, vraagt ze: Zit hier soms nog een leuke vrijgezel in de zaal?
De auteur heeft haar acteercarrière nog niet vaarwel gezegd. Ik hoop meer films te maken, maar op mijn leeftijd liggen de rollen niet voor het oprapen. Ze speelde onlangs nog de krengerige schoonmoeder van Jennifer Lopez in Monsters-in-law. Ik vond het heerlijk om die film te maken. Van de kritieken op de door de pers compleet afgebrande film, raakt ze niet ontmoedigd. Er zijn misschien slechte recensies verschenen, maar het publiek vond het geweldig.
De filmdiva opent woensdagavond in het Filmmuseum een retrospectief dat aan haar is gewijd. Op de locaties Vondelpark en Cinerama zijn tot 2 november films te zien als La ronde (Roger Vadim, 1964), The China syndrome (James Bridges 1978), On golden pond (Mark Rydell, 1981) en Monster-in-law (Robert Luketic, 2005). Van de sciencefiction cultklassieker Barbarella (Roger Vadim, 1968) en Klute (Alan Pakula, 1971) zijn nieuwe kopieën te zien.
Fonda bezoekt donderdag Den Haag, waar ze in de Nieuwe Kerk aan het Spui een lezing geeft over haar autobiografie. De lezing is een initiatief van het John Adams Instituut, dat zich inzet voor cultuuruitwisseling tussen de Verenigde Staten en Nederland. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk.