Brest 2008: hommage aan zee en de zeevaart
Internationaal maritiem festival van 11 t/m 17 juli in Bretagne
Een vloot van ruim 2000 schepen en scheepjesmeert van 11 tot en met 17 juli van dit jaar aan in Brest voor het internationale maritiem festival Brest 2008. 'Hetis onsvijfdefestivalen het wordt mooier dan ooit tevoren', belooft directeur Marc Doria van het Office de Tourisme in de Bretonsestad.
De haven van Brest is tijdens het internationaal maritiem festival een feest voor iedereen die houdt van mooie schepen en traditie op het water
Het maritiem festival beleefde zijn première in1992 en heeft sedertdien in binnen- en buitenland zijn reputatie overtuigend gevestigd. Het aantal bezoekers overstijgt nu de 750.000 en het aantal deelnemersgroeide sinds de startiedere keer meer.
Maritiem erfgoed Ook ditjaar opnieuw komen vele schepen, zeelieden, prominenten en liefhebbers van het internationale maritieme erfgoed bijeen in Brest. 'Nergens anders ziet men zo'n variëteit aan zeilschepen en vloten en zoveel bijzondere schepen bij elkaar', zegt Doria. 'Brest is meer dan alleen een decor want de échte havensfeer is er goed te proeven'.
De bedrijvige havenstad die eeuwenlang voor dit deel van Frankrijk ook strategisch van groot belang was, wordt nog geanimeerder wanneer deze in juli verandert in een enorm toneel waar iedereen wordt ondergedompeld in de historie van de scheepvaart.
Ruim 2000 schepen Meer dan 2000 traditionele en klassieke zeilschepen en 60 kustvaarders, afkomstig uit 25 landen, waaronder Nederland, geven in juli acte de présence. Dat brengt 15.000 zeelieden naar de stad, verdeeld over alle deelemende nationaliteiten. Verder zullen300 exposanten en bijna 2000 entertainers, musici en artiesten de vele honderdduizenden bezoekers aan Brest 2008 een week lang feestelijk bezig houden.
Hommage 'Het festival is in vele opzichten een hommage aan de zee en de zeelieden', zegt Marc Doria, die langs de in totaal 7 kilometer kade in zowel de militaire als de handelshaven een grote drukte verwacht.
Eregasten De handelshaven wordt een kleurrijke mengeling van verschillende maritieme culturen met vele verschillende vloten en festiviteiten. Hierverzamelen zich ook de schepen van deeregasten van het festival: dit jaar zijn dat de Spaanse streek Galicië en de landen Kroatië, Madagascar, Noorwegen en Vietnam.
Platteland en zee In 'Terre et Mer' komen de boeren van het platteland samen met de mensen van de zee. De Marina van Port du Château, het grootste project van Brest van de afgelopen vijf jaar, is gereserveerd voor klassieke zeiljachten, van de jachten van Pen Duick tot grote wedstrijdschepen.
Arctisch jaar De Penfeld wordt opengesteld voor dedeelnemende vaartuigen uit Madagaskar en Vietnam, maar ook voor pleziervaartuigen uit de jaren 50 en 60, grote zeiljachten, kleine sloepen en de Franse Marine. In het kader van het internationale arctisch jaaris daar ookhet schip te zien van het Institut Polaire Paul-Emile Victor, de 'Marion Dufresne'. En er is een expositie over 'Science aux Pôles', het wetenschappelijk onderzoek op Noord- en Zuidpool.
Tall-ships Heel bijzonder zijn elkfestival opnieuw de prachtige tall-ships. Brest ontvangt ook in 2008 weer een aantal indrukwekkende schepen, waaronder de grootste ter wereld. De Russische viermasters 'Kruzenshtern' en 'Sedov' zullen er zijn, evenals de imposante'Mircea' van de Roemeense marine,dat voor het eerst deelneemt aan dit evenement.
Alle wereldzeeën Er komen vaartuigen vanuit alle wereldzeeën en grote oceanen naar Brest, waaronder nog niet eerder getoonde traditionele schepen uit Kroatië, Galicië, Noorwegen, Ierland, Madagaskar, Martinique, Australië en Brazilië. Sommige daarvan zijn honderden jaren oud.
Afwisselend Het programma is divers en afwisselend. Elke dag is eenderde van de schepen op zee enkan tenminste eenderdevan de vloot aan de kade gratis worden bezocht. Elke dag staat daarbij één van de vijf eregasten in het middelpunt van de belangstelling.
Vietnam Vrijdag 11 juli is de dag van Vietnam, datdan in Brest zijn eeuwenoude cultuur en bijzonder varend erfgoedzal laten zien, evenals de moderne facetten van de Vietnamese scheepvaart, zoals grote jonken, drakenboten en mandboten.
Madagaskar Zaterdag 12 juli: de dag van Madagaskar, met een vloot in Afrikaanse sfeer en volop eigen cultuur. Madagaskar revancheert zich daarmee voor 2004, toen het wel aanwezig was, maar niet de middelen had om veel te laten zien. Van de gelegenheid wordt nu tevens gebruik gemaakt om de solidariteit te tonen binnen de maritieme wereld, door een inzameling van motoren van boten voor de arme dorpelingen in de oerwouden van Madagaskar.
Noorwegen Zondag 13 juli: de dag van Noorwegen, dat alvanaf het begin in 1992 op het festival in Brest aanwezig is. Dankzijhet rijke maritieme erfgoed komt Noorwegen in 2008 als eregast met een geheel vernieuwde thematiek en aanbod.
Frankrijk Maandag 14 juli: met de Franse Marine in de hoofdrol wordt de nationale feestdag van La France gevierd.
Kroatië Dinsdag 15 juli: de dag van Kroatië, dat meteen vlootvan een tiental traditionele en authentieke schepen de maritieme historie van het land laat zien.
Galicië Woensdag 16 juli: de dag van Galicië, dat met meer dan 20 zorgvuldig geselecteerde traditionele schepen de diversiteit van het Galicische erfgoed laat zien. Naast kleine werkschepen stuurt Galicië twee spectaculaire exemplaren naar Brest: de schitterende 'galei', de 'Nieves' van 42 meter en de 31 meter lange stoomboot 'Hidria Secundo'.
Maritiem programma Elke festivaldag is er volgens ODT-directeur Marc Doria een bruisend maritiem programma, dat klinkt als een klok.Het publiek kan er een bezoek aan de schepen brengen, maar ook aan scheepswerven, allerlei mooie exposities of het beroemde scheepvaartmuseum Musée de la Marine van Brest.
Verder zijn er shows en concerten en elke avond is het groot feest met parades en vuurwerk. De in Frankrijk wereldberoemde producent Gad Weil heeft de regie en dus is succes verzekerd.
Regatta Brest-Douarnenez Als afsluiting van het festival wordt de Grote Regatta Brest-Douarnenez gehouden, waarbij alle schepen als één grote, imposante armada tegelijk de haven van Brest verlaten. Doria: 'Een schitterend schouwspel dat niemand mag missen die houdt van de zee en de zeevaart. Soyez la bienvenue à Brest!' TourPress.Holland www.brest2008.fr
|