WatersportAlmanak.nl
Zeeziekte
Zeeziekte is een apart fenomeen binnen de watersport. De ene persoon hangt de hele tocht over de reling terwijl een ander niks mankeert. Wat is eigenlijk zeeziekte? Het antwoord op deze vraag kunt u hier lezen.
Oorzaken Bij mensen die zeeziek worden kloppen de bewegingen van het evenwichtsorgaan vaak niet met wat de ogen zien en worden ze misselijk. Het evenwichtsorgaan zit in het oor. Zo helpen je ogen je van de wal in de sloot. Zo ontstaat zeeziekte, omdat je evenwichtsorganen registreren dat het schip op en neer deint. Volgens je ogen echter, die jouw positie proberen te bepalen aan de hand van het (meedeinende) schip, beweegt er relatief gezien niets! En daar sta je dan: je evenwichtsorgaan vertelt je hersenen dat je beweegt, maar je ogen ontkennen dat. Je hersenen snappen er niks meer van en raken in de war.
Scheepsbewegingen We onderscheiden 3 scheepsbewegingen: Stampen. Hierbij duikt de boeg van het schip telkens in de golven om onmiddellijk weer omhoog te komen. Rollen. Hierbij beweegt het schip zich om zijn horizontale lengte as. Het zal telkens van links naar rechts en terug bewegen. Gieren. Hierbij beweegt het schip zich om zijn verticale lengte as. Het draait als het ware om zijn middelpunt. Wanneer nu een schip alleen een beetje stampt zal zeeziekte minder snel op de loer liggen dan wanneer er een combinatie van 2 of 3 bewegingen optreden (voordewindse koersen).
Symptomen Zeeziekte wordt gekenmerkt door de volgende verschijnselen: duizeligheid, misselijkheid, braken, bleke gelaatskleur en zweten. Beklemming tot angst, hoofdpijn, geeuwen en slaperigheid. Zuchten en hyperventilatie en vaak verlies van interesse in de omgeving. Het zich rillerig voelen en zelfs een verandering in bloeddruk. De slaperigheid, de afnemende werklust en de futloosheid maken de inzetbaarheid van het bemanningslid beperkt. Door plat te gaan liggen en de ogen te sluiten probeert de patiënt het conflict tussen de ogen, evenwichtorgaan en de hersenen uit te schakelen.
Adviezen om zeeziekte te bestrijden zonder gebruik van medicijnen. Drink geen koffie, koolzuurhoudende drank. Eet geen zuur fruit of ander zware kost. Drink 12 uur van tevoren geen alcohol en koffie. Zorg dat je uitgerust bent, stress is killing. Kleed je warm en zorg dat je droog blijft. Blijf geïnteresseerd in je omgeving en ga wat doen. Het sturen van het schip kan zeeziekte voorkomen. Gebruik normale maaltijden en blijf lichtverteerbaar dingen eten (biscuits). Frisse lucht en zicht op de horizon zijn goede remedies, blijf dus niet binnen. Neem deze maatregelen niet te laat.
Medicatie Cinnarezine: het goedkoopste zeeziektepilletje, zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar. Je slikt dan niet de kalmeringsmiddelen die in reispillen zitten. Primatour reispilletjes. Scopoderm pleister die je achter het oor kunt plakken. Verder zijn er ook nog Relief Band, acupressuurbandjes en magneetpleisters: mechanische middelen die een enkele keer bij een enkele persoon verlichting kunnen geven. Huismiddeltjes kunnen soms werken. Dit ligt sterk aan de persoon die ze gebruikt. Als het voor u werkt moet u het blijven gebruiken. Overleg wel altijd eerst met uw huisarts. Veel middelen hebben bijwerking.
Tot slot Bijna iedereen kan zeeziek worden. Maar bijna iedereen komt er ook overheen. Na verloop van tijd raakt men ingeslingerd. Zeeziekte is met de bovenstaande maatregelen goed te bestrijden. Is echter het bemanningslid een patiënt geworden en is door alle omstandigheden hij of zij niet meer in de kuip te handhaven, maak dan een kooi vrij diep onder in het schip zo dicht mogelijk bij de mast. Maak het comfortabel en zorg voor een putsemmer. Rust, slaap en warmte zijn nu de beste remedie. Blijf als schipper de zaak wel volgen. Een ziektekostenverzekering voor zeeziekte bestaat niet: zeeziekte bestaat niet het is een evenwichtstoornis Moet u voor zeeziekte een dag op het werk missen dan kost het u een vakantiedag.
|