07-04-2010 12:21
Medemblik Yacht Service (MYS) kondigde in december aan als eerste in Nederland gebruik te gaan maken van Kebony hout, een duurzaam alternatief voor teakhout. Inmiddels is het eerste jacht van een Kebony dek voorzien en daarmee is het bewijs geleverd dat Kebony hout qua uitstraling niet te onderscheiden is van teakhout. Bovendien is Kebony veel harder dan teak en gaat dus veel langer mee.
Volwaardige vervanger teak De aankondiging van de toepassing van Kebony hout heeft erg veel positieve reacties opgeleverd, vertelt bedrijfsleider Henk Drijfhout van MYS. Als vervolg daarop willen we nu het resultaat laten zien. De afgelopen maanden hebben wij het dek van een van onze klanten van Kebony hout voorzien en het resultaat is verbluffend. Wij zijn er trots op een volwaardige vervanger voor teak gevonden te hebben, die qua uitstraling en eigenschappen niet onderdoet voor teak. Sterker nog: Kebony hout is vele malen harder en slijtvaster dan teak en heeft dus een veel langere levensduur.
Binnen de Scandinavische huizenbouw wordt Kebony al langere tijd naar volle tevredenheid toegepast. Inmiddels is Kebony ook binnen de internationale jachtbouw een plek aan het veroveren. Door de hardheid van Kebony, kunnen dekken zwaarder belast worden. Dat betekent geen putten meer in het dek van bijvoorbeeld een buitenboordmotor die op het dek getild wordt. Bijboten kunnen met een gerust hart aan boord getrokken worden zonder schade aan te richten. De sterkte van Kebony heeft zich ook al bewezen in de superjachtbouw, waar het onder andere toegepast is voor helikopterdekken op luxe jachten, aldus Henk Drijfhout.
Milieuvriendelijk Kebony is een Noors bedrijf dat na jaren van research en experimenteren een milieuvriendelijk modificatie proces ontwikkeld heeft om verschillende houtsoorten duurzamer te maken. Het gebruikte hout is afkomstig van loofbossen in Europa. Voor de jachtbouw wordt met name gebruik gemaakt van esdoornhout. Na de kap wordt onder hoge druk een speciale, gepatenteerde vloeistof in het hout geïmpregneerd die vervolgens uithardt.
Deze heeft het biologische Furfurylalcohol als bestandsdeel, afkomstig van restmaterialen uit de winning van suikerriet en maïs. Als het hout goed gedroogd is, ondergaat het nog een aparte behandeling, waarbij door verwarming de uitharding tot stand komt. Eventuele restvloeistoffen worden weer hergebruikt, zodat het een volledig kringloopproces betreft.
Lees verder: © MYS Medemblik Bron : navingo.nl
|