Een andere groep gevaarlijke dames zijn de Walkuren.Ook zij waren krijgers, maar nu zitten we wel in Noord-Europa. Daar is het de christelijke kerk die een eind gemaakt heeft aan de vrouwelijke strijdmacht.Bij de Slag om Bravalla tussen Denen en Zweden in het jaar 750 zouden honderden vrouwen meegevochten hebben.
De Amazigh kenden van oorsprong een matriarchale structuur. Het matriarchaat is, zoals u wellicht weet, een maatschappijvorm waarin vrouwen en vrouwelijke cultuur domineren, bij voorbeeld ook in het erfrecht. Deze maatschappijvorm verdween daar door de opkomst van de islam.
Een tamelijk nieuwe theorie neemt het werk van Herodotus als uitgangspunt. Herodotus was een Griekse geschiedschrijver die overleden is in 425 vChr. Hij plaatste het volk in Noord-Afrika en meer bepaald bij het berbervolk met de naam Amazigh. Dit volk had inderdaad veel vrouwelijke strijders en bezat dus overeenkomsten met de Amazones uit de Griekse mythes. Maar er is ook een verschil. Bij de berbers bestonden de strijders uit zowel mannen als vrouwen.
De vraag blijft natuurlijk of de amazones bestaan hebben of dat ze alleen leven in mythes en legendes. En als ze bestaan hebben wanneer en waar ze geleefd hebben. Hierover bestaan verschillende meningen.De Amerikaanse schrijfster Jeannine Davis-Kimball beweert dat zij het bewijs heeft gevonden door het DNA van een meisje uit Mongolië te vergelijken met dat van een skelet dat in een grafheuvel in het zuiden van Rusland gevonden is. In die grafheuvel was ook de wapenrusting van die vrouw mee begraven. Het enige wat de test van Davis-Kimball heeft bewezen is dat de Kazachen in Mongolië verwant zijn aan de krijgersvrouw in de grafheuvel.
De bekende schrijver en eerste wereldoorlogveteraan Robert Graves is iemand die over deze vrouwen publiceerde.Robert Graves was in zijn lange leven goed voor 140 werken. Bij de Slag aan de Somme in 1916 werd Graves zeer ernstig gewond. Hij stond zelfs even als overleden gemeld. Na een langzaam herstel bracht hij de rest van de oorlog door in Engeland.De vraag blijft natuurlijk of de amazones bestaan hebben of dat ze alleen leven in mythes en legendes. En als ze bestaan hebben wanneer en waar ze geleefd hebben. Hierover bestaan verschillende meningen.
Onze volgende halte zijn de amazones.Heel wat grafvondsten en mythes wijzen op het bestaan van deze vrouwen. Het zijn vooral de Griekse mythes die deze vrouwelijke krijgers vermelden.
Zij was een Egyptische koningin uit de periode van 1560 tot 1530 voor Christus en zij leidde haar troepen in de strijd tegen de Hyksos. In haar graf werden wapenuitrustingen en beschrijvingen van haar wapenfeiten gevonden.Waarschijnlijk waren de Hyksos vreedzaam het Egyptische Rijk binnen gesijpeld vanuit Azië. Als wapens hadden ze paard en wagen en een nieuw soort boog. Rond 1730 v.Chr. moet er een grote invasie of een machtsgreep hebben plaatsgevonden. Vanaf dan vormden zij een sterk rijk in de Nijldelta. Na verloop van tijd controleerden zij zelfs het Egyptische Rijk. Dat is het moment waarop Ahhotep op de proppen komt. Onder haar leiding worden de verloren gebieden heroverd.
De geschiedenis laat zien dat er niets nieuws onder de zon is wat betreft deelname van vrouwen aan de strijd. Dit is Ahhotep I. zij wordt beschouwd als de eerste vrouwelijke krijger.
De vrouwelijke krijger lijkt de mens steeds weer te fascineren. De Israëlisch wetenschapper Martin van Creveld verklaarde ooit dat de werkelijke reden dat er oorlog bestaat, is dat mannen van oorlog houden en vrouwen van krijgers. Ik vermoed dat er meerdere verklaringen mogelijk zijn.