Zuinig met water
Kleine lekken hebben grote gevolgen
Spoor regelmatig lekken op. Neem de stand van de watermeter op bij het begin van een periode waarin er geen water verbruikt zal worden en controleer op het einde. Er mag geen verschil zijn. Hou de stand van de watermeter regelmatig in de gaten.
Let ook op de kranen. Vervang het afsluitleertje of -rubbertje als het versleten is. Vervang de hele kraan wanneer ook de behuizing slijtage vertoont. Let ook op de doorspoelbak van het toilet. Ga de dichting van de sluitklok na, controleer of het water niet zachtjes blijft lopen en voorkom dat de vlotter gekneld geraakt. |
|
Laten we even nagaan wat lekken u kunnen kosten:
- Een lekkende kraan verbruikt 4 liter water per uur of 35 kubieke meter per jaar.
- Een dun waterstraaltje is goed voor 16 liter per uur of 140 kubieke meter water per jaar.
- Een slecht werkende doorspoelbak van het toilet is ook een dure zaak: 25 liter per uur of 219 kubieke meter water per jaar.
- Een waterstraal jaagt al gauw 63 liter water per uur door de leiding of 552 kubieke meter per jaar.
Vermenigvuldig deze volumes aan verspild water met de prijs per kubieke meter en u zal merken dat de rekening snel enkele tienduizenden frank kan bedragen.
Bij de lichaamshygiƫne
- Kies voor een toilet met spaartoets op de doorspoelbak.
- Laat de kraan niet lopen tijdens het wassen van de handen of het tanden poetsen.
- Neem liever een douche, waarbij uw gemiddeld 60 liter water verbruikt, dan een bad van gemiddeld 150 liter water. Een douche met een thermostatische mengkraan is nog voordeliger. Een spaardouchkop levert een bijkomende besparing op.
- Hou de afstand tussen waterverwarmer en kraan zo kort mogelijk.
|
|
Bij de schoonmaak en onderhoud
- Laat de wasmachine en vaatwasmachine slechts draaien als ze vol zijn. De fabrikanten van die toestellen zijn ook meer waterbewust geworden. Een vaatwasser verbruikt nu nog gemiddeld 20 liter water per beurt, terwijl dat 20 jaar geleden nog drie keer zoveel was. Een wasmachine verbruikt vandaag gemiddel 60 liter per beurt, tegen 170 liter vroeger.
- Gooi teveel afgetapt leidingwater niet zomaar weg. Je kan het opvangen om bijvoorbeeld de bloemen te gieten. Dit kan ook interessant zijn als je veel koud water moet laten lopen vooraleer het warm water eraan komt.
- Was de auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang. Een tuinslang verslindt water. Ze kan tot 2.000 liter per uur leveren. Met emmers zie je dadelijk hoeveel water je aan het verbruiken bent.
|
|
In de tuin
- Opharken en hakken van de grond is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
- Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater.
- Begiet op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.
- Besproei uw gazon niet. U zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herpakt dan u dacht.
Waarom en wanneer regenwater gebruiken?
Slechts 3 % van de hoeveelheid water op aarde is zoet water. Het merendeel van het zoet water is echter aanwezig in vaste vorm (ijs) en daardoor niet onmiddellijk bruikbaar. De voorraad water waarover wij kunnen beschikken voor consumptie is niet meer dan 0,3.
Verstandig omgaan met deze kostbare voorraad is dan ook belangrijk. Het gemiddeld drinkwaterverbruik in Vlaanderen bedraagt ongeveer 120 liter per dag en per inwoner. Hiervan gaat een groot deel van de douche, het toilet, de wasmachine en het schoonmaken. Voor deze toepassingen is echter een volwaardig alternatief aanwezig : regenwater. Jaarlijks is er na verdamping zo'n 750 liter regenwater per vierkante meter beschikbaar. De voorraden zijn dus groot genoeg.
Als u regenwater gebruikt:
- bespaart u op uw drinkwaterfactuur
- beschermt u de waardevolle grondwaterreserves
- helpt u mee de overstromingsproblematiek terug te dringen
- en dient u minder wasmiddel te gebruiken. Regenwater is doorgaans zachter dan leidingwater en vraagt minder wasmiddel. Zo draagt u meteen ook bij tot een beter leefmilieu.
|
|
Waarvoor kunt u regenwater gebruiken?
Regenwater is een uitstekend alternatief voor leidingwater voor:
- het spoelen van toiletten
- het reinigen van de auto
- het wassen van kleding
- het besproeien van de tuin
- het dweilen van de vloer
- het reinigen van de stoep
- en alle toepassingen waarvoor drinkbaar water niet echt nodig is.
|