DE VIOOLTJES VAN NAPOLEON
Toen Napoleon in ballingschap naar Elba vertrok, zei hij tegen zijn vrienden dat hij zou "terugkeren met de viooltjes", xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het viooltje was namelijk zijn favoriete bloem, en het werd hét herkenningsteken van de aanhangers van Napoleon, samen met de paarse kleur van de bloem.
Op 20 maart 1815 keerde Napoleon zoals hij had beloofd naar Parijs terug, toen de viooltjes in volle bloei stonden.
Het viooltje bleef de bloem van het keizerrijk tot aan de nederlaag bij Waterloo.
Toen werd het gevaarlijk een viooltje te dragen!
Is dit verhaal waar of niet waar?
Vreemd genoeg werd deze bescheiden bloem de lievelingsbloem van een van de meest heerszuchtige mannen die onze geschiedenis kent, te weten van Napoleon Bonaparte .
Soms werd een bloem gebruikt als symbool voor een bepaalde familie. Denk maar aan de Franse lelie als symbool voor de Bourbons en de Tudor-roos voor de gelijknamige Engelse familie. Het maarts viooltje werd ooit het symbool voorde Bonapartes. Het was dan ook om haar echtgenoot een plezier te doen, dat de mooie Josephine een krans van viooltjes in het haar droeg, toen ze op negen maart van het jaar 1796 met Napoleon trouwde. Napoleon zou haar als dank voor deze geste elk jaar op de trouw dag verrassen met een tuil versgeplukte geurige viooltjes.
De eerste vrouw van Napoleon, Josephine, had een grote voorliefde voor viooltjes. Het is bekend dat zij op haar trouwdag een tuiltje maartse viooltjes droeg. Napoleon is dit blijkbaar nooit vergeten, want toen Josephine in 1814 zeer eenzaam gestorven was, lag op de baar te Malmaison een witzijden kussen met een tuil maartse viooltjes die waren gezonden door... Napoleon. Sinds die tijd werd het maarts viooltje het symbool van de aanhangers van de Bonapartes. De voorliefde van de veldheer, later keizer, voor viooltjes bleef bij het Franse volk niet onopgemerkt en half spottend, half bewonderend noemden ze hem wel Corporal Violette. Toen Napoleon vanuit zijn verbanning op Elba begin maart van het jaar 1815 zijn zegetocht door Frankrijk begon, werd hij over al verwelkomd door dames in viooltjespaarse japonnen, met viooltjes in het haar en als corsage. Bij zijn hernieuwde entree in de Tuilerieën hadden zijn bewonderaars de treden van het paleis bezaaid met paarse viooltjes.

|