"Maria Magdalena (is) de echtgenote van Jezus" xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Een belangrijk deel van 'De Da Vinci Code' gaat over de rol van Maria Magdalena in de kerk. Dan Brown stelt dat Maria Magdalena niet de hoer is die de kerk beweert dat zij is. Maria en Jezus waren gewoon getrouwd.
Er zijn geen glasharde bewijzen die aantonen dat Jezus en Maria Magdalena met elkaar getrouwd waren, dus feitelijk is alles wat je erover beweert een kwestie van 'geloof'. Je gelooft of Maria en Jezus getrouwd waren, of je gelooft het niet.
Er is een aspect waar iedereen het tenminste over eens is: Maria Magdalena was geen hoer. In de zesde eeuw is Maria Magdalena door paus Gregorius ten onrechte als zondanig bestempeld. Of dat onderdeel uitmaakte van een bewuste lastercampagne van de kerk is onderwerp van debat. Feit is in ieder geval dat het Vaticaan in 1969 schoorvoetend toegaf dat ze Maria Magdalena 1400 jaar lang ten onrechte als hoer gezien had.
Er zijn binnen de kerk weinig toonaangevende kerkleiders te vinden die 'geloven' dat Jezus getrouwd was met Maria Magdalena. Maar uit de bijbel blijkt wel dat Maria Magdalena aanwezig was op een aantal belangrijke momenten in het leven van Jezus:
Uit het Nieuwe Testament blijkt dat ze aanwezig was bij zowel de kruisiging als de graflegging. Bovendien was Maria Magdalena de eerste die Jezus zag na zijn opstanding. Daaruit kun je in ieder geval de conclusie trekken dat deze vrouw een hele belangrijke rol speelde in het leven van Jezus.
Historicus Jacob Slavenburg, medevertaler van de Nag Hammadigeschriften, gaat er net als zeer veel andere bijbelgeleerden van uit dat Jezus gewoon getrouwd was met Maria Magdalena:
"Maria Magdalena was geen hoer die door Jezus in genade was aangenomen. In werkelijkheid was ze Jezus' geliefde vrouw. In de eerste eeuwen stond Maria Magdalena bekend als de Apostola apostolorum, de apostel boven de apostelen."
Jacob Slavenburg schreef een boek over de 'valsheid in geschrifte' waaraan de eerste pausen zich schuldig maakten. Veel oude geschriften en evangelien zijn in opdracht van de kerk vernietigd, omdat de inhoud de eerste pausen niet aanstond.
Ook zijn er nogal wat tekstwijzigingen doorgevoerd in de teksten die nu tezamen het Nieuwe Testament vormen. Maria Magdalena is zodoende bijna uit de bijbel geschreven. Uit de Nag Hammadigeschriften blijkt dat Maria Magdalena veel belangrijker was dan de kerk ons voorspiegelt.
Niks hoer die door Jezus bekeerd werd. Maria Magdalena stond op geestelijk vlak naast Jezus. Uit de Nag Hammadigeschriften blijkt dat Maria Magdalena geen vragen stelden zoals de apostelen deden, maar dat zij vragen van de apostelen juist beantwoordde: Ze was volgens de tekst 'Gesprek met de Verlosser' in de Nag Hammadigeschriften "de vrouw die het Al kende", en volgens het 'Evangelie volgens Fillipus' "de vrouw die het licht zag toen alle andere leerlingen nog in het duister tastten".
De Nag Hammadigeschriften bestaan uit vroeg-christelijke teksten die in het jaar 325 door de kerk tot ketterse geschriften werden verklaard. De evangelien volgens Marcus, Mattheus, Lucas en Johannes waren 'goddelijk'. Tientallen andere (soms oudere) evangelien, waaronder het Evangelie volgens Thomas en het Evangelie volgens Maria Magdalena, moesten in opdracht van de kerk vernietigd worden omdat de inhoud niet overeen kwam met de leer zoals de toenmalige kerkleiders die wilden uitdragen.
Zij zagen niets in een kerkleer waarin vrouwen (zoals Maria Magdalena) een belangrijke rol speelden. Dus: weg met alle evangelien die vrouwen met kerkelijke aspiraties op ideeen kon brengen. Veel kloosters verbrandden braaf de verboden evangelien, zoals de kerk hen had opgedragen. Een klooster in Egypte verstopte alle verboden evangelien in een kruik onder de grond, waar ze pas in 1945 werden gevonden door een boer.
Anders dan het Nieuwe Testament, bevatten de Nag Hammadigeschriften wel aanwijzingen voor een huwelijk tussen Maria Magdalena en Jezus. Zo staat in het 'Evangelie volgens Fillipus':
Drie vrouwen trokken altijd met de Heer op. Zijn moeder, zijn zuster en Maria Magdalena, die zijn metgezellin werd genoemd. Jezus hield op een andere wijze van haar dan van de andere leerlingen en hij kuste haar vaak."
Over wat er met Maria Magdalena gebeurde na de dood van Jezus is weinig bekend. Er wordt beweerd dat zij stierf in Efeze,in de omgeving van Johannes de Evangelist. Er is ook een theorie die ervan uitgaat dat Maria Magdalena (samen met dochter Sarah) vluchtte naar Frankrijk en in Aix-en-Provence begraven ligt.
Een middeleeuwse legende wil dat zij stierf in Efeze, in de omgeving van Johannes de Evangelist. Een westerse middeleeuwse legende verhaalt hoe zij met Lazarus naar Zuid-Frankrijk zou zijn gekomen en in Aix-en-Provence of in Saint-Maximin zijn begraven. Vooral de cultus in de basiliek La Madeleine te Vézelay, waar men sinds de 11e eeuw beweert haar relieken te bezitten, heeft de verering van Maria Magdalena in West-Europa bevorderd.
Magdalena betekent 'van, uit Magdala'. Magdala of Magadan was een stadje op de westelijke oever van het Meer van Tiberias. Lucas noemt haar niet gewoon Maria Magdalena, maar zegt 'Maria, die Magdalena genoemd wordt'.
De Bijbel geeft niet veel informatie over haar. In Lucas 8:2 staat dat Jezus haar bevrijdde van zeven duivelse geesten. Zij volgde Jezus vanuit Galilea naar Jeruzalem, en was aanwezig bij de kruisiging en de graflegging .In Johannes 20:1-18 staat dat zij de opstanding van Jezus heeft meegemaakt en dat zij de eerste was die hem zag na zijn opstanding.

In de Saint Volusien, een oude kerk in Foix, ten zuiden van de Franse stad
Toulouse, bevindt zich halverwege rechts in het schip van de kerk een zijnis
met daarin een altaar en daarop een afbeelding in reliief van het laatste
avondmaal. Wie zit er naast Jezus, duidelijk geen mannelijke apostel

In het kleine stadje Sarneau, in Bretagne, Frankrijk, bevindt zich deze
schildering van het laatste avondmaal.
Voor de vrouw, en alleen voor de vrouw, dus niet voor de andere apostelen, staat op de tafel een beker. Een beker of een kruik is het attribuut van Maria Magdalena. Deze vrouw is dus Maria Magdalena die als apostel aanzit met de andere apostelen bij het laatste avondmaal.
Maria Magdalena is wellicht één van de bekendste maar zeker ook de meest beruchte vrouw uit het Nieuwe Testament. De hedendaagse interesse voor dit personage in boeken, films, beeldende kunst, leert ons dat ze een vrouw is met sterallures. Een grote 'maar' is hier echter op zijn plaats. Doorheen de geschiedenis is Maria Magdalena veel onrecht aangedaan.
|