Zoeken in blog

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

Gezondheid   
Urinezuur    
Kruidenzalven 
Koffie en astma 
Ziekte van Briquet  
Zoenen  
Winterhanden- tenen
Beroerte herkennen
    
Onze neus   
Medische kwakkels 
Epilepsie bij honden  
Bananen   
Groene thee  
Aspartaam  
Olijfzeep

KEUKENTIPS
Knackebrod 
nieuwjaarskoeken  
speculoosdessert  
Varkenshaasje   
Garnalencocktail   
Lamsrug  
Tweed kettle

HUIS & TUIN 
Schoentips
Water 
Bespaartips 
Het toilet   
Het goudhaantje 
De Chasel 
Kalium   
Houten vloer

ALLERLEI
Fiets en wandeltrajecten
Gratis boekhouder 
Nieuwjaarzinge  
Napoleon    
X-files   
Sneeuw   
verloren maandag
carwash    
Klompen
Heiligen
de tijd van toen
 1  
Bijgeloof  
de ramp van tessenderlo 
X-files2   
Burundanga 
Kleinkinderen 
Spam
HUMOR
Frank Bakkes
Goeike 
Oma's wens 
Een biker 
weetjes 
Van Duin   
Tommy Cooper 
Toon Hermans   
Gaston en Leo 
bejaardenflat  
Dorus  
Geubels
MUZIEK
Eddy Wally 
Adamo1 
Chevalier M 
Lulu 
Wanda Jackson  
Blue Diamonds   
Ricky Nelson
Zoeken met Google


Blog als favoriet !
Zoeken in blog

Opaweetjes

DEZE BLOG STAAT OPEN VOOR ALLE INTERRESSANTE WEETJES
05-01-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterhanden en tenen

Wintertenen en winterhandenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />


Wintertenen en winterhanden

WINTERTENEN (PERNIONES, PERNIOSIS, CHILBLAINS)

 

De aandoening treedt op tijdens koude en vochtige periodes, dus vooral tijdens de winter. De vochtigheid zou een belangrijke factor zijn, maar dan wel in combinatie met de koude lucht. De kou wordt beter geleid in een vochtige omgeving. Dit verklaart waarom de aandoening in het bitter koude doch droge hoge noorden omzeggens niet voorkomt.

 

De winterkou maakt dat de bloedvaten vernauwen en de uiterste ledematen een minder goede doorbloeding kennen. De aandoening komt dan ook vooral voor aan de vingers en de tenen, maar ook voeten, benen, neus, ogen, kin en andere plekken kunnen door de aandoening getroffen worden. Door de mindere doorbloeding wordt het lichaamsdeel koud. Het extra bloed dat wordt aangevoerd om de lichaamsdelen te verwarmen raakt niet door de vernauwde bloedvaten en kan zich ophopen. Hierdoor kunnen de bloedvaten en het omliggende weefsel beschadigd raken, met de rode zwellingen en bijbehorende klachten als gevolg. Niet alleen de kou en de vochtigheid kunnen trouwens wintertenen veroorzaken. Ook sommige geneesmiddelen als bètablokkers (tegen hoge bloeddruk) kunnen een impuls geven aan het ontstaan ervan.

 

De aandoening betreft dus eigenlijk het ontstaan van (blauw)rode zwellingen, die erg kunnen jeuken en ook zeer pijnlijk kunnen zijn. Normaal zijn deze onschuldig en verdwijnen na een aantal weken, maar soms krijgt men last van blaren, die wanneer ze barsten kunnen overgaan in zweren (indien men deze niet behandelt). Wie er éénmaal last van heeft gehad, wordt vaak elk jaar met wintertenen geconfronteerd, behalve wanneer men steeds de nodige voorzorgen neemt.

 

Preventie en behandeling

 

Je kan wintertenen en winterhanden tegengaan door je voldoende te beschermen tegen de koude (warme kleding, schoeisel en handschoenen). Je mag evenwel geen te nauwe handschoenen of schoenen dragen, want deze kunnen mee de oorzaak zijn van de aandoening (slechte doorbloeding). Als je er al last van hebt, kunnen sommige zalfjes enige verlichting brengen, maar er bestaat nog steeds geen afdoende remedie die in alle gevallen helpt. Indien je geneesmiddelen als bètablokkers gebruikt kan je best je huisarts raadplegen om andere medicatie voorgeschreven te krijgen. Massage kan ook de pijn en de jeuk verlichten, maar je moet dan voorzichtig te werk gaan omdat de huid reeds heel gevoelig is. Krabben is natuurlijk uit den boze en kan wondjes veroorzaken. Ook wisselbaden (afwisselend warm en koud) kunnen heilzaam zijn omdat ze de bloedsomloop stimuleren.

 

Indien de verschijnselen te pijnlijk zijn, de aandoening zich uitbreidt naar andere ledematen dan de handen en de voeten of als je er last van krijgt zonder aan de kou te zijn blootgesteld, kan je best een arts raadplegen, die je pijnstillers of andere medicatie kan voorschrijven.

 

Behandeling  

    

Er bestaat eigenlijk geen echte behandeling waarvan het effect bewezen is.

Mogelijke behandelingen zijn:

• wisselbaden (waarbij de handen of voeten 2 à 3 minuten in koud en daarna in warm water ondergedompeld worden). Dit gebeurt het best voor de winter.

• massage.

• UVB therapie in het begin van de winter

• capsicum crème of Midalgan Forte

• vaatverwijdende middelen zoals Nifedipine of Adalat, diltiazem (Tildiem), prazosine, nicotinezuurderivaten zoals Complamin (xanthinolnicotinaat), Trental (pentoxyfylline), of Loftyl (buflomedil).

Van geen enkele van deze methoden of produkten is evenwel aangetoond dat ze enig effect hebben.

 

De volgende behandelingen stimuleren de doorbloeding en kunnen veel verlichting brengen:

 

Wintervoeten: neem iedere avond (10-20 minuten) een warm voetbad met Dode Zee mineralen. U kunt eventueel een paar druppels Rozemarijn etherische olie toevoegen. De Dode Zee mineralen verbeteren de doorbloeding en de conditie van de huid. Na het baden goed afdrogen en inwrijven met Edom voetbalsem.

Winterhanden: neem iedere dag (10-20 minuten) een warm handbad met Dode Zee mineralen waaraan een paar druppels Calendula-olie zijn toegevoegd. Na het baden goed afdrogen en inwrijven met Edom handcrème.

Wisselbaden: voeg aan een schaaltje water van 40° C. 6-10 druppels Rozemarijn etherische olie toe. Baad hierin 3 minuten, wissel dan naar water van hoogstens 15° C. en baad hierin 10 seconden. Dit enige malen herhalen.

 

Verbeter de doorbloeding door minimaal 1x per dag handen of voeten te masseren met Rozemarijn massage olie. Deze olie stimuleert de doorbloeding van de haarvaatjes.

Zijn de voeten éénmaal koud, masseer ze dan op de volgende manier met Rozemarijn-Kaneel massage olie : masseer de voeten met twee handen, vanaf de enkel naar de tenen. Masseer de voetzool met de duimen vanaf de hiel naar de tenen. Buig de tenen meermaals. Masseer zolang tot de doorbloeding weer op gang gekomen is en de voeten weer warm zijn.

Handen kunnen op gelijke wijze gemasseerd worden: begin bij de pols en masseer de rug van de hand stevig tot aan de vingers, masseer iedere vinger apart.

 

De olieen en andere producten zijn in iedere drogist verkrijgbaar.









Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)


Archief per jaar
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Inhoud blog
  • ongeval
  • te jong
  • Honing en Kaneel
  • Bloemenvrouwen
  • 1930 Antwerpen
  • Nicolaas van Tolentijn
  • het heilig janneke
  • fotoprogramma
  • Lachen is ...
  • Griekse olijfoliezeep

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • wandelroutes
  • fietsroutes
  • plantengids
  • fotoalbum
  • eenvoudige keuken
  • koopjesblog


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!