
Bananen tegen kanker xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Niet alleen vezelrijke voeding zou helpen tegen maag- en darmkanker.
Voedsel dat rijk is aan zetmeel, en dan vooral het soort dat moeilijk verteerbaar is, zou even goed helpen.
Dat zegt een rapport in het tijdschrift New Scientist.
Onderzoekers van het Dunn Clinical Nutrition Centre uit Cambridge vergeleken de voe- dingspatronen en kansen op kanker van mensen uit twaalf verschillende landen, van
China tot Groot-Brittannië.
Ze konden een direct verband aantonen tussen het verbruik van zetmeel en het voorkomen van darmkanker.
Hoe meer zetmeel de mensen aten, hoe minder darmkanker er voorkwam.
Zetmeel zou met andere woorden, net als voedingsvezels, de groei van butyraat bevorderen, een stof die de cel produktie vertraagt.
Het zou meteen ook stoffen die kanker kunnen veroorzaken, sneller door het darmkanaal stuwen. Bananen met nog groene uiteinden vormen een uitstekende bron van zetmeel.
Wacht dus niet met ze op te eten tot ze bruin zijn.
Tegen dan heeft het meeste zetmeel zich al omgezet in suikers.
Suikerarme banaan voor suikerpatiënten
In India is een nieuwe banaan in ontwikkeling die uitermate geschikt is voor diabetici.
In de banaan wordt minder glucose gevormd, terwijl de andere ingrediënten hetzelfde blijven.
De banaan bevat volgens de Indiase wetenschappers ook minder calorieën en kan daarom ook uitkomst bieden voor andere mensen met een dieet.
Maar de banaan is helaas nog niet in de supermarkt te verkrijgen.
Banaan de Energie snack!
Reeds 6 eeuwen voor Christus is er sprake van de banaan ( Arabische benaming voor vinger ). Bij ons wordt vooral de banaan gebruikt als dessert of tussendoortje maar eigenlijk kan een banaan een maaltijd vervangen en bevat het allerlei nodige voedingselementen
De banaan en het dieet.
Bananen worden in de meeste diëten als slechtste fruit aanzien omdat het in tegenstelling tot andere vruchten veel calorieën bevat. Voor een gemiddelde banaan komt dit op 125 kcal. Wat er meestal vergeten wordt is dat deze vrucht wel maar 0.2% vet bevat en rijk is aan vitamine B, Vitamine C, kalium en magnesium. Vitamine B zorgt voor de celdeling, hersenwerking en spijsvertering. Een nadeel voor mensen die een dieet volgen of vlug willen afslanken is zeker ook de aanwezigheid van suikers. Bananen worden dan ook veel gebruikt bij mensen die op een gezonde manier willen bijkomen.
Eet bananen voor de sport
De banaan combineert een mooi pakketje voor duursporters. De suikers en calorieën zorgen voor de nodige energie alsook is de banaan vlot verteerbaar door de aanwezigheid van vitamine B.
Eet 's winters bananen!
Bananen zijn ideaal om verkoudheden, stress, constipatie, zweren, wratten en tal van andere kwaaltjes tegen te gaan. Ze zijn met andere woorden een uitstekend wapen ter preventie van ziekten. Een goede reden dus om bij uw dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit ook een portie banaan op te nemen!
De goede eigenschappen van de banaan
Bananen zijn een goed wapen tegen verkoudheden, griep en soortgelijke
kwalen die de winter meebrengt. De banaan is inderdaad een belangrijke bron
van vitamine C. Deze vitamine is onontbeerlijk voor een goede werking van ons
immuunsysteem en de herstelmechanismen van het lichaam.
Bananen bevatten ook veel ijzer, onmisbaar voor de aanmaak van
hemoglobine in het bloed, en helpen zo het risico op bloedarmoede tegen te gaan. Het
hoge gehalte aan kalium in de vrucht werkt bloeddrukregulerend en vermindert
op die manier de cardiovasculaire risico's.
Bananen bevatten ook serotonine, het gelukshormoon bij uitstek, en in
deze periode van grijze lucht en gebrek aan licht kunnen we dat wel gebruiken! De
vitamine B6 in bananen regelt dan weer het glucosegehalte in het bloed, dat
een weerslag heeft op onze gemoedstoestand.
En de lijst met gunstige effecten is nog lang niet af: bananen hebben ook een
kalmerend effect op brandend maagzuur, ze kunnen helpen tegen ochtendmisselijkheid
en een kater.
Misschien verrassend: wie wil stoppen met roken doet er goed aan om bananen
te eten. De vitamines B6 en B12 die ze bevatten, en de dosis
magnesium, helpen het lichaam herstellen van de effecten die ontstaan door
nicotinegebrek.
|