 Nicolaas van Tolentijnxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Nicolaas van Tolentijn, augustijn
De Heilige Nicolaas van Tolentijn wordt te Sint Angelo in Ancona geboren in het jaar 1245.
Als zijn moeder na veel bidden tot de heilige Nicolaas (feestdag 6 december) eindelijk op middelbare leeftijd zwanger wordt, is zij vanzelfsprekend geweldig blij.
Zij heeft zoals alle moeders hoge verwachtingen van haar kind, maar haar ambities gaan wel erg ver: ze hoopt en verwacht dat Nicolaas een heilig leven zal leiden, omdat zij hem als een bijzonder gave van God heeft ontvangen.
Zij brengt hem daarom op zeer jonge leeftijd in contact met de parochie geestelijkheid.
Maar als Nicolaas op zekere dag een Augustijner monnik hoort preken over de tekst: "Bemin de wereld niet, noch de dingen die van de wereld zijn..." weet hij zeker dat hij volgeling wil zijn van de Augustijner orde.
Hij denkt dat het leven binnen de muren van een beschouwend klooster voor hem is weggelegd, maar als hij op een dag zit te bidden hoort hij een stem die roept: "Ga naar Tolentijn."
Kort daarna wordt hij door zijn kloosteroverste uitgezonden om in Tolentijn te preken en de pastoraal te bedienen. Hij is altijd bereid taken voor de gemeenschap op zich te nemen zoals het uit bedelen gaan om brood voor zijn medebroeders. Maar ook neemt hij verschillende pastorale verplichtingen op zich, zoals het bezoeken van arme en zieke mensen. Veel aandacht heeft hij voor de ondergeschikte plaats van de vrouw in de samenleving. Hij krijgt zijn prior zover dat hij arme mensen aan de kloostertafel nodigt.
Zo vinden we in deze Augustijn twee kanten van het kloosterleven verenigd: de stilte en het gebed naast de actie in pastoraal en armenzorg.
Dertig jaar lang blijft hij in het klooster tot de dood hem in 1305 oproept naar het andere leven.
Reeds vrij snel na zijn dood ontstaat er tot hem een grote volksdevotie. Zo is het bekend dat bij 300 van de van hem geregistreerde wonderen opvallend veel genezingen van spraakstoornissen voorkomen. Daarom wordt hij door Paus Eugenius IV (1431-1447) benoemd tot patroon van de logopedisten.
Patroon
Nicolaas van Tolentijn is de patroonheilige van logopedisten en scholieren.
Hij beschermt tegen spraakstoornissen en koorts.
Ook beschermt hij het vee tegen mond en klauwzeer.
Feestdag
Zijn feestdag wordt gevierd op 10 september.
Op die dag worden de Sint Nicolaasbroodjes gewijd die gegeten worden tegen ziekten. Ook het vee krijgt van die broodjes tegen allerlei kwalen.
Gebed
De Heilige Nicolaas, de volmaakte beoefenaar van de armoede van Christus, om zijn maagdelijkheid door God uitverkoren, is door zijn nauwgezette gehoorzaamheid, zijn wonderen en deugden, de luister en het sieraad geworden van de Orde der Augustijnen.
Bid voor ons Heilige Nicolaas.
Opdat wijde beloften van Christus waardig worden.
Laat ons bidden:
Verleen, bidden wij U, Almachtige God aan uw Heilige Kerk, die door de luister, de deugden en de wonderen van de Heilige Nicolaas, Uw belijder, zo glansrijk schittert,
zich in een voortdurende vrede en eenheid te verheugen.
Door Christus onze Heer. Amen
|