Inhoud blog
  • Na weken met rugpijn...
  • OSCAR IN DE LAPPENMAND...
  • Maïs anders...
  • Maïs trukjes...
  • Eindelijk...
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Wedstrijdvissen
    Verslaafd aan de brasemvisserij...
    17-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitloden _ deel-2

    Over balans…

    Het ultieme doel van gelijk welke lijn is dat elke aanbeet in vis wordt omgezet. Extreem zouden we het zo kunnen stellen: we weten allemaal dat een dunnere onderlijn meer aanbeten oplevert, maar als er niet met een aangepaste elastiek mag gevist worden, dan wordt men onherroepelijk geconfronteerd met lijnbreuk. Mag men wel met elastiek vissen, dan moet de diameter van de elastiek(en bijhorende rekfactor) in balans liggen met de trekkracht van de onderlijn. Een elastiek nummer 16 in combinatie met 12 honderdste onderlijn, is om problemen vragen. Een nummer 8 is er wel een geschikte partner voor. Het is kwestie dat  er een honderd procent balans is tussen al de onderdelen die we gebruiken om een mijn samen te stellen. Aan de waterkant moeten we keuzes maken die gedicteerd worden door: weersomstandigheden, toestand van het viswater, visplaats, waar moet de vis gevangen worden, hoe moet de vis gevangen worden, welke vissoort primeert, wat is het favoriete aas… hoe koppelen aan dat alles nu een perfecte lijn?

     

    Uitloden… mijn drie basispatronen…

    De tekening geeft een duidelijk beeld van mijn drie manieren van uitloden (die gekoppeld zijn aan mijn pennenselectie. Geen ingewikkeld gedoe, maar ik weet wel het hoe, wat en waarom van het eerste tot het laatste loodje en wat er aan de aasaanbieding verandert als ik tijdens het vissen deze loodzetting verander. Het uitgangspunt van deze 3 basispatronen is dat ik aan de waterkant bijvoorbeeld an patroon-1, probleemloos patroon-2 maak en omgekeerd. Het idee verscholen achter deze drie basispatronen is “een soepele, zo natuurlijk mogelijke aasaanbieding”.

    Voor pennen tot 0,5 gram gebruik ik Styllood en voor pennen van 0,5 gram tot 1 gram verkies ik hagellood. Vanaf plus 1 gram zal ik een druppelloodje in de loodzetting verweren. Druppellood dat maximaal 1/3 van het totale loodgewicht uitmaakt (pen van 1,5 gram = druppellood van 0,5 gram).

    Ik gebruik graag kleine maten lood, met als nadeel dat ik wel vrij veel loodjes op de lijn moet zetten. Dat beduidt extra werk. Nog belangrijker is de kwaliteit van de lood. De kwaliteit van het originele Styllood is een gekende parameter. Wat hagellood betreft, is het aanbod enorm groot, maar spijtig genoeg is de kwaliteit soms ver te zoeken. Vermits tijdens het vissen het aanpassen van de loodzetting mede de kern van de zaak uitmaakt, moet het lood makkelijk verschuifbaar zijn zonder de lijn te beschadigen en zonder dat het van de lijn springt.

    Patroon-1

    Hier spreken we van een evenredig gespreide loodzetting. Het benodigde lood wordt op de lijn gezet met telkens 1,5 cm afstand tussen elke loodje. Het eerste loodje (of laatste loodje… ’t is maar hoe je het bekijkt) zit op een afstand van 44 cm van de haak. De regel die ik hiervoor hanteer, is vrij eenvoudig. Ik vis met onderlijnen van 22 cm dus het eerste loodje wordt op een afstand van tweemaal de lengte van de onderlijn op de lijn geknepen. Deze loodzetting wordt gebruikt voor een kantvisserij gericht op karper en is geschikt voor pennen van 0,3 tot 0,8 gram. Wordt best gevist met de haak staand op de bodem of tegen de kant van een glooiing (talud). Dit is trouwens mijn favoriet startpatroon voor een moeilijke visserij.

    Patroon-2

    Dit is opgebouwd uit tweemaal een bulklood. Geschikt voor elke visserij waarbij de vis op de voerplek steek en positief aast. Perfect voor een klassieke brasemvisserij. Het bovenste bulklood komt op 50 cm van de haak en tussen de loodjes die dit bovenste bulklood vormen zit een halve centimeter ruimte. Het onderste bulklood staat op 22 cm van de haak, zijnde de lengte van de onderlijn. Het onderste bulklood moet voldoende gewicht in de schaal werpen om gelijk welke aanbeet positief door te seinen. Meestal is 3 x loodhagel nr. 8 een goede keuze voor dit onderste bulklood. We peilen de lijn zo uit dat het onderste bulklood juist de bodem niet raakt. Dit bulklood mag maximaal 5 cm van de bodem hangen. De onderlijn rust in volle lengte op de bodem. Het is de bedoeling het aas vrij snel bij de vis te krijgen en positieve aanbeten te noteren. Geschikt voor pennen van 0,5 tot 1,5 gram.

    Patroon-3

    Is de combinatie van een bulklood en drie valloodjes (droppers). Het is de all-rounder van de drie. Het onderste valloodjes staat op 22 cm, zijnde de lengte van de onderlijn, van de haak. Op 6 cm boven het eerste valloodje komt het tweede, het tweede zit op 6 cm van het eerste en het derde op 6 cm van het tweede. Met het bulklood wordt gestart op een afstand van 15 cm van het derde valloodje. De loodjes die het bulklood uitmaken, staan op een afstand van 0,5 cm van mekaar. Dit patroon is dank zij de drie valloodjes een vrij positieve loodverdeling en ideaal voor het vissen met maden en/of casters. Staat er wind en moeten we het aas zo stil mogelijk aanbieden, dan kunnen we tot de drie droppers op de bodem leggen om het aas af te remmen.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 06/09-12/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!