Vijftien minuten krijgt ze om een volle zaal ervan te overtuigen dat de wereld ongelijk heeft. 'Zelfcontrole kost helemaal geen energie' luidt de titel van haar presentatie. Wat je volgens Carolien Martijn wél nodig hebt om te stoppen met nagelbijten, snoepen of roken, is een andere manier van denken.
"Zelfbeheersing draait om het onderdrukken van impulsen en het weerstaan van plezier op de korte termijn, meestal voor winst op de langere termijn," zegt dr. Carolien Martijn vandaag op het symposium Bessensap, een jaarlijkse ontmoeting tussen wetenschap en pers. "Het idee is dat die zelfbeheersing energie kost, en dat die energie op een gegeven moment opraakt."
Volgens Martijn is het probleem niet de wilsuitputting, maar de verwáchting van wilsuitputting.
.Als Martijn gelijk heeft en verwachtingen belangrijk zijn voor doorzettingsvermogen, belangrijker dan energie, dan heeft dat grote gevolgen. "Wie bijvoorbeeld stopt met roken, krijgt vaak het advies om het rustig aan te doen; je hebt die energie immers nodig voor het stoppen." Zinvoller is het, zegt Martijn, om de gedachte dat zelfcontrole energie kost - en die bovendien impliceert dat zelfcontrole niet lukt op momenten dat je moe bent - juist te ontkrachten en te vervangen door ideeën of afleidingen die wél helpen.
"maar als je iets écht wil, dan kun je die wil het best gebruiken om een goede strategie te kiezen. Het gaat niet om energie, maar om strategie."
auteur: Simone de Schipper (2004)
.