Ik ben Christina, en gebruik soms ook wel de schuilnaam riskja.
Ik ben een vrouw en woon in Alkmaar (Nederland) en mijn beroep is Bejaardenverzorgster.
Ik ben geboren op 29/01/1952 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: zwemmen ,knutselen.fietsen.fotograveren,.
Ik ga elk jaar naar Frankrijk naar Normandie heb daar twee kleine caravannetjes staan op het platteland en daar geniet ik zo van die rust en stilte om mij heen ik fotograveer dan veel ga met mijn 45 km autootje op pad die ik zelf naar Frankrijk heb gerede
Ik ben twee dagen naar de Pasar Malam geweest hij begon op Vrijdag en is Zondag weer afgelopen heerlijk weer de sfeer geproeft van het verre oosten en heerlijk gegeten mijn zoon Raymond werkte bij de Javaanse keuken er is veel dans en muziek met traditionele kledij veel kraampjes met Indische houtsnijwerk, kleding,kruiden, spekkoek, andere snoeprijen ook kan je bij de waarzegster terecht elk jaar wordt dit gehouden in Alkmaar in de ijshal de Meent
Velen vragen zich af waar toch die Pasar Malam's vandaan komen. Wat weinig mensen weten is dat de Pasar Malams al bijna 200 jaar bestaan.
Een deel van het huidige Indonesië was rond de 17e eeuw, met een korte onderbreking (1811 1816) een kolonie van Nederland. Nederlands-Indië genoemd. Om het zakenleven een impuls te geven werd er in Batavia (het huidige Jakarta, ook toen al de hoofdstad) een evenement georganiseerd, waarbij handel en industrie zich kon manifesteren op een soortement ontmoetingsbeurs, waarbij ook de bevolking zoveel mogelijk betrokken zou worden. Dit allemaal onder de inspirerende leiding van Kolonel Cambier.
Er ontstond een combinatie van een fancy-fair en een kermis. Het evenement duurde een maand, om ook mensen van andere steden de gelegenheid te bieden die feestelijke gebeurtenis te bezoeken. Dit alles vond plaats op het toenmalige Koningsplein en duurde iedere dag van 18.00 tot circa 23.00 uur. Dit plein had een afmeting van één kilometer in het vierkant en was min of meer de voortuin van het paleis van de Gouverneur. De naam Cambier werd spoedig gemeengoed en korte tijd daarna heette het Koningsplein, dan Gambir. Dat enorme evenement werd alras Pasar Gambir genoemd. Het treinstation dat zich aan de oostkant van dat plein bevond/bevindt) bijvoorbeeld, heette/heet Setasiun Gambir.
Toen Nederland in 1816 weer de zeggenschap over het eilandenrijk herkreeg, werd dat evenement gewoon voortgezet en wel in de maand augustus. Koningin Wilhelmina verjaarde op 31 augustus en die datum was tevens het einde van de Pasar Gambir, de datum waarop dan het grote Oranje-bal werd georganiseerd.
Gezien de ook toen al toch enorme afstanden, en het succes werden op meer plaatsen op het eiland Java soortgelijke evenementen georganiseerd. Maar die konden natuurlijk niet ook Pasar Gambir worden genoemd. En gelet op de openingstijden kwam toen de naam Pasar Malam in zwang. Pasar is het Indonesische woord voor Markt en Malam is het Indonesische woord voor avond en vermoedelijk bestaat die naam al sinds 1817. Ziedaar -in het kort- de geschiedenis van de Pasar Malam's.
Eind 50 60 jaren trokken grote groepen Indonesische, Indische, Nederlandse en Molukse mensen weg uit Indonesië. Naar Australië, Hong Kong, Zuid Afrika, Brazilie, Amerika en natuurlijk Nederland. En ze namen dat eigen stukje cultuur mee. Zo heeft elk van deze landen een soortement Pasar Malam gekregen. De Pasar Malam's zijn echter het meest levend in California en in Nederland.
Nederland had zo zijn eigen Pasar Malam Pioniers. Zoals dhr. Yunus, die als eerste de Pasar Malams op het Haagse Malieveld organiseerde. De schrijver "Tjalie Robinson", M.Ferdinandus/Tjokro. En natuurlijk Dhr. S.Muller.
En al gauw bleek dat idee goed aan te slaan in Nederland. Metwisselend succes. Er heeft er even op geleken dat de Pasar Malams langzaam maar zeker zouden verdwijnen. Immers de 1 ste generaties Indische Nederlanders werden steeds minder. Maar niets is minder waar. Er blijkt een blijvende belangstelling te bestaan voor de Indo/nesische cultuur. Want momenteel kent zowat iedere grote stad en vele, vele kleinere steden eveneens een "Pasar Malam" of wat daarvoor mag doorgaan. Tot in België toe! Veel muziek en heerlijke etenswaren blijven de basis, vanaf het begin van alle Pasar Malam's.
Een nieuwe generatie mensen die de Pasar Malam's met succes nieuw leven hebben ingeblazen zijn/waren: S.Ali, Metakohy en recent Wouter Nijland,Joubair, Mantouw en Rudolph.
De tegenwoordige Pasar Malam in het hele land een waar festijn van muziek, dans, cultuur, oosterse maaltijden. Heeft Uw bedrijf een relatie met Azië? Oosterse meubelen, kunst, antiek, stoffen, tapijten,beelden, houtsnijwerk, (woning-) decoraties, musea, dans-, muziek, sport-school, reizen, bijeenkomsten (reunies)? Dan is de Pasar Malam een unieke gelegenheid om een zeer hoge attentiewaarde voor uw bedrijf te bewerkstelligen. Sponsering, uw diensten en producten te presenteren en te verkopen aan een groot en breed publiek.