Bomen in onze wijkxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
door Dolf Dijk
Davidia involucrata of zakdoekjesboom.
De Davidia involucrata werd in China in 1868 ontdekt door de Franse jezuïet Père David
waarnaar ook deze boom werd vernoemd. Père David stuurde enkele bloemen naar de Londense Kew Gardens. Hier was men zo onder de indruk van de bloem dat men de beroemde plantenzoeker Wilson in 1899 opdracht gaf om zaden van deze boom naar Londen te sturen. Nadat hij eerst in China in de gevangenis had gezeten op beschuldiging van spionage, een dodelijke koorts en een schipbreuk overleefde en midden in de Boksersopstand terecht kwam was hij eindelijk in de gelegenheid de zaden naar Londen te sturen. De boom kan in het wild een hoogte bereiken van 20 meter. De gekweekte bomen halen deze hoogte meestal niet. De bladeren zijn hartvormig en zijn ongeveer 15x 12 c/m. groot. Zijn meest opvallende kenmerk zijn de witte schutbladeren die zich boven een bolvormig bloempje bevinden. (zie foto) Het grootste schutblad is ongeveer 10x20 c/m groot. Wanneer begin mei de boom in bloei staat lijkt het alsof de hele boom behangen is met zakdoekjes. De geur is op dat moment zoetig maar anderen vinden het ronduit stinken maar de geur vergeet men bij het aanschouwen van deze prachtige boom. Na de bloei vormt zich een vrucht die van groen naar bruin/paars verkleurt. De noot hierin is ongeveer 3 c/m groot en zo hart dat hij in een bankschroef gekraakt moet worden. Het kan daarom ook wel drie jaar duren voordat hij in de grond gaat kiemen. Van de Davidia involucrata bestaat ook nog de variëteit Vilmoriniana waarvan het blad glanzend is en onbehaard aan de onderkant. Sommigen beweren zelfs dat het een aparte soort is. In ons land heeft hij buiten de zakdoekjesboom verschillende namen, zoals vaantjesboom, luierboom en ik heb zelfs de naam duifjesboom gehoord.
Bij ons in de wijk staan een zestal zakdoekjesbomen, als jonge aanplant, op het Landenplein. De bomen die hier staan zullen echter pas over 10 jaar gaan bloeien.
Mocht u hier niet op willen wachten dan raad ik de lezers aan om begin mei een bezoekje te brengen aan het Arboretum Trompenburg aan de Honingerdijk. Als u vaker naar dit mooiste stukje van Rotterdam wilt dan kan ik u adviseren donateur te worden voor minimaal 22 Euro waarvoor u het gehele jaar door met twee personen het park kan bezoeken.
|