GedView is geen nieuw programma, maar zeker het vermelden waard. GedVieuw is een gratis Gedcom-lezer. Met dit programma kan je een gedcom file eerst bekijken alvorens ze te importeren.
Het Liedekerks Heemkundig Genootschap publiceert volgende maand een nieuw naslagwerk: Gezinsconstructie van Ninove (1796 1905). Auteur
Guy Borighem werkte vele jaren aan dit driedelige boek aan de hand van
de burgerlijke stand van Ninove. Uit 37.229 akten werden 34.893
personen opgenomen, met beroepen en woonplaatsen.
De naslagwerken bevatten 1.460 bladzijden op A4-formaat. De kostprijs
voor de vier delen bedraagt 80euro. De eventuele verzendingskosten
bedragen 12euro. Voorinschrijven kan tot einde augustus via
rekeningnummer 743-0209933-39 van het Liedekerks Heemkundig Genootschap
met vermelding 'Gezinsreconstructie Ninove'. Het werk wordt voorgesteld
op 14september om 19.30uur in het cultuurcentrum De Plomblom in Ninove.
Op de website van de Heemkring Heidebloemke Genk is men gestart met de ingave van parochiale klappers van 1637 tot 1824. Daarnaast ook trouwboekjes, bidprentjes en doodsbrieven.
Op zoek naar informatie in Vlaams Brabant? Dan moet je eens gaan kijken op de site van Jeanne Servranckx, hier staan veel reconstructies die je in boekvorm kan bestellen.
Tijdens de Open Monumentendag (8 en 9 september) wordt de nieuwe
website WatWasWaar.nl gelanceerd. Op WatWasWaar.nl vind je historische
informatie over elke plek in Nederland. Ook over monumenten.
Op deze site kan men lijsten vinden met oude Nederlandse beroepsnamen van voor 1900. Verder staan er ook genealogische bronnen op deze site uit de gemeenten: Rijnsberg, Noordwijk en Valkenburg. De bronnen bevatten oa transcipties, volkstellingen, klappers enz.
Misschien niet zo dadelijk een echt genealogisch onderwerp maar op deze site krijg je een overzicht van oude munten geslagen in de periode 1419 tot 1794. Heb je interesse in oude munten dan moet je muntstukken.be eens bezoeken.
Op zoek naar mijn roots heeft al geruime tijd een forum waar u terecht kan met genealogische en aanverwante vragen. Ik moet eerlijk toegegeven dat ik dit forum wat stiefmoederlijk behandelde in het verleden, maar daar gaat nu verandering inkomen. Waar het forum in het verleden slechts één groep had heb ik er verschillende groepen aan toegevoegd. Indien nodig kan ik die nog uitbreiden. Hoe meer gebruikers hoe interessanter het wordt. Je kan naar het forum gaan d.m.v. de knop Naar Forum in de rechtse kolom.
Heeft u een vraag betreffende een archief of heeft u een interessant weetje over een archief dan moet je beslist Archieven.org eens bezoeken. Op dit forum vind je naast informatie over archieven in Vlaanderen en Nederland ook informatie uit andere Europese landen.
Dictionnaire des noms de famille en Wallonie et à Bruxelles
De Brusselse uitgeverij Racine publiceerde een woordenboek waarin de herkomst van van de familienamen in Brussel en Wallonië worden uitgelegd. Al de opgenomen namen worden uitvoerig uitgelegd en zijn van bronvermelding voorzien.
Dictionnaire des noms de famille en Wallonie et à Bruxelles: Jean Germain & Jules Herbillon ISBN: 978-2-87586-506-1 Prijs: 49,95 Uitgeverij Racine
Verder info en bespreking van het boek ( in het Frans) ga naar de site
Toerisme Vlaanderen, VRT, Het Nieuwsblad en Lannoo stuurden afgelopen
maanden hun regionale experten op pad, op zoek naar dé 50 mooiste
dorpen van Vlaanderen. Hieronder vind je hun selectie!
Nu is het aan jou! Klik op jouw favoriet dorp en stem! De
vijftien dorpen met de meeste stemmen gaan door naar de finale. Zij
worden in 2008 voorgesteld in een boek, op tv, radio en in de krant.
Stemmen kan nog tot en met 4 augustus.
De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de Federale Overheidsdienst
Economie biedt sinds enige tijd het zogenaamde
aan. Het Namenportaal vertelt u alles over voornamen en familienamen
in België. Het Namenportaal heeft ook veel links naar websites met informatie over namen.
Waarom en wanneer zijn de familienamen ontstaan? Wat betekenen onze familienamen? dat alles en nog veel meer i.v.m. familienamen kan je vinden op de site van Ann Marynissen Hoogleraar Nederlandse Taalkunde aan de universiteit Keulen.
De PRO-GENgebruikersgroep LIMBURG vzw informeert dat de DVD Genealogie uit Limburg 2007 praktisch uitverkocht is, er zijn nog slechts een tiental exemplaren beschikbaar. Indien u roots heeft in Limburg is deze DVD onmisbaar bij uw opzoekingen
Snelle beslissers kunnen nog een exemplaar bestellen. De nodige informatie kan je vinden op deze site
Op de website van de Kring voor Joodse Genealogie
in België kan je een overzicht vinden van hun genealogisch materiaal (Dossiers, Bibliotheek en Archief)
Vaak worden genealogische gegevens nog steeds bewaard in een spreadsheet of database op je homecomputer. Voor veel mensen is de publicatie op het net nog een stap te ver. Wilt u uw gegevens toch publiceren en ziet u er tegen op om al die informatie op een toonbare manier op het net te krijgen dan is Genealogie Online misschien de oplossing. Hier kan je op een eenvoudige en gratis manier je gegevens publiceren.