Zuurstof, ademen, kanker, luchtzuivering, opwarming van de aarde, waterbeheersing op de aarde, leefomgeving, leefomstandigheden, milieu.
Men is niet vatbaar voor iets, indien men er niet rijp voor is.
Gezondheid.
Indien we fysiek gezond willen zijn, dan dienen we zoals ik eerder reeds aangaf, er voor te zorgen dat ons lichaam en onze geest kunnen beschikken over al de stoffen die ze nodig hebben om normaal te kunnen functioneren. Bovendien moeten we er voor zorgen dat ze zo weinig mogelijk schadelijke stoffen binnenkrijgen en zo weinig mogelijk onderhevig zijn aan schadelijke invloeden van buitenaf.
Die schadelijke invloeden worden vooral bepaald door de omgeving en de omstandigheden waarin we leven. Leven we met andere woorden in een gezonde omgeving, zoals bijvoorbeeld in een bosrijk gebied, dan zullen we weinig schadelijke invloed ondervinden van onze omgeving.
Leven we echter in een zwaar bezoedelde omgeving zoals op bepaalde plaatsen in China, waar men door de smog maar enkele honderden meters ver kan zien, dan zal onze gezondheid daar zeker onder gaan lijden. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat in dergelijke streken het aantal longaandoeningen jaarlijks met honderden procenten toenemen.
Op geestelijk gebied kunnen we echter ook met schadelijke invloeden te maken krijgen. Die inloeden gaan dan uit van, mensen waar we mee samenleven in familieverband, mensen op het werk, op de school, op de fabriek, in de sportvereniging, in de buurt, in het verkeer, op reis, enz.
Komen we goed overeen met die mensen dan zullen we daar op geestelijk gebied voordeel uit halen. We voelen ons sterk, we beschikken over een groot zelfvertrouwen en gaan fluitend door het leven.
Komen we daar niet goed mee overeen, dan kan dit zelfs leiden tot de dood, ik denk hier meer bepaald aan pesterijen, een onrechtvaardige behandeling, haat ergernis, enz. Men gaat gebukt onder die situatie, men maakt zich zorgen, stress is dan niet ver uit de buurt met alle mogelijke negatieve gevolgen voor onze gezondheid. In een aantal gevallen kan dit zelfs leiden tot zelfmoord.
Aan de hand van al deze gegevens zou ik het nu willen hebben over onze leefomgeving.
Algemeen.
Algemeen begint het door te dringen tot wetenschappers, politici en regeringsleiders, dat de aarde fel aan het opwarmen is en dat er dringend ingrijpende maatregelen nodig zijn om een verdere opwarming te stoppen. Wetenschappers gaan uit van de stelling dat die opwarming veroorzaakt wordt door een mateloze uitstoot van broeikasgassen. Er zijn echter nog een aantal factoren die eveneens die opwarming in de hand werken maar, waarover met geen woord gesproken wordt.
Het is dan ook mijn bedoeling om in deze uiteenzetting, wat dieper in te gaan op die andere factoren zoals daar zijn:
De mateloze verwoesting van bomen, bossen en wouden. Het lozen van te warm koelwater van kerncentrales. De enorme toename van de wereldbevolking. De enorme verkwisting van voedsel en verbruiksgoederen. De steeds toenemende consumptie van dierlijke eiwitten. De toename van het gebruik van hout in de woningbouw en in de tuin als afsluiting. Het gebruiken van hout voor het verassen van een lijk zoals in India. De vrije verkoop van kettingzagen. Natuurbeheer.
Ik wil nu trachten om het belang van een ongerepte natuur en dus van bomen en bossen in onze leefomgeving weer te geven, dit aan de hand van informatie die ik gevonden heb in de tijdschriften, Readers Digest, Het Beste, Kijk, Gezond Nu, Beter, De Winkler Prins Encyclopedie, Tv reportages en persoonlijke vaststellingen.
Reeds in 2008 heb ik het grootste deel van dit artikel geschreven. Voortgaande op wat nu dagelijks zie gebeuren in mijn leefomgeving, vond ik het nodig om dit artikel bij te werken en om het te plaatsen op mijn blog.
De Natuur.
Zuurstof de belangrijkste bron van leven.
Iedereen op de wereld zal al wel tot het besef gekomen zijn, dat zuurstof de belangrijkste stof is die mens en dier nodig hebben om hun lichaam goed te laten functioneren en dus om gezond te leven. Zonder zuurstof kunnen we het al na enkele minuten voor bekeken houden. Het is dan ook vanzelfsprekend dat we moeten zorgen voor een optimale aanvoer van voldoende zuurstof in ons lichaam.
Deze optimale aanvoer van zuurstof is tegenwoordig bij heel wat mensen in gevaar. Inderdaad het gestresseerde leven dat veel van de hedendaagse mensen doormaken, belet hen om op een kalme en rustige manier diep in en uit te demen. Velen krijgen dus onvoldoende zuurstof binnen en die hoeveelheid is dan bovendien nog van bedenkelijke kwaliteit, omdat ze door allerhande gassen en stoffen vervuilt is.
Door de oppervlakkige ademhaling ontstaat er ook nog een slechte uitwisseling van de gassen en de zuurstof in de longen. De longen worden niet meer optimaal gezuiverd en worden hierdoor zeer vatbaar voor allerlei aandoeningen zoals ontstekingen, tumoren en kanker.
Van kanker is algemeen geweten dat ze ontstaat in een zuurstofarme omgeving, dus een plaats in het lichaam waar er een tekort aan zuurstof is. Een andere oorzaak voor het ontstaan van kanker is de ophoping van schadelijke stoffen en afvalstoffen in het lichaam.
Door deze ophoping van schadelijke stoffen en afvalstoffen, ontstaat er lichamelijke stress, die een zeer oppervlakkige ademhaling gaat veroorzaken, waardoor er ook een tekort aan zuurstof in het lichaam ontstaat.
In zijn boek "Kanker is geen ziekte maar... een overlevingsmechanisme" geeft Andreas Moritz duidelijk aan, dat het tekort aan zuurstof en de ophoping van schadelijke stoffen en afvalstoffen, de grootste oorzaken zijn voor het ontstaan van kanker en het lichaam. Uitgeverij Ankh-Hermes bv. ISBN 978 90 202 03059 NUR 861.
Zoals men weet is zuurstof maar een bestanddeel van de lucht die we inademen. Waar komt nu onze zo broodnodige zuurstof voor een groot deel vandaan? Ik denk, dat heel wat mensen geen antwoord kunnen geven op deze vraag. Daarom wil ik trachten een beetje dieper in te gaan op het tot stand komen van zuurstof in de natuur.
De aanmaak van zuurstof in de natuur door fotosynthese.
Zuurstof is eigenlijk een bijproduct van "Het fotosyntheseproces", dat planten, struiken, bomen, Phytoplankton, algen, wieren in vijvers en in de zee, gebruiken om koolhydraten aan te maken die ze nodig hebben om te kunnen groeien.
Om deze fotosynthese te kunnen voltrekken beshikken ze over een stof "Chlorofyl of bladgroen" genaamd die in de bladeren voorkomt, vandaar dat de meeste bladeren dus groen zijn. Het zijn dus voor een groot deel de bladeren van de planten, struiken, bomen, algen en wieren in de zee, die er voor zorgen dat er voldoende zuurstof op aarde aanwezig is.
Buiten chlorofyl hebben planten en bomen ook nog veel water nodig (Tussen de 200 en de 1500 liter/dag voor een volwassen boom), dat ze meestal met hun wortels uit de grond of het water waarin ze groeien halen, kooldioxide of CO2 dat ze langs de huidmondjes in de bladeren uit de lucht/water halen en zonlicht. Alle planten, struiken en bomen onttrekken dus CO2 uit de lucht en zuiveren zo de atmosfeer waarin we leven. Ook de temperatuur speelt een grote rol bij het voltrekken van dit proces. Bij zwakke belichting, bijvoorbeeld in de schaduw, heeft de temperatuurverandering weinig invloed op het proces. Bij sterke belichting zoals bij hevig zonlicht, bepalen temperatuurafhankelijke chemische omzettingen de snelheid van het proces. Zelfs bij remperaturen beneden het vriespunt is nog assimilatie mogelijk. Bij hoge temperaturen boven de 30 à 40° treed er echter delbeschadiging op in de bladeren en neemt de fotosynthese sterk af.
Al deze stoffen, ik zou bijna zeggen vormen van energie, worden door het fotosyntheseproces omgezet in koolhydraten met als nevenproduct zuurstof die langs de huidmondjes van de bladeren in de lucht terecht komt.
Het fotosyntheseproces komt dus, zoals ik reeds gezegd heb, tot stand wanneer de bomen en de planten bladeren hebben. Nu is het zo dat in de Herfst bij ons de bladeren afvallen waardoor het fotosyntheseproces tot stilstand komt. In de Winter hebben de meeste bomen zelfs geen bladeren.
Men zou dus kunnen stellen dat er in de Winter veel minder zuurstof geproduceerd wordt. Voor een stuk is dit inderdaad zo, maar er zijn ook bomen en planten die hun bladeren niet verliezen en er dus voor zorgen dat dat er toch een bepaalde hoeveelheid zuurstof geproduceerd wordt. Ook wieren en algen in vijvers en in zee produceren ook nog zuurstof.
Anderzijds is het ook zo dat, wanneer in de Herfst en in de Winter bij ons de bomen geen bladeren hebben, er andere streken op de aarde zijn waar ze die dan wel hebben, omdat het daar dan Lente of Zomer is. Er heerst dus Qua zuurstofproductie ongeveer een evenwicht tussen het Noordelijk en het Zuidelijk halfrond.
Nu hoor ik je al zeggen, maar aan de polen wordt, omdat het daar bijna altijd vriest en sneeuwt, bijna nooit zuurstof geproduceerd. Dat is inderdaad zo maar daar heeft "De Natuur" een oplossing voor bedacht, namelijk door op de evenaar bomen en planten te laten groeien die het ganse jaar door bladeren hebben. Bovendien is de plantengroei en dus ook de zuurstofproductie daar zo intensief, dat ze als het ware worden aanzien als de zuurstofdepot (de longen) van de aarde.
Uit dit alles kunnen we besluiten dat:
1. Er door "De Natuur" voorzien is in een voortdurende zuurstofproductie op de aarde. 2. Het Yin en Yang principe, of met andere woorden een vorm van evenwicht, ook hier duidelijk aan te tonen is.
Een andere zeer belangrijke factor in de zuurstofproductie is "Licht". Wat gebeurd er nu wanneer planten en bomen geen licht meer hebben. Wel ze gaan CO2 uitscheiden net zoals de mensen en de dieren. Ook dit is in een natuur in evenwicht voorzien, in die zin dat er een evenwicht zal bestaan tussen de CO2 die geproduceerd wordt op aarde en de koolhydraten en zuurstof die geproduceerd worden uit die CO2.
De verstoring van dit evenwicht.
Wat is er nu op het ogenblik aan het gebeuren in onze samenleving? Wel, de mens die denkt dat hij alles naar zijn hand kan zetten en kan doen waar hij zin in heeft, is op 4 manieren bezig met dit evenwicht grondig te verstoren.
Vooreerst is hij bezig door, de veelvuldige verbrandingen, de scheikundige processen, de bevolkingsexplosie en de enorme veeteelt, de aarde te overbelasten met enorme hoeveelheden CO2 en andere gassen. Hij verstoort hierdoor grondig het evenwicht tussen de zuurstof/koolhydraatproductie en de uitscheiding van CO2 met als gevolg een overbelasting van de atmosfeer met die CO2 en het ontstaan van het broeikasteffect.
Veel van die verbrandingen zijn echter volledig nutteloos en zouden gemakkelijk voorkomen kunnen worden. Bijvoorbeeld het in de natuur verbranden van hout en ander afval, het verbranden van hout om houtskool te maken voor de barbecue, het afvlammen van gassen, onrendabele industirële productieprocessen waarbij veel warmte en gassen vrijkomen zoals in de staalindusrie, de productie van cokes, de productie of het recycleren van glas, de raffinage van aardolie en ga zo maar verder.
Ook om religieuze redenen, bijvoorbeeld voor het verassen van lijken in India worden ook grote hoeveelheden hout nutteloos verbrand (ongeveer 450kg per lichaam).
De mens produceert niet alleen overmatig veel CO2, hij is ook mateloos bezig met het vernielen van bossen en oerwouden. Hij vernielt dus op grote schaal de planten en de bomen die voor een groot deel instaan voor de zuurstofproductie, de waterbeheersing en de zuivering van de lucht.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een twintigtal jaar geleden, op de aarde er per minuut al een oppervlakte aan struiken en bomen ter grootte van een voetbalveld verdween. We kunnen dit ongeveer gelijkstellen met een oppervlakte van 1 hectare.
Op dit ogenblik, we zij nu 15 Maart 2012, is door de vrije verkoop van kettingzagen/kliefmachines en de exploderende brandstofprijzen, dit verlies aan bos reeds opgelopen tot 1 hectare per seconde.
Dit wil met andere woorden zeggen dat de vernietiging van de bomen en de bossen op ongeveer 20 jaar 60 x groter is geworden. Waar gaat dit eindigen?
Wanneer ik mij nu in de week met mijn auto verplaats om mijn kleinkinderen naar school of hun sportvereniging te brengen, gaat er bijna geen dag meer voorbij of ik zie ergens wel een plaats waar men bomen heedft afgezaagd of gekandelaard. Als het zo verder gaat, zal het naar mijn bescheiden mening geen 20 jaar meer duren alvorens het bosbestand nog 100 maal sneller zal verdwijnen.
Toen ik onlangs op verlof ging naar Oostenrijk, viel het mij op dat er langs de wegen en snelwegen waarop we reden, er bijna overal bomen waren omgezaagd tot wel 50 meter van de weg/snelweg. In een aantal gevallen was het duidelijk de bedoeling om de weg/snelweg te verbreden.
Toen ik echter wat dieper het bos inkeek, zag ik daar ook op verschillende plaatsen mensen bezig met het omzagen van bomen. Het ging hier duidelijk om illegale houtkap, omdat er in de nabije omgeving meestal een personenwagen met een aanhangwagen stond om het hout op te laden.
Ik zag daar ook plaatsen waar het bosbestand zo uitgedund was, dat er door de vrije speling van de wind er al heel wat bomen omgewaaid waren, een verschijnsel dat zich vele jaren terug tijdens een zware storm op grote schaal voordeed in de omgeving van Bordeaux in Frankrijk. Door de uitdunning hebben de bomen geen steun meer bij elkaar en waaien ze heel gemakkelijk om.
Overal zie ik personenwagens met een aanhangwagen rijden, volgstapeld met hout om te verbranden in een open haard of een houtkachel. De bomen en de dikke takken worden meegenomen, terwijl de dunne takken meestal ter plaatse blijven liggen rotten. Meestal gaat het dan nog over beuk en eik, die beiden veel tijd nodig hebben om te groeien, dit omdat die de mooiste en de langzaamste verbranding geven in de houtkachel of de open haard.
Gaat de opdracht tot het rooien van de bomen uit van de overheid, dan worden die takken veelal ter plaatse verhakseld en meestal als bodembedekker aangewend, om te voorkomen dat er ter plaatse zogezegd onkruid zou groeien.
Men werkt hier dus op verschillende manieren de natuur tegen, men zaagt bomen om met als gevolg dat er minder zuurstof geproduceerd wordt en er ook minder CO2 wordt onttrokken uit de lucht. Men laat de takken ter plaatse rotten waardoor er nutteloos CO2 en andere gassen vrijkomen in de natuur en, men belet dat er op de plaats waar men het verkakselde hout uitstrooit planten groeien die ook zuurstof produceren. Ook het afdekken van de grond met zwarte plastic matten heeft dezelfde gevolgen.
Moest men die takken of het verhakselde hout opruimen, verzamelen en gebruiken in centrales als brandstof voor het opwekken van electriciteit, dan zouden ze nog enig nut opleveren voor de samenleving en zou het nog te verantwoorden zijn.
Ook het verwijderen van uitheemse bomen uit het bosbestand zoals de Amerikaanse eik en de vogelpest (vogelkers), het omzagen van hele bossen omdat men graag heide ziet groeien, het rooien van struikgewas om het daarna in houtmijten op te stapelen, het knotten of kandelaren van bomen, getuigen van veel fantasie, arrogantie en naiviteit maar van heel weinig om niet te zeggen geen realistische kijk over de achteruitgang van het huidige bosbestand. De natuur moet je niet beheren, die moet je gerust laten.
Ook steden en gemeenten dragen vlijtig hun steentje bij in de vernietiging van onze bomen en bossen. Prachtige lanen met gezonde bomen worden omgezaagd, gewoon om wat stemmen te winnen bij de verkiezingen.
Alle mogelijke argumenten zoals, bomen verliezen hun bladeren die opgeruimd moeten worden, de wortels woelen het voetpad omhoog, de vogels die in de bomen zitten vervuilen onze auto, bomen nemen het zonlicht weg, we planten nieuwe bomen, enz. zijn volgens hen goed genoeg om de vernietiging van de bomen en de bossen goed te praten of te verantwoorden.
Geef de mens een kettingzaag in zijn handen en hij voelt zich meester over de natuur. Deze mentaliteit zal hem echter in de nabije toekomst zeer zuur opbreken. Door dit alles zal de erosie op de aarde toenemen, zullen de woestijnen zich sneller en sneller uitbreiden en zullen er zich meer en meer overstromingen en aardverschuivingen voordoen.
Bovendien zal het waterpeil van de oceanen stijgen waardoor de druk op de tektonische platen gaat toenemen zodat die gaan kantelen en verschuiven, met als gevolg meer vulkaanuitbastingen, aardbevingen, alles overspoelende tsunami's en stormen.
Wanneer er dan in straten eens bomen aangeplant worden, meestal hoogstam, dan stel ik vast dat er meestal drie tot vier houten palen gebruikt worden om die aangeplante bomen recht te houden. Dit wil zeggen, dat men 1 à 2 bomen eerst moet omzagen om 1 nieuwe boom aan te planten. Meestal sterven er dan nog, omdat de bomen op het verkeerde tijdstip van het jaar aangeplant worden, 20 tot 30% van die bomen af.
Wetende dat we met een enorme berg plastic afval opgescheept zitten, begrijp ik niet dat men nog niet tot het besef gekomen is om daar bijvoorbeeld steunpalen voor bomen van te maken.
De mens kapt en verbrand niet alleen bossen, hij gaat ook nog planten kapot spuiten met onkruidverdelgers, gewoon omdat het te veel kost aan mankracht of omdat men te lui is om te wieden en te harken. Wat de gevolgen zijn van dat spuiten, daar trekt hij zich niets van aan. Dat hij de producenten van zijn meest vitale stof, namelijk zuurstof, aan het vernietigen is en dat hij de aarde aan het vergiftigen is, beseft hij gewoon niet.
Alsof dat nog niet genoeg is, slaagt de mens er ook nog in om de lucht en de aarde te overbelasten met toxische stoffen, die de oorzaak zijn van het ziek worden en deels afsterven van het bomen- en plantenbestand.
De natuur wordt dus op 4 manieren belast. Waar zal dit eindigen? Wat gaat er gebeuren, wanneer het evenwicht tussen de uitstoot van CO2 en de productie van Koolhydraten/zuurstof door planten en bomen, in die mate verstoord wordt dat het niet meer omkeerbaar is? Ik denk, dat het dringend nodig is dat er ingegrepen wordt, willen we in de toekomst nog op een gezonde manier kunnen leven.
De mens is bezig, met in een ijltempo al zijn zuurstofproducenten te vernietigen. Hij maakt zijn eigen leefwereld kapot, gewoon voor een beetje geldgewin. Het wordt de hoogste tijd dat er op dat gebied een nieuwe wind gaat waaien, laat ons hopen dat het al maar niet te laat is. Mijn vrees is echter dat, het "Point of no return" reeds ruimschoots overschreden is.
Door wetenschappelijk onderzoek in de laatste decennia, heeft men kunnen vaststellen dat er reeds meer dan 40% van het gehele bosbestand op aarde verdwenen is. Volgens de laatste waarnemingen en berekeningen zou dit percentage de laatste jaren nog sterk zijn toegenomen. Daarom nog eens de vraag, "Wat al er gebeuren wanneer de productie van CO2 en andere schadelijke gassen het zuiverende en zuurstofproducerende vermogen van ons planten- en bosbestand gaat overtreffen".
Ook is sedert 2005, tengevolge van een explosieve uitbreiding van het wagenpark in de Aziatische landen, de vraag naar aardolie spectaculair gestegen. Het gevolg hiervan is dat ook de prijs enorm de hoogte is ingegaan. Hierdoor gaan mensen uitkijken naar manieren om op hun verwarmingskosten te bezuinigen. Door dit alles is de verkoop van houtkachels enorm toegenomen, wat op zijn beurt dan weer voor gevolg zal hebben dat veel meer hout voor verwarmingsdoeleinden zal gebruikt worden. Ook in de industrie begint men deze trend te volgen.
Er is de laatste jaren nog een fenomeen opgedoken namelijk het in brand steken van bossen. In 2007 was dit het geval in Griekenland, Spanje en Californië in de Verenigde Staten. Het gevolg hiervan is, dat de snelheid waarmede het bosbestand aan het verdwijnen is nog sterker is toegenomen.
Door dit alles, samen met de vrije verkoop van kettingzagen, zal de vernietiging van ons bosbestand nog enorm versnellen in de toekomst. Volgens mijn persoonlijke mening, is die vernietiging niet meer te stoppen. Op termijn zal dit al vrij vlug leiden tot een vergiftigde atmosfeer, waarin men nog nauwelijks of niet meer kan ademen laat staan leven.
In China zijn er al bepaalde steden waar men zich permanent met een masker op moet verplaatsen. De zichtbaarheid is daar beperkt tot een paar honderd meter en het aantal longproblemen is daar op korte tijd met meer dan 400% toegenomen. Bepaalde dagen dient men zelfs de kinderen thuis te houden van de school gewoon vanwege de dikke smog. Ook in België zijn er echter in de voorbije zomer al dagen geweest dat het smogalarm van kracht was en dat men op de snelwegen nog max 90 km/uur mocht rijden.
De laatste jaren is er ook nog een nieuwe trend in opmars, namelijk het om esthetische redenen bekleden van buitenmuren van nieuwe in steen opgetrokken woningen met hout, het gebruiken van hout om grachtkanten af te dammen, het gebruiken van hout voor de paden rondom zwemdokken en vijvers, enz. Meer en meer architecten gaan op die trend in en veroorzaken zo nog een grotere mateloze verspilling van hout.
Het zuiverende vermogen van planten en bomen.
Planten en bomen halen echter niet alleen CO2 uit de lucht, maar ook andere stoffen. Zo is er door wetenschappelijk onderzoek bij de NASA gebleken, dat ze heel wat kankerverwekkende stoffen elimineren.
Het onderzoek heeft ook uitgewezen, dat bepaalde planten gespecialiseerd zijn in de eliminatie of afbraak van één bepaalde stof. Klimop zou er alzo in slagen om 90% van de in de lucht aanwezige benzeen, die een kankerverwekkende stof is, te elimineren. De "Ficus Benjamini" elimineert ongeveer 47% van de in de lucht aanwezige formaldehyde (formol) die de neus en de keel irriteren. De Clorofytum elimineert tot 86% van de in de lucht aanweige formaldehyde en tot 96% van de in de lucht aanwezige koolmonoxyde. De Aloë Vera breekt tot 90% van de formaldehyde af, enz. enz.
Nog andere eigenschappen van planten en bomen.
Verder wetenschappelijk onderzoek, zal waarschijnlijk nog andere waardevolle eigenschappen van planten en bomen aan het licht brengen, waar we tot op heden nog geen vermoeden van hebben. Algemeen is op dit ogenblik bekend dat ze ook een bijzondere specifieke geneeskrachtige werking kunnen hebben. Dus ook voor de geneeskunde zijn planten en bomen zeer belangrijk.
Het onderzoek naar de geneeskrachtige werking van planten en bomen, staat naar mijn persoonlijke mening echter nog in zijn kinderschoenen. Dit blijkt duidelijk uit de bloesemtherapie die door Dr. Edward Bach ontwikkeld is en die ook zijn navolging reeds kent in bloesemextracten die afkomstig zijn uit het regenwoud (De zogenaamde Rain Forest Bloesemextracten). Met bloesemtherapie kan men namelijk zeer goed, in een minimum aan tijd, spanningen en geestelijke problemen oplossen waarvoor men tot op heden geen oplossing had.
Tot nu toe heeft de geneeskunde zich bij de behandelijng van chronische ziekten, kanker, tumoren en aids, vooral toegespitst op het fysieke aspect van de ziekte. Naar mijn persoonlijke bevindingen echter, maakt de hoeveelheid energie die een fysieke gezondheid kan bewerkstelligen, nog geen 10% uit van de totale hoeveelheid energie waarover een naar lichaam en geest perfect gezonde mens kan beschikken.
We zien dan ook dat mensen die een chemokuur ondergaan hebben en beschikken over een optimaal werkend immuunsysteem, toch een gebrek aan energie hebben waardoor ze hun ziekte niet kunnen overwinnen. Het op de juiste manier toepassen van bloesemtherapie, kan dan volgens mijn persoonlijke ervaring, binnen de week dit eneregieniveau maximaliseren. De betroffen persoon beschikt dan over alles wat nodig is om de ziekte te overwinnen.
Ook in de afvalwaterzuivering worden tegenwoordig meer en meer planten (Riet) en/of bacteriën met succes toegepast, dus nog een waardevolle eigenschap van planten.
Er zijn echter nog veel belangrijkere eigenschappen van planten en bomen namelijk, de bescherming van de bodem tegen erosie en de vochthuishouding op de aarde. Problemen waar we tegenwoordig meer en meer mee te maken krijgen.
Het vochtregulerende vermogen van planten en bomen.
Waar men tot op heden voor zover ik weet, weinig of geen aandacht aan heeft geschonken, is het vochtregulerende en vochtstabiliserende vermogen van planten en bomen. Zoals ik reeds aangaf, weet men dat een volwassen boom voor het voltrekken van het fotosynteseproces, per dag naargelang de soort, tussen de 200 en de 1500 liter water verbruikt (1500 liter voor de Australische Eucaliptus).
We kunnen dus stellen dat gezonde planten en bomen vol water zitten. Men kan dit vaststellen bij hun verbranding. Ze zullen heel slecht in brand gaan, tenzij er ook vluchtige stoffen zoals bijvoorbeeld terpentine in aanwezig zijn. De verbrandng gaat ook meestal gepaard met een witte rookontwikkeling wat wijst op de aanwezige waterdamp.
Een andere manier om dit vast te stellen is bijvoorbeeld het aftappen van berkensap bij het botten van de bomen. Berkensap heeft namelijk de eigenschap om, wanneer men het dagelijks drinkt, het lichaam te zuiveren. Men snijd daartoe een tak van ongeveer 1cm dik af, steekt er een fles van 1 à 1,5 liter over, bind de fles vast aan de tak en gaat de volgende dag kijken in hoever de fles vol is. Meestal is de fles dan vol of zo goed als gevuld met berkensap.
Planten en bomen vormen dus een waterreserve die boven de grond wordt opgeslagen en die dus niet naar zee zal wegvloeien via rivieren en stromen. Hoe groter de planten en de bomen zijn, hoe groter de waterreserve die wordt vastgehouden. Planten en bomen voorkomen alzo voor een stuk overstromingen.
Er is echter nog meer. Het water dat in planten en bomen zit gaat de aarde ook beschermen tegen snelle opwarming en afkoeling. De reden hiervoor is dat water minder snel opwarmt dan lucht.
Bovendien zal het bladerdek de aarde ook beschermen tegen de inwerking van zonnestralen en winden, waardoor de uitdroging en de opwarming van de aarde voor een stuk voorkomen wordt. De wortelstructuur zal bovendien beletten dat het regenwater snel zal wegvloeien en, zal er dus ook voor zorgen dat de bodem miner snel zal eroderen en dat de teelaarde niet zal wegstromen.
Langs observatie via satellieten heeft men kunnen vaststellen dat ongeveer 20 jaar geleden, er per minuut op aarde een geschatte hoeveelheid aan bos verdween ter grootte van een voetbalveld.
Indien we de grootte van een voetbalveld gelijkstellen aan 1 hectare en we aannemen dat in een aangeplant Canadabos, de bomen op 10 m van elkaar staan (Om gemakkelijk te kunnen rekenen, want normaal is de plantafstand 9 meter), dan kunnen we uitrekenen hoeveel water die bomen per dag verbruiken.
Eén hectare bos is dus een vierkant van 100 x 100 meter. Staan de bomen op 10 meter van elkaar, dan staan er op die oppervlakte 100 volwassen bomen. Nemen we nu aan dat elke boom 200 liter (De minimale hoeveelheid) water per dag verbruikt, dan wil dat zeggen dat de bomen van dat bos van 1 hectare minimaal, 200 x 100 = 20.000 liter water per dag verbruiken. Indien men het bos van 1 hectare kapt, zal er dus minimaal 20.000 liter water per dag meer naar de zee vloeien.
Aangezien er nu in 1 dag 60 x 24 = 1440 minuten zijn, verdwijnt er dus per dag een hoeveelheid aan bos van 1440 hectare. Gaan we die hoeveelheid vermenigvuldigen met de hoeveelheid water die 1 hectare bos minimaal per dag verbruikt, dan komen we aan een waterverbruik van minimaal 1440 x 20.000 = 28.800.000 liter water per dag.
Per dag zal er dus minimaal 28.800.000 liter water meer naar de zee vloeien. Voor het verdwijnen aan bosbestand gedurende 1 jaar betekent dit: (28.800.000 x 365) + 28.800.000 x (364:2) = 15.753.600.000 liter water, dat minimaal op 1 jaar bijkomend wegvloeit naar de zeeën en oceanen.
Het tweede en de daaropvolgende jaren na het kappen van het bos, vertegenwoordigt de wegstromende hoeveelheid water 28.800.000 x 365 x 365 = 3.836.880.000.000 liter, of de wegstromende hoeveelheid van 365 dagen per jaar dit gedurende 365 dagen of 1 jaar.
Zoals je ziet een enorme hoeveelheid water die jaarlijks bijkomend wegstroomt naar de zee.
We zijn echter uitgegaan van een aangeplant bos en van de minimale hoeveeldheid verbruikt water namelijk 200 liter per dag. Gaan we uit van het regenwoud, dan dienen we niet alleen rekening te houden met de volwassen bomen, maar ook met een bodembegroeiïng en een tussenbegroeiïng. Bovendien zal het waterverbruik daar evolueren naar de 1500 liter per dag voor een volwassen boom.
In het regenwoud kunnen we dus stellen, dat we het waterverbruik zeker moeten vermenigvuldigen met 5 à 6, dit omwille van het groter waterverbruik. Houden we rekening met de bodembegroeiïng en de tussenbegroeiïng, dan dienen we die hoeveelheid nogmaals met ongeveer 3 te vermenigvuldigen. Nemen we de factoren 5x en 3x, dan komen we uit op 432.000.000 liter die per dag meer naar de zee vloeit.
We komen met andere woorden tot astronomisch hoge hoeveelheden water die jaarlijks bijkomend naar de zee wegstromen. Het is dus niet enkel het smelten van de ijskappen dat het waterpeil van zeeën en oceanen doet stijgen maar ook het mateloos kappen van het bosbestand.
Door dit hele proces wordt nu het evenwicht verstoord tussen de hoeveelheid water die zich op het vasteland bevind en deze die in de zeeën en oceanen voorhanden is. Daar de natuur altijd streeft naar evenwicht, gaat zij trachten het teveel aan water in de oceanen te verplaatsen naar het vasteland.
Het gevolg hiervan is dat er enorme regenbuien en stormen ontstaan die op zeer korte tijd enorme hoeveelheden water verplaatsen van de oceanen naar het vasteland met als gevolg veelvuldige overstromingen. Er stroomt niet alleen veel meer water naar de zeeën en oceanen, ook de temperatuur van het wegstromende water is veel hoger, dit omdat de bodem waar het bos gekapt is veel sneller opwarmt.
Deze vrij simpele berekening, die wel uitgaat van gegevens die voortkomen van wetenschappelijk onderzoek, geeft ons een idee, van de bijkomende hoeveelheid water die jaar na jaar meer naar de zee vloeit.
Indien men deze berekening zou doen voor bijvoorbeeld de laatste 50 jaar, dan zou men hoeveelheden vinden die ons een idee kunnen geven van de catastrofe die de mens aan het veroorzaken is in de waterhuishouding van de natuur.
De mens is op dit ogenblik bij de ontginning van bossen, in staat om in enkele minuten een volwassen boom omver en op lengte te zagen. Wat hij echter vergeet is, dat die boom minimaal 30 jaar nodig heeft om uit te groeien tot een volwassen exemplaar.
Het versneld wegstromen van het oppervlaktewater.
Door het mateloos rooien van het bosbestand gaat echter ook het water versneld wegstromen naar de zeeën en oceanen. Het water dat na een regenbui normaal blijft kleven aan de bladeren, de takken, de wortels en de stam van de bomen, gaat nu ineens wegvloeien of verdanpt door de zon. De grote hoeveelheid regen die dan valt, zal de teelaarde doen wegstromen, waardoor de bodem erodeert en er zich grote grondverschuivingen zullen voordoen.
Door de asfaltering en betonnering van de wegen, alsook door het rioolstelsel zal dit wegstromen nog in de hand gewerkt worden. Het water krijgt met andere woorden, geen tijd en geen mogelijkheid meer om in de grond te dringen.
Waar de natuur voorzien heeft in meanders in rivieren en stromen, om te beletten dat het water te snel zou wegstromen, is de mens bezig met net het tegenovergestelde te doen, door langs rioleringen en pompinstallaties het regenwater zo snel mogelijk af te voeren.
Zelfs bevers beletten voor een deel het te snel wegstromen van water. Door het bouwen van dammen in beken en rivieren werken ze mee aan de waterhuishouding op de aarde.
De opwarming van de aarde.
Uit dit alles blijkt, dat door het kappen en verbranden van bossen en oerwouden, de mens bezig is om de enorme watervoorraad die in de bomen en planten aanwezig is, van het aardoppervlak te verwijderen en te verplaatsen naar de oceanen.
Water heeft echter de eigenschap om minder snel op te warmen en af te koelen dan lucht. Verwijdert men de bomen en dus ook het water dat in de bomen aanwezig is, dan zal daar ter plaatse de bodem veel sneller opwarmen met als gevolg, het zakken van het grondwaterpeil die dan op zijn beurt de woestijnvorming zal bevorderen. Ook dit doet zich reeds op grote schaal voor in China en Afrika.
De mens neemt dus bij het kappen van bossen een groot deel van de op aarde aanwezig zijnde bescherming tegen te snelle opwarming weg.
Besluit.
De mens is op dit ogenblik genadeloos bezig met:
Het op grote schaal vernietigen van één van zijn belangrijkste zuurstofproducenten. Het luchtzuiverende vermogen van de aarde te vernietigen. Het waterbeheersingsysteem van de aarde te vernietigen. Ons te beroven van verschillende planten en bomen, die gebruikt kunnen worden om levensreddende medicijnen aan te maken.
Wanneer we al deze punten eens in overweging nemen, dan kunnen wij alleen maar vaststellen, dat de mens in feite een dikke idioot is, die zijn eigen ondergang aan het bewerkstelligen is. Hij is zo ijdel en arrogant geworden, dat hij alle contact met de natuur verloren heeft en zelfs geen flauw benul meer heeft van wat er aan het gebeuren is met zijn habitat.
Gaat de aarde voor het heelal worden wat de Paaseilanden als voorbeeld voor de aarde zijn, namelijk een woestenij die het gevolg is van het mateloos kappen van de palmbomen die daar stonden. Bij de mensen die daar leefden heeft dat zelfs geleid tot kannibalisme met als gevolg het reduceren van de bevolking tot enkele honderden exemplaren, waarover Chili zich dan ontfermt heeft.
Er is echter een heel belangrijk verschil tussen de toestand op de Paaseilanden en die op de aarde. Op de Paaseilanden was er altijd nog voldoende zuurstof aanwezig en was de atmosfeer nog behoorlijk zuiver. De reden hiervoor was dat er op andere plaatsen op de aarde nog voldoende zuurstof geproduceerd werd en er door het bos- en plantenbestand op aarde voldoende zuivering van de lucht was.
Voor de aarde is dit echter niet zo. Het zal dus in de toekomst heel goed mogelijk zijn dat de mensen op de aarde vergiftigd worden door het inademen van onzuivere of vergiftigde lucht. Er stelt zich alleen nog de vraag wanneer dit zal gebeuren. De vrije verkoop van kettingzagen zal dit proces zeker nog enorm versnellen.
Bevestiging van mijn stelling.
In de krant "De Morgen" van 1 Maart 2006, verscheen een artikel met als titel: "Europese ijstijd gevolg van zwarte dood". In dit artikel worden in het kort de bevindingen neergeschreven van de Nederlandse onderzoeker Thomas van Hoof van de universiteit van Utrecht. De volledige resultaten van zijn onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad Palaeography, Palaeoclimatologie en Palaeoecology.
Zijn studie wijst uit dat er vanaf 1347 in Europa een plotse terugval was van het aantal graanpollen. Deze zou veroorzaakt zijn door een landbouwcrisis die het gevolg was van de oprukkende pest. De pest heeft toen in die tijd, ongeveer één derde van de Europese bevolking gedood, waaronder vele landbouwers.
Op hun verlaten landbouwbedrijven, zijn er dan in de daaropvolgende jaren, miljoenen bomen beginnen groeien die supplementair enorm veel CO2 uit de atmosfeer opslorpten en gigantische hoeveelheden water verbruikten.
Dit fenomeen zou volgens zijn bevindingen, in de periode van de 15de tot de 19de eeuw er voor gezorgd hebben, dat de temperatuur op de aarde met ongeveer 1 à 2° daalde en zo een "Kleine ijstijd" veroorzaakte in Europa. Op talrijke schilderijen uit die tijd kan men volgens hem deze mini ijstijd terugvinden.
Hieruit kan men dus besluiten dat, indien een toename van het bosbestand, gedurende honderden jaren een temperatuurdaling van 1 à 2° kan veroorzaken, een afname van datzelfde bosbestand een temperatuurverhoging op de aarde voor gevolg kan hebben.
Dit artikel is min of meer een bevestiging van mijn mening, dat de opwarming van de aarde niet enkel veroorzaakt wordt door een vermeerderde uitstoot van broeikasgassen, maar ook door een mateloze kap van bomen en het versneld afvoeren van het regenwater naar de zeeën en oceanen.
Het lozen van te warm koelwater van kerncentrales.
Onlangs las ik in de kranten, dat men in 2006 gedurende een bepaalde tijd de stroomproductie van de kerncentrale van Doel fel heeft moeten inkrimpen omdat het koelwater te warm was om te lozen in de Schelde. Door de hoge omgevingstemperatuur was men niet meer in staat, om het koelwater van de centrale in voldoende mate af te koelen, om het op een verantwoorde manier te kunnen lozen in de Schelde.
De enorme toename van de wereldbevolking.
Door de enorme toename van de wereldbevolking stijgt ook de vraag naar voedsel en behuizing enorm. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, zal men echter nog meer bossen moeten kappen, ten eerste om in de toenemende vraag naar hout te voorzien, ten tweede om aan de vraag naar bouwgrond te voldoen en ten derde om de vrijgekomen grond te kunnen gebruiken voor de teelt van landbouwgewassen. Hierdoor zal de opwarming van de aarde eveneens toenemen.
Ook al de darmgassen die deze mensen produceren zullen zeker bijdragen tot de opwarming van de aarde.
Ik vraag me echter af, hoelang de aarde die explosieve toename van de bevolking nog zal aankunnen en wat er gaat gebeuren wanneer die wereldbevolking te groot wordt?
De vraatzucht van de hedendaagse mens.
Er is niet alleen een enorme toename van de wereldbevolking, maar ze begint ook meer en meer te lijden aan vraatzucht. Niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in Europa en andere werelddelen beginnen meer en meer mensen last te hebben van overgewicht.
Inderdaad, de hedendaagse mens eet niet meer omdat hij honger heeft, maar wel omdat hij er zin in heeft, omdat het lekker is en omdat hij tijd heeft om te eten. Stoppen met eten wanneer hij verzadigd is, dat zit er ook niet meer in, want heel wat mensen zijn verslaafd aan eten. Bovendien werkt de "Big" en de "Maxi" cultuur dat nog in de hand en dat alleen maar met de bedoeling om nog betere verkoopcijfers te halen.
Men vergeet echter dat, om al dat voedsel te bereiden er energie nodig is. Het verbruiken van deze supplementaire energie heeft dan weer op zijn beurt voor gevolg dat er meer uitstoot is aan broeikasgassen, enz.
Het door de mens omzetten van die overmaat aan voedsel, gaat dan weer gepaard met de productie van veel darmgassen, die op hun beurt de toename van de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer bewerkstelligen.
De enorme verkwisting van voedsel en consumptiegoederen.
De hedendaagse mens is niet alleen vraatzuchtig, maar is bovendien een verkwister. Om de schijn hoog te houden maakt hij dusdanige hoeveelheden voedsel klaar, dat ze meestal niet opgegeten worden.
Men plaatst die etensresten dan in de koelkast en, omdat men geen tijd meer heeft om te leven en men bijgevolg niet meer weet wat men doet, zijn die etensresten na een aantal dagen bedorven en dient men ze weg te werpen. Een andere mogelijkheid die men toepast is om ze rechtstreeks in de vuilbak te werpen.
Men vergeet echter, dat men ook voor dit weggeworpen voedsel energie heeft nodig gehad om het te telen en te bereiden. Meer energieverbruik betekent maar broeikasgassen, meer opwarming van de aarde, enz. enz. Iets gelijkaardig kan men zeggen over consumptiegoederen. Hierin spelen de modetrends en een koopverslaving een grote rol. Modetrends stimuleren de hedendaagse mens, om niettegenstaande zijn hedendaagse kleding nog perfect in orde is, ze jaarlijks te vervangen door nieuwe.
Koopverslaving maakt niet alleen dat de modetrends gevolgd worden, maar ook dat men twee of meer kledingstuken van dezelfde soort koopt. Een extreem voorbeeld hiervan is dat men beschikt over een kast met 40 tot 50 paar schoenen, waarvan er dan meestal maar enkele gedragen worden. Maar ja, men moet toch tegen zijn vrienden of vriendinnen kunnen zeggen: " Ik heb wel 40 paar schoenen thuis in mijn kast staan.
Voor kinderen wordt zoveel kleding gekocht die ze, gezien de groei die ze doormaken, weinig of nooit zullen dragen.
Ook hier betekent dit dus, meer nutteloos energieverbruik, meer broeikasgassen, meer opwarming van de aarde, enz. enz.
De nog steeds toenemende consumptie van dierlijke eiwitten.
De hedendaagse mens is van oorsprong een vegetariër die, door evolutie is uitgegroeid tot en omnivoor of met andere woorden een alleseter. Door de consumptie van meer en meer dierlijke eiwitten hebben zijn hersenen zich ontwikkeld waardoor zijn verstandelijke vermogens sterk zijn toegenomen.
Door deze evolutie is de hedendaagse mens echter niet meer in staat om uit plantaardige voeding vitamine K en vitamine B12 aan te maken. Om die vitamines nu aan te maken heeft hij een bepaalde hoeveelheid dierlijke eiwitten nodig. Over de hoeveelheid is de wetenschap het echter nog niet eens, de één zegt 1 gram per kilogram lichaamsgewicht, terwijl anderen beweren dat men reeds met 20 gram per dag zou toekomen. Feit is wel dat men tegenwoordig veel meer dierlijk eiwit eet dan nodig is om gezond te kunnen leven.
Nu is het zo dat men, eveneens volgens wetenschappelijk onderzoek, voor de productie van 1kg dierlijk eiwit men ongeveer 10 kg plantaardig voedsel nodig heeft. Om dit echter te telen dient men dan weer de nodige hectaren bos te kappen of te verbranden, wat op dit ogenblik op grote schaal gebeurd in het Braziliaanse regenwoud, de zogenaamde longen van de aarde.
Indien men nu zo veel mogelijk zou overschakelen op plantaardig voedsel, dan zou een zeer grote oppervlakte aan bos niet moeten gekapt worden om in de voedselbehoeften van de mens te voorzien.
De toename van het gebruik van hout in de woningbouw.
Een trend die al jaren toegepast wordt op het Amerikaanse continent en die nu aan het overwaaien is naar Europa, is de bouw van huizen in hout.
Onder het mom van ecologisch bouwen, gezelligheid, warmte, kostprijs, snelheid van bouwen, enz. worden hiervoor enorme oppervlakten aan bos gekapt, waardoor men dan weer de waterhuishouding van de aarde verstoort, de luchtvervuiling toeneemt, enz., enz. Voor mij is dit wel de meest onecologische manier van bouwen, gezien de enorme hoeveelheid hout die men hiervoor gebruikt.
Niet alleen de houtskeletbouw is hier echter een probleem, ook houten afsluitingen, het bekleden van in steen opgetrokken huizen met hout, de bouw van chalets, carports en garages in hout, enz. doen het nutteloos gebruiken van hout nog enorm stijgen.
Natuurbeheer.
Onder het mom van natuurbeheer dragen ook de natuurverenigingen hun steentje bij tot de vernietiging van het bosbestand. Het genadeloos kappen van bossen en struiken, om te bekomen dat er heide of wilde grassoorten en planten zouden groeien, draagt eveneens bij aan de vernietiging van het bosbestand en dus ook aan de opwarming van de aarde, de vernietiging van de zuurstofproductie, de luchtzuivering en de waterhuishouding. Ook het kappen van niet inheemse bomen en struiken draagt hiertoe bij.
De natuur moet je niet beheren, die beheert en hersteld zichzelf, dit op vooraarde dat men hem gerust laat. De natuur streeft altijd naar evenwicht en herstel, dus laat hem zijn gang maar gaan. Vennen en heide zijn een fase die de natuur doorloopt om in harmonie te geraken.
De normale evolutie in de natuur is, het ontstaan van mossen als eerste teken van leven, vervolgens de groei van varens, heremoes en paardestaart, dan klein struikgewas gevolgd door naaldbomen die op hun beurt verdrongen worden door loofbomen.
Het beste kan men dit zien aan verlaten gebouwen. Staan die gebouwen 10 of meer jaren leeg, dan beginnen er mossen, struiken en zelfs bomen op te groeien. Duurt die deegstand lang genoeg, dan zullen de muren beginnen barsten door wortelgroei, het huis gaat vergaan en bomen en struiken zullen het helemaal overwoekeren. Het uiteindelijk resultaat is een beboste ruïne die achterblijft zoals in het rijk van de Inca's en de Maya's.
Ieder omgezaagde boom betekent vor de natuur een achteruitgang in zuurstofproductie, luchtzuivering en waterbeheersing, die overeenkomt met de leeftijd van de betroffen boom. Zo kan het vellen van een "Sequoia" een achteruitgang veroorzaken die ligt tssen de 1000 en de 4000 jaar, dit omdat dat soort bomen zo oud kan worden.
Recycleren van hout.
Uit deze uiteenzetting kunnen we besluiten, dat het de hoogste tijd is om eens te denken aan het recycleren van hout in plaats van het te verbranden of te laten rotten in open lucht.
Men zou bijvoorbeeld dit afvalhout kunnen verzamelen om het in centrales te verbranden voor het opwekken van elektriciteit. Men zou best ook eens zoeken naar manieren om, het hout dat voortkomt van de bouw en de afbraak van woningen, te herbruiken. Ook het gebruiken van verkakseld hout als bodembedekker is vanuit het oogpunt van de natuur uit den boze.
De op onze aarde aanwezige hoeveelheid hout is zeker niet onuitputtelijk, dus laten we met onze voorraad zorgzaam omspringen en ieder nutteloos gebruik uitsluiten.
Het aanwenden van hout voor het maken van tuinafsluitingen.
Tegenwoordig worden er heel wat tuinafsluitingen in hout geplaatst, hetzij door middel van houten panelen of door met draad aaneengeregen paaltjes. De goede oude haag moet verdwijnen, want die brengt afval voort en moet bovendien 1 of meerdere malen per jaar geschoren worden.
Die haag draagt nochthans ook bij tot de zuurstofprductie, de zuivering van de lucht en de waterbehee
25-07-2012, 00:00
Geschreven door bartjeb
Reageren (0)
|