Beweging, lichaamsbeweging, sport, yoga, pranayama, lopen, wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, tuinieren, Tai Chi, overgewicht, energie verbranden, stress, ontspannen, slapen.
Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol over bewegen en/of sporten. Weinig of geen mensen weten echter eigenlijk goed welke soort van beweging een mens nodig heeft om gezond te kunnen leven.
Op grond van mijn persoonlijke ervaring, wil ik dan ook in dit artikel, een aantal mogelijkheden om te bewegen beschrijven samen met hun positieve en/of negatieve uitwerking op de gezondheid. Eén ding is echter zeker, bewegen wil zeker niet altijd zeggen dat men moet gaan sporten en nog minder dat men aan een competitie moet gaan deelnemen.
Bewegen.
Heel wat mensen verstaan onder bewegen de verplaatsing die we maken om van punt A naar punt B te gaan met de bedoeling om in punt B iets te doen om daarna mogelijk terug te keren naar punt A. In dit geval is dus bewegen een verplaatsing maken met de bedoeling om ergens iets te gaan doen.
Er kunnen echter nog veel andere redenen zijn om te bewegen. We kunnen namelijk bewegen om:
Onze spieren soepel te houden en te ontspannen met de bedoeling, om tijdens het sporten minder spierletsels op te lopen. Onze gewrichten los te maken en te houden, zodanig dat ze optimaal gesmeerd worden en kunnen regenereren. De energiedoorstroming in het lichaam optimaal te maken of te houden. De opname van zuurstof in het lichaam te optimaliseren. Energie te verbranden om ons lichaamsgewicht te behouden of om te vermageren. Overlevingsstress af te bouwen of te elimineren. Ons goed te kunnen verdedigen wanneer we aangevallen worden. Onze lichamelijke grenzen te verleggen waardoor we over een groter uithoudingsvermogen kunnen beschikken. Ons beroep te kunnen uitoefenen, bijvoorbeeld lichamelijke opvoeding of voetballen, wielrennen, enz.
Genoeg redenen dus om voldoende te bewegen.
Bewegen we niet of onvoldoende, dan gaan onze spieren en gewrichten vast komen te zitten, gaat de energiedoorstroming in het lichaam verminderen, zal er een tekort aan zuurstof in het lichaam ontstaan, zullen we onderhevig zijn aan stress waardoor onze nieren gaan verminderen in werking, zullen de afvalstoffen zich tengevolge hiervan ophopen in het lichaam en zullen we minder energie gaan verbruiken waardoor we zullen verdikken.
Er bestaan natuurlijk vele manieren van bewegen. Ik wil me echter beperken tot een aantal die ik ken en die volgens mij zeer nuttig kunnnen zijn om gezonder te leven. Ik zeg wel "Gezonder te kunnen leven", gewoon omdat er nog vele andere factoren zijn die, zowel lichamelijk als geestelijk, onze gezondheid positief of negatief kunnen beïnvloeden.
Wat moet het uiteindelijk doel zijn van lichaamsbeweging?
Normaal gezien moet elke soort van beweging, het optimaal functionneren van het lichaam als doel hebben, om alzo de gezondheid te bevorderen en het lichaam te ontspannen. We dienen dus te zoeken naar een manier van bewegen om al de spieren en gewrichten in het lichaam regelmatig te bewegen. Enkel op die manier zullen die spieren en gewrichten voorzien worden van een optimale doorbloeding en smering, waardoor ze beter zullen gaan werken, minder snel zullen blokkeren, degenereren en verslijten.
Eveneen zeer belangrijk is, dat bewegen ook de energiedoorstroming in het lichaam gaat bevorderen. Het is namelijk zo, dat zonder een goede energiecirculatie in het lichaam, de verschillende lichaamsfuncties niet optimaal kunnen verlopen en er bovendien spanningen kunnen optreden, die uiteindelijk blokkeringen in de energiestroom en dus ook in het lichaam kunnen veroorzaken.
Met energie bedoel ik meer bepaald, de zogenaamde "CHI" uit de japanse/chinese gevechttechnieken of de "PRANA" uit de Yoga. Na honderden jaren bëoefening van deze disciplines, kunnen we wel met enige zekerheid stellen dat die energie bestaat en dat het mogelijk is, mits het toepassen van bepaalde technieken, om die energie op te bouwen in het lichaam en om ze bewust te sturen naar die plaatsen in het lichaam waar men ze nodig heeft, hetzij om optimaal te kunnen vechten/vluchten of om te genezen.
Het onlangs door Peter Higgs ontdekte "God-deeltje", waarvan het bestaan reeds vele jaren geleden werd voorspeld door de Belgische geleerde François Englert, heeft mogelijk ook iets te maken met de hierboven beschreven "CHI" of "PRANA". Verder onderzoek in de toekomst zal mogelijk hierover uitsluitsel geven.
In het boek "Nulpunt Revolutie" van Benjamin Adamah, Uitgeverij Ankh-Hermes bv, Deventer, ISBN:978 90 202 84355, NUR: 720, beschrijft de auteur hoe men die energie kan aanwenden om te genezen en om te gebruiken in het dagelijkse leven. Hij noemt die energie dan wel "De Tachion- of nulpunt energie".
De bovengenoemde spanningen, kunnen bij het doen van een verkeerde zwaar belaste beweging, spieren en zenuwen doen verschuiven, waardoor die geklemd geraken en pijn zullen veroorzaken. De enige manier om van dat soort pijn af te geraken, is het terug op zijn plaats brengen van die zenuwen en spieren. Een "Osteopaat en/of Manuele Therapeut" zijn hiervoor de aangewezen personen.
Ook dient men, wanneer men begint met het bewegen of sporten, langzaamaan de intensiteit en frequentie van de beweging op te voeren. Het is nogal logisch, dat iemand die al jaren aan beweging of sport doet, zich van in het begin zwaardere inspanningen zal kunnen veroorloven dan iemand die pas aanvangt met bewegen of sporten.
Welke soorten van beweging of sport zijn goed of slecht voor de gezondheid?
Op basis van mijn persoonlijke ervaring, hebben al de soorten van beweging of sport die niet prestatiegericht zijn, een positieve uitwerking op de gezondheid. Gaat men prestatiegericht bewegen of sporten, dan zal de betrokken persoon proberen, om de limiet van zijn prestaties steeds hoger te leggen, waardoor men het lichaam op een zeker moment gaat overbelasten. Overbelasting heeft altijd een negatieve uitwerking op onze gezondheid en dus ook op ons lichaam.
Die overbelasting kan dan ook de oorzaak zijn van breuken of kwetsuren, die dus schade toebrengen aan het lichaam. Het gevolg hiervan is het ontstaan van "Constitutionele Strss", die op zijn beurt dan weer de werking van andere lichaamsfuncties negatief gaat beïnvloeden.
Welke personen doen er best aan te bewegen/ te sporten?
Het lijkt me de normaalste zaak van de wereld, dat mensen die gedurende de dag veel fysieke arbeid verrichten, minder nood zullen hebben aan intensieve lichaamsbeweging dan mensen die een zittend beroep hebben. Het is dan ook normaal, dat deze mensen bewegen dienen te beschouwen als een mogelijke manier om te ontspannen en tot rust te komen.
Mensen die een zittend beroep uitoefenen doen er goed aan om een sport te beoefenen die de bedoeling heeft om calorieën te verbruiken, de ademhaling te verdiepen waardoor ze tot ontspanning kunnen komen en last but not least, om de spieren en gewrichten te bewegen zodat die soepel blijven.
Ook voor zwaarlijvigen is het aan te raden om te bewegen/sporten. Het doel van dit soort van bewegen/sporten moet voor hen in de eerste plaats gericht zijn op het verbranden van calorieën, zodat ze kunnen vermageren. Het spreekt echter voor zichzelf dat men, indien men wil vermageren, eerst zijn voedingspatroon dient aan te passen, dat wil niet zeggen dat men een dieet moet gaan toepassen.
Goede voeding bevat vooral veel groenten, fruit, plantaardige olieën, in beperkte mate koolhydraten zoals brood, deegwaren en eiwitten zoals vlees en vis. Gebruik zeker geen melk en melkproducten want die verminderen de werking van de schildklier, waardoor ook de verbranding van calorieën gaat verminderen en er meer vet opgeslagen wordt in het lichaam. Tracht ook zoveel mogelijk het gebruik van suiker en suikerrijke voeding zoals konfituur, chokolade en honing te vermijden, zeker wanneer je een gevoelige maag hebt en onderhevig bent aan hoofdpijn en/of migraine.
Zeer belangrijk is het dan ook dat men naar de signalen van zijn lichaam gaat leren luisteren zoals daar zijn, het hongergevoel, het gevoel van verzadiging, het dorstgevoel en het gevoel van gelaafd zijn. Men gaat dus eten wanneer men honger heeft en drinken wanneer men dorst heeft. Men stopt met eten wanneer men voldaan is en stopt met drinken wanneer men gelaafd is. Men eet of drinkt dus niet omdat het smaakt, gezellig is, omdat men verslaafd is aan eten, of omdat anderen dat willen.
Yoga.
Yoga is een vorm van beweging die de bedoeling heeft, om de spieren soepel te maken en te houden en om de gewrichten los te maken. Door de ademhalingsstechnieken die tijdens de oefeningen worden roegepast, wordt eveneens gezorgd voor een optimale toevoer van zuurstof in het lichaam, een optimale energiedoorstroming en een zuivering van de longen.
Als je weet, dat een tekort aan zuurstof in de cellen van het lichaam, naast een ophoping van schadelijke stoffen en afvalstoffen, één van de voornaamste oorzaken is voor het ontstaan van kanker, dan draagt het doen van die ademhalingsoefeningen zeker bij tot het voorkomen van kanker.
Wanneer men nooit bewogen heeft of aan sport heeft gedaan, dan is het zeer belangrijk om eerst de spieren en gewrichten los en soepel te maken. De meest aangewezen manier om dit te doen is het beoefenen van "YOGA". Zeker voor mensen die aan competitiesport doen zijn soepele spieren en gewrichten zeer belangrijk voor het voorkomen van kwetsuren.
Yoga is namelijk een manier van bewegen, waarbij men de intensiteit van de beweging aanpast aan de toestand van zijn lichaam en dus niet aan die van zijn medekursisten. Yoga is dus geen wedstrijd en is dus niet prestatiegericht. De Yoga oefeningen zijn voor iedereen hetzelfde. Het is dus perfect mogelijk om op ieder willekeurig moment aan een kursus Yoga deel te nemen.
Iedere oefening van de Yoga heeft een bepaalde naam en veel van die oefeningen gaan ook gepaard met een bepaalde manier van ademhalen. Het is deze manier van ademhalen die ook de geest tot ontspanning kan brengen, dit natuurlijk op voorwaarde dat men lichamelijk gezond is.
Ook is het zeer belangrijk dat, wanneer men een bepaalde "ASANA" doet, die gevolgd wordt door een tegengestelde oefening, bv. een rechtse oefening dient gevolgd te worden door dezelfde oefening naar links, een voorwaartse buiging door een achterwaartse of omgekeerd, enz. De bedoeling hiervan is om evenwicht te brengen in het lichaam.
Hoe doet men aan Yoga?
Men beweegt langzaam vanuit stilstand (Men noemt dit "KRYA"), afhankelijk van de oefening die men wil doen, in een bepaalde richting, dit tot men de pijngrens bereikt heeft. Op die plaats stopt men in die stand (ASANA) een aantel seconden de beweging, waardoor de betroffen spieren en gewrichten de tijd krijgen om langzaam zonder te forceren te rekken en/of los te komen. Vervolgens gaat men langzaam terug naar de beginstand.
Men zal in Yoga dus nooit de spieren of gewrichten forceren. Het is dus door het, zo mogelijk dagelijks doen van bepaalde oefeningen, dat men de betroffen spieren millimeter na millimeter gaat rekken en alzo gaat soepel maken. De resultaten die men hiermee, na jarenlang oefenen kan bereiken, zijn voor een buitenstaander bijna niet te geloven.
Doet men dag na dag één of meerdere malen per dag voldoende Yoga, dan zullen de spieren van het lichaam zo soepel worden, dat men tijdens het intensief sporten veel minder onderhevig zal zijn aan kwetsuren.
Yoga kan je leren beoefenen aan de hand van een goed boek of onder begeleiding van een leraar. Het leren doen van de oefeningen onder de leiding van een leraar heeft natuurlijk het voordeel, dat hij je aanwijzingen kan geven betreffende eventuele fouten die je maakt. Heb je voldoende kennis van de oefeningen, dan kan je perfect zelfstandig Yoga beoefenen op eender welk moment van de dag.
Yoga mag je echter nooit met een volle maag beoefenen, eet dus zeker niet tot ongeveer 2 uur voor het doen van de oefeningen.
Yoga als opwarming voor een sportwedstrijd.
Regelmatig zie ik op sportwedstrijden spelers die zich opwarmen, bv. stretchen, fietsen op rollen, enz. Bij deze opwarming, verbruiken ze echter reeds een deel van de energie die ze nodig hebben om optimaal te kunnen sporten. Bovendien forceren ze dikwijls daarbij bepaalde spieren, waardoor ze gemakkelijker problemen met die spieren kunnen krijgen.
Indien deze sportmensen bijvoorbeeld voor een wedstrijd een zestal maal, of volgens behoefte, "De Zonnegroet" uit de Yoga zouden doen, dan laden ze zich met meer energie op, zorgen ze voor betere energiedoorstroming in het lichaam en zullen hun spieren optimaal opgewarmd zijn. Hierdoor gaan ze tijdens de wedstrijd sneller reageren en kunnen ze ook over meer energie beschikken.
"De Zonnegroet" is de samenstelling van een aantal bewegingen in combinatie met een aantal ademhalingsoefeningen, die energie zal opbouwen in het lichaam en de circulatie ervan zal bevorderen. Het is dus de optimale opwarming voor een wedstrijd, dit zonder de spieren te overbelasten en energie te verbruiken. De ademhalingen die met de "Zonnegroet" gepaard gaan, zorgen bovendien voor een maximale zuurstoftoevoer en zuurstofopname in het lichaam.
Enkele goede boeken zijn:
"Yoga voor iedereen" van Kareen Zebroff. Uitgeverij Helmond en Uitgeverij Orion. ISBN 90 252 6221 X en ISBN 90 264 9619 2. "Yoga doen en begrijpen" van André van Lysebeth. Uitgeverij Ankh-Hermes in Deventer. ISBN 90 202 4001 3. Het vervolg van dit boek is "Yoga voor gevorderden" van dezelfde schrijver. "Yoga Dipika" van B.K.S. Iyengar. Uitgeverij Karnak Amsterdam. ISBN 90 6350 028 9.
Pranayama.
Het woord "Pranayama" bestaat uit twee delen, namelijk "Prana" dat energie betekent en "Ayama" dat staat voor bedwingen of met andere woorden beheersen. Pranayama is dus het beheersen van de energiestroom in het lichaam. Alle Yoga oefeningen en ademhalingstechnieken zijn er dan ook op gericht om te leren de energiedoorstroming in het lichaam te optimaliseren en te beheersen.
In zijn boek "Pranayama" van André van Lysebeth. Uitgeverij Ankh-Hermes in Deventer ISBN 90 202 40277, gaat André uitgebreid in op de ademhalingstechnieken die men kan toepassen om de energiedoorstroming in het lichaam te optimaliseren en te beheersen.
Heeft men de ademhalingstechnieken volledig onder de knie, dan is men zelfs in staat om zijn hartslag te beheersen en te minimaliseren. Het beoefenen van "Pranayama" dient dan ook te gebeuren volgens strikt vastgelegde regels. Iedere afwijking van die regels kan dan ook nare gevolgen hebben wanneer men zeer intensief en langdurig "Pranayama" toepast. In zijn boek geeft André dan ook nauwkeurig aan wat de gevolgen kunnen zijn van eventuele fouten die men maakt tijdens het beoefenen van die ademhalingstechnieken.
Doet men echter onder begeleiding van een meester aan de beoefening van "Pranayama", dan zal men op een gecontroleerde manier een aantal ademhalingstechnieken leren toepassen. Gezien de beperkte tijd die men in het Westen aan de beoefening van "Pranayama" besteed, is het gevaar voor nare gevolgen van die oefeningen dan ook zeer gering om niet te zeggen onbestaande.
Sporten als ontspanning.
De vijf, ter ontspanning meest beoefende sporten of manieren van bewegen, zijn volgens mij persoonlijk lopen, wandelen, fietsen, zwemmen en dansen. Ieder van deze sporten of manieren van beweging heeft zijn eigen positieve en/of negatieve uitwerking op het lichaam en dus ook op de gezondheid. Dat is dan ook de reden waarom ik, per sport/beweging eens willen uitweiden over de positieve en mogelijk ook negatieve uitwerking op het lichaam.
Een zeer belangrijk punt bij het beoefenen van sport/beweging ter ontspanning, is de belasting van de ruggengraat, de benen, de knieën en de heupen. Inderdaad, "De Oermens" liep niet rechtop maar wel, zoals de apen op handen en voeten. Bij die oermens werd dan ook tijdens zijn verplaatsingen, de ruggegraat "Latteraal" en niet "Axiaal" belast zoals bij de hedendaagse mens.
Door rechtop te lopen zijn de heup, de gewrichten van de benen en de wervels, tijdens het lopen, fietsen, zwemmen, wandelen of zelfs dansen, in meer of mindere mate onderhevig aan een schokbelasting. Door deze schokbelasting gaan die dan ook sneller verslijten.
De oermens die in de vrije natuur leefde deed dan ook niet aan sport. Wel moest hij, wanneer zijn leven in gevaar was, zo snel mogelijk kunnen gaan lopen of, wanneer dit niet meer mogelijk was, tot het uiterste van zijn krachten kunnen vechten om zijn leven veilig te stellen.
Het lichaam van de mens is hierop echter voorzien. Inderdaad, bij iedere confrontatie met gevaar voor zijn leven, ontstaat er in het orthosympathische zenuwstelsel een zogenaamde "Vecht/vluchtreactie" die het lichaam gaat voorbereiden om, met inzet van al zijn in het lichaam beschikbare krachten, optimaal te kunnen vluchten of vechten.
Het vluchten of vechten zal dan voor gevolg hebben, dat de opgebouwde krachten verbruikt worden met als gevolg een parasympathische reactie van het zenuwstelsel die het lichaam gaat ontspannen. Ook gaat ze de spijsvertering en de uitscheiding terug activeren en optimaliseren. Wordt er niet gevlucht of gevochten, dan worden die krachten niet verbruikt en ontstaat er zogenaamde overlevingsstress.
Om het ontstaan van die overlevingsstress te vermijden kan men het vluchten of vechten simuleren door het doen van een intervaltraining die ik in een ander artikel reeds besproken heb. In dat geval heeft het doen van sport de bedoeling om het zenuwstelsel en dus ook het lichaam te ontspannen.
Lopen.
Bij het lopen zijn de gewrichten van de voeten, de knieën, de heup en de ruggengraat axiaal belast. Ze moeten dus het hele lichaamsgewicht dragen, wat bij zwaarlijvigen wel eens kan leiden tot overbelastingen. Door als het ware springen van de ene voet op de andere zijn deze gewrichten bovendien onderhevig aan een vrij zware schokbelasting.
Deze belasting is zeker niet goed voor mensen met rugproblemen, dit omdat de wervels en de tussenwervelschijven daar niet op voorzien zijn en dus vlugger gaan slijten. Ook gaan de spieren van de benen en de dijen hierdoor verstijven.
Om de ruggengraat de kans te geven terug uit te zetten, is het dan ook zeer belangrijk om van een voldoende lange nachtrust te genieten. Tijdens de nacht krijgen de wervels dan de kans om voldoende terug uit te zetten. De volledige ruggengraat kan namelijk, door het vele lopen bij het slapengaan tot ongeveer 1,5 cm gekrompen zijn.
Het lopen gaat echter gepaard met een grote verbranding van calorieën en een zich steeds verdiepende ademhaling, waardoor men de longcapaciteit volledig gaat benutten en de longen zich gaan zuiveren. De grote toevoer van zuurstof gaat er dan ook voor zorgen dat men zich maximaal gaat ontspannen en zich veel fitter gaat voelen.
Indien men besluit om te gaan lopen als beweging, dan is het ook zeer belangrijk om zijn lichaam niet te gaan overbelasten. Langzaam beginnen en het lichaam de tijd geven om zich aan te passen is dan ook de boodschap.
Wandelen.
Bij het wandelen wordt het lichaam op dezelfde wijze belast als bij het lopen. Het verschil met lopen is, dat die belasting vloeiender verloopt en de gewrichten dus veel minder aan schokken onderhevig zijn.
Ook de energieverbranding en de ademhaling zijn bij het wandelen minder intensief als bij het lopen. Het is dan ook aan te bevelen dat oudere mensen beter wandelen dan lopen om te bewegen. Heeft men echter heel zijn leven aan sport gedaan, dan is er natuurlijk geen enkel probleem om dit ook op oudere leeftijd te doen, dit omdat het lichaam daar dan is op ingesteld.
Fietsen.
Bij het fietsen is de ruggengraat eveneens axiaal belast maar, die belasting is minder zwaar, omdat men op het zadel zit. Door oneffenheden in het wegdek is die belasting ook onderhevig aan schokken, die echter minder erg zijn als bij het lopen, tenzij men zou gaan mountainbiken.
Het is vooral door het op en neer gaan van de benen bij het trappen dat we energie gaan verbruiken. Gaat men op de trappers lopen, dan zal men meer delen in het lichaam bewegen en zal men ook meer energie gaan verbranden. De ademhaling zal zeker niet zo diep gaan als bij het lopen, tenzij men gaat wielrennen. Zwemmen.
Zwemmen is bij mijn weten de enige sport die men in een liggende houding doet. Bij het zwemmen gaan de ruggenwervels latteraal belast worden, ze zijn dus veel minder onderhevig aan axiale druk en zullen dus ook veel minder snel slijten. Door de opwaartse druk van het water gaat men het lichaam dus in een bijna gewichtloze toestand bewegen en dus ook belasten.
Doet men aan schoolslag, dan gaat men bovendien de ruggengraat beurtelings rekken wanneer men de armen naar achter drukt en in elkaar drukken wanneer men de benen sluit. Door deze rek- en drukbeweging ontstaat er een opening tussen de wervels, waardoor die beter gesmeerd zullen worden en dus ook beter zullen regenereren.
Zwemmen gaat ook gepaard met een gecontrolleerde ademhaling waardoor die zich ook gaat verdiepen. De gevolgen hiervan zijn een zuivering van de longen en een ontspannende werking op het lichaam en de geest.
Gaat men bij het zwemmen verschillende stijlen beoefenen en ook duiken, dan zullen meer en meer lichaamsdelen bewegen en zal men ook meer energie verbranden.
Het grote nadeel van het zwemmen in een zwembad is de hoeveelheid chloor die in het water aanwezig is. Zwemmen in open lucht is dan ook veel beter. Algemeen kunnen we stellen dat zwemmen één van de beste manieren is om te bewegen en dus te ontspannen. Zeker voor mensen met rugproblemen is deze vorm van bewegen aan te raden. Altijd dient men er zich echter van te vergewissen of de lichamelijke toestand het toelaat om te zwemmen.
Dansen.
Dansen is een manier van bewegen die, veel meer bijval geniet bij vrouwen dan bij mannen. Nochthans is dansen een vorm van bewegen die zowel lichamelijk als geestelijk met uitermate grote concentratie moet gedaan worden waardoor men geestelijk tot rust komt.
Daar bij het dansen bijna alle lichaamsdelen in beweging komen, zal dit dus zorgen voor lichamelijke soepelheid en een optimale smering van de gewrichten. De concentratie (zich concentreren is een vorm van meditatie) zal bovendien de geest ontspannen.
De tijdsduur die men besteed aan het dansen zal bepalend zijn voor de hoeveelheid calorieën die men zal verbranden.
Wat de muziek zelf betreft, zijn er twee factoren die een rol spelen voor de gezondheid namelijk:
Het volume van de muziek, meer speciaal van de bastonen. Inderdaad een te zware geluidssterkte kan zware en bovendien blijvende gehoorschade veroorzaken in het lichaam.
De soort van muziek die men speelt. De muziek kan niet alleen een ontspannende maar ook een opzwepende werking uitoefenen op het lichaam en de geest. Klanken veroorzaken namelijk trillingen in het lichaam die een ontspannende uitwerking kunnen hebben of juist spanningen kunnen veroorzaken. In de meditatie op klank, maakt men gebruik van het reciteren van bepaalde klanken om door het veroorzaken van een bepaalde trilling bepaalde spieren te ontspannen.
Natuurlijk zullen ook de omgeving en de omstandigheden bij het dansen een bepaalde invloed uitoefenen op de gezondheid. Gaat men bijvoorbeeld in een dansschool leren dansen, dan komt men in kontakt met allemaal gelijkgestemde mensen waardoor het er zeer plezant en ontspannen aan toe kan gaan.
Tuinieren.
Tuinieren als hobby is een bezigheid die heel wat positieve invloed heeft op onze gezondheid. Ze laat ons niet alleen op alle mogelijke manieren bewegen, maar ze laat ons ook heel wat energie verbranden waardoor we ook dieper gaan ademhalen, de longen zich gaan zuiveren en we ook tot rust komen.
De concentratie waarmede we sommige activiteiten moeten doen heeft bovendien ook een zeer ontspannende werking op de geest. Inderdaad, wil men de geest tot rust brengen, dan is het nodig om hem op één bepaalde zaak te concentreren bv. zaaien, planten, wieden, spitten, harken, rijven, enz. Enkel al door dit te doen kan onze geest loskomen van de dagelijkse beslommeringen. Dit princiepe past men trouwens ook toe tijdens het mediteren en autogene training.
Doet men aan tuinieren als hobby, dan heeft niet alleen die activiteit een positieve invloed op de gezondheid, maar ook het resultaat van die activiteit namelijk, een prachtige siertuin en/of gezonde groenten en fruit.
In die siertuin kan men dan na zijn dagtaak in een harmonieuze omgeving tot rust komen terwijl men in een moestuin gezonde lekkere groenten en fruit kan oogsten die men, mits het toepassen van de juiste bewaringstechnieken, het ganse jaar door kan gebruiken.
Ook het zien opkomen van het zaaigoed en het groeien van de planten geeft eveneens een zekere voldoening. Men houd alzo kontakt met de natuur en leert genieten van één van de dagdagelijkse kleine dingen van het leven die een mens gelukkig kunnen maken.
Tai Chi. Wanneer het ons ontbreekt aan tijd en ruimte, dan kunnen we zowel fysiek als psychisch voordeel halen uit het beoefenen van "Tai Chi". "Tai Chi", ook wel "Tai Chi Chuan" genoemd, is een vechtkunst die men kan beoefenen in een kleine ruimte zonder speciale kleding. Het is een zachtmoedig systeem van oefeningen die zowel de gezondheid als de vitaliteit bevorderen en die bovendien weinig transpiratie veroorzaken.
Met een kwartier oefenen per dag kan men alzo heel wat bereiken op gebied van gezondheid, kracht, ontspanning en geestelijke rust. Het spreekt echter voor zichzelf dat men eerst, best onder de leiding van een meester, die oefeningen moet aanleren alvorens ze thuis regelmatig te kunnen doen.
Het beoefenen van "Tai Chi Chuan" draagt eveneens bij tot een serene geest en heldere gedachten. De sierlijke zachtmoedige bewegingen veroorzaken een harmonieuze energiestroming in het lichaam, met als resultaat geestelijke frisheid en harmonie.
Een ander belangrijk voordeel bij het beoefenen van "Tai Chi" is, dat we ons optimaal gaan kunnen verdedigen wanneer we worden aangevallen of worden overvallen. Vooral voor oudere mensen is het beoefenen van "Tai Chi" dan ook zeer aan te bevelen, dit gezien de talloze voordelen die het bied.
Wie meer wil weten over "Tai Chi" kan best het boek lezen: "Handboek Tai - Chi Chuan" geschreven door Wong Kiew Kit. Uitgeverij Servire bv Utrecht Nederland. NUGI 613, ISBN 90-6325-547-0.
Besluit.
Wat je ook doet als lichaamsbeweging, altijd zal het een positieve invloed hebben op de gezondheid. Men zal meer ontspannen zijn, men zal zijn lichaamsgewicht beter onder controle kunnen houden, men gaat beter slapen, men zal zich fitter voelen en men zal over een heldere geest kunnen beschikken.
Doet men aan topsport of gaat men meer en meer zijn grenzen verleggen, dan zal dit zeker niet altijd bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Bewegen in zulke omstandigheden zal altijd het risico vergroten tot het oplopen van kwetsuren, met als mogelijk gevolg blijvende letsels en het ontstaan van structurele stress in het lichaam.
|