Topsport, tennis, wielrennen, veldrijden, voetballen, triatlon, enz. Afvalstoffen, melkzuur, urinezuur, ureumzuur.
In een aantal artikels heb ik reeds aangehaald, dat een lichaam kan verzuren, wat de mogelijke oorzaak daarvan kan zijn en hoe men die verzuring kan neutraliseren. De beschrijvingen die ik daar gaf betreffen een verzuring die ontstaat door een verkeerde voeding, een tekort aan beweging waardoor in het lichaam stress ontstaat of door mogelijke bijwerkingen van medicijnen die ingenomen worden. Het betreft hier allemaal factoren die bij een gewone mens, de normale werking van het lichaam positief of negatief kunnen beïnvloeden.
Bij mensen die sport beoefenen op het hoogste niveau kan echter, niettegenstaande ze perfect gezond kunnen zijn, hun lichaam ook verzuren. De oorzaak hiervan is dan niet het slecht functionneren van het lichaam, maar wel het meerdere dagen na elkaar leveren van uitzonderlijk zware inspanningen.
Tijdens het leveren van die zware inspanningen, men zou kunnen stellen dat de betroffen persoon roofbouw pleegt op zijn eigen lichaam, gaat hij heel veel calorieën verbranden, waardoor er veel afvalstoffen en melkzuur ontstaan in zijn lichaam, die zelfs door een perfect gezond lichaam dagelijks niet volledig uitgescheiden kunnen worden.
Het gevolg hievan is, zeker wanneer het om tornooien, het rijden van een ronde, een triatlon, een voetbalwedstrijd met verlengingen of het rijden van meerdere veldritten per week gaat, dat deze afvalstoffen en het melkzuur zich gaan opstapelen in het lichaam.
Hierdoor ontstaat er een verkramping van de spieren en een irritatie van de zenuwen. Tengevolge hiervan, kan dan de minste foutieve zwaar belaste beweging een kwetsuur, een verkramping of een blokkering veroorzaken van bepaalde spieren en/of gewrichten van de betroffen persoon.
Dergelijke feiten doen zich meestal voor, wanneer de hoeveelheid zuur in de lichaamsvochten toeneemt tot meer dan 50%. De optimale zuur/base verhouding is volgens de Zweedse Arts Ragnar Berg 35/65 of met andere woorden 35% zuur en 65% basen. Wel kan men stellen dat hoe meer zuur het lichaam bevat, hoe erger de gevolgen van de kwetsuur kunnen zijn.
Het is dus perfect mogelijk, dat tijdens het opwarmen de hoeveelheid zuur in het lichaam gaat toenemen tot meer dan 50% met een mogelijke blokkering of verrekking in het lichaam als gevolg. Ook zwaar doorgedreven trainingen voor deze sportwedstrijden kunnen dit veroorzaken.
In België zijn het op dit ogenblik onze toptennisters, een aantal wielrenners en veldrijders die aan een verzuring van het lichaam lijden. Het is deze verzuring die hen belet om nog op zeer hoog niveau topprestaties te leveren.
Opwarming.
Uit het voorgaande blijkt duidelijk dat we tijdens het opwarmen moeten trachten om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. We gaan dus een methode moeten aanleren die enerzijds ons lichaam opwarmt en anderzijds zo weinig mogelijk calorieën verbrand. Vinden we een dergelijke manier van opwarmen, dan gaan we twee zeer belangrijke zaken verwezenlijken namelijk, we hebben meer energiereserves ter beschikking tijdens de wedstrijd en we voorkomen de vorming van te veel afvalstoffen en zuren.
Volgens mijn persoonlijke ervaring is het een tiental maal doen van "De Zonnegroet" als opwarming zeker voldoende. "De Zonnegroet" is een samengestelde oefening uit de Yoga, die bestaat uit twaalf bewegingen die men verscheidene malen na elkaar dient te herhalen. Het is een oefening die eender waar en wanneer kan gedaan worden en waarvoor je geen speciale kleding, ruimte of toestellen nodig hebt. Eender welke opgeruimde plaats met afmetingen van ongeveer 2,5 x 1,5m is geschikt om de oefening uit te voeren.
Het doen van de oefening brengt alle spieren en gewrichten van het lichaam in actie, ze versnelt en verdiept de ademhaling en verhoogt het ritme van de hartslag, zonder dat het leidt tot vermoeidheid of benauwdheid. Indien de oefening goed gedaan wordt in combinatie met de juiste ademhaling, dan gaat ze niet alleen de spieren en gewrichten opwarmen, maar zal ze ook het lichaam opladen met nieuwe energie, die ons ten goede zal komen tijdens de wedstrijd. Bovendien heeft de oefening een heel ontspannende werking, zeker als je ze regelmatig of meerdere keren per dag gedurende een tiental minuten doet.
Je kan "De Zonnegroet" het beste aanleren onder begeleiding van een Yogaleraar. Hij kan dan tijdens de beoefening eventuele fouten corrigeren net zo lang tot je de oefeing onder de knie hebt. Het is echter ook mogelijk, om aan de hand van een goed boek en/of de begeleidende videoband, de oefening zelf te leren. Ik denk hier meer bepaald aan het boek "Zonnegroet" van Dick de Ruiter. Uitgegeven door Panta Rhei in Katwijk 1996 Nederland. ISBN 90-73207.68.1, NUGI 734.
Het neutraliseren van de verzuring en de afvalstoffen.
Het beste middel dat ik ken om de zuren en de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen is het innemen van het biochemische zout, ook wel Schuesslerzout genoemd naar de Arts die ze in de negentiende eeuw ontdekte, "Natrium Sulfuricum". Het bezit de eigenschap om de overtollige afbraakproducten snel uit het lichaam te verwijderen. Het voedingszout verhoogt de activiteit van de nieren en de blaas en heeft een gunstige uitwerking op de darmen, de lever en de alvleesklier.
"Natrium Sufuricum" in wordt in België aangemaakt door de firma UNDA in verpakkingen van 100 stuks, die je bij uw apotheker kan bestellen. Ook Dr. Vogel en de Oostenrijkse firma "Adler Pharma" brengen het biochemische zout op de markt maar in een andere vorm. Gebruikt men één van deze producten dan moet men de dosering aanpassen.
Wanneer men als sportman start met het innemen van dit biochemische zout, dan kan je best om het lichaam te zuiveren, gedurende een drietal dagen de normale dosis innemen namelijk drie maal per dag 5 tabletjes op de tong laten smelten. Vervolgens gaat men gedurende zware trainingen of wedstrijden over op 1 maal per dag 5 tabletjes.
In perioden van minder zware inspanningen dient men het dan niet in te nemen. Ook kan het zijn dat 2 tot 3 tabletjes per dag volstaan, men moet dus leren aanvoelen wanneer het nodig is om het in te nemen. Het is eigenlijk een voedingssupplement en wanneer je er genoeg van ingenomen hebt is het zinloos van er nog meer van in te nemen. Een signaal om het in te nemen kan zijn het begin van spier- of gewrichtspijn. Twijfel je of kan je het risico niet lopen, dan kan je het frekwenter innemen, maar maximaal 3 maal per dag.
Om de hoeveelheid zuur in het lichaam te neutraliseren neemt men best gedurende een tiental dagen "Urticalcin" in van Dr. Vogel. "Urticalcin" heeft de eigenschap om de kalkopname te verbeteren, de hoeveelheid kalk ( calcium) in het lichaam op peil te brengen en het teveel aan zuur te neutraliseren.
Heeft men het teveel aan zuur in het lichaam geneutraliseerd en de hoeveelheid kalk geoptimaliseerd, dan is het hier ook weer een kwestie van te leren aanvoelen hoeveel en wanneer men van die kalktabletjes moet innemen. In perioden van zware wedstrijden kan dan de inname van 1x 6 tabletjes per dag volstaan.
Neemt men echter te veel kalk in dan kan er in het lichaam een tekort aan zuur ontstaan, wat dan weer slecht is voor de werking van het zenuwstelsel. De minste pijn in de spieren of gewrichten kan dan een signaal zijn om "Urticalcin" in te nemen. Is de pijn weg, dan stopt men met de inname. Is de pijn niet weg, dan kan er een andere oorzaak zijn voor het ontstaan van die pijn. Men dient dan per persoon uit te zoeken wat die oorzaak is.
Ook in ons lichaam geld dus de regel dat men, net zoals in de tuinbouw, waar men zure grond gaat neutraliseren of met andere woorden ontzuren door er kalk op te strooien, indien nodig kalk moet innemen om het lichaam te ontzuren.
|