Foto
Foto
Foto
Foto
Over mijzelf
Ik ben Guy, en gebruik soms ook wel de schuilnaam skodaman.
Ik ben een man en woon in duffel (belgie) en mijn beroep is geen ( invalide ).
Ik ben geboren op 30/01/1962 en ben nu dus 62 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: alles over autos & motors .
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Auto Nostalgie & Pin Ups
Welkom Bij Skodaman
26-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stefan bellof crash 1985
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Stefan Bellof

Image14
 Stefan Bellof probeerd nangs buiten in te halen

Stefan Bellof  was een Duitse autocoureur en werd gezien als een toekomstig wereldkampioen Formule 1.

Winst in twee Formule 2-wedstrijden in 1983 gaf Bellof de kans om in 1984 in de Formule 1 te komen bij het team van Tyrrell. Hoewel dat geenzins de snelste auto van het veld was wist Bellof op te vallen met zijn spectaculaire rijstijl. In de verregende Grand Prix van Monaco lag hij derde en liep hij zienderogen in op de leiders Alain Prost en Ayrton Senna tot de race voortijdig werd afgeflagd.

Image19
beiden raakte mekaar en gaan van de baan

Bellof kwam een jaar later om bij een Sportscar wedstrijd op Spa-Francorchamps. Hij probeerde leider van de wedstrijd Jacky Ickx buitenom in te halen in de Eau Rouge-bocht en crashte.

Image20
Bellof knald tegen de vangrail met alle gevolgen vandien
Image21
Stefan zit klem in zijn porsche

Image22
de hulpdiensten proberen Stefan te bevrijden

Image23

Image11
de dr probeerd stefan te reanimeren maar alle hulp is te laat

Image12
dit was de porsche 956 k van bellof

Image10

26-04-2007 om 12:07 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De General Lee
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De General Lee
Dodge Charger R/T 1969
Voor 1969 kreeg de Dodge Charger een nieuwe grille. De wagen was nu in drie modellen te koop. De goedkoopste had een zescilinder motor en de twee duurdere een V8 als standaardkrachtbron. Het neusje van de zalm was de R/T (voor Road and Track) die in Amerika USD 3.592,- kostte en die over 375 pk bij 4600 toeren per minuut beschikte. Op verzoek kon het vermogen zelfs opgepept worden tot niet minder dan 425 pk. De wagen is in beperkte oplage geproduceerd en dat komt tot uitdrukking in de prijzen die men er nu voor betaalt.
 
 
Soort: coupé Aantal cilinders: V8
Cilinderinhoud: 7206 Vermogen: 380/4600
Topsnelheid: 210 Chassis: zelfdragend
Productiejaar: 1969 Productieaantallen: 20.100 

Image10

The Dukes of Hazzard
 
de General LeeThe Dukes of Hazzard is een Amerikaanse televisieserie die in 1979 voor het eerst werd uitgezonden. In 1985 was de laatste uitzending te zien. De hoofdrollen werden gespeeld door o.a. John Schneider, Tom Wopat en James Best. De Dodge charger '69 heeft de hoofdrol als General Lee, de heilige auto van de Duke-boys. De serie was en is nog steeds razendpopulair in zowel de Verenigde Staten alsook in andere landen. De serie is dan ook in veel landen, waaronder Nederland talloze keren herhaald. Voor de serie zijn meer dan 300 auto's in de prak gereden.

26-04-2007 om 08:15 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgan Plus 8
Klik op de afbeelding om de link te volgen Morgan Plus 8
Deze super Morgan volgde in 1968 de door de Triumph-motor aangedreven Plus 4 op. De Plus 8 kon na 1975 met een aluminium carrosserie besteld worden, maar de grote attractie was ongetwijfeld de Rover V8-motor die onder de motorkap stond. Bij zijn introductie was de +8 goedkoop, maar door de jarenlange wachtlijsten werden de prijzen op de zwarte markt omhoog gedreven. Tot de fabriek vanwege valuta-perikelen en stijgende kosten de prijzen moest verhogen. Vanaf 1984 is er de injectieversie. In 1990 kwam de 3.9 liter.
 
 
Soort: cabriolet Aantal cilinders: V8
Cilinderinhoud: 3528 Vermogen: 184/5200
Topsnelheid: 200 Chassis: afzonderlijk chassis
Productiejaar: 1968-heden Productieaantallen: > 4.000
 

26-04-2007 om 08:07 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.skoda fabia
Klik op de afbeelding om de link te volgen

26-04-2007 om 08:05 geschreven door skodaman


25-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de dood van ronnie peterson
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ronnie Peterson

De Grote Prijs van Italië in Monza startte slecht voor Ronnie. In de oefensessies beschadigde hij de Lotus 79 onherroepelijk en had hij ook kneuzingen opgelopen aan z'n benen door de crash. Team Lotus had een vervangwagen, maar die was gebouwd op maat van teammaat Mario Andretti, en de grotere Peterson zat niet echt comfortabel in de bolide. De andere wagen voor handen was de Lotus 78, die al een heel seizoen ter beschikking stond maar met een minimum onderhouden werd..

Image20
de enorme vuurbol

11 september 1978 : Na de opwarmingsronde krijgt de startgrid stilaan vorm. De overenthousiaste racestarter vlagde echter de race te vroeg op gang. De eerste coureurs op de grid stonden stil terwijl de staart nog in beweging was. Het resultaat was dat er een massa bolides de chicane net voor de 'curva grande' en na de start/finish lijn inging. Riccardo Patrese, door velen gezien als de man die het ongeluk veroorzaakte, kwam tijdens een inhaalbeweging terwijl hij buiten de wegmarkeringen van het circuit reed in contact met James Hunt en die tikte met het linkervoorwiel het rechterachterwiel van Peterson aan. Ook Vittorio Brambilla, Hans-Joachim Stuck, Patrick Depailler, Didier Pironi, Derek Daly, Clay Regazzoni en Brett Lunger raakten betrokken in de crash. Peterson's slecht onderhouden Lotus ging hard in de vangrails. De volgestouwde brandstoftank scheurde en de bolide was in geen tijd een vuurbal.

Image22
rechts zie je Brambilla van de baan gaan  

Peterson zat door de klap klem in z'n wagen, maar Hunt, Regazzoni and Depailler kregen hem er tijdig uit vooraleer hij al te zware brandwonden zou oplopen. Hij was volledig bij bewustzijn en werd in het midden van de weg gelegd.

Image21
in het midden Peterson op de baan & rechts Brambilla in zijn wagen

Het was duidelijk dat Peterson zeer zwaar verwond was aan beide benen. Het duurde maarliefst 20 minuten vooraleer er dokters en een ambulance ter plaatse waren. Er was op dat moment meer bezorgdheid rond de toestand van Brambilla, die een rondvliegend wiel op z'n hoofd kreeg en in bewusteloze toestand in de bolide bleef zitten. Peterson's leven was op dat moment niet in gevaar. Hij werd overgebracht naar een hospitaal in Milaan, de brokstukken werden van het circuit gehaald en er werd een herstart gegeven.

In het hospitaal werd duidelijk dat Peterson 17 breuken in het rechterbeen had en 3 in het linkerbeen. Na overleg met Ronnie zelf, besloten de artsen tot operatie over te gaan om de beenderen te stabiliseren.

Maar 's nachts na de operatie had zich beendermerg van de breuken in z'n been zich in z'n bloedbaan vermengd, die vormden op zijn beurt vetembolismes die al snel z'n belangrijkste organen bereikten, zoals longen, lever en hersenen. Tegen de morgen was z'n volledige lichaam in faling en hij werd enkele uren later dood verklaard.

De tragedie van dit alles is dat Ronnie's leven wellicht gered zou geweest zijn als hij direct na het ongeval al medische bijstand zou hebben verkregen.

Image24

Riccardo Patrese werd na zijn roekeloze rijgedrag geschorst voor één rit. Hij en Giovanni Restelli, de racestarter, werden later zelfs aangeklaagd voor onopzettelijke doodslag. Ze werden later vrijgesproken en Hunt werd later tot z'n grote verbazing verantwoordelijk geacht.
Volgens bloemenzaken in Örebro, zijn er nooit meer bloemen verkocht dan de dagen na Peterson's dood. Verder staat er een standbeeld van Peterson gemaakt door Richard Brixel in Örebro.

Image23
dit bleef over van de lotus van Ronnie Peterson

Ronnie Peterson trouwde met topmodel Barbro Edwardsson in april 1975 en hun eerste kind, Nina-Louise, werd een jaar later geboren. Barbro raakte nooit helemaal over Ronnie's dood, werd eenzaam en pleegde in 1987 zelfmoord. Ze liggen samen begraven in Örebro.
Na Ronnie's dood verkeerde Barbro nog een aantal jaar met John Watson, ook een Formule 1 coureur.
De Petersons woonden achtereenvolgens in Maidenhead, in Cookham Dean in Berkshire en in Monaco, waar ze buren waren van Björn Borg. Hun buitenverblijf was in Askersund.
De lijkkist van Ronnie werd gedragen door z'n vrienden/collega's John Watson, Emerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda, Jody Scheckter, Åke Strandberg en Gunnar Nilsson (die een maand later zou overlijden ten gevolge van kanker).
Na het ongeval werd "Professor" Sid Watkins aangesteld als verantwoordelijke voor reddingen en eerste zorgen op het circuit. Dit kreeg heel wat tegenstand en controverse, maar cijfers tonen aan dat het een grote stap voorwaarts was inzake veiligheid. Tussen 1973 en 1977 waren er 51 zwaargewonde coureurs in 250 ongelukken, in de periode 1978-1982 waren dat er slechts 3 in 283 ongelukken...

25-04-2007 om 10:37 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

AC Cobra
Al eerder langs gekomen maar toch onmisbaar is deze slang. Het is echter geen puur Britse auto, want in het vooronder ligt een dikke V8 uit de VS. Of er überhaupt nog iets Brits aan de auto is, is nog maar de vraag, want de auto wordt massaal gerepliceerd door bedrijven uit alle landen. In de tijd dat de auto werd geproduceerd door AC, was het in ieder geval wel een echte Brit, een Brute Brit wel te verstaan, die uitgerust met 427 blok (7 liter V8) beschikte over maar liefst 425 pk, en een topsnelheid van 260-280 km/u had, afhankelijk van de eindoverbrenging (in die tijd werd daar nogal veel aan gesleuteld).

Er waren echter ook nog minder heftige varianten, de minder bekende 260 (4,3 liter, maar 75 gemaakt) en de bekende 289 (4,7 liter, 571 gemaakt). Met respectievelijk 264 pk en 300 pk waren dat ook zeker lekkere scheurijzers. Aangezien deze auto echt een icoon is uit de wereld van klassieke supercars, worden – zoals eerder vermeld – grootschalig gerepliceerd over de hele wereld.

 

25-04-2007 om 10:35 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dodge challenger
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dodge challenger Eerste model

1970
De Challenger werd geïntroduceerd met een hele rits motoren gaande van een 3,7 l 6-in-lijnmotor tot een 7,2 l V8. Het model was ook met de bekende Chrysler Hemi V8-motor te verkrijgen. De auto zelf was gebaseerd op het platform van de Plymouth Barracuda en was als coupe of als cabriolet te krijgen. Optioneel was ook een SE luxepakket beschikbaar met leren zetels, een vinyl dak en een kleinere achterruit. Met de Challenger werd ook geraced en van de raceversie kwam een wegversie uit: de Challenger T/A. Die ging echter na 1970 uit productie toen het merk zich terugtrok uit het racen. In 1970 werden 72.975 Challengers geproduceerd nadat de auto goed was ontvangen door de kopers.

1971 dodge Challenger

Voor 1971 was de Challenger op enkele punten gewijzigd. Hij had een nieuw radiatorrooster en standaard een minder krachtige motor. In dit tweede modeljaar stuikte de verkoop in elkaar met zo'n 60%. In 1971 werden nog slechts iets meer dan 29.883 stuks gebouwd.
 
Dodge Challenger
Concern: Chrysler
 Verenigde Staten
Merk: Dodge
 Verenigde Staten
Type: Challenger
Productiejaren: 1970-1974
Productieaantal: ~165.500
Klasse: pony car
Koetswerkstijl: 2-deur cabriolet/coupe
Platform: FR E-body
Motor: 3,7 I6-7,2 l V8
PK: 145-425 pk
Afmetingen (LxBxH): 4,864 x 1,943 x 1,295 m
Verwant: Plymouth Barracuda
Ontwerper: Carl Cameron

25-04-2007 om 08:04 geschreven door skodaman


24-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.crash van villeneuve 1982
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Gilles Villeneuve
Villeneuve startte zijn carrière in de F1 als derde coureur bij het McLaren team in 1977, waar hij slechts een race voor reed. Later dat jaar werd hij door Ferrari in huis gehaald om het stuur over te nemen, voor de laatste twee races, van Niki Lauda die dat jaar wereldkampioen werd in de F1.

Image10
het wrack van de ferrari

Zijn eerste overwinning behaalde hij in 1978 tijdens de Canadese Grand Prix die in Montréal gehouden werd.

Legendarisch was Villeneuve om zijn alles of niets rijstijl. Er zijn verschillende momenten gedurende zijn korte carrière waar hij echt voor spektakel zorgde, zoals op Zandvoort in 1979, waar Gilles overdroten doorreed, terwijl zijn velg van de bolide liep. Zeer bekend is het ook heroïsch gevecht met René Arnoux, waarbij de bolides als het ware aan het wegdek werden vastgezogen. In Watkins Glen slaagde hij erin, tijdens de eerste kwalificatie op een volledig nat wegdek, een ronde 11 seconden sneller af te leggen dan welke coureur dan ook.

Image6
de hulpdiensten & marchals zijn aangeslagen door het ongeval

Tijdens de San Marino Grand Prix op Imola gaat Villeneuve er vanuit dat hij de wedstrijd in handen heeft, maar zijn teamgenoot Didier Pironi gaat, tegen teamorders in, er echter totaal onverwacht met de overwinning vandoor. Dit kan geleid hebben tot wat de volgende Grand Prix gebeurd is. Villeneuve die zich bestolen voelt praatte na dit incident nooit meer met zijn teamgenoot Pironi.

Image5

het ongeluk
Villeneuve won in zijn korte carrière zes races. Hij verongelukte op 8 mei 1982 op Circuit Zolder tijdens zijn laatste kwalificatieronde voor de Grand Prix van België. Jochen Mass reed een langzame ronde en week uit voor de aanstormende Villeneuve, maar met het linker voorwiel reed Villeneuve in op Mass. De Ferrari werd met meer dan 220 km/h gelanceerd, maakte een angstaanjagende buiteling. De gordels werden door de klap beschadigd, waardoor Villeneuve bij het ongeval uit de auto werd geslingerd.
Hij belandde in de hekken, waar het medisch team hem nog wel reanimeerde, maar Villeneuve overleed later die avond in het ziekenhuis van Leuven.

Image9
in het rood vierkantje zie je villeneuve nog vliegen in zijn zitje

24-04-2007 om 18:17 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mercedes race car
Klik op de afbeelding om de link te volgen

24-04-2007 om 07:46 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Jozef Stalin
 
StalinJozef Stalin was de tweede leider van de Sovjet-Unie, van 1928 tot aan zijn dood. Zijn dictatoriale regime bracht de Sovjet-Unie tot grote economische groei, wat echter ten koste ging van vele miljoenen mensenlevens.

Jozef Stalin werd geboren in het Georgische plaatsje Gori, als zoon van een schoenmakersknecht. Zijn moeder was een dochter van een lijfeigene.
Stalin lied zich rondrijden in een  Zis 110 van 1948

Image2
Jozef Stalin in zijn Zis 110

24-04-2007 om 07:44 geschreven door skodaman


23-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lancia delta s4
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Lancia Delta S4
De Lancia Delta S4 was een rally-auto die tijdens het Groep B-segment in 1985 en 1986 werd ingezet door Lancia.

De auto is vernoemd naar de originele Delta-straatversie van Lancia. Echter, is dat de enige overeenkomst tussen de modellen. De auto werd aangewezen als opvolger van de Rally 037. De 037 was een tweewiel-aangedreven wagen met een compressor, en ongeveer 400 PK. De Delta S4 zou naar verluid rond de 500 PK hebben. Daarnaast was de S4 vierwiel-aangedreven en beschikte over zowel een compressor als een turbo.

De dood van Henri Toivonen 

Henri Toivonen won op  overtuigende wijze de "MonteCarlo" met zijn Lancia Delta . Na 2 optredens had de auto al 2 overwinningen geboekt, wat een goed gevoel gaf voor de rest van het jaar. Echter, de goede reputatie van de auto werd ernstig geschaad toen begin mei, Henri Toivonen samen met co-piloot Sergio Cresto om het leven kwam tijdens de Tour de Corse, toen hun Delta S4 een ravijn inreed en plots explodeerde. Het bleek dat de benzinetank onzorgvuldig beschermd was, waardoor de tank door bomen werd doorboord. Hierdoor ontstond er een steekvlam, wat snel leidde tot een ontploffing. Aangezien de carrosserie van kevlar (Carbon materiaal) was gemaakt, bleef alleen een zwaar gehavend chassis over van de auto. Dit ongeluk was uiteindelijk het gevolg om Groep B auto´s te verbieden, wat ook het doodvonnis voor de Delta S4 betekende.

Image2
het wrack van de Lancia Delta S4

 zijn laatste kilometers

De Tour de Corse begon op 1 mei 1986. Henri had last van koortssymptonen, maar wilde ondanks dat toch rijden. Henri pakte de ene snelste tijd na de andere, en leidde de rally met een comfortabele voorsprong op de Fransman Bruno Saby in de Peugeot. Hij voelde zich echter niet totaal op zijn gemak. Hij klaagde over het feit dat de auto te snel was voor dit soort smalle, bochtachtige weggetjes en had er daarom veel moeite mee om de auto in goede balans te houden. Volgens Henri was het zowel fysiek als mentaal erg vermoeiend. 

Image4
Henri en Sergio kwamen niet levend uit dit wrack

Op vrijdag 2 mei 1986, op de 7e kilometer van de 18e proef (Corte - Tavera) verongelukte Henri. Zijn Lancia verliet de weg na een scherpe linkse bocht. De bocht zelf was niet beschermd door een vangrail en Henri's Lancia dook het ravijn in. Hierdoor werd de benzinetank geraakt die onder de rijderscabine was geplaatst (er zat geen beschermingsplaat tussen). Dit veroorzaakte een enorme steekvlam en in een mum van tijd volgde er een explosie. Zonder een mogelijkheid van ontsnappen, verbrandden Henri en Sergio levend.

 

23-04-2007 om 20:27 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Moskovitsj 402
Moskovitsj 1500De Moskvitsj (cyrillisch: Москвич; "Moskoviet", ook wel Aleko en Scaldia in exportmarkten) is een Sovjet-Russisch automerk.

Na de Tweede Wereldoorlog nam de Sovjet-Unie de hele fabricagelijn van de Opel Kadett mee uit het Duitse Rüsselsheim naar Moskou als herstelbetaling.

Een fabriek met de naam MZMA (Moskovski Zavod Malolitrazjnych Avtomobilej; "Moskouse Fabriek voor kleinmotorige Automobielen") begon in 1947 een auto genaamd Moskvitsj 400 te bouwen, die gebaseerd was op de Opel Kadett. Later werd de fabriek hernoemd tot AZLK (Avtomobilni Zavod imeni Leninskogo Komsomola; "Komsomol-Automobielfabriek").

Latere modellen van Moskovitsj werden ook gebouwd in Izjevsk.

Moskovitsjen waren auto's zonder luxe, die ook geschikt waren voor de wat slechtere wegen in Rusland. In de jaren '60 en '70 beleefde het merk haar gloriedagen, toen de auto's naar vele landen in de wereld werden getransporteerd. Velen werden naar India geëxporteerd, waar ze werden gebruikt als taxi's in verschillende steden, waaronder New Delhi. Er was altijd een grotere vraag, dan dat er aanbod was, waardoor kopers vaak lang moesten wachten op hun auto, iets wat overigens bij veel automerken in het oostblok het geval was.

De Moskvitsj werd ook geproduceerd in Bulgarije tussen 1966 en 1990 op basis van Complete Knock-downbouwpaketten. Daarnaast was er een assemblagelijn in België bij de firma Scaldia-Volga SA, waar de Moskvitsj auto's werden uitgerust met dieselmotoren van Peugeot.

23-04-2007 om 12:06 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zis moskva
Klik op de afbeelding om de link te volgen

zis moskva 1956

Het idee om met een Sovjetvariant op de Amerikaanse Buick-limousine te komen, was afkomstig van Stalin. Net als de Moskouse wolkenkrabbers waren de Zil-limousines vooral bedoeld om het imago van de Sovjet-Unie als sterke en onafhankelijke supermacht te versterken.

De eerste Zil zag het licht tijdens de slag om Stalingrad in 1942. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de productie pas goed op gang. In de hoogtijdagen van het communisme rolden er twee limousines per maand de fabriek uit, grotendeels met de hand in elkaar gezet. Meestal werden ze na tien jaar afgeschreven en vervolgens tot schroot verwerkt

 

23-04-2007 om 12:02 geschreven door skodaman


22-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaz Popeda
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Gaz Popeda
Omdat het vijfjarenplan van 1928-1932 grote nadruk legde op de tot dan toe weinig ontwikkelde autoindustrie, sloot de Opperste Sovjet in 1929 een overeenkomst met de Amerikaanse autoproducent Ford, waarvan een productiefaciliteiten werd geïmporteerd en licenties werden overgenomen voor de eerste modellen.

Het eerste model van de fabriek was de gemiddeld geprijsde Ford Model A, die eerst werd verkocht als NAZ A en Ford Model AA onder de naam GAZ AA. De "A" productie begon in 1932 en liep tot 1936, waarbij 100.000 exemplaren werden gebouwd. De A werd opgevolgd door de modernere GAZ M1, die grotendeels gebaseerd was op de Ford V8 en werd geproduceerd van 1936 tot 1942. De letter M stond voor Molotovets ("van Molotov's trots"), wat de bron vormde voor de bijnaam van de auto; Emka (Эмка).

Door de ervaring met de A en M1 wisten ingenieurs bij GAZ hun eigen automodel te ontwikkelen onafhankelijk van Ford. In 1942 begon de productie van de GAZ M2, een auto die bedoeld was voor de hogere klasse, die in beperkte oorlogsproductie bleef tot 1946. De carrosserie van de M2 werd in beperkte productie vanaf 1941 op een vierwielaangedreven onderstel geplaatst en in kleine hoeveelheden verkocht als de GAZ-61, waarmee het mogelijk de eerste vierwielaangedreven personenauto ter wereld was. Tijdens de oorlogsjaren werkten ingenieurs bij GAZ aan de ontwikkeling van een nieuw automodel, dat in productie moest worden genomen, wanneer de vijandelijkheden waren beëindigd. Dit model, de GAZ-M20 Pobeda ("overwinning"), was een laaggeprijsde gestroomlijnde, fastbackachtige sedan die in productie kwam in 1946 en door GAZ werd geproduceerd tot 1958 en onder licentieproductie door het Poolse FSO tot de jaren '70. Daarnaast werd de GAZ-72, een vierwielaangedreven versie van de GAZ-M20 Pobeda, op kleine schaal geproduceerd.

Hiernaast werden tijdens de oorlogsjaren ook de Chevrolet G7107 (met hijsinstallatie) en G7117 geproduceerd uit onderdelen die uit de Verenigde Staten werden geïmporteerd als onderdeel van de Lend-Lease Act. GAZ maakte ook de GAZ-12 ZIM, GAZ-21 en GAZ-24 Volga en de limousines GAZ-13 en GAZ-14 Tsjaika.

 

22-04-2007 om 22:34 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaz 12 zim
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Gaz 12 zim
Gorkovski Avtomobilny Zavod (Russisch: Горьковский автомобильный завод; [Gorkovski Avtomobilny Zavod]; "Automobielfabriek van Gorki") of GAZ (ГАЗ)
is een Russische autofabriek in Nizjni Novgorod en onderdeel van de groep RusPromAuto. De fabriek startte in 1929 als NNAZ, een samenwerkingsverband tussen Ford en de Sovjet-Unie. De naam veranderde toen de stadsnaam van Nizjni Novgorod werd vernoemd naar Maksim Gorki. Van 1935 tot 1956 werd daar de toevoeging imeni Molotova achter geplakt (letterlijk "vernoemd naar Molotov").

 

22-04-2007 om 22:32 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niki Lauda crash
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Niki Lauda crash in een Ferrari 312 T2
Op 1 augustus 1976 raakt de Oostenrijkse Formule 1 coureur Niki Lauda zwaargewond op de Nürburgring tijdens de Grote Prijs van Duitsland.

nlauda1

In de tweede ronde vliegt de Ferrari van de wereld- kampioen uit de bocht naar links en schiet temidden van rondvliegende onderdelen weer de baan op. Coureur Guy Edwards kan het wrak nog ontwijken, maar Brett Lunger knalt er bovenop.

Image24

Lunger slaagt er in om samen met coureurs Arturo Merzario, Harald Ertl en Edwards en een baancommissaris, Lauda uit zijn wagen te halen.

Image29

Lauda wordt behandeld in een ziekenhuis in Adenau en in de loop van de avond wordt hij naar een brandwondenkliniek in Ludwigshafen overgevlogen.

Image27

Iedereen wacht op het bericht van zijn dood en hij krijgt de laatste sacramenten toegediend.

Image35

Dagenlang vecht hij in het ziekenhuis voor zijn leven.
Maar hij komt er door

Zijn racecarrière leek voorbij, maar tot ieders verbazing zat Lauda enkele weken later alweer achter het stuur van zijn Ferrari en miste hij
op slechts één punt de wereldtitel

lauda1976
Niki Lauda zes weken later

Niki Lauda debuteerde in de Formule 1 door in 1971 zich met het geld van zijn familie in te kopen bij het team van March. Zijn eerste resultaten waren bedroevend, maar hij wist toch al snel een stoeltje te bemachtigen bij BRM. Hij leerde het vak snel en in 1974 had hij zoveel indruk gemaakt, dat hij een contract kreeg aangeboden door Scuderia Ferrari.
In 1975 won Lauda zijn eerste wereldtitel
In 1979 besloot hij tijdens de trainingen voor de Grote Prijs van Canada dat het welletjes was en vertrok om zijn eigen luchtvaartmaatschappij te beginnen.

Image37
Dit is het wrak van de ferrari

22-04-2007 om 00:56 geschreven door skodaman


21-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. ZIL 111
Klik op de afbeelding om de link te volgen

ZIL 111
 Deze nieuwe ZIL 111  was  op de expo van 1958 te Brussel de meest prominente aanwezige auto
De glimmende Zil-limousine was ooit de trots van het politburo.
De Sovjetleiders lieten zich maar al te graag in de gepantserde en kogelvrije wagen rondrijden. Menig Moskoviet herinnert zich nog dat in de Sovjettijd regelmatig doorgangswegen werden afgezet om een colonne Zils ruim baan te geven.
z111vr
Meer dan vijftig jaar waren ze heer en meester op de Russische wegen. Maar sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is het snel bergafwaarts gegaan met de Zil-limousines.

De Moskouse Lichatsjov-fabriek raakt haar nieuwste modellen niet meer aan de straatstenen kwijt en heeft ze inmiddels met fikse korting in de uitverkoop gezet.

21-04-2007 om 21:29 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de dood van Roger Wiliamson
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De dood van  Roger Williamson

de brand

Roger Williamson was begin jaren zeventig een succesvolle autocoureur. 
In 1973 debuteerde Williamson in de Formule 1 voor het team van March tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. Tijdens die race was Williamson betrokken bij een startcrash en moest opgeven.

Zijn tweede Grand Prix was in Nederland
De Grand Prix van Zandvoort. Tijdens die wedstrijd gebeurde een fataal ongeluk. Williamson vond de dood op het circuit.

Image13

GRAND PRIX VAN ZANDVOORT 1973
De Grand Prix van 1973 is de zwartste bladzijde van Nederlandse autoracegeschiedenis.
In die wedstrijd kreeg hij in de achtste ronde een lekke band waardoor hij crashte en zijn auto op de kop kwam te liggen. Williamson kon zich niet bevrijden uit zijn brandende auto. Een ronde later stopte een andere coureur, David Purley, om Williamson te helpen maar hij kon in zijn eentje de auto niet recht tillen.
eerste hulp
De baanofficials boden geen adequate hulp waarna Purley de enige aanwezige brandblusser van een official pakte en deze vergeefs leegspoot op de auto van Williamson.

blussen
David Purley probeert tevergeefs hulp te bieden

Toeschouwers die wilden helpen werden door de politie met honden .tegengehouden

dood
Purley word miselijk  als hij  williamson zied

Buiten de plek des onheils dachten velen dat er niets aan de hand was, Purley die rond de auto liep werd aangezien als de man bij wie het wrak hoorde, onder andere door tv-commentatoren.

roger wiliamson 1973
Roger Williamson word uit het wrack getild

De brandweerauto kwam uiteindelijk veel te laat aan omdat het in een laag tempo een groot deel van het circuit moeten overbruggen, de race was niet stilgelegd en de brandweer wilde niet tegen de rijrichting in rijden. Williamson was omgekomen, verstikt door het vuur, niet door het ongeluk zelf. 
De organisatie schoot zwaar tekort.

de arm

21-04-2007 om 17:49 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pontiac GTO
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Pontiac GTO
De Pontiac GTO was een sportauto die tussen 1964 en 1974 werd gebouwd door Pontiac en tussen 2003 en 2006 door General Motors-afdeling Holden in Australië.

Van 1964 tot halverwege 1973 was de auto nauw verwant met de Pontiac Tempest, maar het laatste model uit de 20ste eeuw was gebaseerd op de Pontiac Ventura. De GTO uit de 21ste eeuw is in wezen een Holden Monaro met het stuur links, die op zijn beurt een coupéversie is van de Holden Commodore.

Hieronder de productiejaren van de verschillende generaties GTO's.

1965–1967: eerste originele generatie;
1968–1972: tweede originele generatie;
1973–1974: laatste originele generatie;
2004–2006: nieuwe generatie.

21-04-2007 om 08:47 geschreven door skodaman


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chevrolet Camaro
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Chevrolet Camaro
Chevrolet Camaro SS uit 1969.De Chevrolet Camaro is een populaire Amerikaanse sportwagen die wordt geproduceerd door de Chevrolet Motor Division van General Motors. Hij werd geïntroduceerd als concurrentie voor de Ford Mustang op 29 september 1966, oftewel productiejaar 1967. Bij Chevrolet beginnen productiejaren drie maanden voor het begin van het daadwerkelijke jaar.

De belangrijkste onderdelen van de auto waren gelijk aan die van de Pontiac Firebird, waarvan de productiejaren exact overeenkomen met die van de Camaro en die eveneens gestaakt werd in 2002:

1e generatie: 1967–1969;
2e generatie: 1970–1981;
3e generatie: 1982–1992;
4e generatie: 1993–2002.

21-04-2007 om 08:44 geschreven door skodaman




vervolg op skodaman2
  • skodaman2

  • Come And See On skodaman2
  • skodaman2

  • kom ook eens kijken op skodaman2
  • skodaman2

  • Zoeken in blog


    Categorieën


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!