50 plus en seniorenwerking Voor meer info over S-Plus Bornem concacteer :
tel.: 03 889 95 24 of
gsm: 0496 65 27 09
08-09-2014
Bezoek aan de zilverreiger (oude volksspelen)
Voor de eerste keer met de groep op bezoek in de deelgemeente Weert. We begonnen met een rondgang in het streek museum. Tot onze grote verbazing deed iedereen mee. Een klein maar interessant museum spijtig genoeg wel over twee verdiepingen verdeeld. Maar iedereen trotseerde de smalle trap wonderwel. Met mindervalide mensen is dit wel uitgesloten gezien er geen lift voorzien is. Thema’s als de mandenmakerij en de visvangst alsook de klompenmakerij zijn er mooi gepresenteerd. Zelfs toestellen om vlas te bewerken zijn er van dichtbij te aanschouwen. Je krijgt er echt een beeld van hoe het leven er vroeger er aan toe moet gegaan zijn in de streek. Daarna gingen we de oude volksspelen uitproberen. Na wat rondkijken en aftasten van die toestellen werd het dolle pret. Net als kinderen op schoolreis hebben onze leden zich geamuseerd. Gooien met rubberen ringen naar een driehoekig bord met houten tappen werd eerst geprobeerd. Niet simpel, maar het zorgde direct voor ambiance. Het met houten schijven schuiven naar openingen met verschillende puntenwaarden werd ook gesmaakt. Na nog een aantal spelen zoals het tolspel waar kleine kegeltjes dienen omver getold te worden was er nog de flipperkast “avant la lettre”. Na het rekkerspel waar schijven dienen door een gat te worden geschoten, was er het spel waar, door middel van een, in een mal liggende houten balletje, door het trekken aan twee touwen zo hoog mogelijk moest gebracht worden over een resem gaten van mindere puntenwaarde. Hier was behendigheid en motoriek zeer belangrijk. Na de pret waren er koffiekoeken en koffie voorzien. Het was een zeer prettige dag vol amusement en toch ook wat cultuur.
De Jongsocialisten van Bornem en S-plus Bornem hebben de handen in elkaar geslagen en een standje op de feestmarkt van zaterdag 26 juli 2014 opgezet.
Wij boden Cava en frisdrank aan en mini kippensatétjes om te knabbelen. Echt veel bezoek hebben we niet gehad maar dat lag aa het feit dat we geen zitplaatsen hadden voorzien.
Dinsdag 20 mei ging onze Lentewandeling door. Dit maal te Sint Amands aan de Schelde. Met 35 moedigen trotseerden we de warmte van een prachtige zomerse dag. Onze gids Harry leide ons lans pitoreske plaatsen.
We kwamen de meest bizarre toestanden tegn zoals een boom met een knoop erin, een gevel vol teksten, omgebouwde oude vrachtwagens en een auto vertikaal geparkeerd tussen een huis en een paal.
Door de warmte werd de wandeling een stukje ingekort, en daardoor konden we wat langer genieten van een frisse pint bij ons Honorine op het terras van de kantine van de Tennisclub van St-Amands.
Het was warm, zeer warm zelfs. En dan een voordracht houden over "Duurzaam wonen ook voor senioren" die zowat volledig over isoleren van woningen ging, was misschien niet het beste idee. Daar bij was er dan nog het feit dat er werken aan de brug van Temse werden uitgevoerd. Met het gevolg dat de spreker van dienst, komende uit de richting van Sint Niklaas, vast zat in de file.
Daardoor werd er besloten de standjes van de bijhorende beurs wat eerder te laten bezoeken door de aanwezigen. Iets wat eigenlijk gepland was om na de voordracht te doen.
Deze standjes opgesteld door de technische dienst van de gemeente Bornem, met panelen waarmee men kieshokjes bouwt, waren simpel en niet echt mooi. Maar na aankleding door de verschillende deelnemende verenigingen viel dit nog knap mee. Deze verenigingen waren Club 3, De Bridgeclub, Ziekenzorg, het Dienstencentrum, De sportdienst, Okra, Vl@s en wij van S-Plus.
Het moet gezegd, wij waren de enigen die ook iets te eten aanboden aan de geintereseerden aanwezigen. De vers gebakken applecake van Marie-Jeanne viel heel erg in de smaak.
De formule met de standjes gaat men waarschijnlijk herhalen op het Seniorenfeest van de gemeente Bornem volgend jaar. Een goed idee denken wij.
Dinsdag 15 april '14 hebben we ons dagje Mechelen gehad. Met de autocar van Bornem naar Mechelen, uit noodzaak omdat er geen treinen reden in de paasvakantie, wegens onderhoudswerken aan het spoor.
We werden afgezet aan de Dossin kazerne het museum over de haulocaust en de mensenrechten. Ineens een zware boterham nog zo vroeg op de dag. nadat de suppoost van het museum ons de mogelijkheid had gegeven om onze jassen op te hangen en de te lopen weg in het museum had uitgelegd, konden we aan het eigenlijke bezoek ervan beginnen.
Eerst kregen we filmbeelden te zien over de opkomst van het Nazisme en werd er gelijk een link gelegd naar hedendaagse vormen van onrecht aan individuën. zoals pestgedrag in werksituatie waar degene die iets meer of minder anders is geviseerd wordt en waar de macht van de massa begint te spelen. Een kracht die maakt dat niet iedereen die meedoet aan het gepest ook echt akkoord is maar uit schrik niet anders durft. Ook zij die afstandelijk blijven nemen niet altijd een duidelijk standpunt tegen het pesten in. Het zijn steeds maar enkelingen die werkelijk in het verzet komen.
Verder in het museum menig getuigenis van overlevenden van de haulocaust. Met schrijnende beelden van zeer veel leed en onmenselijkheid wordt je door een periode geleid waar je alleen maar van kunt hopen dat ze nooit meer herhaald wordt.
Na anderhalf uur in het museum, wat vrij kort is om alles aandachtig te zien, waren we aan een verpozing toe in de vorm van een gezellige lunch in 't Oud Conservatorium.
Na de lunch kwam onze stadsgids van dienst Monique ons ophalen voor een interessante wandeling in het oud centrum van Mechelen. Het centrum met zijn vele markten en historische gebouwen. Een bezoek aan de raadszaal van het stadhuis en haar mooie trouwzaal mocht niet ontbreken. De wandeling werd afgesloten op het binnenplein van het gerechtsgebouw.
Een mooie interessante en leerrijke dag, al had het iets warmer mogen zijn. Maar van regen bleven we gespaard. Wat niet onbelangrijk was.
Themanamiddag vn 18/03/2014 "OCMW een ver van mijn bed show"
Lut Verbeeck gaf als diensthoofd v/d sociale dienst van het OCMW van Puurs een voordracht over hoe een OCMW werkt en dit in vijf vragen. Deze vijf vragen waren:
-Wie krijgt er geld van het OCMW?
–Krijgen vreemdelingen ook geld van het OCMW?
–Wat gebeurt er met mensen die schulden hebben?
–Wat gebeurt er als mensen hun gas, elektriciteit en water niet kunnen betalen?
–Wordt er ook voedselhulp gegeven aan mensen?
Eerst werd de opdracht van een OCMW of "Sociaal Huis" duidelijk gesteld.
Er werd een korte beschrijving gegeven van wat een OCMW, dat door de lokale politiek wordt aangestuurd, aan diensten aanbied aan de bevolking van een gemeente. Verder werd de uiteenzetting van de vijf vragen steeds verduidelijk met cijfers van de gemeente Bornem. Er werd aandachtig geluisterd, en er kwamen regelmatig vragen uit de zaal en omgekeerd ook, de voordrachtgeefster stelde ook het publiek vragen over items van de vijf vragen. Een zeer interessante en leerrijke uiteenzetting over een onderwerp dat voor de meeste mensen (gelukkig) “een ver van mijn bed show” is.
We zaten voor het eerst in een andere locatie n.l. het zaaltje van Bornem Basket dat iets ruimer is als ons Ter Mouten.
Aansluitend hadden we krieken met frikadellen voorzien. Telkens weer een voltreffer.
P.S.: Wij waren zeer vereerd met het bezoek van Veerle en Annick.
Traditioneel spelen wij één maal per jaar Hoger-Lager. Ook dit jaar was dat het geval op dinsdag 18 februari '14.
We waren met zeven en veertig deelnemers en speelden met vier groepen tegen elkaar. De verliezers van de van de eerste twee spelronden speelden tegen elkaar voor de derde en vierde plaats. De winnaars van de eerste twee ronden kwamen dan tegen elkaar uit voor de eerste en tweede plaats.
Het is altijd spannend te zien hoe de climax wordt opgebouwd wanneer de kaarten worden gedraaid. En de antwoorde op de vragen voorafgaand, zijn over het algemeen van dien aard dat er wordt gegokt en heel dikwijls met de grootste hilariteit onthaald. Maar zo hoort het ook, we spelen niet voor grote prijzen.
Aansluitend was er de wafelenbak. wafels à volonté zoals men in het goed Nederlands zegt. En of er genoeg waren! De overschot werd dan in een mum van tijd verkocht aan de aanwezigen. Wat dan weer goed is voor de clubkas.
Met onze Nieuwjaarsreceptie hebben we tegelijk het startschot gegeven van het nieuw werkingsjaar 2014 van S-Plus Bornem.
Na het verwelkomingswoord van onze voorzitter Harry hebben we eerst onze financiële situatie van 2013 uit de doeken gedaan in een algemene vergadering. Alsook werd het activiteiten programma van 2014 toegelicht.
Daarna werd het glas geheven op ieders gezondheid en welzijn en kon de receptie beginnen. Twee en vijftig deelnemers in ons lokaaltje geeft weinig bewegingsruimte. Maar al bij al was het toch gezellig en vloeide de cava weeldig. De sfeer werd daardoor alleen maar gezelliger.
Wij van het bestuur zijn weer in onze opdracht geslaagd, n.l. senioren uit hun isolement halen en samen brengen en ze een prettige namiddag te laten beleven. Dat is ons opzet en dat zullen blijven proberen te verwezenlijken.
Onze groep groeit nog steeds, zelfs zo dat we beginnen te vrezen dat ons lokaaltje te klein zal worden op termijn! Maar zover zijn we gelukkig nog niet.
Het werd al vroeg duidelijk bij de inschrijvingen dat we ons Kerstfeest, zoals gepland, niet in ons vertrouwd lokaal zouden kunnen laten doorgaan. Met meer dan vijftig deelnemers was dat totaal uitgesloten.
Dan maar uitwijken naar een iets te grote zaal. Maar liever dat dan als haringen in een ton te moeten zitten uiteraard.
Daarbij komt dat feestzaal Victory een mooie gezellige plaats is waar de uitbaters vriendelijk zijn. Spijtig dat zo een mooie, en in het centrum gelegen lokatie, geen lang leven meer gegund zal zijn, als volgend jaar het eigendom wordt van het seniorencentrum. Vele Bornemnaars hebben er ongetwijfeld mooie jeugd herinneringen aan.
Maar terug naar ons Kerstfeest, Kerstdiner eigenlijk. Het gekozen menu was Soep van de chef (Witloofsoep met spekjes), Varkenshaasje met seizoensgroenten en krieltjes en als dessert assortiment van Bavarois en Javanais.
We hebben niemand horen klagen, alles was perfect en zag er ook zeer mooi uit. Ook de bediening verliep vlot. Een dikke proficiat aan onze traiteur van dienst.
Reeds voor de derde keer was het weer van dat. En blijkbaar komt er weinig sleet op want het er zijn steeds meer kandidaten op mee te spelen.
Je moet er totaal niets voor kunnen en winnen doe je enkel bij toeval als jou nummertjes als eerst uit de trommel komen.
En toch wordt het steeds weer spannend. Wie haalt er als eerste een volle horizontale lijn en dan twee volle lijnen en tenslotte de climax een volle kaart.
Een simpeler spel kan ik zo direct niet bedenken en toch gaan de spelers totaal op in hun spel.
Onze prijzentafel was niet groots maar mocht er toch zijn. We spelen dan ook maar voor een halve Euro per spelformuliertje.
Onder een mooie open hemel met een warme herfstzon gingen we op stap in het bos, om en rond het kasteel van Lippelo. Deze tijd van het jaar is de natuur erg mooi met zijn rijk kleurenpallet. Als we daar dan nog een natuurgids in hart en nieren aan toevoegen, wordt zo'n wandeling onder vrienden nog leerrijk ook. Hendrik 'd Hertefelt, ondertussen zowat onze vaste huisgids, heeft oog en oor voor alles in de natuur. We waren het bos nog maar net in en zijn eerste vraag aan de groep was: "Heb je het gehoord?... dat was het enige vogeltje dat nu nog zingt deze tijd van 't jaar. Het Roodborstje namelijk. Gevolgd door de uitleg dat onze Roodborstjes nu warmer oorden opzoeken en de oostblok exemplaren hier hun plaats innemen. Op een ontspannen manier gaf hij nog uitleg over de fauna en flora van het bos. We kwamen ook voorbij het middelpunt van Vlaanderen. En tevens passeerden we het drie provinciënpunt, daar waar Vlaams Brabant, Antwerpen en Oost Vlaanderen elkaar raken. Een mooie wandeling, waarna iedereen wel dorst had gekregen. Een afstap in café "De Wandeling", toepasselijker kan bijna niet, was dan ook onvermijdelijk. Terug in ons lokaal Ter Mouten viel ons nog een lekker kippetje, recht van 't spit, met appelmoes te beurt. Want van wandelen krijg je honger.
Eindelijk was het zover. We hadden er zo naar uitgekeken in het bestuur maar met gemengde gevoelens. Het was koffiedik kijken. Wat zou het worden? Zou er belangstelling zijn of niet?
Het opzet was in ieder geval ons als 50+ en Seniorenvereniging meer bekend te maken bij het grote publiek in Bornem.
Enof dit gelukt is! Met een minimum schatting van 120 deelnemers, sommige schatten meer - maar laat het ons op een rijkswachtschatting houden- zijn wij uiterst tevreden. Het naburige rusthuis was met veel van hun bewoners aanwezig en de verschillende seniorenverenigingen die Bornem rijk is, waren ook sterk vertegenwoordigd. Alleen, en dat is een beetje spijtig, de mensen van de SAR of Senioren adviesraad van Bornem, blonken uit in hun afwezigheid.
De Schepen van senioren, gezondheid en tewerkstelling daarentegen, Tom Van Ranst (CD&V), was wel van de partij alsook Anne Dhaens van het Sociaal Huis toonde ook belangstellig voor onze Opendeurdag.
Natuurlijk was er ook een vertegenwoordiging van sp.a Bornem, zij waren trouwens onder de indruk van het succes van de namiddag. Zij kwamen een kijkje nemen om te zien of hun sponsoring van de jukebox en de uitnodigingen niet voor niets waren geweest.
De grootste eer viel ons te beurt door het bezoek van Daria Vervaet, de verantwoordelijke voor S-Plus provincie Antwerpen, die lang en van in het begin aanwezig was en daarna nog naar Antwerpen moest waar er een 55+ evenement aan de gang was.
Vele deelnemers waren vol lof over onze Opendeurdag en vroegen zich luidop af of dit niet iedere maand kon georganiseert worden? Wat natuurlijk niet haalbaar is en ook niet de bedoeling is.
Eén ding bewijst dit alles wel, dat er nood is om senioren bijeen te brengen en uit hun isolement te halen.
Met 26 waren we voor de boottocht met Rivertours van Temse naar Sint-Amands en terug en van Temse naar Rupelmonde en terug.Prachtig wee, niet te veel zon, warm en pratisch geen wind. Het voordek van de Mozart is eigenlijk wat klein. Iedereen wil buiten zitten met mooi weer. Maar eens op de terugweg van Sint-Amands was er voor ons taart voorzien en die werd binnen geresveerd. Op die manier werd er gewisseld van plaats. Je zit daar wat lager in het verbruikzaaltje en het is bijgevolg een hele ervaring wanneer er een vrachtschip passeert! Onze gids was een ervaren dame die duidelijk en klaar sprak, in gewone taal en met niet te veel "Dikke Van Dale" woorden. We kwamen voorbij zeer mooi plekken die we kenden van fiets- en wandeltochten, maar zagen die nu letterlijk vanuit een andere hoek. Zeer mooie dag om in te lijsten! Zeker voor herhaling vatbaar.
Voor het eerst hebben we een quiz georganiseerd met S-Plus Bornem. De leden waren er een beetje bang voor om als dom of nietswetend te worden afgedaan. Maar daar was geen enkele reden voor. De quiz bevatten genoeg vragen die zowat iedereen kon beantwoorden. Maar er zaten ook echte quizvragen in natuurlijk. Het was dan ook een namiddag die onder de noemer "educatieve activiteit" viel. Maar al wat wij doen moet ook plezant blijven. En de algemene indruk achteraf was wel dat iedereen zich had vermaakt. Alle vragen waren ondersteund met een geprojecteerd beeld in een Power Point Presentatie, wat het geheel ook wat aangenamer maakte. Onze prijzentafel mocht er ook zijn. Die was door de bestuursleden bijeen geschooid bij de Bornemse middenstand. Waarvoor onze dank aan de gulle gevers. Daarna was het tijd voor een stukje taart.
Door het
bar slechte weer is de Lentewandeling niet kunnen doorgaan. Die beslissing
hebben wij binnen het bestuur genomen gezien het niet ophield met regenen.
Daardoor
werd besloten over te gaan tot een alternatieve activiteit in ons lokaaltje Ter
Mouten. Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om wat meer informatie te
geven aan de aanwezigen over de komende activiteiten.
Verder werd
er met de kaarten gespeeld (Bieden) en een groep heeft Lotto of Kimspel
gespeeld en een andere groep zag hun amusement in Tritsen (dobbelen in een
dobbelbak).
Dit werd
vooraf gegaan door een korte muziekquiz analoog aan De Flard van Radio 2. Het
zoeken naar de titel en uitvoerder van zeer korte muziekfragmentjes. De winnaar
van dit spel kreeg een fles Cava.
Rond 16:30
uur ging dan zoals gepland de koffietafel door. Door de weersomstandigheden en
het feit dat er leden op vakantie waren of maar juist terug waren, hadden we
een mindere opkomst. Maar al bij al hebben de aanwezige een prettige namiddag
gehad.
Voor de veertiende keer al werd het Roodseniorenfeest
georganiseerd in de sporthall De Nekker te Mechelen. Een organisatie van SGA
wat staat voor Socialistische Gemeenschappelijke Aktie. Alle rode organisaties
uit de regio Mechelen dragen hier hun steentje bij. Van ABVV en Linx+ over de socialistische Mutualiteiten De
VoorZorg en S-Plus en S-Sport, de Socialistische apotheken en de partij sp.a.
En natuurlijk een resem vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken. De
bediening wordt elk jaar verzorgd door de leerlingen van het tweede kans
onderwijs Spoor 5. Zij droegen dit jaar een S-Sport t-shirt en hebben zich zeer
goed van hun taak gekweten. Als verliep zeer vlot.
Na een openingstoespraak weerklonk de Internationale. Ik
vermeld dit omdat ik persoonlijk vindt dat dit tegenwoordig veel te weinig op
socialistische activiteiten gebeurt. Het publiek was er in ieder geval voor en
zong uit volle borst mee.
Het programma was zeer gevarieerd dit jaar. Ambiance is
altijd de hoofdmoot maar er zat zelf Frans chanson in en een beetje
countryrock. Bandit beet de spits af nadat de geweldige lifeband The Bis Band
the publiek al wat opgewarmd had. Mooie sterke stem heeft die Bandit. Dan kwam
Matthias Lens met zijn accordeon, pure ambiance. Freddy Birset was voor mij een
ontdekking. Mooie Franse nummers gevoelig maar soms met een knipoog naar de
Strangers en in t Antwerps. De hoofdact was natuurlijk Willy Sommers.
Merkwaardig hoe actief en jong die man blijft overkomen. Hij slaagde er zelfs in
om een polonaise te doen starten, en niet in het minst met enige inbreng van
S-Plus Bornem.
Het was een mooie namiddag, tot volgend jaar dan zeker?!?
Daguitstap van 18-04-2013 naar de Wijngaardberg in Wezemaal
Met 19
deelnemers stapten we om 09:53 uur op de trein in Bornem richting Leuven waar
we één overstap hadden naar Wezemaal. Om 11:13 uur waren we ter plekke om dan
een wandeling van 20 a 25 minuutjes tegen echt laag tempo. We hadden tegen
11:30 gereserveerd in eetcafe bij boeres een authentiek ogende gelegenheid waar
we zeer vriendelijk werden ontvangen. Men had voor ons op de bovenverdieping
één grote tafel gedekt, zo konden we allemaal samen zitten. Op voorhand hadden
de deelnemers uit drie verschillende schotels kunnen kiezen nl.:
Koninginehapje, Stooppotje met een streekbier en Kabeljauw met wijnsaus telkens
met frieten of kroketten of puree of natuuraardappelen bij de vis. Op het eten
was totaal niets op te merken en iedereen was zeer tevreden. Om 14:00 uur
werden we verwacht in het bezoekerscentrum waar een vriendelijke dame ons
verwelkomde en een deskundige uitleg gaf over de streek, zowel op
aardrijkskundig als historisch vlak. Dat de heuvels, tot wel 65 meter hoog, ontstaan
zijn in het Tertiair door de Diestiaanszee. Dus eigenlijk zandbanken bestaande
uit ijzerzandsteen. Na de uitleg volgde een multimediavoorstelling van het
Hageland met voornamelijk beelden van de Wijngaardberg. Mooie beelden met
winterlandschappen en fruitbomen in volle bloesem en natuurlijk ook van de
druivenranken. Daarna stond gids Eduard ons op te wachten voor de wandeling
naar en door de Wijngaardberg site. De gids was een zeer ervaren man met heel
veel kennis van wijnbouw en wijnproductie. Er werd gestopt bij de oude pastorie
die men aan het renoveren is. En ook bij de plaats waar op 3 mei een ent van
een 400 jaar oude wijnrank, afkomstig uit Servië, zal geplant worden. De gids
was duidelijk een van de stuwende krachten uit een groep van een 20 tal
vrijwilligers waarop het hele Wijngaardberg-gebeurensteunt. Spijtig dat de winter zolang in het land is anders hadden wij meer kunnen genieten van de bloessems van de fruitbomen. Na de wandeling van ruim anderhalf
uur was het tijd om eens van het product van de Wijngaardberg te gaan proeven.
In de bijhorende kelder van het bezoekerscentrum mochten we van de lekkere
wijnen proeven. Weer met een deskundige en verstaanbare uitleg van Eduard. De
Chardonnay werd door allen als de beste bevonden. Een mooie dag met relatief
goed weer en wat zon kwam zo tot een eind. De terug reis verliep vlekkeloos evenals
de heenreis trouwens. Nog even afgezakt in cafe t huis van Oostenrijk.
Dinsdag 19 maart hadden wij onze Themanamiddag "Educatief pakket Sociale Beschermingsmaatregelen". Onze ondervoorzitter Danny Peeters gaf een Powerpoint Presentatie met de items "Patiëntenrechten, Maximumfactuur, Globaal Medisch Dossier, Omnio statuut en Zorgverzekering". Als uitgelegd in gewone mensentaal met voldoende praktische voorbeelden. Nog niet dikwijls het zo stil geweten in Ter Mouten. Iedereen was een en al oor voor danny's uitleg. De talrijke vragen uit het publiek waren het bewijs dat het interressant was. Daarna was het tijd voor onze ondertussen in Bornem wereldberoemde frikadellen met krieken. En of ze weer honger hadden... Weer een fijne namiddag op ons palmares!
Voor de tweede keer in ons pril bestaan speelden we het spel Hoger-Lager. Het spel uitleggen zal wel niet nodig zijn... We verdeelde ons in vier groepen en kwamen zo per twee uit tegen elkaar. De verliezers speelden dan eerst tegen elkaar en daarna de speelden winnaars tegen elkaar om alzo de winnende groep over te houden. Zij mochten dan een prijs van onze bescheiden prijzentafel. En dan was het tijd voor de vers gebakken wafels! Van de fijne geur alleen al kreeg je trek. Bedankt aan alle die meewerkten om er weer een succes van te maken.
Om het nieuw werkingsjaar in te zetten wordt er traditioneel een Nieuwjaarsreceptie georganiseerd. Dit jaar in Duffel in zaal 't Lepeltje in Naalstraat. Enkele sfeerbeelden!