Onlangs kregen we de gelegenheid om een kook- en baksessie mee te maken bij belgische Turken thuis. Er werd Gözleme bereid, een traditioneel Turks gerecht. Het was een drukke en leerrijke bedoening in de kelder van een huis. Veel vrouwen hielpen elkaar bij het voorbereiden van de gözleme en bereidden op een vijftal uren, van een dertig kilo bloem, een zeshonderdtal pannenkoeken, goed voor een gans jaar eten voor één gezin.
De deegbolletjes werden uitgerold met een lange, dunne stok. Het deeg kleefde niet aan de tafel en ook niet aan elkaar. Het leek mij een echte kunst die je verwerft door het veel te doen. Na het werk was er de beloning, ook voor ons...en het smaakte uitstekend !!!
Gözleme is een traditioneel Turks gerecht. Het is gemaakt uit een handgerolde en op een grote bakplaat gebakken pannenkoek met verse ingrediënten erin. Werkwijze : Een vers deegbroodje (alleen bloem, water en zout) wordt gevormd en ontwikkeld op een lange dunne stok, het wordt gebakken op een grote ronde bakplaat, waarna het deeg gevuld wordt met allerlei ingrediënten, verzegeld en gekookt op een rooster, traditioneel wordt dit gedaan op een saç. De verscheidenheden omvatten: Gözleme met:
Gözleme is een traditioneel Turks gerecht. Het is gemaakt uit een handgerolde en op een grote bakplaat gebakken pannenkoek met verse ingrediënten erin. Werkwijze : Een vers deegbroodje (alleen bloem, water en zout) wordt gevormd en ontwikkeld op een lange dunne stok, het wordt gebakken op een grote ronde bakplaat, waarna het deeg gevuld wordt met allerlei ingrediënten, verzegeld en gekookt op een rooster, traditioneel wordt dit gedaan op een saç. De verscheidenheden omvatten: Gözleme met:
Een moderne versie van Gözleme omvat Honing en Banaan. Het wordt heet opgediend met een plakje citroen.
Smakelijk ...
|