Ik ben Dewaele Christiane
Ik ben een vrouw en woon in Lendelede (Belgie) en mijn beroep is huisvrouw.
Ik ben geboren op 25/10/1950 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: genealogie, kleinkinderen verwennen, internetten, Op blote voeten kuieren langs de waterlijn op het strand, eens gezellig niets doen.
Gastenboek
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Op een dag waarop we wel de hele wereld konden verslaan besloten we (mijn echtgenoot en ikzelf) een familiefeestje te organiseren. We wilden het wel kleinschallig houden en besloten alleen maar neven en nichten van pepe Philemon te inviteren samen met hun gezin.Dus enkel de afstammelingen van Felix Spriet & Julianna Grymonprez. Voor alle zekerheid riepen we nog snel de hulp in van Erna zus van mijn echtgenoot, Gabriel haar echtgenoot en hun dochters Sabine & Caroline. Eerst werden er aankondigingen voor het feest verstuurd met een stookje indien interesse.Deze bleek maar mager maar anderen waren heel opgetogen dus besloten we het feestje toch maar te laten doorgaan en terug naar iedereen de uitnodiging te sturen.Bij het vastleggen van het zaaltje hadden we rekeing gehouden met een 50 tal personen sur plus.We hadden een eenvoudige menu gekozen met tomatenroomsoep, kalkoenfilet met kroketjes, warme groentjes en fruit als hoofdschotel zodat iedereen het zeker zou kunnen bijten want pepe was niet meer van de jongste maar hij was wel 1 van de jongste vergeleken bij de neven en nichten. We zijn zelfs voordien de menu gaan uittesten. Dit verliep in algemene tevredenheid. Daar moesten we ons dus zeker geen zorgen in maken. De uitnodigingen werden verstuurd en nu maar wachten op de reactie's.Groot was onze verbazing toen de inschrijvingen maar bleven toestromen. We begonnen redelijk te panikeren bij het aantal en we waren eerlijk gezegd opgelucht toen door een paar accidentjes een aantal personen afvielen. Nu moesten we nog een priester vinden zodat het feest kon beginnen met een eucharistieviering voor alle overleden familieleden. De kerk in Wingene was gereserveerd maar er was daar geen priester beschikbaar. Dus rap naar de paters van Tielt gereden om een goede ziel te vinden die ons uit de nood kon helpen. Gelukkig was daar zo iemand. Dat was dan ook weer geregeld. Een DJ hadden we ook al dus het feest kon beginnen. Het werd een gezellige boel en er werd gevierd tot het ochtendgloren.
Op deze foto van het feest staan enkel de personen op die de naam Spriet dragen
Op 24 april 1970 dus vandaag 36 jaar geleden huwden we voor de burgerlijke stand te Pittem. De dag erop gebeurde hetzelfde maar dan voor de pastoor in de Onze Lieve Vrouwkerk te Pittem.Daarna konden ouders, grootouders alle broers,zussen, schoonbroers nonkels ,tanten aanschuiven voor een maaltijd in een vroegere cinemazaal te Tielt. Want we hadden 1 groot probleem en dat was een zaal vinden die groot genoeg was. Op het avondfeest werden ongeveer een 200 personen verwacht. Gelukkig was men in die tijd nog tevreden met een stuk taart en een glas wijn en was men tevreden met 3 drankbonnekes.We hadden dus een zaal gevonden maar er was geen keuken bij. Gelukkig was aan de overkant van de straat een restaurant De Mokka en deze mensen waren bereidt een middagmaal te bereiden voor een 70 man. In dien tijd waren er nog geen DJ die trouwkermessen draaiden dus kozen we voor een orkestje van 5 man en betaalden hiervoor rond de 3500 fr. Wat een verschil met nu.Onze witte broodsweken moesten we wel een tijdje uitstellen want José die beroepsmilitair was moest de zondagavond reeds op de trein richting Duitsland. Gelukkig had hij al snel een woning. Deze kon in tegenstelling van nu niet aangevraagd worden zonder het officieel bewijs van huwelijk.. Je moest in die tijd al heel welstellend zijn om als je trouwde een auto te hebben. Dus vertrokken we begin mei dan naar Soest met den DVT. We hadden elk een grote valieze bij met een deken erop gebonden. In de valies stak het hoogstnoodzakelijke om 14 dagen door te komen. 2 tassen, 2 platte borden, 2 glazen, verwarmkan, waterketel, 2 vorken,2messen,2lepels, een sausklopper, een schuimspaan, een pollepel, 1 pan, 1 kommeke blikopener, biersleutel, aardappelmesje, groot mes, pannelikker, sausklopper en nog meer van dat kleine gerief daarbij nog ondergoed en kleren voor als het te warm werd of te koud.Gelukkig konden we in het station van Soest een taxi nemen die ons naar onze zolderwoning bracht. Het heeft wel nog een tijdje geduurd voor we op 3de verdiep waren. We verongelukten bijna met onze valiezen want een lift was er niet. Het was ook stikkend heet op die zolderkamertjes. Tijdens de zomer sprongen de spaflessen stuk van de hitte. Korte tijd daarna kregen we een kelderwoning.
Het echtpaar Julius Anton Spriet Margaret Louise Schmitt woont in California. Julius en Margaret zijn de ouders van 3 dochters, allen na een paar dagen overleden en begraven in Springfield Illinois, en 2 zonen
Gerald George en John J die ervoor zorgden dat hun tak Spriet niet zou uitsterven.Gerald heeft als kinderen Todd Gerald die samen met zijn echtgenote Nicole de ouders zijn van Corina Marie & Justin Ryan. Jennifer is de mama van Lindsay Leigh en dan zijn er nog Travis & Erik John zijn kinderen zijn Connie & Michaël die dan op zijn beurt papa is van James Michaël. De mama van James is Tamara Sue.
Van de viergeslachten heb ik jammer genoeg geen foto
Deze foto is gemaakt ter gelegenheid van het gouden huwelijksjubileum van Julius Anton Spriet & Margaret Louise Schmitt.
Het was Julius Anton die me belangrijke gegevens bezorgde in verband met zijn grootvader Amand Spriet geboren te Wingene en zijn gezin waarvan elk spoor na 1900 doodliep.
Op 26 juli 1885 werd te Roeselare ten huize van Felix De Laere & Medulina Revijn een zoon geboren die de naam Hilarius kreeg. Hilarius stapte op 30 september 1908 in het bootje met de 2 jaar jongere cafedochter Marie Bertha Spriet die toen blijkbaar in verwachting was van een eerste kindje. Deze kleine Maurice zag het levenslicht op 11 januari 1909 maar zou hetzelfde jaar op 12 november overlijden. Daarna besloten het koppel het wijde sop te kiezen en naar Amerika te verhuizen, Op 19 juni 1912 werd te Detroit een 2de zoontje geboren dat de naam Karel kreeg.Het gezin zou er redelijk goed geboerd hebben want ze hadden wat we noemen een maarte. In 1921 verliet Hilaire echter zijn gezin en trok er van onder met zijn home maid Martha Verlinde. Ze was ong 19 jaar en in verwachting van zijn kind. Een nicht van Hilaire vertelde later dat ze het laatst van hem gehoord hadden in 1941 toen hij op een schip werkte dat de overtocht Europa - Amerika deed. Hij zou toen 2 kinderen gehad hebben met Martha Verlinde. Marie Bertha Spriet huwde dan 2 jaar later in 1923 met een andere Roeselarenaar Cyriel Wulbrecht. Samen kregen ze nog 2 kinderen. Homer geboren in 1924 en Schirley in 1928. Cyriel overleed in Detroit in 1943, Marie Bertha in 1965 eveneens in Detroit.Karel huwde Mararet Rose Kerns en overleed in 1968. Karel en Margaret hadden 2 zonen maar die weten niets over hun grootvader en zijn kapriolen. De rest van de familie De Laere zou ook niets meer over hem gehoord hebben of wilden er althans niet over praten. Er werden door afstammelingen van Felix De Laere reeds verschillende stappen ondernomen om een spoor van Hilaire terug te vinden maar zonder resultaat.We vinden ze niet terug in de census records of ISDI lijsten van Amerika dus hoogstwaarschijnlijk zijn ze niet in America gebleven. Maar zijn ze daarom terug naar Belgie gekomen misschien hebben ze een ander land uitgekozen als hun nieuwe vaderland. Wie zal het zeggen. Moest U het weten vertel het me.
Op 6 januari 1943 traden ze in het huwelijk te Pittem. Nu 62 jaar later leven ze er nog als een gelukkig stel. Hun huwelijk werd gezgend met 2 dochters en 2 zonen. Ze zijn de trotse grootouders van 8 kleinkinderen.Ondertussen maken ook al 10 achterkleinkinderen hun huis soms onveilig.
De eerst vermelding van deze tak met roots in Izegem gebeurt op 8 mei 1681 toen Barthelomeus Spriet ten doop werd gedragen. Hij was zoon van Barthelomeus en hoogst waarschijnlijk verwant met onze voorvader Barthelomeus. Over de moeder van de kleine Barthelomeus vind ik te Izegem geen vermelding. Ze moet echter kort na de geboorte overleden zijn want op 05 mei 1682 huwt Barthelomeus met Maria Cauwelier. Hun zoon Walterius word geboren in 1683. Maria is ook geen lang leven beschoren want in 1686 huwt Barthelomeus ene Jacoba Steenlandt waarmee hij dan nog eens 3 kinderen heeft.Enkel de jongste zoon van dit echtpaar zorgt voor nakomelingen. De afstammelingen van Barthelomeus uit Izegem zijn dan ook niet zo talrijk. De meesten stierven op jonge leefdtijd. De afstammelingen zijn terug te vinden in Frankrijk, en in een beperkte kring rond Izegem - Roeselare.
Hij werd in 1951 Tielt geboren als zoon van Jozef Spriet & Irma Schotte. Zijn jeugdjaren sleet hij in Egem. Zijn hobby ligt zoals bij zijn neven & nicht Marc, Jozef & May Claerhout in de kunst. Zijn lievelingsthema is naakt en dan vooral vrouwen maar ook mannen kunnen. Zijn beelden zijn figuratief, sensueel, erotisch en realistisch. Naast hout weet hij zich artistiek uit te leven zowel in aardewerk, polyester of brons. Vertrekkend van een schets of tekening wordt het model in klei uitgewerkt om het vervolgens in brons te laten gieten. Dit met het verloren was procède. Voor zijn houtsculpturen gaat zijn voorkeur gaat uit hout met karakter zoals eik, notelaar en andere fruitsoorten. Een verscheidenheid in onderwerpen van de vrouw, vogels en andere dieren is voor hem de inspiratiebron bij uitstek. De sculpturen van Eugene zijn oersterk en zwijgen niet. De beeldentaal die ze uitstralen is de taal van het hart waaruit liefde straalt. Ze vertolken een welsprekendheid waar men het eerste moment niet aan denkt. Het gezicht van zijn figuren beklemtoond de typering van het individu. Subtiel maar vloeiend in opbouw weet de kunstenaar in elk werk een magische uitstraling te leggen Voor het ogenblik kan U hem nog in Belgie vinden. Meer inlichtingen aangaande contact kan via reactie op dit blog
Te Waregem zit ik eveneens met losse personen Despriet. Daar worden in 1702 Joannes, in 1705 Petrus en in 1709 Catharine Despriet geboren als kinderen van Andreas Despriet & Joanne Benoot.Voor de geboorte van hun kinderen niets over hen te Waregem. Na de geboorte van Catharine niets meer wat met Despriet te maken heeft. De enige Andreas Despriet momenteel in mijn bestand die eventueel in aanmerking zou komen om met deze familie gelinkt te worden werd geboren in 1663 te Ingooigem.
In 1630 overlijdt te Harelbeke Laurentius Spriet. Hij is zoon van Oste, weduwnaar van Jeanne Duquesnoy die in 1615 overleed en echtgenoot van Antonia Van Daele waarmee hij in Bellegem huwde. Laurent & Jeanne hadden 4 kinderen waarvan Joannes & Maria geboren in Dottenijs terwijl Laurentius & Guillaume te Harelbeke geboren zijn.Met Antonia kreeg hij tussen 1616 & 1631 drie dochters en twee zonen waarvan enkel de geboorte te Harelbeke gevonden werd.Joannes zoon van Laurentius & Jeanne Duquesnoy kan ik nog verder volgen in Harelbeke want daar worden in 1638 Thomas, in 1642 Catharina, in 1645 Joannes en in 1648 nog een Catharina geboren.Daarna niets meer enkel een hoop vragen blijven omtrent deze tak.
In 1735 huwt te Amsterdam Pieter Spriet met Anna Bosch.Hij zou geboren zijn rond 1714 als zoon van Grietje Pieters. Hij was er drukker van 1735 tot 1776. In de de quotisatie van Amsterdam in 1742 vinden we P.Spriet in de Taksteeg boekwinkel huur f200,00 inkomen f600,00 De Tabaksteeg is een steeg tussen het Rokin en de Kalverstraat. Dichtbij het Spui. Van A.J.E. Harmsen van de Leidense universiteit kreeg ik volgende mail. "In Ceneton trof u enkele door Spriet gedrukte toneelstukken aan. In de Short Title Catalogue of books printed in the Netherlands vond ik nog de volgende titels en gegevens".
De invloed en de handelwyze der goddelyke voorzienigheid in en by het sterven van [...] jonge menschen; verhandelt [...] over de woorden van David in den CIII. psalm in het 15, 16 en 17 vers; in eene lykreden ter gedachtenisse van [...] Francois Cappelen-Graan. By Jan Mulder . Amsteldam, P. Spriet and zoon bsrs , [1760]. 4: * 2 A-H 4 I 2 . EXEMPLAREN: H = 509 J 79, H = 559 J 63:2 VINGERAFDRUK:000004 - b1 A i : b2 I h$
Afgedwongen waaragtig verhaal, van de geresene onlusten. Onder de meeste der kerkenraden in de luthersche gemeente tot Hoorn. Ed. H. Kemper . ( Col.: Hoorn), pr. T. Tjallingius, Amsterdam, s. G. de Groot [...], Zwol, s. J.C. Royaarts, Campen, s. E. Valkenier, 1761. 4: A-Y 4 . EXEMPLAREN: H = pflt 18843 VINGERAFDRUK: 176104 - b1 A2 ver : b2 Y2 D
De nieuwe Engelsche Robinson, of De overzeldzame gevallen van CapiteinRobert Boyle. Tr. from the English . 2nd corr. enl. impr . Amsterdam, P. Spriet and zoon bsrs , 1761. 8: 2 vols. Ascribed to W.R. Chetwood B. Victor . EXEMPLAREN: H = 29 C 16-17 VINGERAFDRUK: 176108 - a1 * he : a2 *3 be - b1 A $o : b2 2A3 Inw 176108 - b1 A g : b2 V5 n$
Egt |verhaal van den toestand [...] in de gemeente toegedaan de onveranderde Augsburgsche confessie binnen Delft, wegens het invoeren der psalmen en gezangen van C. Beudeker. By Een liefhebber van rust en vrede . Delft, s.Smout [...], Amsterdam, s. Spriet [...], Leide, s. Hogeveen [ etc. ], [1766]. 4: A 4 . EXEMPLAREN: H = pflt 18925b VINGERAFDRUK: 000004 - b1 A2 t$O : b2 A3 n$j
Lyste der namen en woonplaatsen van de m rs . chirurgyns, der stad Amsterdam.Amsterdam, P. Spriet and zoon bsrs , 1767. 12: A 12 . EXEMPLAREN: H = T 1042:1767 VINGERAFDRUK:176712 - b1 A3 Ka : b2 A7 y$
Lyst der namen en woonplaatsen van de m rs . chirurgyns, der stad Amsteldam.Amsteldam, P. Spriet and zoon bsrs , 1768. 12: A 12 . EXEMPLAREN: H = T 1042:1768 VINGERAFDRUK: 176812 - b1 A3 $ : b2 A7 s$
Naamen en woonplaatsen van de m rs . chirurgyns, der stad Amsteldam.Amsteldam, J. Spriet bsr , 1787. 12: A 12 . EXEMPLAREN:H = T 1042:1787 VINGERAFDRUK: 178712 - b1 A3 $d : b2 A7 y$d
Verzameling van Nederduitsche byvoeglyke naamwoorden. 3 parts. By Henricus Hageman . Amsteldam, P. Spriet and zoon bsrs , 1771-1772. 8: 2 vols. EXEMPLAREN: H = 650 J 2 VINGERAFDRUK:177108 - a1 *2 $ : a2 *5 ,$ - b1 A Va : b2 2B in 177208 - a1=a2 *2 he - b1 A u : *b2 2O3 weit
Het leven van Hugo de Groot [...]. Grootdeels overgenomen uit de beschryvingen van Brand, Van Cattenburgh, en anderen. Ed. Eenige liefhebbers der Nederlandsche historie . Amsterdam, P. Spriet and zoon, 1771. 8: PI 2 * 2 A-2H 8 2I 6 . EXEMPLAREN: H = 3069 B 25 H = 2000 G 18 VINGERAFDRUK: 177108 - a1=a2 *2 hei - b1 A o : b2 2I4 n$i
Verhandelingen over de voornaamste waarheden van den godsdienst. By J.F.W. Jerusalem. Ann. and tr. from the German by B. Carull . Amsterdam, P. Spriet and zoon, 1773-1776 ( vol. 3: wed. P. Spriet and zoon, 1781). 8: 3 vols. EXEMPLAREN: H = 1174 D 36-37U = AB-THO: ALV 58 207-209 ; vols 1,2 only VINGERAFDRUK:177308 - a1 *2 t$ : a2 *5 s,$ - b1 A $ : b2 2H5 even$g 177608 - a1 *2 e : a2 *2 t$a - b1 A e : *b2 2E4 rand 178108 - a1 *2 t$i : a2 *3 $d - b1 A a : b2 2I2 $bo
Tweede brief van een lutherschen koster en school-leeraar aan de S.T. heeren schryvers van de Nederlandsche bibliotheek. [By Franz Georg Christopher Ruetz] . 2nd impr . Amsterdam, s. P. Spriet [...], Utrecht, s. A.V.Paddenburg [...], Dordrecht, s. Blusse [... etc. ], [1777]. 8: A-E 8 F 2 . Een luthersche koster en school-leeraar is Franz Georg Christopher Ruetz . EXEMPLAREN: H = 2102 C 19:1 VINGERAFDRUK: 000008 - b1 A2 aan$ : b2 F a
Heilige leerredenen over verscheidene gewigtige waarheden, aangaande de leere van Jesus Christus. By Johan Laurens Mosheim. Tr. from the German by G.M.Nebe . 2nd corr. enl. impr . Amsteldam, J. Spriet, 1784. 8: 6 vols. Halftitle: Leerredenen . EXEMPLAREN: U = AB-THO: RIJS 91 143-145 U = AB-THO: PER 155 566-568 ; vols 1-3 only VINGERAFDRUK: 178408 - a1 *3 it : a2 2*3 $we - b1 A h : b2 2D3 llen$ 178408 - a1 *3 va : a2 2* t$ - b1 A da : *b2 2B4 godz 178408 - a1 *3 en : a2 *5 fel - b1 A d : b2 2C4 $en$ 178408 - a1 *3 en : a2 *5 of - b1 A $ : b2 2E3 .$4.$ 178408 - a1 *3 t$ : a2 2* o - b1 A an : b2 2D2 n$Je 178408 - a1 *3 k : a2 4* ,$ - b1 A i : *b2 2A4 straf
Christelyke aandachten of vlammende ziel-zuchten. By Gerrit Hesman. Pref.G. Outhof . Amsterdam, P. Spriet and C. van Hulst bsrs , 1735. 4: *-3* 4 A-M 4 N 2 . EXEMPLAREN: H = 2109 F 9 VINGERAFDRUK:173504 - a1 *3 $v : a2 3*2 ns$zo - b1 A e : b2 N2 ,$1$ TYPOGRAFISCHE KENMERKEN: a, k, x, c, i
Wercken. By Publius Virgilius Maro. Tr. J. van den Vondel . Amsterdam, P.Spriet bsr , 1737. 4: PI 2 *-3* 4 A-3N 4 3O 2 . EXEMPLAREN: H = 946 F 19 VINGERAFDRUK: 173704 - a1 * m$ : a2 3*3 ielt$d - b1 A e : b2 3O2 $ramp
De student van Salamanca, of De gevallen van D. Cherubin de Ronda. By Lesage. Tr. from the Spanish . Amsterdam, P. Spriet bsr , 1740. 8: 2 vols. Originally written in French . EXEMPLAREN: H = 3029 F 19 VINGERAFDRUK:174008 - a1 *2 ene : a2 *3 t$ - b1 A $S : b2 S , 174008 - a1=a2 *2 we - b1 A e : b2 S4 oor
De redenaar, of uitpluizer, van staatkundige, geleerde en galante onderwerpen dezes tyds. 5 Aug. 1743 - 20 Jan. 1744 ( col.: Amsterdam, P. Spriet bsr ).8: 24 non-consecutive instalments (the rest is missing?). Periodical . EXEMPLAREN: H = 197 E 16 ; instalments 1-22, 24-25
Requeste. |Aan de wel ed. groot agtbaare heeren [...] van den geregte der stadLeiden. ( Col.: Leiden, A. Honkoop [...], Rotterdam, Maronier [...], Delft, Grauwenhaan [ etc. ]), [1748]. 2: A 2 . EXEMPLAREN: H = pflt 18098U = Knuttel 18098 VINGERAFDRUK: 000002 - b1 A e : b2 A2 wo
Afgedwongen waaragtig verhaal, van de geresene onlusten. Onder de meeste der kerkenraden in de luthersche gemeente tot Hoorn. Ed. H. Kemper . ( Col.:Hoorn), pr. T. Tjallingius, Amsterdam, s. G. de Groot [...], Zwol, s.J.C. Royaarts, Campen, s. E. Valkenier, 1761. 4: A-Y 4 . EXEMPLAREN: H = pflt 18843 VINGERAFDRUK: 176104 - b1 A2 ver : b2 Y2 D
Egt |verhaal van den toestand [...] in de gemeente toegedaan de onveranderde Augsburgsche confessie binnen Delft, wegens het invoeren der psalmen en gezangen van C. Beudeker. By Een liefhebber van rust en vrede . Delft, s.Smout [...], Amsterdam, s. Spriet [...],Leide, s. Hogeveen [ etc. ],[1766]. 4: A4 . EXEMPLAREN: H = pflt 18925b VINGERAFDRUK: 000004 - b1 A2 t$O : b2 A3 n$j
Verzameling van Nederduitsche byvoeglyke naamwoorden. 3 parts. By HenricusHageman . Amsteldam, P. Spriet and zoon bsrs , 1771-1772. 8: 2 vols. EXEMPLAREN: H = 650 J 2 VINGERAFDRUK:177108 - a1 *2 $ : a2 *5 ,$ - b1 A Va : b2 2B in 177208 - a1=a2 *2 he - b1 A u : *b2 2O3 weit TYPOGRAFISCHE KENMERKEN: x, i
Naam : Spriet, Pieter (wed.) Plaats : Amsterdam, 1781 Amsterdam 1781. Opm.: alleen samen met haar zoon Johannes
Naam : Spriet, Pieter Plaats : Amsterdam, 1735, 1737, 1740, 1743, 1748, 1761, 1766-1768, 1771-1773, 1776-1777 Beroep : bsr, 1735, 1737, 1740, 1743, 1761, 1767-1768, 1771-1772 Adres : Taksteeg by het Rockin (de), 1735, 1737, 1740, 1761, 1767-1768
Amsterdam 1735-1777. Opm.: vanaf 1760 alleen samen met zijn zoon Johannes
Naam : Spriet, Johannes Plaats : Amsterdam, 1761, 1766-1768, 1771-1773, 1776-1777, 1781,1784, 1787 Beroep : bsr, 1761, 1767-1768, 1771-1772, 1787 Adres : Taksteeg by het Rockin (de), 1761, 1767-1768 Rockin, over de Nieuwezyds Capel (het), 1787
Amsterdam 1760-1787. Opm.: aanvankelijk samen met zijn vader Pieter en diens weduwe; zie aldaar
Lijst 3: Drukkers en uitgevers bijgehouden tot 9 juni 1997 Van de volgende drukkers en uitgevers zijn edities opgenomen in Ceneton In deze lijst vindt men: een volgnummer, het aantal edities dat van een drukker bekend is, de naam van de drukker(s) of uitgever(s), de volgnummers van de editie(s) in Ceneton. Deze volgnummers vindt men terug in de titellijsten.
940 (3) Spriet, Pieter: K5188, K5186, K2621
G1147 - Eerste druk Frederik de Bruyn Kondodad, of de triumpheerende edelmoedigheid. Amsterdam: Spriet, Pieter, Zonder jaar (ongeveer 1750) BNP: Yth. 68797 UBA: 693 E 18; 2394 H 2 UBL: 1087 D 79; 1098 B 24; 1090 E 55 : 1 G3889 - Eerste druk Gelukkige schaaking, of driedubbele wedervinding. Amsterdam: Spriet, Pieter, 1746 Ceneton-vingerafdruk: 174608 - a1 *2 de - b1 A o : b2 G2 vin UBA: 687 H 19 : 2; 687 H 20 : 1 UBL: 1093 B 6 : 2
Joannes stierf in 1778 waarna de zaak verdergezet werd door zijn echtgenote en zoon Jaoannes. Deze huwde in 1782 Beeze Wessels en in 1785 met Hendrica Rave. Joannes overleed in 1810 te Amsterdam. Er zijn me geen afstammelingen bekent. volgens dezelfde quotisatie van Amsterdam in 1742 woonde er op de Niezel ene Matt. Spriet zilversmidswinkel hij had 1 dienstbode huur was f300,00 en inkomsten waren f800,00 van deze Matt heb ik geen verdere gegevens maar ik vermoed dat Pieter & Matt verwant waren
In dit deel van West-Vlaanderen zit ik met verschillende deeltakken die mischien wel met de tijd aan elkaar gelinkt kunnen worden. -1. Judocus Spriet de vroegste Spriet in deze streek kreeg in eerste huwelijk met Tanneken Rommelaerts 3 zonen en 1 dochter tussen 1656 & 1669. Judocus, Antonius, Petrus & Catharina. Na het overlijden van Tanneken huwt Judocus met Jacoba Staessen. Samen krijgen ze nog 7 kinderen. Marie Theresia °1671, Arnoldus °1673, Jacobus °1675, Petronelle °1676, Laurentius °1677, Petronella,Clara °1680 en Josephus °1682. Met deze kinderen geraak ik niet tot onze huidige tijdsrekening. -2.In Noordschote heb ik dan Carolus Spriet met 2 buitenechtelijke dochters bij Cornelia Dewaele. In huwelijk met Petronelle Adent waarmee hij in Bikschote huwde kreeg hij nog eens 7 kinderen waarvan de oudste geboren in Bikschote, de rest in Langemark. Deze kinderen zijn geboren tussen 1698 & 1707. Ook van deze tak heb ik geen verdere afstammelingen. De meesten stierven op jonge leefdtijd. -3. In Noordschote vind ik in dan nog in 1726 het huwelijk van ene Jan Baptiste Spriet met Catharina Mol. Het echtpaar krijgt 7 kinderen warvan de oudste 2 geboren te Stavele de andere 5 worden geboren te West-Vleteren. Afstammelingen van de oudste zoon vinden we in Pas De Calais. Mannelijke afstammelingen waarvan ik het levenspad kon volgen zijn er weinig. Een kleinzoon van Jan Baptiste had 13 kinderen maar 12 hiervan werden geen 2 jaar. -4.In Noordschote vind ik een huwelijk in 1723 van Petrus Jacobus Spriet met Jacoba Goemare. Maar ook hier sloeg opnieuw het noodlot toe en meer dan 3/4 van de door mij gevonden afstammelingen overleed heel jong.Toch zijn er van deze afstamming nog personen in leven - 5 Tot slot vinden we in Lendelede de geboorte van Antonius Spriet zoon van Petrus & Antonia Huysentruyt hij huwde 1692 Maria Ameye maar zal overlijden in Wulveringem. Een dochter van hem te Alveringem. We kunnen wel stellen dat ik in deze tak eindelijk heel wat gaten heb, maar van de nog levende personen in die streek heb ik tot op zekere hoogte de voorouders. Daarom mijn vraag: Is je naam Spriet & kom je zelf of je voorvaderen uit de streek Noordschote, Bikschote, Langemark, West-Vleteren graag een seintje. In genealogie vind ik het gemakkelijker achteruit te gaan dan vooruit.
De 4 dochters die Antonius Despriet waarvan afkomst, overlijden, huwelijksplaats & datum onbekent kreeg met zijn eerste echtgenote Judoca Van Oost werden geboren te Zulte in 1702, 1705, 1708 en 1711. Tussen 1716 en 1620 vinden we kinderen te Zulte van een Antonius Despriet maar dan met echtgenote Judoca Cassaert waarmee hij in 1715 huwde.Dit maal kreeg Antonius 3 zonen. Joannes Baptist die de oudste was huwde Joanna D'Hondt in 1742 te Zulte.Zijn 2 jaar jongere broer Michael huwde ene Judoca Decavele en in St-Baafs-Vijve ene Joanna Demeestere. Bij zijn eerste echtgenote vind ik geen kinderen. Bij zijn tweede 3 dochters waarvan Albertine ghuwd te St-Baafs-Vijve in 1772 met Joannes Demeyere.Over Antonius de jongste zoon van Antonius & Demeester heb ik geen verdere informatie
In Dordrecht Nederland huwt in 1604 ene Cornelis Adriaensz Spriet met Neeltje Jan Jans. Hij is zoon van Adriaan Spriet en een onbekende moeder.Corneliz zou in Dordrecht geboren zijn. Het echtpaar krijgt tussen 1605 & 1617 zeven kinderen met name; Jan Corneliz, Jasper, Jenneken, Janneken, Pieter, Hilegond en Elisabeth. Het is enkel met Jan Corneliz dat ik een stapje verder geraak. Ik ben ook niet zo thuis in het opzoeken in Nederland en Dordrecht is wel een heel eind uit de buurt.Jan Corneliz huwt te Dordrecht in 1630 met Cornelia Cornelisdr Struys dochter van Cornelis. Zij krijgen op hun beurt 4 kinderen allen gedoopt te Dordrecht in de Nederlands hervormde kerk.In 1658 vinden we dochter Cathrijntje Spriet terug in Alblasserdam (Zuid Hol Ned) waar ze huwt met David Croes.De kinderen van David & Cathrijntje worden dan weer in Dordrecht geboren. In 1652 huwt eveneens in Alblasserdam (Zuid Hol Ned) Bastiaen Leendertszn Spriet met Marijchen Rokusdr in 1660 word hun dochter Neeltje Bastiaans Spriet gedoopt. Zij zal later huwen met Eldert Huygen Pluym. Hij zal in 1741 te Zwijndrecht overlijden.Over de andere afstammelingen van Adriaan of Bastiaen Spriet heb ik tot nu toe geen gegevens. Vermoedelijk heeft deze familie Spriet geen enkel verband met Spriet in Frankrijk en Belgie maar toch interesant genoeg om weten en dus verder te zoeken
Embleem van een familie Spriet in Frankrijk. Voorzitter Maurice Spriet 4 r Honoré Balzac F59960 Neuville-en-Ferrain. De verste voorouders van Maurice en zijn tak vinden we terug in het begin van de jaren 1600 in Roubaix.Deze tak kan ik nog niet linken aan die van onze voorouder. Enkel een paar personen in de streek van Doornik, Moeskroen en het Luikse kunnen aansluiten bij deze tak, de rest van de personen uit die streek met de naam Spriet sluiten aan bij onze tak weliswaar heb ik van de meeste meer een verband in het begin van de jaren 1600
We hebben er geen idee van wanneer de naam Spriet voor het eerst vermeld werd. Architect Vanassche (ook een afstammeling van onze Bartholomeus) vond een boek waaronder op blz. 350 te lezen is Recherche des Antiquitez de 1302 Hierin wordt Josse Vander Spriete vermeld.
- In het Rijksarchief te Kortrijk vond ik onder: Akten en contracten Meulebeke voor het jaar 1530 folio 130 V Louis Spriet geboren rond 1490 zoon van Pierre geboren rond 1460 Akten en contracten voor het jaar 1482 folio 109 V Piérart Spriet geboren rond 1450 zoon van Joannes geboren rond 1420 te Spierre
- In zijn studie van de persoonsnamen in de kasselrij Kortrijk 1350 1400 uitgave 1970 vermeldt Dr. Frans Debrabandere KOR: 1396 Janne den Hond die men seid Spried, SR5 f6v. Stadsrekening 06 jan 1395 tot 06 jan 1396 Misschien familie?
In die zelfde uitgave zien we als uitleg voor de naam Spriet stang, staak, timmerhout, hout van een boog, schacht van een lans of werpspies, gaffel, vork (MW VII 1819) BerBn
Volgens de dikke Van Dale vinden we als betekenis: - Dunne en rechte spruit van een plant, - Voelhoren bij insecten en andere dieren, - Lang en schraal meisje, - Klein bosje, stug en uitstekend hoofdhaar, - Lang en puntig versiersel, - Op sommige binnenschepen: rond stuk hout, dat draaibaar onder aan de mast is bevestigd en schuin naar boven gericht is, zie http://www.vaartips.nl/extra/spriet.htm
- Boegspriet, streng (houten verlengstuk van een mast - Licht anker voor een jacht, - Houten gaffel voor landbouwwerk, - gevorkt deel van menselijk of dierlijk lichaam of kledingstuk, - broekspleet,, - spiritus of spriet.
Vroeger noemde men de kwartelkoning ook spriet. Het is een verwant van de meerkoet en het waterhoentje. De kwartelkoning kan vliegen, maar wordt zelden vliegend gezien. De mannetjes onderscheiden zich door een donkere rand om het oog. De doordringende roep "rerp rerp" heeft hem zijn Latijnse naam Crex crex bezorgd" Op deze website vind U er meer over http://www.kwartelkoning.nl/content.aspx?cid=10
Karel de Flou vermeldt in zijn woordenboek der Toponymie van Westelijk Vlaanderen sporen van een hele reeks Spriets namelijk te Jonkershove, Langemark, Poelkapelle, Tielt-Buiten,Tiegem, Westrozebeke, Wingene, Woumen.
Hij vond er nog meer in samenstellingen zoals sprietakker, -bilck, - bos, - duiker, -straat, -hoek, -dreef, - meers, -molen, - stuk, - vijver, - weg, - wegel enz
Bij De Bo in zijn West-Vlaams Idioticon vinden we nog andere betekenissen dan gaffel en deel van het lichaam waar de dijen zich aan het onderlichaam voegen
Een wilde spriet = een loshoofdig meisje, Een rakel en een spriet is altijd iet, maar twee sprieten zijn twee nieten Sprietoorm, sprietworm (oorworm)
Stallaerts Glossarium voortgezet en bewerkt door dr. Frans Debrabandere geeft voor spriet een soort brandewijn als eerste distillatieproduct.
Guido Gezelle vermeld sprietjespap gemaakt van blomme zoete melk en overgoten met gebruinde boter welke dan met een sprietje geroerd diende te worden.
Tijdens de oorlog kon men spriet kopen dit was een soort bruinkool met veel stof in maar die maar matig warmte gaf.
Spriet: Rondhout van de mast diagonaal naar de nokhoek van een sprietzeil, om die uit te houden. De spriet werd op zeer eenvoudige wijze met een greelband aan de mast bevestigd.
Spriettuig: Bij dit tuig wordt het zeil bediend door de schoot en twee gaarden, die aan de nok van de spriet zijn bevestigd. Het zeil is permanent aan het uiteinde van de spriet bevestigd en kan niet worden afgenomen zonder de spriet weg te nemen.
Sprietzeil: Rechthoekig zeil dat met rakbanden aan de mast is verbonden. Deze zeilvorm kent geen gaffel of giek. De tophoek van het zeil wordt hier door een lang rondhout (de spriet) uitgehouden. Hierdoor staat het zeil slechts over één boeg goed.
Je hebt ook nog dit versje: In mei leggen alle vogels een ei behalve de kwartel en de spriet die leggen in de meimaand niet"
Dan hadden we natuurlijk ook de marktkramers en charlatans. Van het ras van de charlatans die met radde tong en veel show kleur gaven aan het markt - gebeuren is niet veel meer overgebleven dan de naam. In onze streek was het o.a Tamboer
In Dendermond klonk het zo Ik ben Spriet van Dendermonde Ik ben een slimme vent Ik maak overal mijn ronde En ben overal bekend. Die met de tandpijn aangedaan zijn, lijden hard, Laat ze trekken Uit uw bekken op de markt! Is dat geen wonder, ik trek ze zonder pijn of Smart
In de Biekorf werd volgende van de volkse verteller G.P Baert gepubliceerd. De ouderwetse molen van Spriet, de oude paarden van Spriet; Spriet waarvan we droomden toen we kind waren, Spriet die aan de Pletseput stond, naast het hekken van de herberg t Sprietje, tussen de barak van de dikke Bertha de dikste vrouw ter wereld een ongezien schouwspel voor arm en rijk, oud en jong, in t bereik van ieders beurs
Mijn zoektocht naar de familie Spriet begon ongewoon daar ik zelf de naam niet kreeg. Toen ik mijn echtgenoot José Spriet leerde kennen en ik vernam dat zijn grootmoeder langs moeders zijde ook de naam Spriet had intrigeerde dat me toen al een beetje. Met de jaren werd ik hoe langer hoe nieuwsgieriger, was er nu een verband of niet tussen die twee. Toen mijn schoonouders huwden hadden ze wel een bewijs moeten leveren dat ze geen familie waren, dus dichte familie zoals we het heten zou het wel niet zijn maar misschien toch wel ergens familie.
Toen onze zonen 14 en 15 jaar waren, kwam het gesprek toevallig op het feit van de mogelijke verwantschap tussen pepe en meme. Een hun vriend zei dat we om het te weten maar ne keer naar het stadhuis moesten gaan. De eerstvolgende zomerse vakantiedag namen ze de koe bij de horens en trokken samen met mijn echtgenoot richting Wingene het geboortedorp van Edmond Spriet de grootvader van mijn echtgenoot aan vaders zijde. Ze zouden me eens direct laten weten hoe de vork in de steel zat, maar niets was minder waar. Toen ze savonds thuiskwamen stonden ze niet veel verder dan toen ze vertrokken en hadden ze ook niet veel zin om het nog eens over te doen. Zoveel Spriets en zoveel Felixen en indien ik hun niet geloofde moest ik maar zelf eens gaan zien.
Mijn eerstvolgende vrije dag trok ik naar Wingene en ja ze hadden gelijk ik vond een massa personen met de naam Spriet en dat van diverse pluimage, landarbeiders, wevers, schoenmakers, winkeliers, boeren, caféhouders, straatmuzikanten, smeden circusartiesten, wagenmakers en toen ik dacht om ook nog eens in de burgerlijke stand te zien van Zwevezele zelfs een burgemeester. Zouden deze personen dan allemaal verwant zijn? Maar waarom verhuisde een groot deel van de familie rond 1700 opeens naar Wingene, terwijl afstammelingen van degene die in Egem bleven vanaf 1885 opeens de verre horizonten opzochten en naar Amerika en Canada trokken.
Maar nu eerst zoeken naar het familieverband tussen Edmond & Pharailde Spriet. Dus naar het Rijksarchief te Kortrijk en waarlijk daar waren de gemeenschappelijke voorouders George Spriet & Anna Corteborst. Via de geschiedenis van Pittem en Egem door Valere Arickx vond ik het overlijden van onze verst gekende voorvader Bartholomeus en door de hulp van Maurice Spriet uit Brussel (eveneens een afstammeling van bedoelde Bartholomeus) kwam ik bij de parochieregisters van Tielt waar ik zijn 1ste huwelijk vond en via Tielt kwam ik uiteindelijk te Dottenijs terecht waar ik zijn geboorte en de naam van zijn ouders terugvond. Maar waar mijn zoektocht ook voorlopig vastloopt.
Eerst werd alles bijgehouden in een schriftje maar dat werd te klein en dan nog eentje en nog eentje zodat iets opzoeken erin een verwarrende bezigheid was. Na 5 jaar werd een PC aangeschaft die ondertussen wel al versleten is en vervangen door een moderne waar nu al ongeveer een 30000 gegevens zitten. Natuurlijk zijn die personen niet allemaal verwant aan onze Bartholomeus want de ouders van de aangehuwde personen worden ook opgeslagen en ook alle personen met de naam Spriet want je weet maar nooit misschien worden die opeens toch nog familie. Zoals toen ik in Brugge de naam De Spriet en Despriet vond. Ik dacht dit heb ik niet van doen en nam er dus geen nota van. Nadien moest ik wel inzien dat dit verkeerd was, een paar maanden later kon ik terug naar Brugge om de gegevens van deze personen alsnog na te zien want wat bleek?
In Aalter en Bellem waren rond 1800 personen met de naam De Spriet en daar Ruiselede niet zo ver af ligt werd Petrus Jacobus Spriet geboren te Egem bij zijn verhuis naar Ruiselede opeens Petrus De Spriet en werden zijn kinderen ook onder die naam aangegeven. Toen ze naar Brugge trokken bleven ze ook daar die naam verder dragen. Dit is zo gebleven tot heden ten dage.
Anderzijds is het zo dat personen met de naam De Spriet geboren in Aalter en Bellem toen ze naar Brugge en later Gent verhuisden opeens de naam Spriet kregen.
Op onze zoektocht vonden we geen noblesse wel eenvoudige mensen harde werkers die ook honger, tegenslag ziekte en miserie hebben gekend. Het waren de hoofdrolspelers in de geschiedenis van het arme Vlaanderen. Vergeet vooral niet dat den goeden ouden tijd bikkelhard en onmeedogend was en enkel mensen met een slecht geheugen hem goed kunnen noemen.
Op deze speurtocht naar je verleden duiken regelmatig nieuwe en verrassende feiten op. Je komt in contact met vele mensen elk met hun lief en leed, hun kleurrijke verhalen of eerder afwijzende houding. Door dit alles word je blikveld enorm verruimd en vormt het een persoonlijke verrijking. Deze sociale contacten maken stamboomonderzoek ook zo boeiend. Hoewel niet in het bezit van schrijverstalent wil ik proberen U iets meer te vertellen over onze voorouders aan de hand van fotos, gegevens uit parochieregisters, burgerlijke stand, bevolkingsregisters, rouwbrieven, bidprentjes, en mondelinge overlevering.
Stamboomonderzoek is echter nooit af, een boom maakt nieuwe takken en er knakt er ook wel eens af. Met dit werkje wil ik u enkel een beetje kennis van het verleden bijbrengen zodat we misschien het heden beter begrijpen. Tevens wil ik een brug slaan naar de vele afstammelingen van het echtpaar Emmanuel Spriet Joanna Dujardin die hoewel ze een andere naam dragen toch tot dezelfde familie behoren. Dit werkje is dus verre van volledig maar ik wens U veel zoekgenot naar je eigen plaats in het geheel.
Over onze familie blijven uiteraard heel wat vragen ik vind bijna geen staten van goed of akten van wezerij in onze familie. Er waren er ook niet zoveel bij die poorter waren hoewel ik bij hun partners dan weer wel relatief veel poorters vind.
Hoe we dan onze voorouders gevonden hebben wel het zit zo dat voor de meeste gemeenten er vanaf het begin van de jaren 1600 parochieregisters bestaan. Parochieregisters zijn de boeken van de pastoors waarin dopen, huwelijken en overlijden worden vermeld.
Bij dopen worden peter en meter vermeld bij huwelijken de getuigen (die vroeger bijna altijd familie waren) Bij overlijden had ik geluk daar voor de parochieregisters die ik moest doorzoeken meestal de ouderdom van de overledene vermeld werd alsook de naam van de vader of echtgeno(o)t(e). Alleen heel kleine kinderen werden meestal niet opgenomen in het overlijdensregister. Soms kunnen we in de doopregisters vinden dat er een nooddoop was en wanneer we betreffende kind later niet meer terug vinden mogen we er van uitgaan dat dit kind overleden is.
Ik ben Christiane Dewaele echtgenote van Jos Spriet wonende te Lendelede. Ons gezin telt 3 kinderen, 2 schoonkinderen en 5 kleinkinderen. Met dit blog wil ik de kans grijpen om personen met de familienaam Spriet een beetje dichter bij elkaar te brengen, familienieuw te brengen en een link te leggen naar andere sites op internet van personen met dezelfde familienaam.Alhoewel dit niet mijn eerste berichtje is wil ik het toch op de eerste plaats brengen. Aan de reactie's op mijn blog meen ik te moeten opmerken dat het niet mijn bedoeling is de hele stamboom op het internet te werpen. 30.000 personen en de bijhorende gegevens zou wel iets teveel van het goede zijn. Voor de mensen die zoiets verwachten wordt mijn blog mischien een teleurstelling. Voor de anderen hoop ik dat ze er toch iets aan hebben. Aan de personen met de opmerking dat er nog veel werk is aan mijn blog wil ik zeggen dat ik weet dat ik bij de ongeveer 25 jaar opzoeking nog wel een 20 jaar kan bijdoen om nog niet alles te hebben. Ik heb wel geen schrijverstalent maar ik hoop toch dat je iets aan mijn blog hebt.Voor vragen of meldingen mag je steeds contact opnemen. mvg Christiane