Zuid-Afrikaanse Violet, de Nonnenplant. Streptocarpus de onbekende Kamerplant.
18-12-2006
Een mooie bloem vorm ook nog.
Niet alleen de bloemkleuren zijn uitzonderlijk mooi. Er zijn nog vele bloemvormen te zien ook, in de Streptocarpus famillie. Een bloemenfamilie die altijd een aantrekkelijkheid uitstraalt.
Een week verder en de zaailingen zijn al heel wat bijgegroeid. Het zaaibakje staat op de vensterbank gericht naar het Oosten. Bij morgen zonneschijn ietwat afdekken met een wit papier. Voor de rest gewoon vochtig houden en maar afwachten dat het verder zo'n vaart blijft gaan.
Tijd om even over de vorderingen met het zaaigoed die ik op 22 oktober heb uitgezaaid. Het resultaat mag er zijn, het zaad is gekiemd en is reeds een 6 tot 10 mm. groot. Ook de enkele bladeren die ik heb uitgeplant zijn de nieuwe sproutplantjes ook 1 cm. groot. De bladeren zijn zonder stekpoeder uitgeplant. De ervaring leerde mij dit niet te doen er trad meermaals rot op. Het verschil in grootte of sneller sprouten was gelijk of bijna iets later. De grond samenstelling is gewone handels stek-zaaigrond. Nu maar afwachten dat het verder zo'n vaart blijft gaan dan mag ik eind april de eerste bloemen verwachten. Word vervolgd.
Bedankt lieve mensen om af en toe een leuk berichtje door te sturen. Het doet altijd deugd te horen of te lezen dat er toch nog mensen (bloggers) zijn die het goed menen. Een beriichtje in mijn gastenboek of hoe noem je dat? is altijd welgekomen. Voor ieder een bloemetje. Streptocar.
Eindelijk eens rijp zaad kunnen oogsten.Na lang treuzelen het toch eens geprobeerd. Na wat voorbereiding voor het opvangen van het zaad, eindelijk zaad. Het blijkt niet veel te zijn maar als men het eens goed bekijkt, is de opbrengst hoe klein die ook is ontelbaar. het zijn minus kleine zaadjes, men zou best een vergrootglas gebruiken om ze uit elkaar te halen. Nu proberen ze ook uit te zaaien en zien wat het word en hopelijk zit er vruchtbaar zaad tussen. En maar hopen dat er kleur afwijkingen tussen zitten om zo mijn verzameling uit te breiden. Een van de manieren om zonder tussenkomst nieuwe keuren te bekomen. Dit word zeker een vervolg verhaal jullie horen er nog van.
Na de vele oefeningen in fotoshop eindelijk tijd om ook eens nog aan m'n blog te denken. Met de strepto's is het zeer kalmtjes aan enkel nog water geven waneer nodig. Voor de rest de gele bladeren ver wijderen om plaats te maken voor de nieuwe. Hoe meer bladeren er groeien hoe meer bloemen men mag verwachten. Want de bloemen worden gevormd op de bladstelen. Ook kan er verplant naar een grotere potmaat. Het is ook zo hoe beter de plant kan uitbreiden hoe meer bladeren er kunnen gevormd. Deze planten hebben maar een ondiep wortel gestel die altijd horizontaal uitbreid. Ook staan er nog enkele jonge plantjes klaar om opgepot te worden.Je ziet planten houden is een mooie bezigheid maar het vraagt werk. Een troost men word er altijd dubbel voor beloond met een uitzonderlijke kleuren pracht.
Hier de mis gezonden bladzijde, wel goed te zien dat de keus zeer groot is. Dit is een blz. uit de Dibleys brochure van 28 blz, waarvan 11 blz. enkele over Strepto's. De andere planten vermeld, zijn alle uit de "Gesneriaceae" groep. Dus zussen en broers van de Streptocarpus. Deze brochure is te raadplegen op internet, gewoon Dibleys Nursery in de zoekbalk en hop daar staan ze in alle glorie te pronken.
Deze Bladzijde uit de brochure van "Dibleys nursery" is een van de beste die te vinden is om aan een uitgebreide reeks streptocarpus planten te geraken. Een moeilijk punt hij is gelegen in Wales GB. Maar wel vlot in afhandeling bestelling . De finaciele verhandeling verloopt een beetje troef. Maar wat geduld komt het toch in orde.
Men kan reeds zien dat deze kwekkerij nog andere planten uit de zelfde plantengroep verhandeld. De Sainte Paulia's is een zus van de Streptocarpus, leven ongeveer in elkaars buurt. De verzorging is identiek en met een goede verzorging evenveel bloemen als de Streptocarpus.
Kan het niet laten mijn mooie bloemen tentoon te stellen. Het is genieten als men bezitter is van al deze bloemen pracht.
Een bloeiende plantensoort die bijna niet gekend is. Eenmaal in het bezit ervan kan men er echt niet overzwijgen en wil men er meer. De kleur en varieteiten zijn onuitputtelijk Van een simpel blad kan men al 10 a 20 nieuwe plantjes bekomen weliswaar van het zelfde kleur. Maar deze kan men gebruiken om te ruilen.
Wie begint er aan komt dan langs enkele bladeren halen en de uitleg van hoe het moet. Is er nog gratis bij.
Een zaailing van vorig jaar en wil niet ophouden met bloeien. Eind april waren de eerste bloemknoppen zichtbaar, half mei was de plant overladen met bloemen. Wie bedenkt voor deze mooie bloem een naam?
Het werd een zeer leerrijke bijeenkomst, waar voor sommige onder ons wel veel nieuws werd gegaard.
Voor Johan 58 was er geen gesprek te veel en als je het niet snapte gebruikte hij handen en voeten.
Bij momenten bleek het dat ieder van ons een BV was, wij werden van onder naar boven en van links naar rechts geflist. Om toch maar een beeld te hebben van die of dit blog gezicht. Wel voor sommigen een leuke bezigheid bleek toch.
En blog Fiona was in levende lijve aanwezig ze werd bestast,geaaid en op de memory kaart gebrand. Wij gaan ze eerstdag wel zien opduiken op de blogs en geloof me ze is een schoonheid van de bovenste plank.
Dank Johan en uw blogmaten die de bijeenkomst op poten zette, het was af. Ook de mooie brochure verdiend een pluim of is het een blog ster je mag kiezen. Een brochure die af is en vol staat met leerzame tips en de badges die Johan maakte (kocht voor deze gelegenheid een plastifieer toestel) het mocht gezien worden.
Maar aan alles komt een eind, maar ik ben toch uit Aartrijke vertrokken met een goed gevoel. In de hoop dat er een herhalling komt. Sallut aan alle blogmaten van die dag.
Na de bloem (vorige foto) de zaad kegels waar duidelijk te zien is dat drie zaad kegels gevormd zijn. Nu maar afwachten als die rijp worden en het zaad ook nog vruchtbaar zal zijn.