Kook jij wel eens pastinaak? Pastinaak is een heerlijke witte winterwortel. Hij wordt zelfs nog lekkerder als het even gevroren heeft.
Van pastinaak maak je de beste winterpuree. Serveer met gebakken witloof en champignons in een mosterdsaus.
Origineel en hartverwarmend is een soep van pastinaak met peperkoek. Mix gewoon een plakje peperkoek mee.
Of rooster eens grote blokken pastinaak in de oven met olijfolie, peper en zout, kaneel, chilli en komijn, je weet niet wat je proeft. Pastinaak is lekker en gezond.
Als het vakantieseizoen begint, wordt de Sint-Stefanusbasiliek het oogverblindende middelpunt van een van de iconische kerstmarkten van Boedapest. De beurs bruist van de feestelijke geest en biedt een mix van Hongaarse ambachten, een feestelijk decor en lokale delicatessen, die de essentie van een traditionele kerst vastleggen.
De neoklassieke basiliek eert Stefanus I, ook wel bekend als koning Sint Stefanus, die de eerste monarch van Hongarije was. Het werd voltooid in 1906 na tientallen jaren van bouwen en wordt bekroond door een torenhoge koepel. Het interieurontwerp combineert traditionele en religieuze motieven met moderne artistieke technieken, waardoor een harmonieuze mix van oud en nieuw ontstaat. Bezoekers kunnen de kapellen verkennen, het ingewikkelde glas-in-lood bewonderen of een relikwie bekijken waarvan wordt aangenomen dat het de gemummificeerde rechterhand van de koning zelf is. Voor degenen die op zoek zijn naar een panoramisch uitzicht, heeft de koepel een observatiedek waar bezoekers kunnen genieten van een prachtig uitzicht op de skyline van de stad, zoals te zien is in de afbeelding van vandaag.
Muziek: Jermaine Jackson de grote broer van Michael
In 1954 in Gary, Indiana, wordt Jermaine geboren in een groot gezin met zeven kinderen van wie de namen al snel over de hele wereld bekend zullen zijn.
Jermaine Jackson
Vader Joseph, een muziekfanaat, had grote ambities voor zijn kinderen. Het stond vast dat Jermaine zanger zou worden en om zijn voorspelling uit te laten komen, zette zijn vader hem aan het hoofd van de groep “The Brothers Jackson Five” met zijn broers Jackie en Tito. De kleine groep, die al snel werd omgedoopt tot de “Jackson Five” en nog steeds stevig werd aangemoedigd door hun vader, nam deel aan lokale wedstrijden en trok de interesse van een platenmaatschappij, die hen meteen een contract toezegde. Jermaine werd medezanger, naast een andere broer, een zekere Michael.
In 1976 besloot Jermaine zich af te zonderen van de groep. Hij weigerde de beslissing van zijn familie om Motown, hun historische label, te verlaten. Jermaine was getrouwd met Hazel Gordy, de dochter van Motown-oprichter Berry Gordy. Dat verklaart in ieder geval een hoop!
Toch begon hij aan een solocarrière, waarbij hij Motown trouw bleef en al snel succes boekte met albums als “My Name is Jermaine” en “Feel The Fire”. Van “Let's Get Serious”, geproduceerd door Stevie Wonder, werden twee miljoen exemplaren verkocht, wat Jermaines opkomst naar roem bevestigde, hoewel hij nauwe banden met zijn broers behield en hen op sommige nummers vergezelde. Hij begeleidde Michael ook op “Tell me I'm Not Dreamin”, dat meteen een hit werd. De magie van Jackson werkte nog steeds.
Welkom in de oude binnenstad van Helsinki, de hoofdstad en grootste stad van Finland. Deze stad wordt vaak de 'Dochter van de Oostzee' of de 'Parel van de Oostzee' genoemd en ligt gracieus op het puntje van een schiereiland, omringd door 315 eilanden. Deze regio wordt vaak beschouwd als de enige metropool van Finland en is het meest noordelijke grootstedelijk gebied ter wereld met meer dan een miljoen inwoners. Qua grootte is Helsinki de op twee na grootste gemeente van de Scandinavische landen, na Stockholm en Oslo. Met een van de hoogste normen van stedelijk wonen ter wereld, staat het stadscentrum bekend om zijn neoklassieke gebouwen. De stad heeft ook een rijke collectie Art Nouveau-gebouwen, die het romantische nationalisme van Finland weerspiegelen en geïnspireerd zijn op de thema's van de Kalevala. Helsinki is niet zomaar een stad; Het is een levendige mix van geschiedenis, cultuur en verbluffende architectuur, waardoor het een must-visit bestemming is.
Waarom kom ik pas op zaterdag een tegenbezoekje brengen?
Waarom kom ik pas op zaterdag een tegenbezoekje wensen?
Zoals de meeste van mijn bezoekers al weten kom ik enkel en alleen maar een tegenbezoekje brengen op zaterdag. Ik weet dat 1 keer in de week niet zo vaak is.
Ik koos voor zaterdag om de eenvoudige reden dat ik dan het meeste vrijetijd heb. Ik ben wel op pensioen en dan zul je denken dat ik enorm veel tijd heb. Maar dat is helemaal niet zo.
Ik ben 70 jaar en wil gewoon mijn leven op een rustig tempo beleven. Voordien heb ik altijd veel en hard gewerkt. Van dat harde werken heb ik hartklachten gekregen en heb ik een heel slechte rug. Iets waar specialisten van zeggen dat ik aan de rug niet kan geopereerd worden omdat men geen risico's wil lopen om iets fout te doen. Met een pijnstiller als medicatie en een maandelijks onderzoek probeert men mijn rug onder controle te houden. Mijn hart is er niet zo erg aan toe maar ook darvoor krijg ik medicatie. Bovendien is mijn bloeddruk soms van slag en daarvoor krijg ik dan bloedverdunners. Door de maandelijkse controles blijft alles zo goed mogelijk stabiel.
Nu moet ik zo gezond mogelijk leven en dat lukt me wel. In de eerste plaats moet ik rustig proberen te blijven in alle omstandigheden. Ten tweede mag ik niet ergens in een hoekje kruipen en vereenzamen, want dat is voor niemand goed. Ik ga door de week, in alle seizoenen van het jaar, zo vaak mogelijk wandelen en fietsen. Kleine klussen in huis die niet al te zwaar zijn zal ik ook zoveel mogelijk uitvoeren. Men noemt dat in beweging blijven en onder de mensen komen.
Met heel dit gedoe maak ik er dan maar het beste van. De resterende vrijetijd breng ik door op internet met bloggen, facebook, dingen opzoeken, enz... Zo nu en dan ook uitblazen en dat doe ik meestal op de bank voor TV.
De vier weken voorafgaand aan Kerstmis heten Advent. In deze periode wachten christenen op de komst van het kindje Jezus. Oftewel 'Davids zoon, lang verwacht', zoals een regel uit het kerstlied 'Stille Nacht' beschrijft. Want profeten hadden voorspeld dat uit de familie van koning David een nieuwe, bijzondere koning voort zou komen. 'Adventus' is dan ook het Latijnse woord voor 'komst'. Met Advent begint bovendien het kerkelijk jaar.
Adventskalender
Er zijn veel tradities ontstaan om die lange, spannende wachttijd in kleine stukjes op te delen. Zoals bijvoorbeeld de adventskalender, die zo’n 150 jaar geleden in Duitsland zijn oorsprong vond. Vanaf 1 december mag je daar iedere avond één luikje van openen. En bij elk luikje hoort een verhaaltje. Achter het laatste luikje, 24 december, zit meestal een plaatje van Maria, Jozef en het kindje Jezus. Dan wordt het verhaal van de geboorte verteld.
Adventskrans
Vanaf 1930 is in veel kerken en huizen een adventskrans te zien. Dat is een krans van dennentakken met vier kaarsen erop. Hij staat bol van de symboliek: het dennengroen verwijst naar de kerstboom en dus naar Kerstmis. Groen staat ook voor levenskracht, voor nieuw leven. De cirkel stelt Gods eeuwige liefde voor. De vorm van een krans heeft te maken met een huldiging of kroning: die van Jezus. De kaarsen zijn meestal wit en staan voor de vier zondagen tijdens Advent. Elke zondag wordt er weer eentje extra aangestoken.
D e gezelligste tijd van het jaar, met het hele gezin bij elkaar. E en lange broek en dikke trui tot aan mijn keel, 'k ben mooi winters professioneel. C adeautjes van Sinterklaas hij brengt on ook speculaas. E enzaam, lang en koud zijn de nachten in december. 'do you remember?' M aand waar in een stal een Kind werd geboren maar zullen goede wil en vrede scoren? B ezoek van de Kerstman 't wordt weer plezant voor alleman. E en beetje buitenlucht doet je deugd, je zult het voelen, het wordt net je tweede jeugd. R ustig dooft het jaar uit, groetjes van jullie kleine spruit.
Een getijdenwonder en een stukje middeleeuws leven samengebracht in één rots - welkom op de Mont-Saint-Michel in Normandië, Noord-Frankrijk. Het verhaal van dit 'Wonder van het Westen' gaat terug tot het begin van de 8e eeuw, toen aartsengel Michaël in een visioen aan de bisschop van Avranches zou zijn verschenen. De goddelijke boodschap was duidelijk: bouw een heiligdom op deze rots. De bisschop nam dit advies van de engelen serieus en legde de basis voor wat uiteindelijk de abdij zou worden die het eiland vandaag de dag domineert. Door de eeuwen heen groeide dit UNESCO-werelderfgoed in omvang en reputatie en trok het zowel monniken, pelgrims als indringers aan.
Een van de dingen die Mont-Saint-Michel zo'n opvallende plek maakt, is het dramatische getijdenverschil. Bij eb kunt u over de zandvlaktes wandelen en het eiland te voet benaderen. Maar als het vloed wordt, omringt de zee de berg en verandert deze weer in een eiland dat alleen via een brug kan worden bereikt. Het is gemakkelijk in te zien waarom het meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar trekt.
Vandaag op donderdag 28 november 2024 op ongeveer 10uur45 krijgt iedereen die dit leest een "KNUFFEL". Ik vind dat dit ook al eens moet kunnen, gewoon uit vriendschap en in de hoop dat deze vriendschap nog eeuwig mag blijven duren. Krijg ik er eentje terug??
5 goede redenen om naar buiten te gaan als het koud is "Wie vaker naar buiten gaat, beweegt ook meer".
Is het fris of zelfs koud buiten? Dan is het verleidelijk om gezellig binnen te blijven. Maar regelmatig naar buiten gaan is juist erg belangrijk. De buitenlucht heeft een positieve impact op je gezondheid en helpt om je beter te voelen. Frisse buitenlucht doet deugd. Bij kouder weer is dat niet anders! Trek dus je dikke jas aan en ga even de deur uit, want dit zijn de voordelen.
1. Beter immuunsysteem Wie vaker naar buiten gaat, beweegt ook meer. Wandelen in de buitenlucht is gezond: je ademt meer zuurstof in, gebruikt je spieren en bevordert je bloedcirculatie. Al die dingen versterken je lichaam en je immuunsysteem. Het goede nieuws? Je hoeft er maar een halfuurtje matig intensief voor te bewegen. Denk aan wandelen, fietsen of in de tuin werken.
2. Gezondere slijmvliezen In de winter hebben veel mensen last van hun neus en keel. Dat komt bijvoorbeeld omdat de verwarming de lucht binnen droger maakt. Als je naar buiten gaat en frisse lucht inademt, blijven je slijmvliezen beter werken. Dat voelt niet alleen fijner, het helpt je lichaam ook om ziektekiemen sneller kwijt te raken.
3. Betere slaap In de herfst en winter zijn de dagen korter en donkerder. Daarom is het zo belangrijk om van het daglicht te genieten. Daglicht helpt om je slaapritme te regelen. Als je genoeg daglicht krijgt, blijft je lichaam in zijn natuurlijke ritme. Voeg daar ook wat beweging aan toe in je dagelijkse routine. Deze combinatie kan zorgen voor een betere nachtrust en meer energie overdag! “Daglicht stimuleert de aanmaak van endorfines, ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd”
4. Gebalanceerde lichaamstemperatuur Heb je het koud? Ga even naar buiten voor een wandeling. Je bloed gaat sneller stromen en je spieren komen in beweging, waardoor je opwarmt. Is het net te warm binnen door de verwarming? Ga naar buiten en koel af in de frisse lucht. Elke dag een beetje buiten zijn helpt je om je lichaamstemperatuur in balans te houden.
5. Blijer gevoel Tijdens de maanden waarin de dagen kort en donker zijn, voelen we ons sneller somber. Dat komt omdat er minder daglicht is. Daglicht stimuleert de aanmaak van endorfines, ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd. Die geven je een opgewekt gevoel. Ga dus elke dag even naar buiten om de aanmaak van die endorfines te stimuleren.
Naar buiten gaan: een goede gewoonte Probeer elke dag even naar buiten te gaan, ook al is het maar voor een korte wandeling. Het helpt je lichaam om fit te blijven en je geest om te ontspannen. Zelfs een paar minuten frisse lucht kunnen je al goed doen!
Sonoma Coast State Park, Californië, Verenigde Staten
Sonoma Coast State Park, Californië, Verenigde Staten
Sonoma Coast State Park biedt een pittoresk toevluchtsoord met zijn zandstranden, natuurlijke bogen en afgelegen baaien. Het park werd opgericht in 1934 en omvat 27 kilometer kustlijn van Noord-Californië tussen Jenner en Bodega Bay. Natuurliefhebbers kunnen zeehonden, zeeleeuwen, walvissen en een verscheidenheid aan vogels zoals towhees, grasmussen, vinken, mussen en wielewalen spotten. Geschiedenisliefhebbers zullen genieten van het verkennen van de zeestapelformatie die is gemarkeerd met wrijvende sporen waarvan wordt aangenomen dat ze zijn gemaakt door mammoeten die 40.000 jaar geleden door het gebied zwierven. Het park is ook de thuisbasis van historische bezienswaardigheden zoals Bodega Head, waar Russen begin 1800 een fort bouwden.
Fort Ross, in de buurt van het park, werd in 1812 gesticht door de Russisch-Amerikaanse Compagnie. Deze nederzetting markeerde de meest zuidelijke uitbreiding van de Russische kolonisatie in Noord-Amerika. Het fort diende voornamelijk als een knooppunt voor de bonthandel, gericht op de jacht op zeeotters langs de Pacifische kust. Tegen het midden van de jaren 1830 was de bonthandel afgenomen en in 1841 werd het fort verkocht aan John Sutter, een Amerikaanse ondernemer.
Feestelijke heropening van onze 15 Kapellekens op zondag 24 november
Feestelijke heropening van onze 15 Kapellekens op zondag 24 november
Na twee jaar van zorgvuldige renovatie zijn de 15 Kapellekens in Achterbos in volle glorie hersteld. Op zondag 24 november krijgt dit geliefde rustpunt in het groen, waar wandelaars en natuurliefhebbers samenkomen, de feestelijke heropening die het verdient! Met hapjes, drankjes en muziek zorgen we samen met lokale verenigingen voor een gezellige inkleding. We onthullen bovendien een prachtig kunstwerk, tonen een boeiende fototentoonstelling én stellen een gloednieuwe wandeling voor. Om 12 uur spreken we af in parochiezaal Ten Aerenkorf, Achterbos 75. Vier je mee?
Het afgelopen jaar werkten het gemeentebestuur en Stichting Kempens Landschap nauw samen om de kapelletjes en de omringende natuur te verfraaien en te bewaren voor toekomstige generaties. Dankzij die inspanningen blijft deze iconische plek een toevluchtsoord voor rust en bezinning.
Een feestelijk programma voor iedereen Het Kapellekensfeest belooft een bijzondere dag te worden voor jong en oud!
. Vaaf 12 uur De festiviteiten starten om 12 uur met een boeiende doorlopende fototentoonstelling in parochiezaal Ten Aerenkorf.
. Vanaf 13 uur We trekken samen in stoet naar de onthulling van het nieuwe kunstwerk ‘15 KAPELLEKENS ’24’, begeleid door de harmonie van Millegem en eenmaal ter plaatse trakteren we op een optreden van koor ‘Koorniegoe’
.Vanaf 14 uur Volop muziek en lekkers van lokale verenigingen bij de kapelletjes. De nieuwe ‘Kapellekenswandeling’ biedt een sfeervolle ontdekkingstocht.
Erfgoed voor de toekomst De restauratiewerken gaven deze historische plek een flinke opknapbeurt. Nieuwe rustbanken, verbeterde waterafvoer en een autovrij plein maken de omgeving nog aangenamer. Na de heropening wordt het nog makkelijker om de kapelletjes te verkennen met een rolstoel- of buggyvriendelijk pad. Daarnaast biedt een verhalende wandelroute straks een unieke inkijk in de rijke geschiedenis van de kapelletjes en omgeving.
Tasmans Arch, Tasman National Park, Tasmanië, Australië
Tasmans Arch, Tasman National Park, Tasmanië, Australië
Klaar voor een avontuur aan de kust? Welkom in Tasman National Park in Tasmanië, een eilandstaat van Australië ongeveer 240 kilometer uit de zuidoostkust van het vasteland. Dit park beslaat meer dan 10.000 hectare en beslaat delen van zowel de schiereilanden Forestier als Tasman, inclusief heel Tasman Island. Dit park is de thuisbasis van verschillende unieke bloeiende planten, maar ook Australische pelsrobben en kleine pinguïns. Dramatische kliffen en kenmerkende zuilen van doleriet zijn een belangrijk kenmerk van dit gebied.
De Tasmans-boog op het beeld van vandaag is een opvallend voorbeeld. In de loop van de tijd gevormd door de Tasmanzee, was het ooit het dak van een enorme zeegrot. De druk van de zee, gecombineerd met lucht, zand en stenen, wrikte langzaam de verticale scheuren in de klif open, waardoor brokken rots loskwamen. De grot bleef groeien, verdiepen en verlengen, totdat hij uiteindelijk bezweek en deze torenhoge natuurlijke brug achterliet. Tasmans Arch is vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman, die zijn naam ook leent aan de staat Tasmanië.
Wie geen blog of site heeft kan altijd reageren via e-mail. Laat wel even weten waar ik jou kan vinden om te antwoorden. Wil je me iets vragen mag je me ook altijd mailen.Klik op onderstaande knop.