*Esdoorns geschikt voor bonsai .
Acers met klein blad , een dikke stam , fraaie voorjaars of herfstkleuren of beiden die een goede vertakking hebben met veel twijgen zijn geschikt voor bonsai . Naast de esdoorns die goed uitzien en goed snoei verdragen , zijn krachtige groeiers ideaal .Veel gebruikte soorten vanuit Japan zijn de A.Palmatum Deshojo , - Seigen , - Kagiri , - Nishiki , - Kashima , - Katsura en Acer Buergerianum .
A.Palmatum is eleganter , sierlijker en kleurrijker dan A.Buergerianum die robuster is van vorm . Hij wordt ook vlugger dik dan A. Palmatum soorten .
A.Palmatum Asa Gawa is een prachtige boom met grove schors ( snake skin ) zeer mooi , niet zomaar te koop en nogal prijzig in aanschaf .
*Insecten belagen esdoorns .
- Bladluizen : komen nogal veel voor in het voorjaar , juist na het uitlopen van het blad en brengen zo schade toe aan de jonge bladeren .Ze remmen de groei af en vormen zo mis groeit blad . In de winter sproeien met een product helpt de overlevingskansen van de bladluizen intomen . Tijdens seizoen bestrijden met een selectieve insecticide .
- Schildluizen : zuigen sappen uit de plant en verzwakken zo de esdoorn . Door s winters te spuiten met een product kan u de schildluizen indijken . Later handmatig verwijderen of schild aanstippen met penseel gedrenkt in alcohol wel opletten de plant niet te raken !
-Taxuskever : kan ook veel schade toebrengen . De larven eten de wortels weg en de kever vernietigt ook de wortels . Hij komt pas s avonds te voorschijn waar u hem dan handmatig kan vernietigen . Indien er vele zitten kan een afdoend middel voor te spuiten gebruikt worden
*Ziekten bij esdoorn .
Afsterven van jonge twijgen , zwarte vlekken op de takken , blad verdroogd zijn allemaal symptomen van ziekte .( Vroegere artikel beschrijft Verticillium Albo-Atrum ', een verwelkingsziekte en wat er aan te doen of nog beter te voorkomen ) .
- *Meeldauw kan ook voorkomen als de standplaats niet optimaal is (in de tuin een afgesloten vochtige ruimte als standplaats) Of bij het begieten s avonds dat de bomen niet meer de tijd krijgen voor de nacht ingaat om op te drogen
. - Zwarte vlekkenziekte : komt voor bij A.Platanoides en A.Pseudoplatanus .
Vermeerderen van esdoorns .
Dit kan door zaaien , stekken , enten , oculeren , afleggen en marcotteren .
- Zaaien : ( zie ook een vroeger artikel die zaaien behandeld ) Variëteiten van Japanse esdoorns vermeerderd door zaad geven dikwijls planten die afwijken van de moederplant .De zuivere soorten geven daarentegen uit zaad dezelfde soort .
U kan zaad verzamelen en goed laten drogen om beschimmeling en rotten te voorkomen .
Vooraleer esdoornzaad te zaaien moeten de zaden eerst een koudeschok ondergaan ( stratificeren ).
In de natuur wachten de zaden op een vorstperiode , pas dan zullen ze in het voorjaar kiemen .
Geen vorst tijdens de winter , dan blijven ze ongekiemd liggen , wachtend tot volgende winter. Kunstmatig kunnen wij dat ook .14 dagen voor het zaaien ( februari maart ) zaad eerst twee dagen in water weken . Daarna het zaad mengen in vochtig rivierzand , per soort in een plastiekzak doen , dichtknopen en in de diepvries stoppen .
Die handeling noemt Stratificeren .Voor het zaad te weken en te vervriezen kan u het eerst in een cylindrische doos doen waar langs de rand schuurpapier is in aangebracht . Met de doos met zaad schudden wrijft het omhulsel wat af van het zaad , wat de kieming achteraf gemakkelijker maakt . Eind februari maart kan gezaaid worden in een goed doorlatende , grofkorrelige grond of rivierzand . Na zaaien de zaden afdekken met een laagje ( 1 cm ) zand om het dichtslaan bij het begieten te voorkomen . Tweede voordeel is dat de kiem goed door dit medium kan groeien . Afhankelijk van de temperatuur kiemt het zaad na twee tot zes weken .
(*) bonsaitip
Categorie:Japanse esdoorns - beschrijving
|