Richting Zwevegemsestraat, links vooraan de oude winkel van Electro Brouckaert, vervolgens een herberg In Den Bloempelder (zie laatste foto) . Nog met brede voetpaden, kassei-bestrating en bomen langs de weg, moet voor 1965 geweest zijn. De fietsers konden nog midden de straat rijden.
(Bronnen : Archief Turbo - Egied Van Hoonacker)
1965 Asfalteren van de rijweg. Links beenhouwerij Pycarelle. Oude houten ingangspoort van de kazerne in donkere kleur. Tegen de gevel staat twee Gendarme-velo’s. Geen verkeerslichten, geen wegmarkering, geen poespas, het leven was zalig.
Na 1965. Asfalt, wegmarkeringen reeds aangebracht, nog steeds geen verkeerslichten. Houten ingangspoort inmiddels in witte kleur. In de linkerpoort zat een kleinere ingangsdeur.
Na 1965 – De Graaf Boudewijn IX laan in kassei (nu nog steeds). Rechts café De Klokke, die ook veel bezocht werd door…Gendarms. Let op de rode brievenbus, mooi. Blijkbaar stond er toen reeds een waarschuwingslicht maar nog geen verkeerslichten.Let ook op de oude voertuigen. De groene cabine centraal is van het gasnetwerk. In de jaren 1970 probeerde een man zelfmoord te plegen door op de cabine in te rijden. Een gas-hoofdleiding werd geraakt en gans het gebuurte diende ontruimd te worden.
In Den Bloempelder. Herberg rechtover de kazerne. Volkscafé met een kaartersclub, vinkenclub en alles wat er bij hoort. De Rijkswachters gingen er regelmatig een kaartje gaan leggen. De uitbater Georges maakte het eten klaar voor de personen die in de doorgangsgevangenis van de kazerne verbleven. Het menu was niet erg variabel, ’s morgens smeerkaas met brood, ‘s middags smeerkaas met brood, ’s avonds smeerkaas met brood, telkens met lauwe koffie bij. Zelfs de Gendarms verschoten als er eens vlees bij was. En de gevangenen…die klaagden nooit. Op de foto de vinkenvereniging in feest, uiterst rechts de uitbater Georges.
|