Foto
Inhoud blog
  • Eindelijk vrij!
  • Wat gebeurde deze week?
  • Een brief van Xarlo!
  • Wie wordt de volgende?
  • Een ander voorbeeld van onrecht!
    Zoeken in blog

    Foto
    Xarlo en de democratie...
    Udalbiltza
    Basken uit Noord Baskenland worden berecht in Madrid. Een internationaal aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd tegen Xarlo Etxezaharreta... De tijden zijn onzeker:( De Vlaamse media lijken weer de andere kant uit te kijken! Geen kat die het erover heeft!
    23-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijken en luisteren...

     

    Voorstelling proces Udalbiltza

     

    http://vimeo.com/12641032

    Franse ondertitels

    http://vimeo.com/12644253

    Engelse ondertitels

     

    Udalbiltza-Aurrera !

    http://www.youtube.com/watch?v=caRN9xUB-JY

     

    Betoging in Bilbao op 17 juli 2010

    http://www.youtube.com/watch?v=ZcQFgOE3s7o

     

    werd gezongen op de betoging

    http://euskaltube.com/play_audio.php?audio=1843

     

    23-07-2010 om 16:17 geschreven door Flieflodderke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vlaams-Socialistische Beweging, solidair met Udalbiltza

    Baskenland opbouwen!

     

    dinsdag 20 juli 2010 

     

    Op 15 juli jongstleden begon in de Spaanse staat de rechtzaak tegen Udalbiltza, in 1998 door bijna 1800 lokale mandatarissen opgericht als eerste nationaal instituut, met als doel burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden van verschillende politieke families samen te brengen om in de steden en gemeenten een natie-opbouwend beleid uit te tekenen.

    Vijf burgemeesters en zestien gemeenteraadsleden moeten zich daarvoor verantwoorden in de uitzonderingsrechtbank Audiencia Nacional. De Vlaams-Socialistische Beweging steunt hen. De Basken hebben recht op zelfbeschikking en hebben het recht hun toekomst in eigen handen te nemen. Baskenland opbouwen is geen misdaad. Het moedwillig nekken van het vredesproces, daarentegen, is wel een misdaad.

     

    Net zoals in de zaak tegen de Baskische krant Egunkaria, worden er geen individuele beschuldigingen ten laste gelegd. Opnieuw zijn de bewijzen bijzonder mager. De hele bewijslast steunt op een paar brieven waarin het werk van Udalbiltza gelauwerd wordt. De Spaanse justitie meent dat die brieven van ETA komen. De beschuldiging dat Udalbiltza deel zou uitmaken van de ETA-octopus steunt op geen enkel bewijs, laat staan dat er bewijzen zijn tegen de beschuldigden dat zij ETA-militanten zouden zijn. Toch wordt er voor elk van de beschuldigden een opsluiting tussen tien en vijftien jaar gevraagd. Toch wordt geëist dat het instituut zelf, alsook de Raad van Udalbiltza en het Baskische Fonds voor Ontwikkeling en Cohesie, opgedoekt worden. Deze “justitie à la carte” maakt dat de Spaanse staat bezwaarlijk een democratische rechtsstaat genoemd kan worden.

     

    Het is onze overtuiging dat enkel en alleen onder druk van de internationale gemeenschap, waarvan Vlaanderen deel uitmaakt, de Spaanse staat ooit van houding zal veranderen en werk zal maken van vrede. Het is klaar en duidelijk dat Spanje elke kans om het vredesproces te fnuiken, met beide handen grijpt. Het wordt hoog tijd dat de internationale gemeenschap, de Europese Unie en de Verenigde Naties de Spaanse staat op de vingers tikken: wie met vuur speelt, verbrandt zijn handen.

     

    De V-SB wenst eraan te herinneren dat het Parlement van de Baskische Autonome Gemeenschap in 2008 het proces tegen Udalbiltza in een motie gelaakt heeft. Alle Baskische politieke partijen, jongerenpartijen, vakbonden en de hele Baskische Beweging staan achter Udalbiltza. Twaalf europarlementsleden, waaronder Frieda Brepoels (N-VA) en Bart Staes (Groen!), hebben in de Europese Commissie en de Raad van Europa eens te meer de dubieuze zaak tegen Udalbiltza aangekaart. De V-SB juicht de herhaaldelijke initiatieven om vanuit de internationale gemeenschap de Basken te steunen, toe en roept op om ook in Vlaanderen initiatieven te nemen. Laten we, als solidaire natie, structureel werk maken van een Solidariteitscomité Vlaanderen-Baskenland, dat kan aansluiten bij het internationale solidariteitsnetwerk: vele stemmen worden één stem.

     

    Soevereiniteit en solidariteit! 

     

     http://www.v-sb.net/

    23-07-2010 om 14:20 geschreven door Flieflodderke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even nadenken...

    Volgens een enquête van het Baskisch Sociaal Vredesobservatorium

     

    - Zien 66 % van de Basken meer opties voor vrede dan een jaar geleden (21%)

    - Denkt 22 % dat ETA de Verklaring van Brussel gaat onderschrijven.

    - Bijna de helft van de ondervraagden (1.500) verklaart er geloof aan te hechten dat ETA binnen 3 maanden een staakt-het-vuren zal afkondigen.

    23-07-2010 om 13:27 geschreven door Flieflodderke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NOG EEN PROCES VAN DE SPAANSE BEZETTER

    NOG EEN PROCES VAN DE SPAANSE BEZETTER OM MENSEN DIE HET GOED VOORHEBBEN MET BASKENLAND ACHTER DE TRALIES TE ZETTEN!

    Op 15 juli startte het proces tegen Udalbiltza, een Baskische groepering die gekozenen uit de zeven provinciën van Noord- en Zuid Baskenland verenigt.

    15, 16, 22 en 23 juli met voortzetting op 7, 8, 9, 14, 15 en 16 september zijn de dagen die vastgelegd werden voor dit proces.

    22 personen, onder wie 4 burgemeesters en 18 gemeenteraadsleden, waaronder Xarlo Etxezaharreta, zijn de beschuldigden.

    Het Parket vraagt straffen van 10 tot 15 jaar gevangenisstraf.

     

    UDALBILTZA

     

    Op 18 september 1999 werd in het Congressenpaleis Euskalduna te Bilbao officieel “Euskal Herriko Udal eta Udal Hautsetsien Biltzarra” of "Udalbiltza, Assemblee van Gemeenten en Gemeenteraadsleden van Euskal Herria" voorgesteld. De assemblee in het Palacio Euskalduna werd bijgewoond door 1789 gemeentemandatarissen en burgemeesters komend uit Zuid- en Noord Baskenland, het voorbeeld van hun voorouders volgend (zij verzamelden zich onder een boom) en zo een “basisdemocratie” garanderend.

     Gelijktijdig met de politieke verklaring over het nieuwe instituut, werd de belofte geratificeerd om te ijveren voor de territorialiteit en de nationale constructie van Euskal Herria. Een motie tot toetreding werd aan alle gemeentebesturen in Euskal Herria gestuurd, en op 25 november 1999 treedt de meest populaire stad Bilbao toe tot Udalbiltza. 

    In 2001onderging Udalbiltza een splitsing. De gematigde nationalisten van de Partido Nationaliste Basque en Eusko Alkartasuna startten met de « Directieraad van Udalbiltza” en Udalbide. De gekozenen van de linkse, meer radicale nationalistische beweging besloot, tijdens een vergadering in het Kursaal van San-Sebastian, in februari 2001, de activiteiten van Udalbiltza verder te zetten. Vanaf dit ogenblik heette deze groep “Udalbiltza Kursaal”. Zij staan nu terecht.

    Alles lezen over de activiteiten gedurende 4 jaar op:  http://users.skynet.be/tillets/udalbiltza.htm

    Op 29 april 2003, tijdens één van de talrijke nachtelijke invallen door het Spaanse regime in de kantoren van Udalbiltza, werden acht leden van Udalbiltza gearresteerd. De kantoren in Gasteiz en Bizkaia werden gesloten, net als het hoofdkwartier in Astigarraga (Gipuzkoa).

     

    Deze politiek geïnspireerde actie, uitgevoerd door de Spaanse Policía Nacional, in opdracht van het Vijfde Hof van de uitzonderingsrechtbank Audiencia Nacional, was het gevolg van uitspraken van Binnenlandminister Ángel Acebes (Partido Popular) als zou Udalbiltza "de ruggengraat van ETA" zijn. Rechter Garzón verbood de volgende dag, 30 april 2003, Udalbiltza, uiteraard zonder bewijs en bij voorlopige maatregel, wegens “collaboratie” met ETA. Deze collaboratie zou er uit bestaan dat Udalbiltza met ETA zou samenzweren in een poging om de politieke partij AUB (die de verboden partij Herri Batasuna moet vervangen) op te richten, zodat “ETA aan de verkiezingen mee kan doen”. In een 62 pagina tellend rapport stond de opsluiting vermeld, in afwachting van het proces, evenals de bevestiging dat Udalbiltza illegaal verklaard werd, als deel uitmakend van de organisatie ETA-Ekin. Garzón beschuldigde de gevangen genomen leden ervan op een zodanige wijze structuren te hebben opgezet, dat ook Etarras op de kieslijsten konden figureren (verwijzend naar de politieke partij Batasuna). Bij de arrestanten bevonden zich gemeenteraadsleden en een tweetal burgemeesters.


    Op 8 mei 2003 voegde Garzón ook de voorzitter van Udalbiltza en burgemeester van Ondarroa, Loren Arkotxa, samen met de burgemeester van Oiartzun, Xabier Iragorri, toe aan de lijst van verdachten. Hij klaagt hen aan om de gewapende organisatie te hebben voorzien van fondsen. De organisatie nam ook het initiatief om Baskische Nationale identiteitskaarten (EHNA) te creëren.
     

    De op 8 mei 2003 gearresteerde burgemeester van Oiartzun, Xabier Iragorri Gamio, werd op 23 mei 2003 vrijgelaten tegen betaling van een borgsom van 50.000 euro’s.

    De verantwoordelijken van Udalbitza (Kursaal) die wel opgesloten werden, waren:

    de burgemeester van Ondarroa, Loren Arkotxa; de raadsleden van Lezo en Urretxu, Imanol Esnaola en Miren Josu Aramburu; het historische bestuurslid van KAS, Xabier Alegría, en de professor Joseba Mikel Garmendia Albarracin. De twee laatsten verbleven al in de gevangenis.

    Xarlo Etxezaharreta, directeur van het radicale tijdschrift “Kale Gorria”, werd in de gemeente Abadiño (Vizcaya) door de Policía Nacional gearresteerd op zondag, 28 september 2003. Het arrestatiebevel werd uitschreven door magistraat Garzón, die hem er van beschuldigde geïntegreerd te zijn in ETA en deel uit te maken van het uitvoerende comité van de Asamblea de Electos de Batasuna (Assemblee van Batasuna-raadslieden). De arrestatie greep plaats omstreeks 20.00u toen Etxezaharreta als vertegenwoordiger van de Casa Cubana te Baiona (Cubaans Huis) deelgenomen had aan de viering van “Internazionalista Eguna”, dag van de internationalisten. Hij was op weg, met andere personen, naar de parking waar hij zijn wagen gestationeerd had.

    “Kale Gorria” of “De rode straat”, wordt beschouwd als de opvolger van de verboden publicatie “Ardi Beltza”of “het zwarte schaap”, van Pepe Rei (april 2001 gesloten). De arrestatie had niets met het tijdschrift te maken hebben, maar alles met Udalbiltza.

    Etxezaharreta werd al eens gearresteerd in 2001. Op de internationale luchthaven van Carrasco, Montevideo (Uruguay) werden op 12 november 2001 twee leden van Udalbiltza gearresteerd door de Inlichtingendienst van Uruguay: Loren Arkotxa (burgemeester van Ondárroa) en Xarlo Etxezaharreta. Zij zouden "vervalste papieren" bij zich gehad hebben. Toch kwamen ze uit Argentinië waar dezelfde papieren geen problemen hadden opgeleverd! Ze reisden als vertegenwoordigers van de Confederación de Municipios Vascos (Udalbiltza) om een vergadering bij te wonen op 14 november in Montevideo. Zij werden beiden vrijgelaten omdat er geen enkele bewijslast was.

    Udalbiltza-Kursaal, "platform" van ETA

     

    Magistraat Garzón poneert dat Udalbiltza-Kursaal (zo genoemd om een onderscheid te maken met het originele Udalbiltza, waarin PNV en EA participeren) zich omgevormd heeft tot een exclusieve instantie van MLNV-Movimiento de Liberación Nacional Vasco en onder de controle staat van ETA. Om zijn stelling te staven, gaf hij volgend argument: de aanwezigheid van Xabier Alegría en Joseba Mikel Garmendia (historische figuren bij KAS) in Udalbiltza zouden het grote belang aantonen waarmee die instantie het gezagsondermijnende project van ETA ondersteunt. Een project dat, na het verbod op de activiteiten van Batasuna, zich concentreerde op activiteiten die nog niet illegaal waren op dat moment, namelijk de groep Sozialista Abertzaleak (SA) en het platform Udalbiltza. Over de eerste groep zegt hij dat ze de opvolgers zijn van Batasuna, over de tweede groep dat ze geïntegreerd is in ETA. Hij beweerde dit duidelijk (?) aangetoond te hebben en beschouwt de organisatie dus als onwettelijk. De burelen werden dus gesloten en 400.000 euro’s, bestemd aan een project in Zuberoa werd aangeslagen.
     

    Op 22 september 2004 dagvaardigde Garzón 21 leden van Udalbiltza, allen op beschuldiging van 'ETA-lidmaatschap' en het 'inzamelen van geld voor de gewapende organisatie'. Onder de gedagvaarde personen: alle mensen die op 29 april 2003 werden opgepakt en degenen die een maand later werden opgepakt, plus nog eens 7 van de 11 die begin april getuigden voor Garzón. Het waren allemaal huidige of voormalige volksvertegenwoordigers en burgemeesters.
    Garzón beweert dat Udalbiltza Kursaal, de linkse afdeling van Udalbiltza, 'bevelen uitvoert van ETA en Batasuna'. Zijn bewijs is dat in het ETA-blad, Zutabe, de oprichting van Udalbiltza wordt toegejuicht en dat Udalbiltza dezelfde doelen heeft als ETA.

    Een ander argument is de verklaring van de Frans-Baskische voetballer Bixente Lizarazu (ook voormalig geselecteerde van de Franse nationale ploeg), die beweerde aan Garzón dat bij de opeising van de “revolutionaire belasting” door ETA ten aanzien van zijn persoon, hij voor de keuze gesteld werd het bedrag over te maken aan ETA of aan Udalbiltza of een andere organisatie uit het linkse Abertzale-milieu.

     

    Nu, na zeven jaar, begon het proces. Men kan aan de onpartijdigheid van de rechters twijfelen. Van de 140 getuigen die Udalbiltza aan de getuigenbank wilden, werden er 120 geweigerd!

     

    Er moet aan herinnerd worden dat Udalbiltza in Frankrijk NOOIT illegaal werd verklaard!

     

    Tegen Xarlo Etxezaharreta, die weigerde voor de Madrileense rechter te verschijnen loopt een internationaal uitleveringsmandaat. De borgsom die hij betaalde na de voorlopige hechtenis, 60.000 € is hij kwijt…

    Wie zijn solidariteit wil betuigen kan dit op volgend adres:

    Comité ARTEAN

    Sorondoa etxea

    Zelai auzoaldea

    64240 HAZPARNE

    IBAN : FR76 1333 5000 4008 9365 9908 421

     

     

    http://users.skynet.be/tillets/udalbiltza.htm

    http://procedureudalbiltza.wordpress.com/2010/04/16/udalbiltza-sequestre-depuis-7-ans/#more-29

    http://www.udalbiltza.net/fr/node/1314
     
    http://www.eitb.com/infos/politique/detail/467140/le-proces-udalbiltza-debute-ce-jeudi/
     
    http://jacques.tourtaux.over-blog.com.over-blog.com/article-proces-udalbiltza-entretien-avec-xarlo-etxezaharreta-et-battitt-amestoy-53869715.html
     

     

    21-07-2010 om 16:09 geschreven door Flieflodderke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/01-23/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!