Inhoud blog
  • Eén groot avontuur!
  • nog meer sneeuw
  • To dooi or not to dooi ...
  • lekker geneesmiddel
  • Het is weer te mooi om niet te delen
  • En toen was de zomer weer voorbij ...
  • Verkleinen en vergroten
  • Midsommar ...
  • Foto's die horen bij vorig bericht
  • Het wordt zomer ... ttz lente zou ook al goed zijn
  • Advocaat gezocht
  • We wonen in Zweden! onze reis er naartoe
  • en hoe geraak je dan aan een huis?
  • En hoe doe je dat dan?
  • Hoe kom je daar toch bij ? deel 1
  • Het komt dichterbij
    Archief per jaar
  • 2018
  • 2017
  • 2016
    Zoeken in blog

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Facebook Zweden Forum
  • Touch of Sweden
  • Hullerbulleromhuset
  • Ontdekkingsreis door Liesbet
  • Photolutra
  • Svenska Hus
  • Keukenweetjes blog
  • Een interessant adres?
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    overmezelf
    blog.seniorennet.be/overmez
    Vallenvägen 15
    Lees mee over ons leven in Zweden
    19-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het wordt zomer ... ttz lente zou ook al goed zijn

    Er is niets op TV dus ik dacht: zou ik niet nog eens op onze blog schrijven? Dat lijkt me al een tijdje geleden …. foei foei, ik schaam me diep! 6 weken geleden al en ik had zulke goede voornemens. Zoals het meestal gaat met goede voornemens is er altijd wel iets anders te doen dat dringend is.

    Here we go: een tandarts hebben we gevonden in Bjästa en daar konden we snel terecht en zijn er goed geholpen. Weer iedereen op zijn sokken, ttz wij op onze sokken en de tandartsen, tandhygiëniste en tandartsassistentes op hun pantoffels. Het blijft grappig maar het zal wel wennen! Morgen heb ik daar een tweede afspraak want ik heb een af en toe wat pijn. De afspraak is om 7:40u en het is 60 km rijden … op een ontiegelijk vroeg uur mijn bed dus en dat ben ik niet meer gewend. Update van de dag erna, na het tandartsbezoek: ik heb 12 gaatjes!!!! bedankt belgische tandarts! :(

    Mar het is zo rustig rijden en zo'n mooie natuur onderweg dat het niet lang duurt. Vanmorgen weer in het volle spitsuur …. 1 auto is me voorbij gestoken!

    Een paar dagen geleden heb ik nog eens naar de belgische radio geluisterd online, het allereerste dat ik hoorde was: ”file van Heverlee tot Evere” … ik heb die radio terug afgezet!

    Vorige keer schreef ik over onze buren die een ”grill” zouden organiseren. Die hebben we ook meegemaakt al was het een weekje later dan voorzien toen het al 6°C was. Speciale belevenis toch zo'n ”barbecue” met dikke laarzen, muts, sjaal en handschoenen maar het was supergezellig zo aan de rand van ons meer. Onze buren waren hartverwarmend vriendelijk, hebben zich stuk voor stuk voorgesteld, veel Anneli's (makkelijk onthouden) en getoond in welk huis ze wonen.

    De vraag die letterlijk iedereen stelde was of we hier permanent komen wonen. Er zijn zoveel zomerhuizen dat veel diensten stoppen omdat er tijdens de andere 10 maanden van het jaar niet genoeg volk woont. Dus ons ”ja” werd bijna met gejuich ontvangen!

    Het is dus toch wel wat zoeken naar mensen of bedrijven die we nodig hebben.

    We willen bv graag de grote badkamer renoveren. Ik heb via via al 1 naam gekregen, die gebeld, zou komen, na 2 maanden nog niks.

    Dan zelf iemand gezocht, heeft geen tijd vóór september. Dat is nu ondertussen al niet meer zo lang, als hij nu nog eens zou willen langskomen om iets af te spreken … het wordt nog een belevenis want we hebben 1 persoon nodig die de waterdichte ”matten” komt leggen – tegels is ons afgeraden omdat het land hier nog steeds beweegt – dan iemand voor de buizen en de toestellen – ik twijfel nog over een bad – en dan de electriciteit. Die mag alleen maar gelegd of aangepast worden door een zweed met een diploma.

    We zijn dus nog niet aan de nieuwe patatjes zoals men zegt.

    Een kapper vinden was ook geen sinecure maar mijn ”vriendin” Åsa van Colorama waar we wekelijks langskomen voor verf en/of behang had vorige week een mooi nieuw kapsel, dus heb ik haar ”bestoeft” en gevraagd naar welke kapper zij gaat.

    Naam en adres gekregen van KlippAnn, afspraak gemaakt en vorige dinsdag konden wij daar alletwee terecht om daar te horen dat eerder genoemde Colorama mensen in dienst heeft die de badkamermatten leggen! Antwoord van Colorama: ge hebt niks gezegd over een badkamer … tja ...

    Wat ik al begrepen heb is dat een goed netwerk héél belangrijk is :) en dat iedereen iedereen kent.

    Trouwens: we zijn héél blij met onze kapster, we zijn geen van beiden ooit beter geknipt! Daarvoor moet ge dan in een piepklein boerengat is een salonnetje van 6 m² je haren laten knippen!

    Het weer: volgens wat we horen is het van 1800 en een beetje al geleden dat het nog zó lang zó koud is gebleven.

    De meeste nachten vriest het nog, vorige week hadden we nog sneeuwbuien en die komen natuurlijk net nadat je de winterbanden heb verwisseld voor zomerbanden.

    Gisteren was het warmer maar vandaag heeft het dan weer de ganse dag geregend. Je kan zien dat de natuur zich echt moet inhouden, alle bomen staan al weken in knop maar nog geen blad te zien … ben benieuwd om de lente te zien losbarsten want dàt is blijkbaar wel een fenomeen.

    Volgens de weerberichten wordt het nu stilaan warmer …. blazen jullie allemaal eens wat warmte richting noorden aub? Jos zit al weken op hete kolen want hij heeft een hogedrukreiniger gekocht om het terras af te spuiten maar het is er nog te koud voor.

    Deze week hebben we (ik) eindelijk beslist over de gordijnen in de living en eetkamer, ik steek een foto in bijlage. Opbouwende kritiek mag :)

    Zo we zijn nu bijna klaar voor de zomer, binnenkort kunnen we de buren van Körning (een van de 11 gehuchten van Nordingrå) uitnodigen op een drankje en het hapje zal wel ”korv” worden waarschijnlijk, je kan je niet voorstellen hoeveel verschillende soorten worst je hier kan vinden en ik moet zeggen dat we er al een paar hebben geprobeerd en dat ze lekker zijn.

    Eigenlijk heb ik qua voeding nog helemaal niets belgisch gemist. Er is mosterd die ik lust, er is Nutella, ik heb ook lekkere salami gevonden. Eén ding vind ik hier niet en dat is pickles, gelukkig heeft onze belgische buurman een supergrote pot meegebracht bij zijn vorige reis. Doet er me aan denken dat ik pickles op mijn ”mee te brengen” uit België moet zeggen. En zoniet moet ik bij Jeroen Meus eens gaan kijken hoe hij ze zelf maakt. We hebben toch een fantastische ”jordkällar” als is de onze een rotskelder, om al die dingen in te bewaren. Gratis koelkast dus!

    Morgen is het Jos zijn verjaardag, dan gaan we eens op stap … 't moet toch niet altijd verven, behangen en poetsen zijn nietwaar? We hebben samen met de buren al een paar mooie plekjes ontdekt. Er is er eentje bij dat in alle boekskes over Zweden en de Höga Kusten staat maar onze lieve buurvrouw wil het geheim houden omdat het er anders te druk wordt, dus daarover vertel ik niks, maar als je komt nemen we je mee! Haha

    Er is volgens kenners een supergoed visrestaurant op 18km van hier in Norrfällsviken, ik denk dat we dat eens gaan proberen.

    Vanavond komen onze naaste buren eindelijk eens bij ons eten, het huis is nu netjes genoeg om bezoek te ontvangen. Op het menu: stoofvlees!!!

    't zal wel met patatjes zijn want met frieten sta ik de halve maaltijd in de keuken …

    Dat stoofvlees: we hebben al een paar keer vlees gekocht in de winkels en dat telkens donkerrood, lekker en mals.

    Tijdens ons gezamelijk uitstapje toonde onze buurvrouw een boerderij en wist te melden dat die een winkel ”köttbutik” hebben bij ons in het dorp. Tijdens de zomerperiode zijn ze open op vrijdag van 11 tot 16u. Dus ik er naartoe vanmorgen …. aanschuiven verdorie! Maar ik ben nu benieuwd, verser en natuurlijker kan niet denk ik …. hoop ik!

    Tijd voor een frisse douche en wat plamuurwerk want om 6 uur staat het bezoek aan de deur, zo stipt dat ze zijn!

    Tot hoors, ziens, lees! Ha det bra! En ge moogt ook eens terugschrijven hé! Jullie hebben toch ook wel eens iets te vertellen, 't moet daarom niet waar zijn LOL

    En op Facebook ben ik ook te vinden ....









    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    23-05-2017
    ikke
    Mooie, frisse lente-achtige gordijnen: om de lente in huis te halen? Ondertussen is het wel zover, zeker? Hier was het lente in maart, grillig aprilweer en nu pure zomer. Zijn voor een 10-tal dagen naar Spanje geweest: na de regen die ze de vorige weken gehad hadden was alles frisgroen met enorm veel wilde veldbloemen, prachtig! Later op het jaar wordt alles daar weer dofbruin...Dat zal bij jullie geen probleem zijn. Ik ga morgen voor halfjaarlijkse controle bij de tandarts, vooral verwijderen van tandsteen. Gelukkig heb ik hier een andere tandarts dan jij. Ik volg nu ook het weer in Nordingrå en merk dat het eindelijk toch een beetje warmer is. Voor de daglengte ligt het verschil met hier blijkbaar vooral 's morgens. 's Avonds is er niet zoveel verschil, een half uur, maar waarschijnlijk wel veel langere schemertijd? Jij bent dus een vroege vogel geworden. We horen nog van elkaar.

    23-05-2017 om 11:01 geschreven door Myriam


    19-05-2017
    reactie
    oh, zo mooie gordijnen ! awel, de mijne in Valencia zijn bijna identiek maar dan met rode bloemekes ipv blauwe. Zal wat warmere lucht blazen naar jullie contreien. Geen paniek: Hier is het in geen 20 jaar zo lang vochtig en koud geweest ! nu pas sinds 2 weken redelijk. Voordeel: alles ziet mooi groen ipv schraal en dor. Always look at the bright side of life.....;-)

    19-05-2017 om 21:02 geschreven door Ingrid


    Reactie
    Amai tatane! Wat een belevenissen! Alles klinkt mij neig "Ikea" in de oren. Zelfs als je spreekt van kött".... dan kan ik enkel aan de köttbular van Ikea denken... maar ik eet die nooit want die lappen te veel op! Ik ben ooit in Zweden geweest, en vond het ook een pracht ervaring! Dus ik kan alleen maar dromen van wat Julie daar allemaal zien !

    19-05-2017 om 18:59 geschreven door Isaline




    Foto

    Mailinglijst-volg onze avonturen

    Wil je graag onze avonturen volgen? Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.Je krijgt dan een e-mail zodra we iets toevoegen.



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    forum
  • Nieuws uit Herent

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!