XIa Geesje Verburg
Geboren: Amsterdam 28 mei 1904 als dochter van Gerrit Verburg, geboren Vinke-veen/Waverveen 22 november 1868, kleermaker en Fokje Zuithoff, geboren Groningen 26 augustus 1872, zonder beroep, beiden wonende alhier (Bron: Arch-W: Uittreksel van Inschrijving Burgerlijke Stand Amsterdam, afgegeven 23 mei 1956)
Trouwt: Amsterdam 4 februari 1932: winkelbediende, wonende alhier, Alexander Alfred Samuel Denz (roepnaam Alfred), geboren Paramaribo 10 februari 1895, onderwijzer, wonende alhier, zoon van Helena Magdalena Denz, geboren Paramaribo 24 februari 1857, koopvrouw, wonende te Paramaribo (en van de met haar ongehuwd samenwonende Eduard Gerard Wilhelmus Patertje Dorf, geboren Paramaribo 10 mei 1837, bouwkundige/aannemer, aldaar overleden omstreeks 1918) (Bron: Alexander Alfred Samuel Denz: Arch-W: Uittreksel der Persoonsgegevens uit de Gemeente lijke Basis Administratie (= Persoonslijst); Helena Magdalena Denz: Mondelinge informatie van A.S.S. Denz aan de auteur)
Overleden: Amsterdam 14 oktober 1983 en gecremeerd aldaar 18 oktober 1983 (Bron: Arch-W: Overlijdensaankondiging)
Biografische gegevens: De doop van Geesje vond op 9 april 1916 plaats in de Oranjekerk te Amsterdam
Zij heeft onder andere de Wilhelminaschool bezocht en volgens een Loffelijk Getuigschrift als blijk van tevredenheid wegens trouw schoolbezoek, naarstigheid en goed gedrag heeft zij die school in 1918 verlaten. Op 15 december 1920 behaalde zij het "Diploma Machineschrijven" en het "Diploma Handelsonderwijs" (Bron: Arch-W: Genoemde diplomas en getuigschrift)
Geesje heeft vóór haar huwelijk als bediende gewerkt bij Cladder, een winkel in feestartikelen te Amsterdam (Bron: Mondelinge informatie van haar dochter Mary Wiggers-Denz)
De laatste jaren van haar leven werd Geesje verpleegd in Huize Nieuw Laanzicht aan de Koninginneweg 62 te Amsterdam-Zuid, alwaar zij ook is overleden
Alfred is gedoopt te Paramaribo 10 maart 1895 in de kerk van de Evangelische Broedergemeente (Bron: Arch-W: Verklaring van de Evangelische Broedergemeente te Paramaribo)
Hij studeerde aan de Kweekschool voor Onderwijzers te Paramaribo en behaalde aldaar op 17 oktober 1916 de Akte van Bekwaamheid als Schoolonderwijzer in den 3den rang
Aangezien in Paramaribo niet de mogelijkheid bestond om de Hoofdakte te behalen, vertrok hij naar Nederland. Hij heeft zich op 3 september 1919 te Amsterdam gevestigd (Bron: Arch-W: Persoonslijst A.A.S. Denz)
Hij behaalde het "Diploma Machineschrijven", verwierf de Akte van Bekwaamheid als Hoofdonderwijzer alsmede de Akte van Bekwaamheid voor het huis- en schoolonderwijs in de beginselen der Fransche taal "
Ook slaagde hij voor het Atesto pri lingva kapableco (Esperanto Diploma A) en het Atesto pri instruista kapableco (Esperanto Diploma B)(Bron : Arch-W: Alle genoemde akten en diplomas)
Alfred overleed Amsterdam 16 juli 1996 (hij is te ± 09.30 uur overleden in zijn woning Admiralengracht 80 aangetroffen) en is begraven te Paramaribo, Begraafplaats Mariusrust, 29 juli 1996. Bij de begrafenis waren o.a. aanwezig: zijn beide dochters Hermine en Mary, zijn enige kleindochter Frederiek alsmede de auteur van deze genealogische bundel(Bron: Arch-W: Uittreksel Overlijdensregister Amsterdam, overlijdensaankondiging en dankbetuiging
De moeder van Alfred, de in 1857 te Suriname geboren Helena Magdalena Denz, was een dochter van Johanna Margaretha Denz, huisbediende; haar slavennaam luidde Johanna II. Laatstgenoemde had in totaal vier kinderen, die gelijktijdig met haar in 1862 werden vrijgelaten op grond van het Manumissiereglement 1832:
- Frans Daniel Denz, geboren 1852; slavennaam: Daniel - Anthoinetta Petronella Denz, geboren 1854; slavennaam: Petronella -Helena Magdalena Denz (moeder van Alfred), geboren 1857; slavennaam: Magdalijntje Martha -Adriana Cornelia Denz, geboren 1862; slavennaam: Adriana Cornelia
De vrijlater was A.F. van Amson, curator ad hoc (Bron: Arch-W: Manumissies Suriname, www.nationaalarchief.nl/vrij-in-suriname)
Manumissie is de juridische term voor het volgens bepaalde rechtsregels vrijgeven van slaven. Het woord is afgeleid van manumissio, een begrip in het Romeinse recht, dat letterlijk vertaald betekent: zending uit de hand (van de meester).
Uit het Manumissiereglement 1832 blijkt dat vrijverklaring van slaven o.a. kon geschieden uit kracht van een testamentaire beschikking van de (overleden) meester.
Uiterlijk binnen drie jaar na aanvaarding van het testament moest het verzoek tot manumissie van de slaaf door de erfgenaam bij de overheid worden ingediend. Bleef de erfgenaam, executeur of boedelredderaar wat dat betreft in gebreke, dan werd van overheidswege een curator ad hoc aangesteld, die de uitvoering van de bepaling tot vrijgeving op zich nam door middel van het indienen van een officieel verzoek.
De curator ad hoc werd door de Raad Commissaris voor de Inlandse Bevolking benoemd.
De vrijgeving van Johanna II en haar kinderen werd, blijkens de aanstelling van een curator ad hoc, op deze wijze gerealiseerd (Bron: Arch-W: Manumissies Suriname, www.nationaalarchief.nl/vrij-in-suriname)
Uit dit huwelijk: 1. Hermine Magdalena Gerarda Denz Geboren: Amsterdam 20 juli 1932
Trouwt: Deze oudste kleindochter van Gerrit, van beroep verpleegkundige, trouwt Leeuwarden 10 september 1968 Eduard Dalhuijsen, geboren Hilversum 19 november 1921, fotograaf, zoon van Hendrik Dalhuijsen, geboren Staphorst 23 oktober 1885 en Jacoba Tijsma, geboren Ferwerderadeel 18 februari 1882
Biografische gegevens: Het huwelijk werd op 25 juni 1973 te Leeuwarden door scheiding ontbonden
Eduard stierf Leeuwarden 17 augustus 1993
De gegevens van het eerder huwelijk van Eduard luiden: - trouwt Leeuwarden 19 februari 1951 met Tera Bertha Stoll, geboren 17 september 1924, welk huwelijk op 14 november 1967 te Leeuwarden door scheiding werd ontbonden. Uit dit eerste huwelijk: * Siekina Hermine Dalhuijsen, geboren Den Helder 1 april 1953, trouwt 4 november 1975 met J. van Asperen * Anton Hendrik Dalhuijsen, geboren Den Helder 7 augustus 1955 (Bron: Arch-W: Persoonskaart Eduard Dalhuijsen alsmede Huwelijksaankondiging en mondelinge informatie van Hermine Denz)
Uit dit huwelijk: 1.1 Frederiek Dalhuijsen Geboren: Leeuwarden 3 oktober 1968
Biografische gegevens: Dit jongste achterkleinkind van Gerrit volgde een opleiding tot juridisch-secretaresse. Zij is (2005) ongehuwd (Bron: Mondelinge informatie van Hermine Denz en Frederiek Dalhuijsen)
Volkscultuur: Frederiek is op 3 oktober geboren en daarover is het volgende te vermelden: Op 3 oktober 1574 werd Leiden door de Geuzen ontzet. Tijdens de opstand van de Nederlanden tegen de Spaanse koning Philips II werd Leiden door de Spanjaarden belegerd. Het beleg eindigde met het ontzet op 3 oktober 1574. Gedwongen door het opkomende water, doordat de dijken waren doorgestoken, trokken de Spaanse troepen die rond de stad gelegerd waren, toen hals over kop weg. Ze lieten een pot met hutspot in de Lammerschans achter. De Geuzen, die onder aanvoering van Louis de Boisot op platbodems aangevaren kwamen, brachten voedsel, o.a. haring en brood, mee voor de door pest en honger gekwelde bevolking. Leiden was al vanaf mei van de buitenwereld afgesloten, zodat er geen voedsel meer binnen de stad gebracht kon worden. (Bron: Nederlands Centrum voor Volkscultuur, Utrecht; www.volkscultuur.nl
2. Mary Louise Elfriede Denz Geboren: Amsterdam 21 oktober 1937
Trouwt: Deze jongste kleindochter van Gerrit trouwt Amsterdam 7 april 1961: Theodorus Ludovicus Hubertus Wiggers, geboren Amsterdam 8 maart 1936, verzekerings-inspecteur, wonende te Alkmaar, zoon van Theodoor Gijsbertus Wiggers, 54 jaar, werkmeester en Cornelia Jacoba van Harmelen, 54 jaar, zonder beroep, beiden wonende alhier. Getuigen: - Lodevicus Hendrikus Johannes Wiggers, 84 jaar, zonder beroep, wonende te Amersfoort, grootvader van de bruidegom en - Hermine Magdalena Gerarda Denz, 28 jaar, verpleegkundige, wonende alhier, zuster van de bruid (Bron: Arch-W: Trouwboekje) (Zie ook: Bibliotheek CBG: Genealogie van de familie Wiggers, 1725 2000 door Th.L.H. Wiggers, januari 1999; inventarisnummer G-port-961)
Biografische gegevens: Mary was voor haar huwelijk administratrice van de Vakschool voor Meubelmakers, Behangers en Stoffeerders.
Zij maakte meerdere jaar deel uit van het vertegenwoordigende team van de Amsterdamsche Dames Atletiekclub en behaalde daarmee enige malen het Clubkampioenschap van Nederland der K.N.A.U.
Haar echtgenoot vervulde verschillende commerciële en leidinggevende functies bij Delta Lloyd Verzekeringsgroep NV en beëindigde zijn 40-jarig dienstverband als Hoofd Arbeidsongeschiktheids- en Ongevallenverzekering. Hij is Reserve-luitenant-kolonel der Geneeskundige Troepen b.d. (Bron: Arch-W: Staat van Dienst Koninklijke Landmacht)
Uit dit huwelijk: 2.1 Ronald Michaël Arthur Wiggers Geboren: Amsterdam 30 april 1962 (Bron: Arch-W: trouwboekje van de ouders)
Biografische gegevens: Dit oudste achterkleinkind van Gerrit is bedrijfseconoom en is anno 2001 werkzaam bij een bedrijfspensioenfonds te Amstelveen. Hij woont te Amsterdam en is getrouwd met Monique de Vries, geboren Amsterdam 13 september 1969
2.2 Martin Laurens Alexander Wiggers Geboren: Amsterdam 21 augustus 1964 (Bron: Arch-W: trouwboekje van de ouders)
Biografische gegevens: Hij woont sedert september 2004 samen met Johanna Gesiena Anna (roepnaam Joke) Waalders, geboren Neede 21 oktober 1958
Martin is ingenieur Algemene Operationele Technologie. Zijn eerste werkgever was Stork Ketels te Hengelo, waar hij field-engineer was. Na één jaar trad hij in dienst bij Thomassen International te Rheden als service-engineer. Na enige tijd volgde zijn benoeming tot project-engineer. Op 1 januari 1997 werd hij benoemd tot contract-manager. Van 1 juli 2002 tot 1 december 2004 was hij Hoofd Installatiebeheer bij een electriciteitscentrale.
Martin en Joke hebben in april 2005 het bedrijf DASOGNARE opgericht dat gespecialiseerd is op het gebied van aankoopbegeleiding van onroerend goed en bedrijfsovernames in het hart van Italië: Lazio, Toscane en Umbrie. Het bedrijf is gevestigd in Casperia, ca. 50 km ten noorden van Rome. (www.dasognare.com) Deze bedrijfsactiviteiten zijn in 2011 beëidigd, waar Joke en Martin een ladgoed hebben gekocht in Noord-Italië, waar zij inmiddels wonen.
Martin is in november 2008 tijdelijk in dienst getreden bij de Zwitserse vestiging van een Duitse machinefabriek als Productmanager Compressoren. Het dienstverband is inmiddels definitief geworden.
XIb Alida Verburg
Geboren: Amsterdam 29 augustus 1905 (Bron: Arch-W: Persoonskaart Alida Verburg)
Overleden: Amsterdam 10 mei 1994 en aldaar begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, 16 mei 1994 te 10.15 uur (Bron: Arch-W: Persoonskaart Alida Verburg en administratiekaart Uitvaartverzorging)
Biografische gegevens: Alida (roepnaam Alie) deed geloofsbelijdenis op 23 april 1925 en werd bevestigd op 5 april 1925 in de Muiderkerk te Amsterdam (Bron: Arch-W: Boekje Ter herinnering aan Uwe Afgelegde Geloofsbelijdenis)
Zij bleef ongehuwd en voorzag in haar onderhoud als lampenkappenmaakster en naaister
Zij heeft altijd in het ouderlijk huis gewoond, eerst met haar moeder, zuster Sientje en broer Gerrit, later alleen met Sientje
Alida ontving een Bewijs van Tevredenheid wegens goed gedrag en betoonde vlijt, afgegeven op 11 juli 1916 door de Wilhelminaschool te Amsterdam ter aanmoediging om voort te gaan van het onderwijs een getrouw en goed gebruik te maken en met den wensch dat zij vroeg den Heiland moge zoeken en vinden
Zij grossierde in dit soort Bewijzen van Tevredenheid wegens goed gedrag en betoonde vlijt, want die werden ook afgegeven op 12 juli 1917 resp. 5 juli 1918, eveneens door de Wilhelminaschool.
Ook was een Loffelijk Getuigschrift haar deel als blijk van tevredenheid wegens trouw schoolbezoek, naarstigheid en goed gedrag, afgegeven op 16 januari 1919 bij het verlaten van de Wilhelminaschool te Amsterdam (Bron: Arch-W: Alle genoemde getuigschriften)
Het zwembad is al lang gesloopt maar in het Familie-archief Wiggers bevindt zich nog de Verklaring Geoefend Zwemmer, waarin is vermeld dat zij de vereischte proeven met goed gevolg heeft afgelegd, afgegeven op 24 juni 1925 door de Maatschappij tot Exploitatie van Bad- en overdekte zweminrichtingen, Heiligeweg 19, Amsterdam
XIc Gerrit Verburg
Geboren: Amsterdam 14 mei 1910 (Bron: Arch-W: Persoonskaart Gerrit Verburg)
Overleden: Amsterdam 12 mei 1979 en hij werd aldaar begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats, 16 mei 1979 te 10.00 uur (Bron: Arch-W: Persoonskaart Gerrit Verburg en overlijdensaankondiging)
Biografische gegevens: Gerrit is ongehuwd gebleven en woonde geruime tijd met zijn zusters Alie en Sientje in het ouderlijk huis aan de Albert Cuypstraat 60' te Amsterdam (Bron: Arch-W: Persoonskaart Gerrit Verburg en overlijdensaankondiging)
Hij volgde lager onderwijs aan de Wilhelminaschool te Amsterdam en kreeg een Loffelijk Getuigschrift als blijk van tevredenheid wegens trouw schoolbezoek, vlijt en goed gedrag en goede vorderingen, afgegeven op 28 juni 1924 bij het verlaten van die school te Amsterdam(Bron: Arch-W: Getuigschrift)
Hij was eerst steendrukker en werd daarna perser/kleermaker (Bron: Arch-W: Persoonskaart Gerrit Verburg)
In de oorlog 1940-1945 werd hij door de Duitsers te werk gesteld in o.a. de (oorlogs)havenstad Kiel in Noord-Duitsland en heeft aldaar verwoestende bombardementen door de geallieerde luchtmacht ondergaan
Bij zijn terugkeer bleek hij lichamelijk gezond te zijn maar de in Duitsland ondervonden traumatische ervaringen bleken een sterk-negatieve geestelijke invloed te hebben veroorzaakt. Het gevolg was dat hij meerdere jaren verpleegd moest worden in een psychiatrische kliniek te Vogelenzang. Na zijn ontslag uit de kliniek werkte hij als metaalbewerker en later als kantinebeheerder (Bron: Arch-W: Persoonskaart Gerrit Verburg)
Toen de Zeeuwse- en Zuidhollandse eilanden, alsmede een deel van West-Brabant in februari 1953 getroffen werden door een watersnood, waarbij ± 2000 mensen omkwamen, werd een nationale inzameling gehouden. Gerrit heeft daaraan een bijdrage gegeven en ontving daarvoor een Certificaat van vervulde harteplicht, afgegeven in februari 1953 door de Burgemeester van Amsterdam, die namens het Nationaal Rampenfonds verklaart de bijdrage te hebben ontvangen:
Kiezer(es) van Amsterdam liet de STEM van zijn (haar) hart gelden, ook uit dank voor het behoud van de hoofdstad en droeg nóg een steentje bij ter leniging van de ontstellende nood, veroorzaakt door de Stormramp 1953 (Bron: Arch-W: Certificaat, afgegeven door de Gemeente Amsterdam)
XId Clasina Fokje Verburg
Geboren: Amsterdam 14 augustus 1914 (Bron: Arch-W: Persoonslijst Clasina Fokje Verburg)
Overleden: De overlijdensakte vermeldt als datum van haar heengaan 31 mei 1995 doch dat is de datum waarop zij door haar nicht Hermine Denz dood in haar woning werd aangetroffen.
Het is nagenoeg zeker dat zij reeds enige dagen eerder is overleden. Sientje werd begraven Amsterdam 8 juni 1995 te 10.20 uur op de Nieuwe Oosterbegraafplaats (Bron: Arch-W: Overlijdensakte Amsterdam 1995)
Biografische gegevens: Clasina Fokje (roepnaam Sientje) is lid geweest van de Kinderkerk aan de Quellijnstraat 92 te Amsterdam, zoals blijkt uit een lidmaatschapskaart afgegeven door de Afdeling der Amsterdamsche Christelijke Jongemannen Vereeniging Daniël (Bron: Arch-W: Lidmaatschapskaart)
Zij bleef, evenals Alie en Gerrit, ongehuwd en woonde tot haar overlijden in het ouderlijk huis (Bron: Arch-W: Persoonslijst Clasina Fokje Verburg)
Sientje was naaister en werkte voor eigen rekening, zodat zij -gelijk haar zuster Alie- bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd uitsluitend een uitkering genoot van de Algemene Ouderdoms Wet (AOW)
Zij hield er, samen met Alie, een uiterst sobere levensstijl op na. Aangezien beide zussen zonder testament zijn overleden viel de nalatenschap toe aan de nichten Hermine Denz en Mary Wiggers-Denz
|