Ik ben François, en gebruik soms ook wel de schuilnaam De wandelende Pajot.
Ik ben een man en woon in Aalst (België) en mijn beroep is Gepensioneerde.
Ik ben geboren op 30/10/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen.
De wandelende Pajot
Belevenissen van een actieve wandelaar
27-02-2013
2013-02-27 Ophasselt
10e Krakelingentocht
Club: PADSTAPPERS GERAARDSBERGEN (135)
Plaats: Ophasselt
Afstand: 22Km (22,8)
Tijd: 4H00
Deelnemers: 1274
Pajotten: 9
Weer: Zwaar bewolkt, nevelig maar droog. (2°C)
Zaal: 3
Parcours: 4
Bepijling: 5
Cola: 120
Z. Bier: 220
Ophasselt al vaak voorbijgereden maar nog nooit gestart. Het vertrekzaaltje was wel heel klein en als ik vertrok was er geen plaats. Heb dan maar rechtstaans mijn krakeling verorberd. Het parcours ging naar Sint-Antelinks. Dat eerste stukje was goed begaanbaar. In Sint-Antelinks moesten we twee lussen doen. De eerste draaide rond het Duivenbos maar op het einde mochten (moesten) we er toch een stukje door. Was hier en daar wat vochtig maar het ging nog. De tweede lus in Sint-Antelinks ging langs de broeken richting Aspelare. Hier deden de Padstappers hun naam weer alle eer aan. Nadat er enige honderden wandelaars gestapt hadden waren sommige paden verandert in een slijkbeek. Het laatste gedeelte was weer goed begaanbaar en volgde voor een groot deel de gewest GR. Het was een mooie natuurwandeling met de traditionele slijk als gezelschap.
De GR wandeling (dagstapper) bestond uit een gedeelte langs de Streek-GR Vlaamse Ardennen en een ander gedeelte langs de GR 122. We waren met een vrij grote groep en Roger was in z'n nopjes. Er waren ook vier personen die deze maand verjaarden en ze hadden allemaal wat lekkers bij. Het eerst gedeelte ging van Munkzwalm richting Zottegem. We stapten een stukje langs de Paddestraat en daarna langs het Jan de Lichtepad naar Velzeke en daarna naar Strijpen. Hier hebben we onze boterhammen opgegeten in café "'t Oud Gemeentehuis". Aan de kachel was het goed warm! In de namiddag gingen we via Sint-Goriks-Oudenhove naar Rozebeke en daarna naar Roborst. De grond was bevroren en slijk was er niet maar sommige afdalingen waren wel nogal moeilijk. Langs de Zwalm ging het dan terug naar ons vertrekpunt in Munkzwalm.
Onze tweede wandeling van de dag was in Bornem. Het was ondertussen middag maar de vertrekzaal zat hier nog niet halfvol. We hebben de 11 Km gedaan en die wandeling bestond grotendeels uit een rondgang in het dorp. Dus veel straten. Daarbij kwam nog dat we (en wij niet alleen) de rustplaats niet gevonden hebben. Op het einde stapten we wel door het domein van het kasteel Marnix de Sainte Aldegonde. In de zaal was nog niet heel veel volk maar een orkestje bracht wel wat ambiance. De grotere afstanden zullen waarschijnlijk wel wat meer natuur gekregen hebben.
We zijn eerst met de bus naar Overmere gereden. Om half negen was het nog rustig in de zaal. De wandeling was vrij klassiek langs het meer en door de eendenkooi. Er waren ook wat nieuwe wegjes bij en juist voor de rust gingen we door het Kasteelpark van Berlare. In de vertrekzaal was het al wat drukker en we werden vergast op twee (lekkere) pannenkoekjes.
Verkenning van eerste stukje van onze Lentetocht van 30 maart. Met het koude weer niet veel volk komen opdagen. De lussen van de 4- en 7 Km verkent. Vanuit de Kluis Kapelleweide in Ledeberg Pamel naar de kerk van Roosdaal en terug.
Vertrek vanuit het Sportkot in Leupegem. Om half twee vertrokken en als laatste toegekomen. Van Leupegem ging het richting Maarkedal en met een ommetje naar Nukerke. Hier was de rustpost. Vanuit de rustpost werd dan een lus van 6 Km gemaakt door de velden van Nukerke. Door de felle Noordenwind was het op de toppen van de heuvels erg koud. Het laatste gedeelte ging dan langs de Koppenberg en door het Koppenbergbos. Het was een vrij klassieke wandeling door een mooi stukje Vlaamse Ardennen. Voor de liefhebbers was er in de vertrekzaal nog een sprotje te krijgen.
Bij de tweede poging is het gelukt. Vanuit het station van Testelt hebben we een rondwandeling tot in Averbode gedaan. In de bossen rond Testelt was het relatief warm en het was aangenaam wandelen. Eerst zijn we bij een uitkijkpost voor watervogels gestopt. Er zaten verschillende soorten maar spijtig genoeg konden we hier niet lang blijven. In Averbode hebben we een groet aan het graf van Ernest Claes gebracht. Van op de binnenkoer van de Norbertijnerabdij hadden we een mooi zicht op kerk en de aangrenzende gebouwen. De terugweg ging langs dennenbossen en op het einde hadden we een mooi zicht op Testelt en de vallei van de Demer. Fons heeft ons ook nog wat deskundige uitleg over de streek gegeven.
Okkerziel in de winter Club: DE WITLOOFSTAPPERS (518) Plaats: Nederokkerzeel Afstand: 24,8 Km Tijd: 4H50 Deelnemers: 575 Pajotten: 2 Weer: Eerst zonnig, daarna zwaar bewolkt en wat sneeuw (0°C) Parcours: 3 Afpijling: 5 Zaal:4 Cola: 130 Z. Bier: 220
De wandeling bestond uit 4 lussen met afstanden tussen de 5,6- en 9,6 Km. Ik heb er drie gedaan. De verschillende lussen liepen nogal vaak samen. Heb toch wel een 8 Km hetzelfde stukje bewandeld. De wandeling was ook voor een groot gedeelte hetzelfde als de wandeling van een maand geleden bij de Houtheimstappers. Hopelijk wordt het hier niet het nieuwe Opwijk of Wolvertem. Het was natuurlijk ook wel mooi wandelen door de lege velden met de opstijgende vliegtuigen als gezelschap. In het Silsom natuurgebied was het dan weer wat warmer en hier en daar kon men zien dat de lente toch wel in aantocht is.
Vertrek in het klassieke zaaltje in Strijpen. Eerst via Zottegem naar het zaaltje in Sint-Goriks-Oudenhove. Daar dan een lus langs Erwetegem en Sint-Maria-Oudenhove. Tenslotte terug naar de start via Michelbeke en het Mijnwerkerspad. Veel wandelen door de natuur maar wel langs de straten. Klassieke wandeling van Egmont Zottegem.
Wisselbekertocht door de streek van Ingelmunster en Izegem. Ik wilde 18 Km doen maar zat na de eerste rustpost nogal snel aan de tweede. Ik moet daar ergens een lusje mislopen zijn. In totaal heb ik toch nog ruimschoots 17 Km gewandeld. Via het Merelbos en het Emelgem bos kwamen we in Emelgem. Vandaar het kanaal over en we waren in Izegem en de rustpost. Hier moet het misgelopen zijn want na een kort stukje door het dorp en langs het kanaal kwam ik aan de tweede rustpost in Emelgem. Van hieruit ging het terug langs het kanaal en de Mangelmeersen naar Ingelmunster. Het schoenmuseum in Izegem moet ik gemist hebben maar het was toch een vrij afwisselend parcours. De prijzen van de dranken waren nogal hoog.
Weer: S' morgens mist en in de namiddag wat zon (5°C)
Parcours: 4
Bepijling: 4
Zaal: 5
Cola: 120
Z. Bier: 200
Met de trein naar Oostende gereden en samen met Piet gewandeld. We werden ontvangen in een zeer ruime ontvangstzaal en het eerste gedeelte van de wandeling ging onder andere door de vismijn en door het Fort Napoleon. De reuze foto's van de vissers in de vismijn gaven wel een speciale sfeer. Ze waren er lichamelijk niet maar hun geest was er wel. Ook de terugweg (van de lus) ging langs de vissersboten waar de visnetten op de kade lagen. Het tweede gedeelte ging langs het strand en de duinen naar Bredene-dorp. Hier was ook een rustpost en het laatste gedeelte bestond voornamelijk uit een rondwandeling van de Spuikom. Al bij al een mooie wandeling maar spijtig van de mist in de voormiddag.
Nogal laat vertrokken (half negen) en daarom niet veel wandelaars gezien.Het eerste gedeelte ging door het Vlassenbroek en was zeker het mooiste stukje. Na de rustpost in Vlassenbroek ging het via de Scheldedijk naar Dendermonde en daar nog een lusje tot Grembergen. Vanuit de rustpost in Dendermonde ging het naar Sint-Gillis en Lebbeke. Van daaruit dan naar Buggenhout (Opstal). Dit stuk was maar weinig interessant. In Opstal moest er dan nog een lus gemaakt worden maar ook hier veel straten. Daarna ging het via Buggenhout-bos naar Opdorp. Door het bos wandelen was natuurlijk prettiger dan langs de straten lopen. Het laatste gedeelte ging dan langs brouwerij Malheur waar we in het gezellige cafeetje vergast werden op een glaasje Malheur naar keuze. Het was al bijna donker eer ik terug in Baasrode geraakte.
Club: WSV DE REYNAERT STAPPERS BELSELE-SINAAI (150)
Plaats: Lokeren
Afstand: 14 Km (15)
Tijd: 2H45
Deelnemers: 789
Pajotten: 3
Weer: Droog, af en toe wat zon (5°C)
Parcours: 4
Zaal: 4
Afpijling: 4
Cola: 130
Z.Bier: 200
Eén van mijn klassieke wandelingen. Samen met Etienne gewandeld. Eerst langs het Molsbroek en dan een lus langs het park, stad en oevers van de Durme. Het was prachtig wandelweer en de eerste tekenen van de lente waren er al. Geen krokussen maar wel madelieven en verliefde (eenden)koppels.
Samen met Roger gewandeld. Het vertrek was in de voor de wandelaars gekende zaal "De Zande". De rustposten waren in een zaaltje er niet ver vandaan. We deden de 20 Km en dat waren in feite drie lussen rond De Zande. De eerste lus (hebben wij het laatst gedaan) ging door de Vagevuurbossen. Bij het begin mochten wij een jenevertje degusteren. Een ander lus ging langs het natuurgebied de Gulke Putten en de Zendmasten van het militair domein. Een derde lus ging richting Beernem tot bijna aan de autostrade. Het was een evenwichtig parcours met - zoals we hier gewend zijn - heel wat bos. De bepijling was aan de vertrekzaal wel wat verwarrend.
Hoegaardentocht Club: DE WEGWIJZER (VB 103) Plaats: Hoegaarden Afstand: 20 Km Tijd: 4H10 Deelnemers: 887 Pajotten: 8 Weer: Zonnig, koud en wat wind (1°C)
Parcours: 4 Zaal: 4 Bepijling: 4 Cola: 130 Z. Bier: 260
Vandaag samen met Piet en Roger naar Hoegaarden gereden. De vertrekzaal bevond zich in het Koutershof naast het museum 't Wit Gebrouw. Als wij toekwamen (half tien) was er nog maar weinig volk in de fraaie zaal. Het eerste gedeelte liet ons al direct kennismaken met de holle wegen en zichten over de nu kale akkers. De kerk van Hoegaarden stond centraal en was van op de hoogtes goed zichtbaar. Het eerste gedeelte ging via Sint-Catharina-Houthem naar de sporthal in Hoegaarden. Het tweede gedeelte ging richting Rommersom, dicht bij de E40 en langs de gerenoveerde Celis(water)molen. Het laatste gedeelte was een lus van 8 Km en ging naar het natuurgebied Rosdel. Hier ook weer veel holle wegen en uitzichten op Wallonië. Bij de terugkomst werden we in de Tuinen van Hoegaarden vergast op een lekker elexirtje. Na de wandeling hebben we nog wat nagenoten en nog wat Pajotten ontmoet. Daarna het museum bezocht.
Het was een mooie wandeling door een nog zeer rustige streek.
13e Geutelingentochten Club: DWARS DOOR BRAKEL (107 )Plaats: Elst Afstand: 18 Km (19,2) Tijd: 3H20 Deelnemers: 2309 Pajotten: 3 Weer: Eerst droog en zonnig, daarna bewolkt (3°C)
Parcours: 5 Zaal: 4 Bepijling: 5 Cola: 150 Z. Bier: 300
Klassieke wandeling: 3 lussen van ongeveer zes kilometer met de zaal in Elst als centrum en vertrekpunt. Ik heb eerst de lus richting Michelbeke gewandeld. Deze lus was ook geschikt voor kinderwagens. Het was dus voornamelijk langs de straten. De zon scheen en het was genieten van de Vlaamse Ardennen. De tweede lus ging richting Zegelsem. Hier was er wel wat slijk en enkele serieuze hellingen. De laatste lus ging richting Brakel tot aan de uitkijktoren. Hier ook een heel stuk door het veld (= slijk) wandelen.
Een orkestje zorgde in de zaal voor de nodige ambiance. Drank en geutelingen waren er genoeg.
Nu eens vertrokken vanuit Nijverseel. Langs boomgaarden met een bocht naar Baardegem waar de rustpost was. Vanaf hier was de Leirekensroute de leidraad. Eerst een lus richting Moorsel en dan terug naar Nijverseel. Veel langs straten maar toch nog een gedeelte langs veldwegen. Het voordeel was dat er weinig slijk was. De Leirekensroute was op veel plaatsen glad.
Samen met Roger en Piet naar het verre West-Vlaanderen gereden. Het was redelijk goed wandelweer en ideaal voor een rustige wandeling. Niet te zwaar en niet te lang. De wandeling ging voornamelijk langs de velden en door het Vijverbos. De rustpost in Westrozebeke was in het fraaie oud-gemeentehuis. We waren wat geneert om daar met onze slijkschoenen binnen te stappen. Terwijl we in de rustpost zaten heeft het even flink geregend maar we hebben er geen last van ondervonden. Het was een rustige deugdoende wandeling.
24e Marche Saint Georges Club: LES MARCHEURS POLICE DE MONS (HT 061) Plaats: Mons Afstand: 50Km (48) Tijd: 8H55 Deelnemers: 860 Pajotten: 1 Weer: S'morgens wat regen, daarna zonnig en enkele "maartse buien" (4°C). Parcours: 4 Bepijling: 3 Zaal: 4 Cola: 120 Z. Bier: 200
De wandeling bestond uit drie delen: Vanuit de vertrekzaal was het toch wel bijna 8Km om uit de straten te geraken. Daarna was het door de velden wandelen en voor de 50 Km wandelaars was er dan een lus door het bos ( Forêt Domaniale de Golfontaine). De bepijling was onregelmatig. Soms veel pijlen en dan lange stukken goed uitkijken. Er zijn veel wandelaars verkeerd gelopen. Er waren wel veel rustposten (vooral in het begin en op het einde). Alhoewel we in Mons zelf vertrokken zijn, zijn we niet door de stad gewandeld. Het was de eerste keer dat ik in deze streek wandelde en denk in de zomer nog wel eens terug te komen.
GR wandeling Lierde - Idegem (Streek GR Vl. Ardennen)
Club: De GR vrienden Aalst
Plaats: Lierde
Afstand: 20 Km
Deelnemers: 30
Pajotten: 4
Weer: Eerst wat betrokken, daarna zonnig en uiteindelijk terug betrokken. (2°- 7°)
We mochten nu eens wat later vertrekken want Lierde is nu ook weer niet zo ver. Er waren wel wat wandelaars die op het laatste moment nog mee wilden en er waren ook enkele die op het laatste moment niet mee konden. Wat het aantal betreft was het dus bijna in evenwicht. De wegen waren nog niet helemaal sneeuwvrij en we moesten al direct door een glibberig wegje. De kerk van Sint-Maria-Lierde lag voor ons maar we moesten wel wat schuiven eer we er geraakten. Dan ging het door de velden, Parkbos -Uilenbroek en vele kapelletjes naar Sint-Lievens-Esse. In de Brouwerij Van Den Bossche hebben we onze boterhammen opgegeten en van de speciale bieren kunnen proeven (sommige toch). In de namiddag gaan we langs de watertoren richting Sint-Antelinks. Langs (maar niet in) het Duivenbos en dan langs een lange weg met mooie vergezichten naar de steenweg N8. Langs Vloerzegem(met pittoresk kerkje) wandelden we naar het station van Idegem. We hadden nog een halfuurtje voor de trein vertrok dus er kan in het café aan het station nog wat nagepraat worden.
Om twintig voor vijf hadden we onze trein en iedereen was nu eens vroeg thuis.