Vandaag het trieste bericht dat het ontvoerde kind dood is teruggevonden op Neeltje-Jans. Het nieuws op VRT om 19h weidde er 26 minuten aan. Nog maar eens een voorbeeld van iets uit te melken. Elke mogelijke invalshoek werd gebruikt om dit tragische feit (te veel) aandacht te geven. Ook de buren en 2 boterhammoeders zeiden dat het zo erg was en de rouwregisters en herdenkingsmomenten werden breed uitgesmeerd. Voor de familie een hel, denk ik.
Het enige ,buiten het vermelden van de feiten, dat ik wilde weten is wie hier verantwoordelijk voor is. Wie neemt de beslissing om uiteindelijk een gevaarlijk man, die geen therapie heeft gehad, gewoon terug in de maatschappij los te laten, zonder enige vorm van opvolging. Zijn vervroegde vrijlating heeft men steeds geweigerd ( waarom?) maar als de 10 jaar voorbij waren ( slechts 10 jaar voor het zwaar mishandelen tot de dood van een tweejarig kind!) werd die gek, met geen enkel schuldbesef, op pad gestuurd om bij de minste aanleiding te hervallen in zijn sadistische handelingen. De mensen die hier iets mee te maken hebben, zijn niet bekwaam genoeg voor hun job en zouden ander werk moeten zoeken. Zo'n fout, of zelfs veel kleiner, in de meeste beroepen leidt meestal naar ontslag, enkele beroepen uitgezonderd ( politiekers, dokters, advocaten, notarissen, ... de lijst is zeker langer).
En dan komen de 'bekende advocaten' in het spel. Ik zou denken: die man heeft bekend en de plaats van het lijkje aangewezen, waarom dan nog al die dure onderzoeksdaden. Laat de man eerst een volledige bekentenis afleggen en ga eventueel daarna op zoek naar belangrijke ontbrekende gegevens als dat echt nodig is. Meer aandacht verdient deze psychopaat niet. Breng hem dan zo snel mogelijk voor een rechtbank ( aangezien hij toch bekend heeft is een lang en duur proces niet nodig), bekijk hoe je dit moet aanpakken en hoe men zoiets in de toekomst kan vermijden. Kous af. Laat de familie rouwen en deze ramp (proberen) te boven te komen. Maar zo werkt het dus niet. De advocaten moeten ook hun graantje nog kunnen meepikken. Bovenop de hoge uurlonen kunnen ze dan ook nog een ereloon aanrekenen. Nog zo'n onbegrijpelijke kronkel in onze wetgeving. Hoe is dit voorrecht voor advocaten, dokters, tandartsen, notarissen, misschien vergeet ik er nog een paar, ooit kunnen ontstaan? In moeilijke tijden, waar er van de burgers vele inspanningen worden gevraagd, is dat toch weer een item waarin kan bespaard worden zonder dat iemand daar echt slechter van wordt. En pak dan de lonen aan. Zorg dat elke arbeid een loon krijgt volgens de inspanning, de inpact op het lichaam en ook een beetje volgens de verantwoordelijkheid. Want dat is het eerste waar men in medische kringen mee afkomt: de verantwoordelijkheid. Maar iedereen heeft in zijn beroep een zekere verantwoordelijkheid, een verantwoordelijkheid die iemand aankan. Een bouwvakker moet zorgen dat de bouw stevig genoeg is want anders kan dat erge gevolgen hebben. Iemand die een gasvuur moet aansluiten moet dat goed doen anders gebeuren er rampen zoals op nieuwjaarsdag in Turnhout. Een leerkracht moet op elk moment de juiste beslissing nemen en de juiste handelingen doen om kinderen opgevoed te krijgen. En zij worden door veel mensen op de vingers gekeken en terechtgewezen, terecht soms maar heel vaak niet terecht. Terwijl de meeste mensen bij dokters, advocaten of notarissen nauwelijks hun mond durven open doen want die persoon moet ons ook maar gewoon van dienst zijn en wordt daar heel veel voor betaald.
|