Christus resurrexit!xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Dit is de christelijke essentie van het paasfeest: de viering van de verrijzenis van Christus.
De naam Pasen komt echter van het Arabische Passah, wat wil zeggen: huppelen, springen. Dit dansen verwijst naar de blijdschap over het wederkeren van het licht. Het Engelse Easter of het Duitse Ostern verwijzen dan weer naar het oosten: de windstreek waar de (lente)zon opkomt. Ons Paasfeest stamt dus uit de oeroude lentefeesten die reeds lang voor het ontstaan van het christendom gevierd werden bij o.a. de Romeinen, de Kelten en de Germanen.
Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maand van de lente en valt daardoor ten vroegste op 22 maart en ten laatste op 25 april. En waarom de kinderen toch zo graag paaseieren rapen? Pasen is een gekerstend lentefeest. Het ei staat van oudsher voor het begin van het leven en wordt als dusdanig verbonden met de prille lente, kleine kinderen, het jonge leven, de ontwakende natuur, kortom: van levenskracht.
Volgens de katholieke traditie vertrokken op witte donderdag de klokken naar Rome om op paasdag vol geladen weder te keren, kwistig hun inhoud uitstrooiend in struik en groen, waar onze kinderen die dan lachend en joelend gaan zoeken en verzamelen in korven of andere recipiënten. Uiteraard is dit niet zo in protestantse landen en regionen. Hier is het de paashaas die dezelfde functie als de klokken vervult. De haas staat namelijk bekend als een vruchtbaar dier (werpt in het nieuwe jaar in de natuur als eerste zijn jong), is krachtig, snel en vol energie. In onze gelaïceerde levenswijze neemt zo stilaan de paashaas de taak van de klokken over. De eieren worden gekleurd of beschilderd omdat men vroeger geloofde dat door het schilderen ervan de levensbron nog meer geactiveerd werd. Kinderen moeten de eieren zoeken omdat hetgeen gevonden wordt wat verborgen is dit voorwerp een magische, in dit geval, levenskracht geeft.
Beste lezers, ik wens jullie allen een berg lekkere eieren, een zalig en prettig Paasfeest. Ik klop nog een eitje op uw aller gezondheid.
Tot weerziens!
|