De meeste werknemers in Nederland hebben, naast de AOW, recht op een aanvullend pensioen. Via de werkgever wordt dit opgebouwd, waarbij premie is betaald aan een pensioenfonds of verzekeraar. Een aanvullend pensioen wordt niet altijd vanzelf uitgekeerd bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd; u dient uw pensioen zelf aan te vragen bij de pensioenuitvoerder. Het is verstandig om die aanvraag binnen drie maanden vóór de pensioendatum in te dienen. Wanneer u uw aanvraag te laat indient, is het mogelijk dat uw pensioenrechten over een voorgaande periode komen te vervallen.
Voor het verzilveren van pensioenaanspraken moet u weten bij welke pensioenuitvoerders er pensioenrechten zijn opgebouwd. Pensioenuitvoerders verstrekken sinds 1952 bij vertrek naar een andere werkgever of bij ontslag een brief met de opgave van de hoogte van de opgebouwde pensioenaanspraken. Vanaf 1994 verstrekken de pensioenfondsen elk jaar een opgave van het te bereiken pensioen aan hun deelnemers. De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding regelt dat de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, wordt verdeeld (verevend) over degene die de rechten op pensioen heeft opgebouwd, en de ex-partner. De vereveningsgerechtigde (de ex-partner) krijgt hierdoor een rechtstreekse vordering op de pensioenuitvoerder van de vereveningsplichtige (de opbouwer van het pensioen). De partner die (het meeste) heeft opgebouwd, raakt een deel van zijn ouderdoms- en nabestaandenpensioen kwijt aan zijn of haar ex. Sinds 1973 heeft ook uw ex-echtgeno(o)t(e)/partner recht op een opgave van het opgebouwde pensioen. Aan de hand van deze opgaven kunt u uw pensioen aanvragen bij de pensioenuitvoerder(s). Bewaar deze dus goed.
Beste lezers. Mogelijk is het U ontgaan, maar U kunt via deze webpage in aan merking komen voor de keuring met korting. Dit als u lid bent van een van de ouderenbonden of voeks. zie http://www.nirk.nl/
Vragen als ouderen over verhuizen en dergelijke zaken.
Beste lezers, Bij een senioren groep kwam een vraag binnen over verhuizen en de bijkomende kosten tegen. Een van de mede forumleden Frieda Molenberg.
Kwam met de een oplossing waar wij ouderen alle gebruik van kunnen maken. Ga naar uw gemeenteloket de sociale dienst. Deze zouden u kunnen (moeten)helpen.
Maar blijft het voor u onduidelijk of blijven er vragen open ga dan naar een afdeling van Ouderen bonden zoals ANBO, KBO, PCOB, NISBO.
Noot: Als voorbeeld om te verhuizen kom je als oudere in aanmerking tot een kosten bijdrage tot 7000 euro afhankelijk van u persoonlijke situatie.