Dag 23, Vrijdag, 24/06/05 , 23° Menu = Spaghetti met pesto.
We kruisen nu de traffic lanes met volle stroom mee, met een kompaskoers van 130° voorligging is onze koers over de grond 100° (moet er nog stroom zijn)
In de traffic is het heel druk en met 4 ogen houden we wacht en schatten snelheid en koers van de big boys goed in .
Om 05.47 is Leon getuige van een prachtige zonsopgang en dat terwijl het maantje , nog bijna vol, 20° boven de horizon staat in het westen. (helaas geen foto van de zonsopgang) verteld hij want ik lig te pitten, we zijn tenslotte over de traffic.
Later bij mijn wachtbeurt is de zee olieglad en de moter staat bij, her en der drijven zeevogels als plastiekeendjes op het water , het zicht is matig en zo varen we de homewaters binnen.
Later op de dag komt er wind en met een goede vaart varen we de Vlaamse banken af, passeren Nieuwpoort ,Oostende, blankenberge en Zeebrugge .
Aan Nieuwe sluis trekken we de nederlandse beleefdheidsvlag in de mast en aan de W5 denken we nogmaals aan onze start van 3 weken terug die we moeten afbreken hebben.
Om 17.00 U zijn we afgemeerd in de box van VIVI te breskens.
Dag 22, Donderdag 23/06/05, 22° Menu = Varkenskotelet , schorseneren in de kaassaus mat natuuraardappel.
Uitstap naar Dover Castle waar we o.a in de krijtrotsen een rondleiding krijgen waarbij het evacueren van duinkerke wordt uitgelegd ,het was in die ondergrondse gangen dat het gecoordineerd werd.
Na de middag bezoek aan het Dover Museum en in het afzakken pintje op een terras.
Na het avondmaal en de meteo gooien we om 22.00 U los en Dover buiten , er is heel druk ferryverkeer die ons allert houdt meermaals moeten we koers verleggen voor die kerels.
Bij het buitenvaren van Dover rukt de reddingsboot uit we horen over de VHF dat iemand van de White Cliffs is gesprongen, zelfmoord ?
Dag 20, Dinsdag 21/06/05, 19° Menu = Rijst ,perzik, mais , komkommer, tonijn.
Na douche en ontbijt eventjes boodschappen doen en het avondmaal voorbereiden
Het is goed weer dus iets fris , zoals koude rijst gemengd met mais erwtjes , perzik en tonijn..
Uitstap naar Osborne House in East Cowes .
Het buitenverblijf van Queen Victoria , gewoon adembenemend ,ik kan het niet beschrijven zo indrukwekkend.
Naar geschenk gezocht bij het terugkeren in Cowes maar niets gevonden die de moeite waard was.
SAvonds vertrekken we nog , bestemming Dover.
Op de Solent ter hoogte van Portsmouth liggen reeds enkele oorlogsbodems te wachten op het komend week end , dan is er de herdenking van de 200 jarige dood van Nelson , die met een grootse vlootparade op de Solent start .
Dag 19 Maandag 20/06/05 19° Menu = Salade Nicoise met fles witte wijn.
Na een goede nachtrust ,douchke en ontbijt ,uitstap naar Yarmouth waar we een kasteel van een van die Hendrikken bezoeken en daarna thee drinken in de tuin van een mooi hotel Hotel The George
Leon zijn digitale camera geeft de geest en we zullen de rest van de reis het dan zonder foto maar moeten doen.
Terug aan boord en om 19.30 naar Cowes vertrokken.
Aankomst Cowes om 21.15. amper 2 uurtjes varen uit Lymington.
Zonnewende gevierd met Salade Nicoise en flesje witte wijn.
Dag 20, Dinsdag 21/06/05, 19° Menu = Rijst ,perzik, mais , komkommer, tonijn.
Na douche en ontbijt eventjes boodschappen doen en het avondmaal voorbereiden
Het is goed weer dus iets fris , zoals koude rijst gemengd met mais erwtjes , perzik en tonijn..
Uitstap naar Osborne House in East Cowes .
Het buitenverblijf van Queen Victoria , gewoon adembenemend ,ik kan het niet beschrijven zo indrukwekkend.
Naar geschenk gezocht bij het terugkeren in Cowes maar niets gevonden die de moeite waard was.
SAvonds vertrekken we nog , bestemming Dover.
Op de Solent ter hoogte van Portsmouth liggen reeds enkele oorlogsbodems te wachten op het komend week end , dan is er de herdenking van de 200 jarige dood van Nelson , die met een grootse vlootparade op de Solent start .
Dag 19 Maandag 20/06/05 19° Menu = Salade Nicoise met fles witte wijn.
Na een goede nachtrust ,douchke en ontbijt ,uitstap naar Yarmouth waar we een kasteel van een van die Hendrikken bezoeken en daarna thee drinken in de tuin van een mooi hotel Hotel The George
Leon zijn digitale camera geeft de geest en we zullen de rest van de reis het dan zonder foto maar moeten doen.
Terug aan boord en om 19.30 naar Cowes vertrokken.
Aankomst Cowes om 21.15. amper 2 uurtjes varen uit Lymington.
Zonnewende gevierd met Salade Nicoise en flesje witte wijn.
Dag 17Zaterdag 18/06/05 17° Menu = Kipblokjes met rijst en curry.
Eens voorbij de ingang is het zoeken naar een ligplaats , die vinden we voor de rest van de nachtwant smorgens worden we vroeggewekt met de mededeling dat we moeten verhalen omdat we aan de landingstijger van de Royal Dart Yachtclub liggen en ze verwachten daar een VIP die met zijn megeyacht daar ten anker licht en met zijn tender een bezoek aan de club wil brengen.
Dus naar een pontoon waar geen faciliteiten zijn dus elektriciteit sparen en een kattewasje ,
De resten van zeewier en een plastiek zak haalt Leon uit het schroef.
Met een watertaxi naar Kingswear (linkeroever van de Dart ) waar we in een stationetje twee treintickets kopen voor Paignton ,je houdt het niet voor mogelijk maar station,stoomtrein,kaartjesknipper alles is zoals in een film uit de jaren 50 ook het stationnetje onderweg.
De stoomtrein heeft een naam de WARIER die brengt ons in een schitterend decor (eerst aan onze linkerkant de river Dart en daarna recht langs de steil kust met zeezichten af en toe de stoomfluit trekkend.
Deze mooie beelden zijn op foto genomen en in ons netvlies gebrand.
Aangekomen in Paignton gaan we langs de toeristische kerkstraat vanhet stadje (net zoals de blankenberse kerkstraat ) naar het waterfront en ook daar vinden we de zeepier met haar kermisatracties zoals in zovele engelse badplaatsen.
We drinken daar een guiness en terug met het treintje naarde VIVI.
Na het avondmaal een klein dutje kwestie van klaar te zijn voor de volgende trip naar de Solent.
Om 20.20 U zeeklaar maken .
Om 21.00 U los van de pontoon.
Buiten hebben we een oostenwind dus bal op kop , ruwe zeegang en wind op kop doet ons afzien, Leon blijft op wacht terwijl ik ge slapen.
Onze geplande ETA moeten we bijstellen ipv de voorziene 18 U wordt het 24 U voor de Needles.
Dag 16Vrijdag 17/06/0516° Menu = avondmaal op zee spaghetti met pesto.
De mist is bijna weg nog een beetje slecht zicht maar toch 3000 M we maken ons zeeklaar en vullen water bij .De grote 50 voeter vult ook zijn tanks .
Om 10.30 U zijn we los en varen we richting Dartmouth.
Een russisch tallship passeren we aan St. Anthonys Head.
Het plan om onderweg de Salcombe river op te varen laten we achterwege het zicht is te slecht.
De dag op zee verloopt echter prachtig , alleen , er is blijkbaar iets in de schroef geraakt , met een paar maal vooruit en achteruit te slaan blijkt het meeste eruit te geraken.
De zon probeert door de mist te prikken maar het lukt niet.
Ons beproefd wachtsysteem 4 op, 4 af , blijkt een meevaller te zijn.
Om middernacht lopen we river Dart binnen ,indrukwekkend de grote kastelen op beide oevers van de ingang hun donkere silhouetten verwelkomen ons .
Dag 15Donderdag 16/06/05 15° Menu = Biefsteak schorseneren a la flamande en kaassaus.
De meteo voorspeld mist en die is er dan ook , niets te zien vanop het pontoon .
Dan voorlopig niet naar het smokkelaarshol die we gisteren gezien hebben in een van die kreken.
Doch niet getreurd , we bezoeken het prachtige maritiem museum van Falmouth
En drinken we na afloop van ons bezoek een kofie.
Door de mist blijven we een nachtje langer in Falmouth.
Een groot engels yacht vraagt om langszij te mogen komen zoiets van 50 voet, we hebben dan maar wijselijk hem aan de pontoon laten afmeren en wij zijn dan langszij
Dag 14Woensdag 15/06/05 14° Menu = Entrecotte met sla en gebakken pata, tomaat, flesje Cote du Rhone.
Proper gewassen en geschoren gaan we de toerist huithangen (zijn we tenslotte ook )
We boeken een boottochtje op de river Fall , een oud bootje die de indruk geeft met verf aaneen te hangen.
We passeren verschillende visitors pontoons en prachtige kreken met ankerliggers
Die ons op de idee brengen om daar morgen met de VIVI eveneens naar toe te varen, op de terugvaart steekt de wind op met als gevolg dat de toeristen die aan de loefzijde van het bootje zaten het buiswater af en toe ever hen kregen.
Na het tochtje doen we boodschappen in een supermarkt TESCO en daarna drinken we thee in een Coffie bar, we eten er ook een Cornish pie ,iets typisch van de streek.
Na ons avondmaal nog een slaapmutsje en dromen van de kreken die we morgen gaan verkennen.
Dag 13Dinsdag 14/06/0513° Menu = Tagliatelli met hespeblokjes, mais, erwtes en roomsausje.
Na een gunstigge meteo los van onze mooring U4 om 07.30.
Samen met nog enkele andere boten koers 90° riching Lands End , passeren Wolf Rock, het zicht is prima we zien Lands End reeds opdoemen, pic-nic op zee.
Om 18.00 U aproach voor de Fall rivier met een 4 tot 5 bakstagwind.
Om 20.00U afgemeerd .
Whisky als aperitief en ons avondmaal (de gemalen emmenthaler kan er niet meer op want die is reeds opgeeten.
Dag 11Zondag 12/06/05 11° Menu= Steak ,sla tomaat, en gebakken patatjes.
We passeren de vuurtoren Lizerd point (die ik , samen met Ann en de kinderen , tijdens een autovakantie in Zuid Engeland bezocht hebben,we zijn boven tot aan de lamp geweest , trouwens een leuke vakantie , telkens overnacht in B&B , er waren er zeer mooie bij)
Gans de nacht het gezelschap vaneen meeloper , in het donker en aan zijn navigatielichten ziet het er geen kleintje uit.
Bij daglicht zien we dat het een flinke klassieker is die meevaart naar de Scillys.
Om 10.00U tussen St. Agnes en St.Mays.
We passerenPort Cressa waar reeds drie ankerliggers liggen te blinken in de zon.
Om 11.00 Mooring U 4 genomen en we zijn er, de resterende nacht pic-nic aangesproken .
Na een goede Chivas Regal hebben we schoonschip gemaakt en eens dat gedaan heeftschipper Leon een fles champagne geschonken om ons bereikte doel te vieren.
Avondmaal ; Steak met sla tomaat en gebakken patatjes .
Dag 10Zaterdag 11/06/05 10° Menu = Avondmaal ; pompoensoep, hamburger met appeltjes ajuin en puree.dessert pannenkoeken
Nadat het licht veranderd is van karakter zijn we op de river Fall maar met de sterke achtergrondverlichting van het stadje is het niet eenvoudig om de bezoekerspontoon te vinden uiteindelijk meren we af om 04.00 doodmoe.
Te moe om te koken,eten we onze pic-nic met instant soep.
En dan slapen als een roos.
Rond de middag worden we wakker , eten iets, douchen en slaan we voorraad in (eten,diesel en olie)
Het avondmaalis zoals gezegd ;pompoensoep, hamburger appeltjes ajuin en puree.
Meteo om 18.34 op BBC4 198 LW , GOED!!! , dus zeeklaar maken om de laatste etappe naar ons doel af te leggen.
Om 21.00 U los en om 22.00 U aan St. Anthonys head, ik denk op dit ogenblik aan de operatie CHARIOT ( op 26 maart 1942 is een flotielle van kleine bootjes en een grote uit Falmouth vertrokken om in St.Naziere het droogdok te vernietigen , dat was het enige droogdok die de Bismarck kon gebruiken voor herstellingen) die engelsesoldaten en matrozen die hier toen buitenvaarden waren er van overtuigd dat velen onder hen de vuurtoren niet meer zouden terugzien.
Dag 9Vrijdag10/06/05 9° Menu = avondmaal op zee ; spaghetti pesto
Op zeebesloten om Dartmouth niet aan te lopen en door te zetten naar Falmouth , we voelen ons goed en zijn niet te moe en zodoende winnen we een dag.
Rond middernacht Falmouth aproach , terwijl we het licht van lizerd point herkennen , langzaam komt het licht van St Anthonys head uit de achtergrondverlichting tevoorschijn .
Dag 7Woensdag 08/06/057° Menu = pic-nic op zee, avondmaal ; Biefsteak wortelen en gebakken patat
We varen evenwijdig met de traffic tot het ochtendgloren het is zeer koud mischien maar 3 of 4 graden en dan met daglicht en een gunstigge verleiering de traffic over.
En daar zijn ze dan de White cliffs of Dover, we stoppen niet in dover maar varen Dungeness voorbij en Beachy head zo naar Brighton.
Onze eerste nacht op zee zit er op.
Na het afmeren en betalen (17.00 BP) het avondmaal, zoals gezegd Steak met wortelen en gebakken patat.