Iedereen krijgt wel met vormen van verdriet te maken in zijn of haar leven. Een luisterend oor of een hand op je schouder en ook bidden tot God kan enorm troosten. Maar je zoekt wel eens naar meer, op een moment dat je dat nodig hebt. Ik heb een boekje ontdekt met de titel Ik heb verdriet. Dat boekje is als een soort vriend die met je meeloopt, want na verloop van tijd kennen de mensen in je omgeving je verhaal wel en zoek je toch naar andere wegen
Ik heb op 3 jaar tijd 3 familieleden verloren die mij heel dierbaar waren. Mijn bomma vooral, die is op een spijtige manier moeten gaan. Ik had daar een hele goede band mee. Ik denk veel aan haar, ga regelmatig naar het graf en draai veel muziek waar ik mijn troost in kan vinden. Ik praat tegen haar foto en ween ook veel. Nu mijn opa weer bij haar is ben ik wat geruster toch? Nu is ze niet meer alleen.
Dit jaar heb ik nog een neef van 31 jaar moeten afgeven aan kanker. Dat was voor de familie een hele klap, hij was zo jong, had nog zoveel plannen. Al hun foto's staan in een kast met tekstjes, bloemen erbij. Zo zie ik ze nog elke dag een beetje terug. Ik ben ook iemand die er niet over praat, hoe groot mijn verdriet nog is. Ze zeggen dat slijt wel, maar dat is bij mij nog zeker niet het geval. Ik weet niet hoe sommigen dat kunnen. Ik mis ze verschrikkelijk erg.
Ons kind blijft voor altijd het zonneke in ons huis
Reactie van V.K. (61) Wilrijk
Verdriet moet je over je heen laten komen, als golven uit zee! Na enige tijd kom je weer tot het bewustzijn dat je iets heel belangrijks bent verloren in je leven! Wat nu? Wat te doen? Alles in het leven stel je als een vraag. Met heel veel geduld van je partner, veel tranen, veel pijn in heel je lijf, besef je dat het leven gewoon zn gang gaat. Hoe kan dat nu?
Dus wat hebben we gedaan?? We hebben ons leven totaal omgegooid en gezegd: Wij gaan nu zelf beslissen wat we met ons leven gaan doen! Wel, dat is gelukt. Wij luisteren naar niemand meer, beslissen van dag tot dag wat we willen doen of niet! Wij nemen nu onze maanden om in de winter in het warme zuiden te verblijven in plaats van in het kille België! Wij genieten iedere dag van het leven, gaan iedere dag een terras doen, gaan lekker eten en drinken! Naar het kerkhof gaan we niet veel, we herdenken ons kind thuis, ze leeft nog altijd thuis bij ons. Iedere dag zijn we met haar bezig op verschillende manieren. Ze is nog altijd het zonneke in huis bij ons.
Ik heb mijn zoon verloren toen hij 23 1/2 was bij een motor ongeval toen hij naar zijn werk ging. Hij woonde in Vallauris en is daar begraven. Dat was de slechtste periode in mijn leven. Met de jaren is de pijn verzacht, maar vergeten kan ik niet. Ik denk nog iedere dag aan hem. Mijn zoon heeft mij een prachtige kleindochter nagelaten, die ik ieder jaar ga bezoeken. Ik heb nu ook twee achterkleinkinderen en daar ben ik blij om.
Sennet is een ouderenmagazine, misschien zijn jullie dat vergeten? Op onze leeftijd heb je meestal al vaker met rouw en verlies te maken gehad... en alleen de vraag roept alweer rouw en verdriet op voor veel mensen. Ik vind het persoonlijk heel onbehoorlijk om daar zo'n item van te maken met een jonge mooie psychologe..
Helaas, weer een psychologe aan het woord die van de achterblijver een slachtoffer maakt. Na het overlijden van een dierbare is het zaak zo snel mogelijk weer "normaal" behandeld te worden. Natuurlijk wil je dat niet altijd, maar op straat of waar je ook bent mogen ze je aanspreken op je verlies maar ook over dagelijkse zaken. Je omgeving hoeft er geen 24 uur bij stil te staan wat jij meemaakt. Thuis uithuilen, schelden of tieren is helemaal goed en als je dat wilt is het prettig als je bij iemand terecht kunt in je omgeving, die de hele situatie kent. Er zijn gevallen waar je boos bent op degene die sterft, omdat hij tijdens zijn ziekte jouw leven tot een hel heeft gemaakt. Hierover praten mag niet: "van de doden niets dan goeds", een heel verkeerd standpunt.
Ben zelf mijn man verloren toen ik 49 was en weet waar ik het over heb. Ook als ik de adviezen van psychologen zie tijdens rouwverwerking. Vaak blijkt daaruit dat zij niet weten waar ze het over hebben omdat ze nog niets meegemaakt hebben. Ik erger me hier mateloos aan.
Boek: Helpen bij verlies en verdriet, een gids voor het gezin en de hulpverlener.
Geschreven door Prof.Dr. Manu Keirse, psycholoog, doctor in de geneeskunde en hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de K.U.Leuven. Keirse is voorzitter van de Federale Evaluatiecommissie Palliatieve Zorg, het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Brussel en diverse zorgvoorzieningen in Vlaanderen. Uitgeverij Lannoo.
Van dezelfde auteur: Boek: Later begint vandaag, Antwoorden over de laatste levensfase palliatieve zorg en euthanasie. Boek: Vingerafdruk van verdriet en Van het leven geleerd.
Prof.Dr. Keirse schrijft vanuit eigen ervaringen en brengt het moeilijke gegeven in een gewone en verstaanbare taal. Zijn voordrachten zijn een échte aanrader en een mooie aanzet tot zijn boeken. Ward S.(58) Laakdal
Gedichtenbundel: Pe dede de, libi de/Waar dood is, is leven.
Ik heb na de dood van mijn jongste broer een gedichtenbundel uitgegeven met gedichten van dierbaren. Die wordt in de familie veel gelezen bij begrafenissen en crematies.
"Pe dede de, libi de/Waar dood is, is leven" Carry-Ann Tjong-Ayong, Uitgave stichting Vice Versa Utrecht, 2005. Nog te bestellen na overmaken van 12 Euro op 206 3134, INGbank. Carry-Ann (71) Utrecht
Boek: Springdag. Ik stuur je graag even naar dit boek dat recent is verschenen. Het is een kinderboek, maar uit de reacties leren de illustratrice en ik dat ouderen het heel bruikbaar vinden om samen met hun kleinkinderen te lezen. Vandaar dat ik dacht dat het je misschien zou interesseren.