Het nog steeds schitterend weer (20° in schaduw) nodigt uit om er eens op uit te trekken. Onze wijnvoorraad was aan 't slinken en dus vertrokken we naar een Cahors AOC wijndomein dat we op het einde van de zomer al eens bezochten. Het is één van de vier Belgen die hier een wijndomein hebben. De eigenaar is een Vlaming uit de streek van Gent en huwde een 15-tal jaar geleden de dochter van de toenmalige eigenaar. We vinden hem erg lekker en niet te prijzig. Het betreft het domein "Château de Cessac en Quercy" van Alibert & Debaere in 46140 Douelle. Het is een 100% malbec wijn. Om een AOC Cahors wijn te zijn moet er minstens 70% malbec druif gebruikt zijn. Het is een karaktervolle donkerrode wijn. Ik vind het erg aangenaam om door de wijngaarden te rijden. Volgende keer zal ik vertellen over de drie overige Belgen ...
Vandaag naar de "Bricomarché" geweest. Zette de autoradio aan op onze regionale zender "France Bleu Périgord" te vergelijken met radio 2 (France Bleu is de gemeenschappelijke zender vanaf een bepaald uur 's avonds en 's nachts). Er was een praatprogramma bezig over "la grippe A". Hier spreekt men nooit over Mexicaanse griep. Toch was er een verwijzing naar. Er werd een plaatje gedraaid "Tamiflu" op de melodie van het bekende liedje "Mexico". De inhoud ontging me daar ik plots geconfronteerd werd met twee overstekende reetjes (de jachtverenigingen hebben de toelating gekregen om een groter aantal te schieten wegens overpopulatie, was ooit getuige van een slachtoffer, vond ik zielig ...). Een beetje verder ging een koppel buizerds vliegen, ze zijn hier talrijk. Aangekomen in de Brico moest ik plassen en ging er naar het toilet : doorspoelmechanisme was kapot ! (terwijl er zoveel personeel in de zaak rondliep). Nadien naar het tuincentrum "Gamm Vert" geweest. 't Was aanschuiven aan de kassa. Wat kopen de fransen toch veel (en duur) bloemen. 'k Vroeg uitleg over een "kaki" fruitboom die nu vruchten draagt. 'k Kreeg een vrucht mee om te proeven. Naar het schijnt heeft het een heel speciale smaak, maar ook bitter ("amer"). Terug thuis genoot ik in de tuin van het mooie, zachte weer.
Eten en drinken is een belangrijk iets in het zuidwesten. De specialiteit in het algemeen zijn de bereidingen van gans, eend, schaap (in voorgerechten en vooral als hoofdschotel) en "les cabécous" (de ronde schapenkaasjes) na de hoofdschotel. Ook "la mique au petit salées" (zie later). Wat drinken betreft hebben de oudere mensen nog steeds een eigen wijngaard om te voorzien in hun dagelijkse wijn ("petit vin", ong. 9°). Het degustief is onvermijdelijk "prune" (een eau-de-vie van pruimen, 40° à 45°) of "poire" (idem van peren). De betere wijn is natuurlijk de Cahors wijn (een AOC gebied van ong. 4000 ha met ong. 160 producenten ("Chateaux, Domaine, Clos"). Restaurants zijn er in overvloed en hoofdzakelijk in te delen als : gastronomisch (een paar met 1 Michelinster, menus vanaf 50), dorpsrestaurants (menus vanaf 23 waarvan ook vele met een "menu ouvrier" aan 11) en de "Restaurants à la ferme" (menus vanaf 23). In latere berichten zal ik hierover uitgebreider informeren of wordt dit bericht vervangen.