Eten en drinken is een belangrijk iets in het zuidwesten. De specialiteit in het algemeen zijn de bereidingen van gans, eend, schaap (in voorgerechten en vooral als hoofdschotel) en "les cabécous" (de ronde schapenkaasjes) na de hoofdschotel. Ook "la mique au petit salées" (zie later). Wat drinken betreft hebben de oudere mensen nog steeds een eigen wijngaard om te voorzien in hun dagelijkse wijn ("petit vin", ong. 9°). Het degustief is onvermijdelijk "prune" (een eau-de-vie van pruimen, 40° à 45°) of "poire" (idem van peren). De betere wijn is natuurlijk de Cahors wijn (een AOC gebied van ong. 4000 ha met ong. 160 producenten ("Chateaux, Domaine, Clos"). Restaurants zijn er in overvloed en hoofdzakelijk in te delen als : gastronomisch (een paar met 1 Michelinster, menus vanaf 50), dorpsrestaurants (menus vanaf 23 waarvan ook vele met een "menu ouvrier" aan 11) en de "Restaurants à la ferme" (menus vanaf 23). In latere berichten zal ik hierover uitgebreider informeren of wordt dit bericht vervangen.
Het is schitterend weer en dan is tuinwerk aangewezen. Nog opruimingswerk gedaan. De catalpa's (hier wilde soort, zonder bloemen of peulen) laten vroeg hun vele grote vette bladeren vallen en die moeten dan met de hark geruimd worden anders zit de grasmachine onmiddellijk vol (wist u dat nederlanders deze boom "ambtenarenboom" noemen? Ra ra ra waarom). Ik had het me deze zomer voorgenomen : de snelgroeiende vijgenbomen(/struiken) zouden in de herfst een flinke insnoeibeurt krijgen. Er waren dit jaar enorm veel vijgen waarvan het grootste deel gewoon niet geplukt werd : we hebben nog genoeg voorraad vijgenconfituur. Mar het niet plukken heeft ook nare gevolgen. Op de rijpe vruchten komen veel frelons hun voedsel halen (ken nederlandse benaming niet, zijn gevaarlijke heel grote wespen). Er staat ook een albizia in onze tuin. Die verliest zijn vederbladeren ook vroeg en dat is ook vervelend. De piepkleine blaadjes kleven aan je schoenen ... Maar hoe mooi is deze boom in de zomer : de bloeiwijze is heel speciaal (voor geïnteresseerden : www.tuinadvies.be/albizia_julibrissin_slaapboom.htm). Dan sta ik onder de "saulpleureur" (treurwilg) : zal ik hem dit jaar terug knotten of niet ? Tenslotte pakte ik ook de vele blauwe regens aan. Wat een groeikracht bezit plant. Maar o zo mooi en geurig in april !
Gisteren wat opruimingswerk in de tuin gedaan. De vele bloembakken (ook halve wijntonnen) worden in de lente beplant met onze zelfgekweekte geraniums. Niettegenstaande het vorige week twee nachten lichtjes vroor staan ze er nog redelijk bij. En gelukkig waren de stekjes (meer dan honderd) niet geraakt. Zou een ramp geweest zijn want deze bloemen zijn hier (onbegrijpelijk) schandalig duur. Toch worden er enorm veel verkocht, fransen houden van bloemen ! Hun terrasjes staan vol potten en zelfs in hun groententuin worden er rijen dahlia's, gladiolen geplant om als snijbloem te dienen in huis. Onze tuin grenst aan een enorm veld luzerne. Maar juist een minder vruchtbaar stuk daarvan komt tot tegen mijn tuin. In dat gedeelte staan miljoenen "pissenlits" (paardebloemen). In de lente een erg mooi zicht maar na de bloei waaien de zaadjes recht mijn tuin binnen en dat geeft enorm veel werk om deze te verwijderen, we gebruiken geen chemische verdelgingsmiddelen. Dit weekend vindt in Cajarc "la fête du safran" plaats. "Une culture disparue depuis trois siècles dans le Quercy" Maar sinds een tiental jaar zijn 80 safraniers terug actief. Een ervaren plukker plukt 1000 bloemen (het lijken krokussen) op een uur. Om de drie saffraanstengels uit 500 bloemen te halen heeft men ook een uur nodig. Dat resulteert dan in 15 gr verse saffraan, na droging gereduceerd tot 3 gr Wat een werk ! Voor geînteresseerden : www.safran-du-quercy.com
In het vorig bericht vergat ik te vermelden dat er in ons dorp ook nog een kinesist is (hoe kon ik deze sympathieke man vergeten, ik bezoek hem na een operatie wekelijks). Hij heeft zijn praktijk aan het marktplein maar bewoont enkele kilometers verder een ... kasteel. Hij kocht dit een 10-tal jaar geleden. Het was toen een verschrikkelijke ruïne maar is nu mooi en in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd (met staatssubsidies). Tijdens de zomerperiode hebben er enkele culturele evenementen plaats waarop iedereen uitgenodigd is.
Wij wonen in het departement LOT op een 30-tal km van Cahors. Een beschrijving van de streek is wellicht overbodig daar men hierover uitgebreide informatie vindt op internet. Onze woning is gelegen in een gehuchtje ("leudit") waar er slechts twee huizen staan. Een authentieke boerderij met grote schuur erbij. Wellicht krijgen we er binnenkort een derde bewoner bij daar de (laatste) grote schuur onlangs verkocht werd en zal verbouwd worden tot woning. Het is iemand uit de omgeving en daar zijn we blij mee. In ons dorpje zelf (op 3 km) is er een aangenaam en druk bezocht restaurant, een kruidenwinkeltje, een dorpswinkel (maar ook brood), een postkantoor en sinds een jaar ook een dokter (hoe dat laatste in zijn werk ging vertel ik later wel). Het marktpleintje is een mooie schaduwrijke plek (grote bomen). Op 13 km is er een middeleeuws stad(je) met aan de buitenrand bekende grootwarenhuizen en ook een groot tuincentrum.
Ik ontdekte een tijdje geleden de blog "leveninspanje" van rogerinspain. Daar wij reeds 22 jaar in ZW-Frankrijk verblijven en er de laatste 9 jaren definitief wonen zou ik ook graag onze ervaringen meedelen.