het gastenboek en de volledige inhoud van deze webstek kun je onderaan vinden
∇ ∇
Zeg je gedacht!
Klik op onderstaande knop om
ons een berichtje te sturen.
Het mag plezant zijn!
Ik doe mee!
Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven als lid van de Terug Plezant Club
AC, een top mediaduizendpoot! Ons eerste vrouwelijk bv-lid! TV-omroepster en actrice, presentatrice, zangeres, meter van Het Huis. Andrea is altijd bereid om mee te werken aan acties als Broederlijk Delen, Kom Op Tegen Kanker, Artsen Zonder Vakantie e.d. Al haar realisaties opnoemen is onbegonnen werk. Je vindt de hele waslijst op haar website en op Wikipedia. Klik op de foto om haar website te bezoeken.
Annelies Rutten, de eerste vrouw die De Slimste Mens ter Wereld won! één vrouw deed haar dit na: Linda De Win! In het najaar van 2007 deed ze mee aan het zesde seizoen van De Slimste Mens ter Wereld.. met 11 deelnames en 7 overwinningen deelde ze het record met Freek Braeckman, Lieven Verstraete en Bert Kruismans. Ze brak het vrouwenrecord van Greet Op de Beeck. Als journaliste bij een van de voornaamste Vlaamse kranten. en mama van Valentien (10) en Boris (6), schrijft Annelies wekelijks over wat haar bezighoudt en opvalt. Meer over Annelies op Wikipedia, waar je ook details vindt over het spelprogramma.
Willem Vermandere een top - kunstenaar, liedjesmaker, zanger, schrijver, beeldhouwer en ex-leraar schaart zich achter onze actie!
Als Blanche en zijn peird nu ook nog mee de kar trekken zal het nogal vooruitgaan!
Wil je Willem een bezoekje brengen, klik dan op de foto hieronder:
Gaston Berghmans (°1926)
Een top – komiek die veel liever ‘plezant’ hoort dan ‘leuk’, en echt beroemd werd samen met Leo Martin als Gaston en Leo.In Slisse & Cesar , met Nand Buyl, Jan Reussens en Anton Peters, speelde Gaston de postbode.In de beginjaren 80, trad hij op in de legendarische eindejaarsshows van de BRT. De bekendste rol is ongetwijfeld Joske Vermeulen.
Een volledig overzicht van zijn prachtige loopbaan vind je op Wikipedia.
Marijn Devalck, een topper van de VRT, ons eerste BV-lid! Iedereen kent hem als meneer Boma.. maar ken je hem ook nog als Marino Falco..? Of als zanger- acteur in de Paradijsvogels? Wist je dat hij in Duitsland de hoofdrol vertolkte in 'Jesus Christ Superstar'... Vorig jaar (2009), bracht hij een autobiografie op de markt met als titel Mijn Gedacht! Klik op Marijn hieronder om zijn website te bezoeken: Foto: Dieter Bacqaert
Een top renner: Monsieur Paris-Roubaix, Tsjétele of le Gitan!
Steunt onze actie!
Bedankt Roger De Vlaeminck!
Wie meer wil weten over de ongelooflijke prestaties van Roger kan hieronder doorklikken naar Wikipedia.
op 20 augustus 2009 schreef ons clublid Ben Van Balen:
Ik wou dat ik het kon, me ergeren aan plezant. Of aan vermits, verwittigen, droogzwieren, polleke of kwijtspelen. Maar ik kan het niet. Ik vind het Vlaams een heerlijk beeldende taal, die bovendien prachtig wordt uitgesproken.
Dat de Nederlander ooit eenzelfde liefde voor taal als de Vlaming krijgt is een utopie. Het verbaast me daarom ook niet dat er in Vlaanderen een club is opgericht tegen het gebruik van leuk. Vlamingen moeten volgens de club plezant gebruiken en daar ben ik het volkomen mee eens. Het is niet zo dat ik Vlamingen wil verbieden om leuk te gebruiken, maar plezant, uitgesproken door een Vlaming, klinkt zoveel gemoedelijker en behaaglijker dan het platvloerse leuk.
Een Vlaming moet niet als een Nederlander proberen te klinken en een Nederlander niet als een Vlaming.
Als je deze Nederlandse schrijver wil bezoeken, klik dan op de foto hieronder.
Philippe Geubels (°1981) een jonge top stand-upcomedian, doet mee om het plezant te houden! Hij deed mee aan De Slimste Mens ter Wereld, De Pappenheimers, Mag ik u kussen? , De Laatste Show en een televisieprogramma: Man! Liberation Front (M!LF). Zijn eerste avondvullende programma "Droog!" was over heel Vlaanderen uitverkocht! Op 19-11-2009 stelde Philippe de DVD van de voorstelling "Droog" voor in de Colruyt in Kontich, waar hij nog als "rekkenvuller" gewerkt had. Om Philippe een virtueel bezoekje te brengen: klik op de foto:
Axl Peleman (°1971) een fameuze Vlaamse rocker en mediafiguur. (1990) Ashbury Faith, (1999) Camden, (2001) Miscellaneous de eerste full-CD, later volgden In ’t Gezicht en Dagget Wet. Momenteel is Axl ook actief bij De Kreuners als basgitarist. Klik op de foto om zijn agenda te bekijken.
Guy De Pré (°1954) Een top – radiomaker! Een volhouder! Bijna 40 jaar radio dat kan tellen! Wie kent niet de De Pré Historie! Sinds 2008 is Guy De Pré niet alleen programmamaker, maar ook hoofdproducer van VRT Radio2. Je vindt meer over Guy op Wikipedia.
Bart Wellens (°78), een Kempisch wielerfenomeen versterkt onze ploeg!
9x Belgisch kampioen en 4x wereldkampioen veldrijden! Fantastisch!
In 2008 kwam zijn biografie uit: ‘Open Boek Bart Wellens’
Meer informatie over deze toprenner vind je op Wikipedia en uiteraard op zijn website (klik op de foto).
Hugo Symons een verbale en muzikale duizendpoot: televisie (Sport en HT&D), acteur (o.m. Het Machtige Reservoir), liedjesschrijver, en nu ook lid van onze club! Hartelijk welkom Hugo!
Wil je de website van Hugo bezoeken klik dan op zijn foto:
Philippe Delzenne ( °1956 ) tekent en schrijft, samen met zijn collega, de verhalen van Jommeke. Jef Nys de vader van Jommeke overleed in 2009. Philippe en zijn collega zetten hun jarenlange samenwerking verder in de Jef Nys-studio onder de strikte regels van geen geweld, geen wapens, geen seks, geen drugs en dergelijke meer. Deze prachtige regels worden al 250 albums volgehouden! En binnenkort verschijnt nr. 251: Schattenjagers in Bokrijk. Natuurlijk lezen wij graag nr 79 Het Plezante kliekske! Phtlippe doet meer dan striptekenen, kijk even op www.amianart.net
Dirk Sterckx (°1946), kiest voor “plezant”! Deze ex – topjournalist, VRT nieuwsbaas en nu Europolitieker behaalde in Gent een universitaire titel en begon zijn carrière als leraar Nederlands-Engels-Duits. Tijdens zijn legerdienst hebben heel wat Belgischeofficieren Nederlandse les gekregen van Dirk. Hij kent dus hetklappen van de taalzweep. Je kan meer informatie vinden op Wikipedia
Joël Smets,
Een moedige topmotorcrosser,
die zijn carrière opbouwde onder het motto "waar een wil is, is een weg" ....
die vol bleef houden en met succes! Voor ons een voorbeeld!
Volhouden tot we ons doel bereiken! En dat zullen we, zeker met de steun van Joël.
Je vindt meer over deze vijfvoudige wereldkampioen uit het Witgoor op Wikipedia.
Voor zijn eigen website: klik op de foto.
Jos Stelling (°1945)
Met veel plezier vernemen we dat Jos Stelling ons initiatief steunt! Deze sympathieke Nederlandse filmregisseur, scenarist en producer, heeft 12 films gemaakt, en werkt momenteel aan zijn nieuwste film: Het Meisje en de Dood, waarin Sylvia Hoeks de hoofdrol zal spelen. Zijn eerste film Mariken van Nieumeghen, was buitengewoon succesvol, zowel in Nederland als daarbuiten. De film werd in mei 1975 zelfs geselecteerd voor het prestigieuze competitieprogramma van het Filmfestival van Cannes.
Pol Goossen (°1949) steekt ons en hart onder de riem, en doet mee!
Iedereen kent natuurlijk 'de Frank' uit de populaire serie 'Thuis', maar daarnaast is hij ook theateracteur, performer en schrijver, en heeft hij onlangs het - peterschap van de Digitale Week 2010 op zich genomen. Misschien zeggen we beter Peter - Pol Goossen, want hij is ook nog - peter van Natuurpunt en - peter van de Centra voor basiseducatie.
Gerd De Ley (1944°) Is sinds 1966 schrijver van honderden citatenboeken, waaronder Het grootste citatenboek ter wereld:
Zijn boeken verschenen o.m. in Engeland, Amerika, Vietnam en Finland, hij is ook schrijver van toneelstukken en poëzie.We kennen Gerd vooral als André, de boekhouder van DFT (de Kinderen van Dewindt) en meer recent als de toogfilosoof in Man Bijt Hond. In 1975 richtte hij het theatergezelschap Paljas op. Meer over de rijk gevulde carrière van Gerd vind je op Wikipedia en op zijn website.
Patrick Van Gompel (°1957) is één van de bekende gezichten van de VTM nieuwsdienst. Hij was tot en met 2003 samen met Ad Hendrickx van Stripwinkel Tistjen Dop de drijvende kracht achter De Stripgidsdagen in Turnhout. Door zijn inzet voor strips zijn hem eerder ‘optredens’ te beurt gevallen in Nero, Suske en Wiske, Kiekeboe, De Rode Ridder en andere stripverhalen.
Alexander De Croo(°1975), kiest voor “plezant”! Nog een top - politieker die onze actie ondersteunt! Je kan meer informatie vinden over hem op Wikipedia
Karel Van Eetvelt (°1966), houdt van ‘plezant’! In 2004 volgde hij Kris Peeters op als UNIZO topman. Hij is betrokken bij het Vlaams Sociaal Overleg, en is regent van de Nationale Bank van België. Je kan meer informatie vinden over hem op Wikipedia
Freddy Thielemans (°1944), burgemeester van Brussel, behaalde het diploma van gegradueerde in Handelswetenschappen en gaf les Germaanse talen in verschillende secundaire scholen van Brussel. Iemand die dus de klappen van de taalzweep kent! Freddy Thielemans slaagt er in om Brussel, Belgische en Europese hoofdstad met een nieuw dynamisme, een cultureel leven en een gevoel van welzijn te vervullen. In 2002 lanceert hij het concept Brussel Bad: de aanleg van een strand met een ludieke en culturele infrastructuur. Meteen daarna creëert hij Winterpret, wat vandaag de dag één van de meest indrukwekkende kerstmarkten in Europa is die meer dan 3 miljoen bezoekers aantrekt. Hij is een fervente aanhanger van vrijheid en gelooft in de schoonheid van de dingen des levens en droomt nog meer van een wijze wereld. Met hem komt de vrijheid om ‘plezant’ te gebruiken op school een stapje dichtbij!
Daniël Termont (°1953), een burgemeester in hart en nieren! Iemand die houdt van eigenheid, iemand die het mee plezant gaat houden!
Leen Demaré, een toppresentatrice, doet met ons mee!In 1985 presenteerde Leen "Voor de dag" op
Radio1. In 1992 stond Leen mee aan de wieg van de eerste hitzender, Radio
Donna.In 2006 ging ze aan de slag bij 4FM
ondertussen herdoopt tot JOE fm. Meer over Leen vind je Wikipedia, en op de
webstek van JOE fm.
Wim Daniëls (°1954) is een Nederlands schrijver en taalkundige die onze ‘strijd’ voor ‘plezant’ begrijpt en steunt! Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en verzorgt hij veel lezingen en voordrachten en geeft hij taaladviezen. Hij schreef tot nu zo'n 90 boeken! Hij werkt aan een boek waarin hij het Vlaams wil ‘neerzetten’ als een volwaardige taal, met een eigen grammatica, een eigen woordenschat en een eigen uitspraak’ Je vindt meer over hem op Wikipedia en op zijn website.
Herbert Flack (°1949) is ook pro ‘plezant’! Hij is uiteraard bekend als hoofdinspecteur Van In uit Aspe (VTM), maar buiten dat vertolkte hij talrijke hoofdrollen bij de KNS, en trad hij op in 30 films! Om er enkele te noemen; De Leeuw van Vlaanderen, Flodder, Hector en Film 1. Wie meer wil lezen kan terecht op Wikipedia en op zijn persoonlijke webstek.
Lieve Blancquaert, een topfotografe die altijd vooruit kijkt! Nooit achterom. Iedereen kent haar van de televisie programma’s, maar Blancquaert blijft op de eerste plaats een rasfotografe. Al 25 jaar trekt ze samen met haar camera de wereld rond. Ze is vooral bekend om haar portretfotografie, omdat ze op die manier wil dat de schoonheid van een portret samen met de openheid van de gefotografeerde valt. Je vindt meer over Lieve op Wikipedia.
Hendrik Vos (°1972), een Belgischpoliticoloog, verbonden aan de Universiteit
Gent, waar hij ook directeur van het Centrum voor EU-studies is. Dit
centrum kreeg in 2003 het label Jean Monnet
European Centre of Excellence. Hij is dikwijls te gast bij VRT-programma's,
zoals De Zevende Dag, Terzake
en De Ochtend.
In 2008 won hij samen met VRT-journalist Rob Heirbaut
de Wablieft-prijs
voor klare taal voor hun boek ‘Hoe Europa ons leven beïnvloedt’. Nog in 2008
deed hij mee aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal, hij was winnaar onder
de prominenten.
Johny Voners (1945°), houdt het heel graag plezant, ook voor anderen.
Hij is vooral bekend als Xavier Waterslaeghers uit de komedieserie F.C. De
Kampioenen, een rol die hij meer dan 20 jaar vertolkte. Anno 2011 lokt hij
bomvolle zalen met Freddy Birset en Marijn Devalck als ‘les Compagnons de
chanson’. Hij behaalde de eerste prijs conservatorium met als leraar Nand Buyl.
Meer info op Wikipedia.
Willy Winkelmans, Professor dr. em. verbonden aan de universiteit van Antwerpen doet met ons mee! Hij is actief bezig met het oplossen van onze mobiliteitsproblemen en onder andere actief lid van het Forum Antwerpse mobiliteit 2020, een groep van bedrijfsleiders en academici die de verkeersproblemen in en rond Antwerpen aanpakt. Bovendien is hij een groot voorvechter van het ondergronds vrachtvervoer, ten einde een duurzame mobiliteit te creëren, en dat laatste, ik citeer; ‘zou ons leven bovengronds pas echt terug “plezant” maken!’
May Claerhout (° Pittem 1939) wil ook dat plezant niet verdwijnt! Ze is een veelzijdige kunstenares die werkt met brons, porselein, ceramiek en met verschillende materialen voor tekeningen en schilderijen. U vindt meer over haar op Wikipedia, haar website en een website over haar werken.
Gust De Coster (°1953)Radiomaker en mediaman, werd
wereldberoemd in Vlaanderen dankzij het woensdagse Radio 2-programma 'Vrijaf'.
Uitvinder van de ‘Belpop’. Achter de schermen steeds actief in de radio- en
muziekwereld. Momenteel bij Radio Nostalgie. Je vindt meer over Gust op
Wikipedia.
Hubert Damen (°1946),
Vlaams top – acteur, wil ook dat ‘plezant’ terug in onze schoolboeken komt!
Hij
studeerde af aan Studio Herman Teirlinck in 1968, school waar hij later ook 12
jaar spraakdocent, speldocent en regisseur was.
Hij
begon zijn carrière bij KVS-Brussel. Was daarna meer dan 20 jaar lid van
KNS-Antwerpen. Werd freelance acteur. Speelde bij KJT-Antwerpen, Theater
Antigone Kortrijk, Raamtheater, Nationaal Toneel Den Haag en tenslotte in De
Bottelarij Brussel.
Regisseerde
in KNS en Theater Antigone.
Hij
kreeg de Oskar de Gruyterprijs in 1982 voor zijn rol van John Merrick in “De
Olifantman”.
Opende
het eerste Europees Theater Festival in Saint-Etienne met de rol van Woyzeck .
Werkte
regelmatig samen, als spreker, met verschillende muziekensembles o.a. het
Prometheus Ensemble (Mauricio Kagel, “Der Tribun”, Facade, William Walton “Gedichten van Sitwell”), Kurt
Weill (“Liederen van Bertolt Brecht), Het Ensor Strijkkwartet, het Emanon
Ensemble (Strawinsky “De geschiedenis van de soldaat”). Met dit Ensemble nam
hij ook een CD op (“Tarquinia”) met muziek van Frits Celis en gedichten van
Anton van Wilderode.
Deed
een succesvolle tournee met “De tango van het blote kontje”(Muzikale leiding
Carlo Willems). Een mengeling van tangomuziek met erotische gedichten van
Carlos Drummondde Andrade.
Heeft
momenteel twee producties in omloop:
-“Als
de dood voor het leven” zangproductie met liederen van Ramses Shaffy, Wannes
van de Velde, Bram Vermeulen en Liesbeth List).
-“Platero
en ik” van Jiménez (een klassieker in de Spaanse literatuur) met gitaar- en
slagwerkbegeleiding.
Bij
het grote publiek werd Hubert Damenbekend door rollen in TV-series “Niet voor publikatie”, “Lilly en
Marleen”, maar vooral door zijn rol van Witse in de gelijknamige politieserie.
Roel Vanderstukken (°1976) Een artistieke duizendpoot uit Kapellen. We kennen hem van Wittekerke, Flikken, Witse en Louis Louise. Maar ook van het theater en als regisseur van een twintigtal toneelstukken, en last but not least als zanger! Zingen is zijn passie! In de zomer van 2007 was hij op tournee met Stan Van Samang en Sarah. Gisteren 24-08-12 zagen we hem opnieuw met Sarah op een succesvolle try-out met The Corsari’s
Michel Follet (°1959)
een bekende radiostem en
tv-gezicht in België en Nederland, daarnaast is hij ook een fervent
kermisliefhebber, schrijver en begeleider van zangers oa. van Nicole en Hugo.
Sinds juli 2012 kruipt Michel elke zaterdag- en zondagochtend achter de
microfoon bij JOE fm (10-12 u). Michel vervangt het vaste ochtendduo Raf &
Alexandra ook plezantvrienden trouwens! Klik op de foto om naar zijn webstek te
gaan.
Bert Gabriëls (1973°) Een Vlaamse
stand-upcomedian, maar ook jurist en bekroond schrijver van theaterteksten en
juridische proza. Zijn talenten werden onder meer opgemerkt door cineast en
plezantvriend Julien Vrebos! Ondertussen is Bert een bekend gezicht op TV, met
eigen programma’s en gastoptredens. Wie meer wil weten over Bert kan hier doorklikken naar zijn website.
Wouter Beke, °1974, is een toppolitieker uit de Limburgse Kempen, en wat minder mensen weten, ook een schrijver, met een boon voor onze actie! Voor meer informatie klik op de foto.
Marc
Dex (°1943) een taaie Kempenaar die
alle dagen nog druk bezig is met muziek. Klik hier voor zijn agenda. Met ‘O Clown’
en heel wat andere nummers veroverde Marc de Vlaamse harten. In 1968 groeide Marc uit tot één van de
populairste Vlaamse zangers en stak hij zelfs heel even Will Tura naar de
kroon. Wellicht kennen velen onder ons The Ruby’s nog, zijn orkest. Wie
iedereen zeker kent is zijn dochter Barbara! En wie weet nog dat er een
commandant (Van Herck) in het spel was?
Mieke
Vogels, een sterke vrouw die al
meer dan 30 jaar actief is in de politiek.
In 1999 werd ze minister in de Vlaamse
regering, momenteel is ze senator lid
van het Vlaams parlement.
Els de Schepper, een Vlaamse topactrice en
zangeres met een hart van speculaas… ze is dan ook geboren in Sint-Niklaas :-) Wie
meer wil weten over Els kan terecht op haar webstek , klik op haar foto, of opWikipedia.
Axel Daeseleire (1968°), Vlaams topacteur, steunt
ons initiatief. Sinds 1993 trad hij op in tal van films, zijn Tv-optredens zijn
niet te tellen, en zijn actuele hoofdrol in Wolven liegt er niet om! Wie meer
wil weten over Axel kan terecht opWikipedia
Peter Van de Veire (1971°) een top
radiomaker en meer…! Hij werd in december 2007 door Knack verkozen tot mens van
het jaar. In 2007 won Peter twee medailles op Humo's Pop Poll De Luxe: de
bekwaamste radiofiguur en voor het beste radioprogramma: De Grote Peter Van De
Veire Ochtendshow. Ook in 2007 stond hij op de derde plaats bij de verkiezing
van grappigste radiomoment ooit. Hij werd driemaal op rij verkozen tot radiopersoonlijkheid
van het jaar. Meer over Peter vindt u op Wikipedia en op zijn webstek. (Peter had in 2008
een gouden plaat ‘Neem Me Mee’, de opbrengst ging naar SOS Kinderdorpen)
Michael Van Peel
(1978°), een succesvol komiekdie in
2005 van start ging.In november 2007
won hij zowel de jury- als de publieksprijs van de Culture Comedy Award, en in
2009 won hij het cabaretfestival Humorologie! Meer informatie vindt ge op Wikipedia en op zijn webstek.
Jules, een topper van het seniorennet, is een van onze eerste actieve leden! Op zijn webstek vind je alles over het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), fibromyalgie (FMS) en aanverwante aandoeningen. Klik op Jules hieronder om hem te bezoeken:
Ik ben het voor een groot deel eens met Koen, u ook?
De
toestand van de Nederlandse taal
Koen Van de moortel, Gent
Waarde
taalgenoten,
Ik ben geen
taalkundige, wel zoals ieder van u gebruiker en zoals wellicht velen onder u
liefhebber van de Nederlandse taal.
Ik schrijf u omdat ik de indruk heb dat daarmee rare dingen aan het gebeuren
zijn, en omdat weinig anderen die schijnen op te merken.
Enerzijds
stel ik vast dat het bij onze kinderen niet zou durven opkomen om op school
woorden als "goesting" of "frak" te bezigen. Zij weten dat
zij met zeer boze blikken en aftrek van punten gestraft zouden worden.
Verder stel ik vast dat als ik "kultuur" of "diktee" met
een "k" schrijf, dat ik dan bijna letterlijk op mijn vingers getikt
wordt, zoals men dat tegenwoordig in de Verenigde Staten doet als men een
sigaret waagt op te steken in een openbaar gebouw. Die reaktie krijgt men niet
alleen in een schools milieu; iedereen die mee is met zijn tijd slaakt dezelfde
kreten.
Anderzijds is er iets kompleet kontradiktorisch' aan de gang. Om dit snel in te
zien, vraag ik u even deel te nemen aan een klein gedachtenexperiment: stel u
voor dat u in Antwerpen of Amsterdam plots een nieuw gebouw zou ontwaren waarop
in grote letters gebeiteld staat: "Centre commerciale". U zou met
ongeloof aan de grond genageld staan, en terecht, nietwaar? Nu vraag ik u: hebt
u al eens geteld hoeveel "Shopping centers" er her en der in ons
taalgebied uit de grond gerezen zijn? Waarschijnlijk is dit fenomeen u zelfs
volledig ontgaan omdat het zodanig vanzelfsprekend lijkt tegenwoordig.
Het
Vlaams wordt de grond ingeboord, men is paranoia als het over de spelling gaat,
en van de andere kant stoort blijkbaar niemand zich eraan dat het Engels met
rasse schreden zijn opmars aan 't doen is.
Ik kan mij
niet van de indruk ontdoen dat de keldering van het Vlaams zeer bewust gebeurt
door groepen die machtsposities bekleden op taalgebied, zoals uitgevers van
woordenboeken, hoewel zij de omgekeerde indruk willen wekken. Men kijke
bijvoorbeeld op de achterflap van de laatste editie van het "Prisma
Woordenboek"; wat staat daar? Dat er "extra aandacht is besteed aan
Zuid-Nederlandse termen". Welke dat dan zijn, dat vraag ik mij wel af. Men
zal bv. tevergeefs naar woorden als "goesting", "valling"
of "plezant" zoeken. Dit zijn nochtans dagdagelijks door 6 miljoen
Vlamingen gebruikte woorden, géén lokale dialektwoorden! Als bij wonder wordt
vermeld dat een "tas" in Vlaanderen een kopje is, maar tot de
ontdekking van het woord "teljoor" (bord) is men dan weer niet
gekomen. Evenzo voor "smos" (mengeling, zootje), "gazet"
(krant), "klappen" (praten, babbelen), "pompbak"
(wastafel), "frak" (jas), "kieken" (kip),
"zwanzen" (schertsen), alle zeer koerante woorden over gans
Vlaanderen, weliswaar alleen in de spreektaal, maar dat is gewoon omdat men
bang is om ze geschreven te gebruiken (NB: in Van Dale staan ze wel, maar
het is vooral Prisma die op scholen wordt gebruikt). Verder staat er niets
vermeld over de Vlaamse betekenis van bv. "hof" (tuin),
"verschieten" (verbaasd zijn), "precies" (net alsof; bv.
"hij is precies zat."), "trekken op" (lijken op; bv.
"Dat trekt op niks" (Dat lijkt nergens op)), "zetel" (wat
Nederlanders een bank noemen, maar bij ons is een zetel zonder uitzondering
zacht en een bank hard). Ook staat bij "gij" verkeerdelijk aangegeven
dat dat "plechtig" zou zijn! 6 miljoen Vlamingen zullen nochtans
bijna altijd zeggen "gij zijt..." en nooit "jij bent" tegen
hun vrienden. De beleefdheidsvorm is ook in het Vlaams "U
bent". "Gijlie" vond ik helemaal niet.
Wij Vlamingen moeten het echter wel slikken dat uitdrukkingen als
"Hartstikke gaaf, joh!" of "Sodemieter op!", die bij ons
volslagen belachelijk klinken, wel als AN worden beschouwd, terwijl zij zelfs
in Nederland slechts in een beperkte regio levend zijn.
Op vele
scholen mogen de leerlingen zelfs op de speelkoer geen dialekt meer spreken.
Anderzijds spenderen universiteiten manjaren aan het in allerijl ondervragen
van ouderlingen om te voorkomen dat teveel woorden en uitdrukkingen verloren
zouden gaan. Vreemd toch, nietwaar?
Het waarom
van de invoering van het Algemeen Nederlands destijds, is men blijkbaar
vergeten: het ging erom dat men een standaardtaal zou hebben die men zou kunnen
gebruiken om zich verder dan twintig kilometer van huis verstaanbaar te kunnen
maken, wat ontegensprekelijk zijn voordelen heeft. Men heeft echter geen
standaardtaal gedestilleerd uit het geheel van alle varianten, men heeft
besloten dat het dialekt van het toen meest intellektuele stukje van Nederland
de standaard werd. Goed, we verstaan dat in zijn historische kontekst en we
kunnen dat de Hollanders zelfs vergeven.
Er is echter
geen enkele reden waarom we onze dialekten niet zouden mogen kultiveren. Er
zijn er minstens drie goede waarom we dat wel dienen te doen: (1) het behoud
van ons kultureel erfgoed (is het niet erg als de jeugd van vandaag nog amper
verstaat wat een schrijver honderd jaar geleden bedoelde?), (2) het behoud van
een identiteitsgevoel (ik denk dat vele mensen er toch wel iets aan hebben als
ze zich ergens "thuis" kunnen voelen en anderen ook herkennen dat ze
daar "thuishoren"), en een derde is zeker: de esthetiek. Elke taal en
streektaal heeft zijn eigen finesses om schoonheid tot uitdrukking te brengen,
zijn eigen ritmen en klanken.
Dàt willen verbieden, is even erg en absurd als
zeggen dat men alleen wit brood uit de staatswinkel zou mogen eten, of alleen
Mozart zou mogen spelen omdat hij een door veel mensen verstaanbare muziektaal
spreekt.
Dat wij mensen hebben als Felix Timmermans, Ernest Claes, Willem
Vermandere, Wannes Vandevelde, Chris Van den Durpel, enz. is mijns inziens een rijkdom,
geen ongemak dat dient uitgeroeid te worden. Tussen haakjes, geloof het of
niet, uit verschillende Hollandse (Noord-Nederlandse) monden heb ik horen
zeggen dat zij het Vlaams schoner en gezelliger vonden dan hun eigen taal! Daar
wil ik dan aan toevoegen dat Drs.P. of André Van Duin ook niet half zo leuk zouden
klinken als ze hun ding niet in "echt Hollands" zouden doen.
Hoe is
trouwens elke taal ontstaan?
Voor de tijd van de massamedia (het overgrote deel
van onze kultuurgeschiedenis dus), sproten nieuwe woorden voort uit de
kreativiteit van lokale gemeenschappen, en als een woord "goed in de mond
lag" of nuttig bleek, dan had het kans op overleven en verspreiding. We
kregen een waaier aan woorden, uitdrukkingen en spreekwoorden, op een ietwat
vergelijkbare manier als er in de natuur soorten ontstonden.
Soms sijpelde er
een woordje van de buren tot bij ons, maar dat werd dan meestal wel netjes
"geplaatst", bv. "plaisant" werd "plezant",
"tasse" werd "tas", "chagrin" werd
"sjagrijn", enz.
Wat zien we in onze tijd? Deze natuurlijke evolutie wordt uit alle macht de nek
gesnoerd, en we krijgen een massale en agressieve injektie van bijna
uitsluitend Engelse woorden, ons vooral opgedrongen door de industrie en
kommercie, en met het gemak van een virus verspreid via de media.
Weet u wat
een mogelijke definitie is van een dode taal? Dat is een taal waarin geen
nieuwe woorden meer bijkomen. Beste mensen, open uw ogen en kijk toe: het
Nederlands is een dode taal!
Voor elk,
maar dan ook praktisch elk, nieuw ding of koncept laten wij ons de Engelse term
aanpraten: "software", "upgrade",
"videorecorder", "home-jacking", "carpoolen",
"deadline", "spin-off", "outsourcing",... en ik
kan zo nog bladzijden doorgaan. In andere streken heeft men nog iet of wat
respekt voor zijn taal: een computer werd in het Duits "Rechner" en
het Frans "ordinateur", een printer resp. "Drucker" en
"imprimante". Wij zijn gewoonweg te lui om ook maar even hierover te
denken.
Erger nog,
het is eigenlijk vooral een kwestie van puur snobisme aan het worden.
We zijn
in Vlaanderen nog maar amper van het franskiljonisme af (hoewel... zelfs op
school leert men ons om "trottoir" te gebruiken in plaats van
"voetpad", "paraplu" i.p.v. "regenscherm" enz.),
en we zitten al met een onmiskenbaar "engelskiljonisme".
Wie durft
nog zijn nieuwe zaak een Nederlandse naam geven?
Kijk om u heen: de
"coiffeur" is "hair-stylist" geworden en de frituur
"frietshop"!
Daar waar het franskiljonisme een zaak was van een zekere elite, is het nu
allemaal veel dramatischer: de Nederlandse taal wordt van binnenuit
ondergraven, in alle lagen van de bevolking. Dag na dag worden alle bestaande
woorden systematisch vervangen door Engelse: ontwerp wordt "design",
een transparant een "slide", een boekhouder een
"accountant", een beheerder een "manager", personeel
"human resources", vaardigheden "skills", een zaak een
"business", terugkoppeling "feedback", afhalen
"downloaden", een stift een "marker", een bemanning een
"crew", een achtergrond een "background", post wordt
"mail", kennis "knowhow", een verhaal een
"story",... moet ik doorgaan?
"Omdat
ik een half-time job heb, hoef ik niet tot het weekend te wachten om naar de
car-wash te gaan en met de kids voor de fun te gaan shoppen in die showroom
waar ze net een hold-up gedaan hebben."
Even eerlijk, welk taaltje is dit?
En allemaal okee volgens Van Dale en konsoorten!
De
taalkommissies en woordenboek-industrie slikken lustig alles!
Waarom? Omdat
(sic) "er nu eenmaal veel mensen zijn die die woorden gebruiken".
Hebben wij ooit niet (terecht) gezien op school dat je niet mag zeggen
"Mijn vriend noemt Peter." ondanks het feit dat dit toch massaal
gebeurt?
Bij elk Vlaams woord in gelijk welk woordenboek zal je duidelijk en
eigenlijk denigrerend vermeld zien staan "Zuid-Nederlands". Doe me
een lol en zoek eens een van de hoger genoemde woorden op: er zal niet bij
staan dat het Engels is. Vreemd toch, nietwaar?
Om
"in" te zijn moet het Engels zijn vandaag.
Onlangs zat ik met een
groep mensen naar een video te kijken waarin iemand het woord "item"
korrekt uitsprak zoals het al 2000 jaar uitgesproken wordt. De helft van de
aanwezigen schoot in een lach, "ha, die weet niet dat je dat
"aajtem" uitspreekt!" Echt gebeurd. Een site (denk aan
archeologische site) wordt ineens "saajt" uitgesproken, een recital
"riecaajtel", ICT "Aaj Cee Tee" enz.
Woorden van Latijnse
oorsprong krijgen nu ineens een Engelse "oorsprong". Zelfs het o zo
Italiaanse "graffiti" moet eraan geloven! De industrie en de
reklamejongens hebben het zo beslist.
Bovendien,
beste mensen, kreëren we er - o ironie - een dialekt bij:
het Neder-engels.
"Roller skates" zijn voor ons zogezegd een speciaal model van
rolschaatsen, maar in het echte Engels blijven "roller-skates" wél
nog het algemeen woord voor alle soorten rolschaatsen! Een "sweater"
is in het Engels synoniem van trui (=pullover volgens Oxford Dictionary)
terwijl de Neder-engelse "sweater" slechts een bepaald soort trui is.
Probeer eens een "ijstee" te vragen op een terrasje. Ik durf wedden
dat men u aangaapt van "meneer bedoelt zeker een ice-tea?".
Welnu, als u in de Verenigde Staten een "ice-tea" vraagt, zal men u
eveneens aangapen; het is namelijk "iced tea"! In Engeland weet men
zelfs niet wat u bedoelt; "Zullen we ijsblokjes in uw thee doen,
meneer?".
"Babbelen" heet in het Engels zonder meer
"chatten"; in het Neder-engels is dit gelimiteerd tot zeveren op het
internet. Het woord "tram" wordt écht niet uitgesproken zoals de
Hollanders dat zo verschrikkelijk doen als "trém", maar wel met de
Antwerpse "a" en rollende "r". Woorden als "showmaster"
en "oldtimer" bestaan gewoon niet in het echte Engels. Enzovoort.
Zelfs de grammatikale
struktuur van onze taal wordt aangetast.
U weet, als u een krantekop ziet
als "Auto dief gevonden", dat daarmee bedoeld wordt dat de auto van
de dief gevonden is. Dat is de algemeen aanvaarde telegramstijl. In het Engels
is het anders: "Car thief found" betekent daar "Autodief
gevonden". Men kan niet beide strukturen mengen in eenzelfde taal, bv.
"De auto dief is gevangen genomen.". Je smakt tegen de grond als je
zulk een zin onvoorbereid moet lezen. Toch kom je meer en meer zulke gedrochten
tegen. Waarom? Omdat de "spelling(s?)checker" geen samengestelde
woorden kent. De checker zegt dat het woord niet bestaat en stelt voor om het
te splitsen in de twee stukken die hij wel kent. En de mensen trappen daarin,
want wie weet er nog hoe hij juist moet schrijven?
Daarmee zijn
we dus bij het derde luik aanbeland, de spelling. Ook zonder het Engelse peper
en zout zitten we sinds de laatste hervorming met een stevige hutsepot
opgescheept.
Er wordt
nogal eens gezegd dat de spelling zodanig "ontworpen" is dat de
oorsprong van elk woord zichtbaar moet zijn. Dat is echter een misplaatste
grap. "Horoscoop" zou dus bv. moeten zijn "horoskoop", want
het Grieks heeft geen c, wel een kappa. En hoe gaan we Jantje op school
uitleggen dat hij "klas" moet schrijven, maar ook
"classificeren", "muzikant", maar ook
"musicoloog", "lokaal", maar wel "locatie",
"vacant", maar ook "vakantie", "Nederlands", maar
"Belgisch", "kwaliteit", maar "quotering",
enzovoort?
Het Nederlands is de enige taal ter wereld waar
"convergent" en "katholiek" met een verschillende letter
beginnen, en daarbij citeer ik dan taalkundige dr. Koenraad Elst.
De
spellingskommissie heeft er hier gewoon "met haar klak naar gesmeten",
zoals wij dat in Vlaanderen plegen te zeggen. Geen enkel ekskuus is mogelijk.
De spelling
van voor WO II was dan eigenlijk nog een stuk beter, want daar had je bv. wel
konsekwent "Belgisch" en "Nederlandsch", en zag je bv. nog
de verschillende oorsprong van "koolen" (bloemkoolen) en
"kolen" (steenkolen), die in het gesproken Vlaams trouwens nog
duidelijk hoorbaar is.
Met het
Engels erbij komt pas de echte fonetische verwarring, als een komedie een
"comedy" wordt, efficiëntie "efficiency", enzovoort. Een
vergadering is nu een "meeting", en daarbij moet Jantje niet alleen
onthouden dat hij dat woord verkeerd moet spellen en niet "mieting"
schrijven, daar waar hij eerder moest leren dat een dubbele e in een open
lettergreep niet kon; hij moet het ook verkeerd uitspreken en niet "meting"
zeggen.
En hoe zit het met splitsen? Op zijn Nederlands (mee-ting) of op zijn
Engels (meet-ing)? De Engelse spelling is daarenboven zelf al een zootje,
vooral wat betreft de klinkers, denk maar aan "hard/heart, heared/hurt,
hear/here, their/there, wear/where",...
Dat wil dan
ook zeggen dat bij elk woord dat onze kinderen aanleren, ook nog eens de
ballast komt dat zij moeten onthouden vanuit welke taal we dat woord (of zelfs
elk stuk van het woord) gepikt hebben, én of het dan nog al dan niet volgens de
logika van die taal geschreven wordt! Neem bv. "onderwijspool", een
woord dat dan nog wel zo gelanceerd werd door de onderwijs-overheid, half
Nederlands met Nederlandse fonetiek, half Engels met Engelse fonetiek, terwijl
het woord "kikkerpoel" wél op zijn Nederlands geschreven wordt en
beide poelen exakt hetzelfde betekenen, al zij het in het eerste geval
metaforisch, het andere letterlijk.
Bovendien bestaat er al een ander woord
"pool" (als in "noordpool") dat dan wél normaal wordt uitgesproken.
Dit is waanzin op zijn Kafka's!
Trouwens,
wat valt te doen bij woorden van niet-Europese oorsprong, die met een ander
alfabet geschreven worden? Dienen wij op elk moment eraan herinnerd te worden
dat bv. het woord "cheque", dat wij nu op zijn Frans schrijven, eigenlijk
een Arabisch woord is dat "sakk" geschreven wordt in ons alfabet?
Mijns
inziens is het beter, als men bij voorbaat weet dat een regel in veel gevallen
niet bruikbaar zal zijn, dat men hem niet invoert. Als regel alles fonetisch
schrijven, is wél perfekt mogelijk, ook al moet men hier en daar rekening
houden met grammatikale regels (we moeten bv. schrijven "hij vindt",
want het is ook "hij komt", "hoofd", want het meervoud is
"hoofden", enz.) en met beperkingen aan het klankenskala van de taal.
In het Turks en het Servisch slagen ze er bv. zeer goed in om alles fonetisch
te schrijven. Dat houdt wel in dat men geïmporteerde woorden een beetje moet
bijschaven. Zo wordt een computer in het Servisch "kompjuter" en een
chauffeur "ofer" (ze hebben geen eu-klank), in het Turks wordt een
"eu" konsekwent een "ö". Zulke regels maken alleen maar
alles gemakkelijker voor iedereen.
Hebt u er
nog nooit bij stilgestaan dat het Nederlands wellicht de enige taal ter wereld
is waarin men op internationaal kompetitienivo diktee's kan organizeren, en
waarbij dan nog de allerbeste journalisten, letterkundigen en leraars nog
handenvol fouten maken?
Misschien goed voor het Guiness Book of Records, ja?
Waarom zien de taalkomissie en de verantwoordelijke beleidsmensen blijkbaar
niet in dat miljoenen scholieren en buitenlanders die Nederlands willen leren,
uren en uren tegen wil en dank getreiterd worden met deze spellingsonzin, uren
en uren die op een nuttige manier gespendeerd zouden kunnen worden?
Ik kan geen
zinnige uitleg bedenken.
Ik blijf dan ook, uit protest daartegen, een spelling
gebruiken die mij een beetje logischer lijkt.
Wat
staat ons te doen?
Bij alle sociale hogere diersoorten schijnen er twee tegengestelde krachten te
werken: enerzijds bij de groep willen horen en anderzijds een eigen
specificiteit willen hebben.
Zo kunnen we misschien gemakkelijker wereldburger
worden als we met zijn allen Engels gaan spreken, maar als we nog enigszins
waarde hechten aan onze eigen geschiedenis, onze specifieke manier van uitdrukken,
onze esthetiek, dan moeten we er dringend op toezien dat het Nederlands blijft
bestaan. Dat is eigenlijk zeer simpel: leer Engels voor op reis, maar vermijd
het zoveel mogelijk alhier; protesteer mee en schrijf logisch; en... geniet ten
volle van de sappigheid, de muzikaliteit en de humor van uw eigenste
streektaal.
Het is vijf voor twaalf. Om twaalf uur vraagt uw kleindochter: "Opa,
waarom speaken wij zo funny english?"
Jan
Peumans, een succesvol politieker uit
een landelijk dorp in Limburg kiest
onze kant!
Hij
wil Vlaanderen beter en plezanter maken voor
iedereen, ook voor Jan-met-de-pet J
Hij
schrikt er niet voor terug om
dingen te doen ten voordele van de gemeenschap, zelfs
als die ingaan tegen zijn persoonlijk voordeel.
uit
Wikipedia:
In 2011 stelde Peumans
dat het loon van de parlementsleden gekoppeld dient te worden aan het effectieve werk dat ze verrichten.
Hij stelde dat het loon dat hij als parlementsvoorzitter ontvangt te hoog is (het is ondertussen verlaagd) en geeft daarom een deel weg aan goede doelen.
We
zijn heel blij met de steun van de
voorzitter van het Vlaams parlement!
Bij het provinciebestuur van Antwerpen blijft het plezant!
Bij het
provinciebestuur van Antwerpen blijft het plezant!
Hun
personeelsfeest gaat al jaren door onder de noemer: Provant Plezant
We
kregen volgend aangenaam bericht:
Beste
heer Wuyts,
Het zal
u wellicht veel plezier doen dat de personeelskring
van provincie Antwerpen (= Provant), haar
jaarlijks personeelsfeest in september telkens onder de naam
Provant Plezant
organiseert
en daarmee bij een paar honderd personeelsleden en hun
familie het gebruik van dit plezante woord de plek geeft die het verdient.
Vriendelijke
groeten,
Linde
Roels, stafdienst van het departement Ontwikkeling en Educatie
Ook KBC
wil het plezant houden! Vandaag
in hun beursoverzicht naar meer dan 5000 mensen in Vlaanderen: Ons
Beeld van de dag laat tot slot zien dat niet elke analist zweert bij een
gortdroog research rapport, maar dat er met
een
"plezant" beeld
ook
creatief kan worden omgesprongen. Fijn
om weten, want die mening zijn wij bij Bolero ook toegedaan.