Bloemen met naam en toenaam maar geen plantkundige encyclopedie
11-11-2008
Eenvoudig maar bijna perfekt van vorm...
Transvaalse Margriet of Gerbera
Deze felgekleurde Zuid-Afrikaanse Margrieten schijnen afkomstig te zijn van Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. Ze werden genoemd naar een Duitse arts die op Jutland,Denemarken bloemen verzamelde.De bloemen bloeien aan het einde van een bladloze stengel en hebben een doorsnee van 12 tot 16 centimeter.
Gezien de decoratieve kracht in zowel boeketten als in een compositie van alleenstaande bloemen, worden ook regelmatig nieuwe variëteiten ontwikkeld.In een vaas vragen ze een goede verzorging.Een paar druppeltjes chloor in een 10cm water, elke dag schuin bijsnijden, de bloemen weghouden van tocht, warmte, zon en rijpend fruit...
De oranje gerbera is het symbool van de "Wereld Niet Roken Dag" op 31 mei, ooit begonnen in Scandinavië. Op deze dag wordt de Gerbera Award uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich sterk heeft gemaakt voor niet-roken bevorderende maatregelen.
De goudstrobloem bestaat in veel kleuren en is verrassend makkelijk te verzorgen. Op één plant kunnen de bloemen in lichte en donkere tinten van één kleur verschijnen. Ze komen het beste tot hun recht in grote groepen, bijvoorbeeld in rotstuinen of op stenige heuvels. Vanaf eind april mogen ze in volle grond gezaaid worden. Ze bloeien eerder als ze half maart binnenshuis gezaaid en eind mei uitgeplant worden! Ze mogen op een zeer zonnige plaats staan want ze kunnen heel goed tegen droogte.
Bij aantasting door bladluizen bespuiten met een oplossing van groene zeep en spiritus.
Gecombineerd met andere droogbloemen kunnen er prachtige lang houdbare droogboeketten van gemaakt worden! Voor het drogen de halfopen bloemen afsnijden, ze gaan vanzelf helemaal open.
Dit fraaie gewas siert meestal oude muren en landelijke tuinen en kan als bodembedekker gebruikt worden.Je kan met de bloemen zowel als met de bladeren creatief kokkerellen.Ze kunnen perfekt als natuurlijk en doeltreffend antibioticum beschouwd worden
Elk jaar vanaf maart worden ze voorgezaaid of vanaf eind mei met één tot twee zaden op 20/25cm van elkaar geplant. Meststof en veel water zorgen voor beter groei en bloei.Ze zijn zeer vorstgevoelig!
De bloemen hebben warme tinten en groeien tussen parasolvormige bladeren. Onder fruitbomen houdt de Oost-Indische Kers schadelijke insecten op afstand, vooral bloedluizen. Ze zijn met hun afhangende scheuten ook een elegante aanwinst op terras of balkon.
De gewone Anemoon is niet winterhard en bestaat in vele variëteiten. Soms heeft ze slechts een verdikte wortel, soms een knol. De kleur gaat van wit tot roze, van blauw tot purper en zelfs paars. De Anemona Blanda is wél winterhard maar heeft merkelijk kleinere bloemkroontjes(3cm) en is in dezelfde kleuren te vinden.Sommige Anemonen hebben zwarte meeldraden, de witte meestal gele.
Ze bloeien in mei en juni, in augustus worden de knolletjes gerooid en gedroogd.
Als snijbloemen worden ze geoogst als ze in knop staan en een lichte kleur vertonen
Alvorens ze in maart te planten mag men ze een dag in water leggen.
De Anemona Blanda goed afdekken in de winter, bijvoorbeeld met turf of sparrentakken. Ze zaait zichzelf voort...
Ik ben Suzy
Ik ben een vrouw en woon in Edegem (België) en mijn beroep is Gepensioneerde kleuteronderwijzeres.
Ik ben geboren op 20/02/1946 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Fotografie,wandelen,fietsen,natuur,computeren.
Door het toenemend aantal foto's van bloemen uit mijn omgeving, wandelingen in de natuur en van reizen, was het voor de handliggend dat dit blogje er zou komen. Ik hoop dat mensen mij mailen als er fouten voorkomen in de gegeven uitleg!
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek