Hoewel het voor velen moeilijk te begrijpen is, zijn sommige vetten zijn ook goed voor je. Je lichaam kan zelfs niet zonder ze. Voor een gezonde levensstijl is het belangrijk dat je de goede eet en de slechte vetten vermijdt. We helpen jullie op weg met enkele tips.
Niet zonderJe lichaam kan zelf geen essentiële vetzuren aanmaken. Er zijn dus twee soorten vetten waar je lichaam niet zonder kan: alfa-linoleenzuur, waarvan lijnzaadolie de beste leverancier is en linolzuur, dat komt in zonnebloemolie voor. Vet vervoert vitamine A, D, E, en K in het lichaam. Omega-3 vetzuren zijn ook van essentieel belang voor je lichaam, want deze zijn goed voor je cholesterol en je hart. Je vindt deze voornamelijk in vis en zeevruchten.
Goede vettenDaarnaast heb je ook vet nodig om een gezonde huid te behouden, het verbetert je zicht en helpt bij de hersenontwikkeling bij baby's en kinderen. Alle onverzadigde vetten zijn goed voor je gezondheid, want ze verminderen het risico op verstopte aders. Je vindt ze in olijven, sesamolie, avocado, noten, maïs-, zonnebloem-, lijnzaadolie, soyaolie en zeevruchten.
Slechte vettenDe aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vet is 20 procent tot 35 procent van wat je eet, maar de meeste mensen nemen 34 procent of meer op. Slechte vetten zijn verzadigde vetten die je in vlees, boter, room en andere voedingsmiddelen met dierlijke vetten vindt. Ook transvetten zijn slecht, deze zitten onder meer in margarines. Een vrouw mag, om gezond te zijn, 49 tot 86 gram vet per dag eten. Van verzadigde vetten is meer dan 17 gram ongezond, voor transvetten mag je niet meer dan 3 gram per dag eten.
Niet te vermijdenVoor je lichaam is het best dat je zo weinig mogelijk verzadigde en transvetten eet, maar je kunt ze nooit helemaal vermijden. Het belangrijkste is dat je het tot 7 procent van wat je dagelijks eet.
Makkelijke manieren om slechte vetten te vermijden:1. Vermijd voorverpakt eten. Kies in plaats daarvan gerechten die je zelf bereid. Koop bijvoorbeeld geen kant-en-klare macaroni, maak het zelf met volkorenpasta en sojaroom, zo vermijd je al heel wat vetten.
2. Informeer je zelf over goede bronnen van proteïne, magere zuivelproducten, volkorenproducten, groenten en fruit.
3. Kook met voornamelijk met gezonde vetten als olijf- en zonnebloemolie. (ep)
**********